Blanko ostavke su uvreda razuma
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Blanko ostavke su uvreda razuma

 1. #1
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Blanko ostavke su uvreda razuma

  Stranke vladajuće koalicije očigledno nemaju nameru da u skorije vreme oslobode poslanike okova blanko ostavki. Srbija je inače jedina zemlja u Evropi koja koristi ovu nakaradnu praksu, zbog čega je i Evropska komisija u svom izveštaju o napretku Srbije iz 2009. kategorično tražila od naših vlasti da reše problem vlasništva stranaka nad poslaničkim mandatima. Izgleda, međutim, da oni u ovom trenutku imaju važnije stvari na pameti od evropskih integracija.

  Verovatno zato na svaki način pokušavaju da odlože neizbežno. Iako je i sama predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović nedavno izjavila da bi se pitanje blanko ostavki moglo rešiti zakonom o Parlamentu, to se nije dogodilo. Sada se ponovo licitira da je jedino rešenje pomena Ustava, što praktično znači da poslanici još dugo neće misliti i delati u svoje, već u stranačko ime. Za promenu Ustava koju je ne tako davno neformalno inicirao i sam predsednik Tadić (a onda odmah na to i zaboravio) potrebno je nekoliko godina, dvotrećinska većina u parlamentu i referendum. Prvo je prekasno, drugo ne postoji, a treće je preskupo.
  Zbog činjenice da su stranke vlasnici mandata, posao poslanika srpskog parlamenta sasvim je obesmišljen.
  – Poslanik bez mandata je kao automobil bez motora i zato ne razumem kako uopšte mogu da traže poslaničku platu. Poslanici u Srbiji obavljaju tehničko-prenosni deo posla, oni su neka vrsta partijskog megafona, a za to ne bi trebalo da se prima poslanička plata, već zarada po kvotama PTT-a – kaže Vladimir Goati, direktor „Transparentnosti Srbija“.
  Koliko je u Srbiji obesmišljena pozicija poslanika i sam izborni sistem, najbolje pokazuje činjenica da mi te predstavnike naroda biramo na način koji ne postoji nigde u svetu – posredno proporcionalno. To, kako objašnjava Goati, znači da stranke na izbore kandiduju listu od 250 poslanika, a narod glasa za listu ne znajući ko će od tih 250 poslanika uopšte ući u parlament. Srećnih 20 bira stranački vrh deset dana nakon završenih izbora.
  – Poslednji izbor ne vrše građani, oni vrše prethodni odabir, a izbor vrše oni koji ni od koga nisu izabrani – partijski vrhovi – kaže Goati.
  Budući da su stranke do sada gotovo akrobatski uspele da izbegnu sve pokušaje ukidanja blanko ostavki, nije teško zaključiti da ovakva situacija upravo njima i te kako odgovara.
  U prilog tome govori i sama činjenica da su upravo demokrate iz tadašnjeg DOS-a, 2006. godine novim Ustavom legitimizovale do tada protivustavnu praksu blanko ostavki koju je tokom devedesetih uveo Slobodan Milošević. Istina, oni nisu kršili Ustav kao ozloglašeni im prethodnik, već su njegovu lošu praksu kakvu Evropa ne poznaje već 200 godina učinile pravno legalnom.
  – Blanko ostavke su Miloševićeva tvorevina kojom je pokušano da se spreči trgovina mandatima, odnosno prelazak poslanika iz jedne u drugu stranku. To je bilo protivno Ustavu iz 1999. godine, zbog čega je pred Ustavnim sudom 2003. pokrenut proces u kome je još jednom zaključeno da mandat pripada poslanicima. Kasnije kada su stranke DOS-a preuzele vlast, a potom zapale i u svađe i gloženja, ova odluka Ustavnog suda jednostavno je ignorisana. Sve dok je nisu legitimizovali – kaže Bogoljub Milosavljević, profesor ustavnog prava.
  Rezultat je da u aktuelnom Ustavu u članu 102. stav 2. stoji da je narodni poslanik slobodan da neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje stranci na čiji je predlog izabran na funkciju.
  Očigledno je da u Srbiji ne mora sve što je ustavno ili zakonito biti i moralno ili pravilno, kao što je jasno i da se zakoni i devet godina nakon demokratskih promena prilagođavaju potrebama povlašćenih. I još gore, nadležne to uopšte i ne brine, kao što ih ne brine ni činjenica da su usvajanjem sporne odredbe u Ustavu Srbiju učinili jedinom zemljom u Evropi koja ima takvu retrogradnu i endemsku vrstu propisa u svom najvišem pravnom aktu.
  – Nijedna demokratska zemlja nema blanko ostavke, one ili nisu dozvoljene ili su izričito zabranjene. Kad bi neki evropski poslanik predao svoj mandat stranci, on bi se pretvorio u robu za prodaju – kaže Goati.
  On objašnjava da je slobodan poslanički mandat civilizacijsko dostignuće koje datira iz 1774. godine. Kako kaže, Srbija je 2006. godine usvajanjem spornog člana 102. skočila dva veka unazad.
  – Kada sam posle promene Ustava kontaktirao moje kolege iz evropskih zemalja koji se bave ovom tematikom, neki od profesora nisu precizno znali šta je blanko ostavka, a drugi, recimo iz SAD, uopšte nisu imali pojma. Blanko ostavka ne spada u istoriju, već u arheologiju – zaključuje Goati.
  Problem koji su dosovci uveli u Ustav sada se prelio i na Zakon o lokalnim izborima i nastavio da stvara probleme i na nižim nivoima vlasti. Oslanjajući se na sporni član 102, zakonodavac je pri uređivanju lokalnih izbora otišao i korak dalje naglasivši u članu 47. da podnosilac liste i odbornik mogu zaključiti ugovor kojim će preneti pravo podnosiocu liste da u ime odbornika podnese ostavku na funkciju odbornika?!
  Bogoljub Milosavljević smatra da bi se ovaj član mogao proglasiti neustavnim jer je njima vlasništvo stranke nad mandatom podignuto na novi, gotovo bezobrazniji nivo.
  Slično su mislili i predstavnici pojedinih manjinskih stranaka kada su pred Ustavnim sudom pokrenuli raspravu o ustavnosti ovog člana. Rasprava je obavljena početkom februara, a u Ustavnom sudu za „Blic nedelje“ kažu da bi se rešenje moglo očekivati do kraja marta.
  – Rasprava je zaključena, sudija izvestilac trenutno razmatra mišljenja svih učesnika i pripremiće predlog odluke s kojim će izaći pred sud, kako bi se donela konačna odluka. Ne zna se tačan datum, ali to će sigurno biti u toku ovog tromesečja – rekli su iz Ustavnog suda.


  Rešenje
  Bogoljub Milosavljević, profesor ustavnog prava, objašnjava da je promena Ustava najbolje rešenje.
  – Ukoliko se plaše da će njihovi kadrovi prelaziti u druge stranke i biti potkupljivi, onda treba samo da slede primere evropskih zemalja. U većini zemlja EU poslanicima koji odluče da iskoriste svoj slobodni mandat zabranjeno je da se pripoje drugoj stranci ili osnuju sopstveni poslanički klub. Oni, dakle, kada se odvoje od stranke, ostaju u parlamentu da kraja mandata, ali isključivo ako nezavisni poslanici – kaže Milosavljević.

  Zapanjujući izgovori
  Sagovornici „Blica nedelje“ složni su u oceni da su izgovori stranačkih predstavnika o neophodnosti blanko ostavke kao sredstva koja sprečava poslanike da sklapaju dilove sa tajkunima i „preleću“ u druge stranke – zapanjujući i nerealni. Kako ističe Goati, taj nazoviargument pokazuje vrhunsko nepoverenje lidera u najbliže saradnike.
  – Ako oni očekuju da će ih njihova dika prevariti, šta onda narod treba da misli o političarima i da od njih očekuje. Uostalom evropska praksa pokazuje da pravo na svoju slobodu, odvajanje od stranke ili prelaz u drugu partiju koristi jako mali broj poslanika, od jedan do četiri odsto – kaže Goati.

  http://www.blic.rs/Vesti/Politika/178644/Blanko-ostavke--su-uvreda-razuma-
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem 2. #2
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  U ovome se ne slažem sa vladajućom koalicijom. Njima je lako tako da pričaju jer su u vlasti i znaju da nema šanse da im neki poslanik ode ali drugačije bi pričali da su opozicija. Totalno je nebitno da li će neko preći u drugu parlamentarnu stranku ali mi u Skupštini imamo ljude čija stranka nije učestvovala na izborima i to definitivno nije normalna situacija i treba im stati na put.
  Ne bi bilo loše da 5-6 poslanika ZES ode kod Tome pa da se uzmrda većina - da vidite kako bi blanko ostavke odjednom postale stvar zdravog razuma

 3. #3
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.809
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Бланко оставке дефинитивно јесу увреда али непоштено би било и да посланици сами располажу својим мандатима с'обзиром да су изабрани на страначкој изборној листи (дакле не као појединци).
  Такође страначко располагање мандатима би требало да обезбеди поштовање бирачке воље с'обзиром да се на тај начин спречава да посланици претрчавају из странке у странку по принципу "ко да више"
  Посланици би требали да располажу мандатима искључиво у ситацији када би ОНИ ЛИЧНО били бирани у својим изборним јединицама а не збирно на страначкој листи.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 4. #4
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Tačno. To je u redu za manje sredine i odbornička mesta ali teško da bi bilo ko postao poslanik bez da ima stranku iza sebe ...

 5. #5
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio Enchanted Pogledaj poruku
  U ovome se ne slažem sa vladajućom koalicijom. Njima je lako tako da pričaju jer su u vlasti i znaju da nema šanse da im neki poslanik ode ali drugačije bi pričali da su opozicija. Totalno je nebitno da li će neko preći u drugu parlamentarnu stranku ali mi u Skupštini imamo ljude čija stranka nije učestvovala na izborima i to definitivno nije normalna situacija i treba im stati na put.
  Ne bi bilo loše da 5-6 poslanika ZES ode kod Tome pa da se uzmrda većina - da vidite kako bi blanko ostavke odjednom postale stvar zdravog razuma
  U ovome ne mogu da se slozim sa tobom koleginice.

  Sta ce nam uopste onda poslanici ako ce da glasaju kako "gazda" 9predsednik partije) kaze?

  Onda da smanjimo lepo broj poslanika na 10- 20 pi svakoj vecoj stranci damo po jednog jer je isto.

  Umesto da imamo preko sto glasova u skupstini mi imao 5 - 6.
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 6. #6
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio Enchanted Pogledaj poruku
  Tačno. To je u redu za manje sredine i odbornička mesta ali teško da bi bilo ko postao poslanik bez da ima stranku iza sebe ...
  Nista nam ne bi falilo da se ukinu blanko ostavke onda bi smo barem upoznali kandidate za koje glasamo,da ih upoznamo,da vidimo jesu li skloni preletanju a ne da glasamo za stranku po automatizmu.
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 7. #7
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio Jacob Pogledaj poruku
  U ovome ne mogu da se slozim sa tobom koleginice.

  Sta ce nam uopste onda poslanici ako ce da glasaju kako "gazda" 9predsednik partije) kaze?

  Onda da smanjimo lepo broj poslanika na 10- 20 pi svakoj vecoj stranci damo po jednog jer je isto.

  Umesto da imamo preko sto glasova u skupstini mi imao 5 - 6.
  Ne moraju da glasaju kako predsednik partije kaže. Predsednik partije (ili poslaničkog kluba) može da donese odluku da svako glasa po svojoj savesti i verujem da će svako to uraditi pre nego da mu poslanici okrenu leđa. Pričalo se o tome da u zakon o skupštini uđe odredba da poslanik ne može biti sankcionisan ako glasa po svom, ne znam da li je taj amandman prošao (podneo ga je Martinović iz SRS).
  Kad se usvajao zakon o informisanju dvoje iz LDP su bili protiv a ostali za, kad se usvajao budžet 2008. neki radikal je stisnuo taster za ali se ne zna ko je, kad se birala Sonja Liht za 939392. po redu funkciju neko iz ZES nije glasao pa je bila frka, ponovili su glasanja na silu ... u suštini uvek možeš da glasaš kako želiš samo što većina više voli da se uvlači šefovima a to nema veze sa tim čiji je mandat nego sa karakterom. I da je mandat njihov opet bi, ako su taj tip ljudi, glasali kako šef kaže

 8. #8
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.809
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio Enchanted Pogledaj poruku
  Tačno. To je u redu za manje sredine i odbornička mesta ali teško da bi bilo ko postao poslanik bez da ima stranku iza sebe ...
  дакле, прихватили су страначку подршку на свом путу ка посланичком мандату и одрекли се самосталности...........
  Молим лепо, нико их на то није присиљавао па уколико су пристали на то и прихватили "страначку дисциплину" онда немају никаквог разлога да инсистирају на индивидуалном рсполагању мандатима.............јер сведоци смо да политичари за пар хиљада евра лако промене и идеологију и партију а то је дефинитивно непоштено према бирачима коју су гласали за одређену листу и својим гласовима омогућилим одређени успех те листе.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 9. #9
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Хтели неки или не...Уставни суд ће донети пресуду да мандати припадају одборницима,
  само из једног разлога....Зато што то од њих тражи ЕУ....
  Због тога је и долазио онај Шпанац...ебем ли га, не знам му име...
  Лепо им је човек рекао да то није демократски....и издао инструкције...
  Е сад, да се не би уздрмала власт на челу државе, за први корак,
  неће прихватити закон и за посланике...
  Дакле, само ће одборници...локал...да се тресе, поготову
  због спорних мандата између СРС и СНС...
  Али власт се због тога много не узбуђује, јер је СНС све ближи њима.
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ

 10. #10
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Mačak, zar će Ustavni sud voditi raspravu o tome? Ja mislim da je SNS odustala nakon što su okružni sudovi vratili mandate u najvećem broju slučajeva.

 11. #11
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  У систему релативне већине какав је наш мандати треба да припадају странкама тј треба да постоји бланко оставка. Коме уосталом пада на памет да гласа за тамо неку Наду Кулунџију или Наташу Јовановић, а да не набрајамо неке тоталне анонимусе. Гласа се за странку и њен програм, идеологију или лидера странке који је симболише.

  Систем апсолутне већине је друга прича. А уосталом какву то функцију има парламент сем да глуми демократију.
  Србија никада није ратовала са највећом светском силом. Русија је наш пријатељ.

 12. #12
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.809
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio manje_zlo Pogledaj poruku
  У систему релативне већине какав је наш мандати треба да припадају странкама тј треба да постоји бланко оставка. Коме уосталом пада на памет да гласа за тамо неку Наду Кулунџију или Наташу Јовановић, а да не набрајамо неке тоталне анонимусе. Гласа се за странку и њен програм, идеологију или лидера странке који је симболише.

  Систем апсолутне већине је друга прича. А уосталом какву то функцију има парламент сем да глуми демократију.
  U pravu si.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 13. #13
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio Enchanted Pogledaj poruku
  Mačak, zar će Ustavni sud voditi raspravu o tome? Ja mislim da je SNS odustala nakon što su okružni sudovi vratili mandate u najvećem broju slučajeva.
  Уставни суд је прошлог месеца водио расправу у вези мандата.
  Фикусирали су се посебно у вези члана 47 у вези склапања уговора странке и одборника...
  СНС није одустао, већ је Николић један од подносиоца захтева за расправу.
  Мандати су враћени СРС, а СНС чека да их преузме...
  Колико сам успео да схватим из данашњег текста у БЛИЦУ,
  СУД ЋЕ СЕ ИЗЈАСНИТИ ДО КРАЈА МАРТА.
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ

 14. #14
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio МАЧАК Pogledaj poruku
  Уставни суд је прошлог месеца водио расправу у вези мандата.
  Фикусирали су се посебно у вези члана 47 у вези склапања уговора странке и одборника...
  СНС није одустао, већ је Николић један од подносиоца захтева за расправу.
  Мандати су враћени СРС, а СНС чека да их преузме...
  Колико сам успео да схватим из данашњег текста у БЛИЦУ,
  СУД ЋЕ СЕ ИЗЈАСНИТИ ДО КРАЈА МАРТА.
  Jao da, ja zaboravila! I neko fizičko lice je podnelo molbu za raspravu, neki penzos ... sećam se da sam čitala o tome ali totalno sam to smetnula sa uma.

  A sad ozbiljno - ako im se vrate mandati treba izaći na ulice ... jeste da nisam ni za jedne ni za druge (tj. protiv drugih sam) ali ako dobiju te mandate treba dići takav nered da im više ne padne napamet

 15. #15
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio manje_zlo Pogledaj poruku
  У систему релативне већине какав је наш мандати треба да припадају странкама тј треба да постоји бланко оставка. Коме уосталом пада на памет да гласа за тамо неку Наду Кулунџију или Наташу Јовановић, а да не набрајамо неке тоталне анонимусе. Гласа се за странку и њен програм, идеологију или лидера странке који је симболише.

  Систем апсолутне већине је друга прича. А уосталом какву то функцију има парламент сем да глуми демократију.
  Ово могу да прихватим, али мораш признати, да ако је нека странка
  добра...има добар програм...дешава се, да на локалу изаберу неке дебиле
  који су послушници председника општинских или меснох одбора...
  Рецимо, ја знам за случај жене која је одборник у једној странци
  а ишла је у специјалну школу. Постала је одборник јер је послушник
  председника општинског одбора, а тип је толико школован да не разликује
  СПЕЦИЈАЛНУ од СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ школе.
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ

 16. #16
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Рецимо, ја знам за случај жене која је одборник у једној странки
  а ишла је у специјалну школу.
  Grozno Ali, ruku na srce, nije neka šteta pošto ti odbornici ionako ništa ne rade.
  Mene npr. više užasava podatak da mi imamo poslanika koji je sa 20 i kusur godina preko veze priveo kraju srednjoškolsko obrazovanje. To ti je gore nego učenik specijalne škole

 17. #17
  Veoma poznat Watchman (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Oklen City
  Poruke
  13.044
  Reputaciona moć
  448

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Ako mandati pripadnu poslanicima, izbori nisu potrebni. Tajkun sa dosta para će moći da kupi većinu od 126 poslanika, bez obzira na rezultate izbora. Kupovina je i sad aktuelna, malo,malo pa neki poslanik (iz ideoloških motiva) ''preleti'' u drugu stranku.

 18. #18
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio Enchanted Pogledaj poruku
  Jao da, ja zaboravila! I neko fizičko lice je podnelo molbu za raspravu, neki penzos ... sećam se da sam čitala o tome ali totalno sam to smetnula sa uma.

  A sad ozbiljno - ako im se vrate mandati treba izaći na ulice ... jeste da nisam ni za jedne ni za druge (tj. protiv drugih sam) ali ako dobiju te mandate treba dići takav nered da im više ne padne napamet
  Ја лично не могу да се сложим са тобом...
  ЈА САМ ЗА ТО ДА МАНДАТИ ПРИПАДАЈУ ОДБОРНИЦИМА.....
  А сад разлог...из моје праксе....
  Ја сам одборник једне партије у .....општини тој и тој....
  И био сам у позицији да су ме терали да гласам за нешто што наноси штету
  насељу у ком ја живим, све у циљу сачувања неке коалиције,
  или става партије, да одборници морају гласати...јединствено....
  ИЛИ СЛУЧАЈ БРОЈ ДВА
  Оних дана кад је било великог преласка из СРС у СНС, десило се у неким општинским одборима,
  да је код Томе прешло 60% одборника.....Е сад...
  Да ли је демократски, кад 6 људи мисли једно а 4 другачије....Ко је у праву?
  Да се разумем...Нисам присталица Томина, али у животу...све је политика.
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ

 19. #19
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio prognanik Pogledaj poruku
  Ako mandati pripadnu poslanicima, izbori nisu potrebni. Tajkun sa dosta para će moći da kupi većinu od 126 poslanika, bez obzira na rezultate izbora. Kupovina je i sad aktuelna, malo,malo pa neki poslanik (iz ideoloških motiva) ''preleti'' u drugu stranku.
  Свагде у свету иза кандидата било које странке
  стоји по један БОГАТИ ФИНАНСИЈЕР....
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ

 20. #20
  Elita
  Učlanjen
  17.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  постсербска еуропска бајка*
  Poruke
  24.037
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Чуј увреда разума.
  Партијског послушника је поставила странка.Његово је да слуша и извшава.
  Не да размишља.И мудрује.Има ко је за то задужен.

 21. #21
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio МАЧАК Pogledaj poruku
  Ово могу да прихватим, али мораш признати, да ако је нека странка
  добра...има добар програм...дешава се, да на локалу изаберу неке дебиле
  који су послушници председника општинских или меснох одбора...
  Рецимо, ја знам за случај жене која је одборник у једној странци
  а ишла је у специјалну школу. Постала је одборник јер је послушник
  председника општинског одбора, а тип је толико школован да не разликује
  СПЕЦИЈАЛНУ од СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ школе.
  Причам о савезном парламенту. Локалне скупштине су друга прича јер су средине мање па је могуће знати лично кандидате што значи да је лакше контролисати свој глас, тј може се из прве руке знати како би се неки доборник понашао на позицији. На савезном нивоу то је немогуће због обима гласачког тела па контролу треба препустити страначкој олигархији.

  А шта је боље специјализација или специјална школа ствар је укуса. Мислим да би ови специјални ипак мање крали
  Србија никада није ратовала са највећом светском силом. Русија је наш пријатељ.

 22. #22
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio МАЧАК Pogledaj poruku
  Ја лично не могу да се сложим са тобом...
  ЈА САМ ЗА ТО ДА МАНДАТИ ПРИПАДАЈУ ОДБОРНИЦИМА.....
  А сад разлог...из моје праксе....
  Ја сам одборник једне партије у .....општини тој и тој....
  И био сам у позицији да су ме терали да гласам за нешто што наноси штету
  насељу у ком ја живим, све у циљу сачувања неке коалиције,
  или става партије, да одборници морају гласати...јединствено....
  ИЛИ СЛУЧАЈ БРОЈ ДВА
  Оних дана кад је било великог преласка из СРС у СНС, десило се у неким општинским одборима,
  да је код Томе прешло 60% одборника.....Е сад...
  Да ли је демократски, кад 6 људи мисли једно а 4 другачије....Ко је у праву?
  Да се разумем...Нисам присталица Томина, али у животу...све је политика.
  U praksi si u pravu i u redu je da neko ode ako neće da glasa za neku glupost. Verovatno bih i ja u toj situaciji ili promenila stranku ili barem digla frku ... ali jedno je kada neko ode zato što neće svojim glasom da bude deo neke gluposti a drugo kada organizovano, po svim opštinama, odbornici preleću jer im SNS svašta obećava pa se onda vraćaju kada od toga nema ništa i tako u krug. Mislim da, ako je nekome sporna odluka koju opštinska vlast usvaja, da je sasvim korektno da ne glasa ni za ni protiv već da bude uzdržan a ako ima problema u stranci posle toga može da ode u bilo koju stranku koja je već učestovala na izborima a ne u novu koja kupovinom odbornika sebi želi da učvrsti pozicije. A ako neko baš silno želi kod Tomislava u stranku onda može i da vrati mandat pa da sačeka sledeće izbore.

  Ovako nije fer jer, po toj logici, danas sutra može da se nađe grupa sumnjivih tipova i da svojim parama isture ispred sebe nekog manijaka još goreg od Tome, da on kupi većinu i napravi silni haos bez da iko može da mu stane na put.

  Slažem se da mandat pripada odborniku, tim pre što je on (barem na mojoj opštini) i u mojoj stranci) pre kandidature za odbornika dužan da radi kao poverenik i da ima stvarno intenzivan kontakt sa ljudima koji mu daju glas tj. mora da zaradi svaki glas. Onaj ko iza sebe ima birače i koga ljudi na opštini poznaju ima puno pravo da zarađenim mandatom raspolaže prema svojoj savesti - ali samo u korist stranaka koje su bile na izbornoj listi.

 23. #23
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  ne menjaju se fudbalska pravila za vreme utakmice

  na izborima su ucestvovale stranke, i one su jedine registrovane kao stranke sa izabranim poslanicima

  nema u skupstini srbije tomine stranke ni na jednim zvanicnom spisku stranaka izabranih na regularim izborima, ali ta otimacina je vec izvedena i rezim se spsao, privremeno

  inace kad se poslanici budu birali licno u poslanickim jedinicama neka se to pitanje uredi na odgovarajuci nacin

  nije prvi put ovom rezimu da corise narodnu volju, prvi put je tesko...posle je svaki put sve lakse
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 24. #24
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio Enchanted Pogledaj poruku
  U praksi si u pravu i u redu je da neko ode ako neće da glasa za neku glupost. Verovatno bih i ja u toj situaciji ili promenila stranku ili barem digla frku ... ali jedno je kada neko ode zato što neće svojim glasom da bude deo neke gluposti a drugo kada organizovano, po svim opštinama, odbornici preleću jer im SNS svašta obećava pa se onda vraćaju kada od toga nema ništa i tako u krug. Mislim da, ako je nekome sporna odluka koju opštinska vlast usvaja, da je sasvim korektno da ne glasa ni za ni protiv već da bude uzdržan a ako ima problema u stranci posle toga može da ode u bilo koju stranku koja je već učestovala na izborima a ne u novu koja kupovinom odbornika sebi želi da učvrsti pozicije. A ako neko baš silno želi kod Tomislava u stranku onda može i da vrati mandat pa da sačeka sledeće izbore.

  Ovako nije fer jer, po toj logici, danas sutra može da se nađe grupa sumnjivih tipova i da svojim parama isture ispred sebe nekog manijaka još goreg od Tome, da on kupi većinu i napravi silni haos bez da iko može da mu stane na put.

  Slažem se da mandat pripada odborniku, tim pre što je on (barem na mojoj opštini) i u mojoj stranci) pre kandidature za odbornika dužan da radi kao poverenik i da ima stvarno intenzivan kontakt sa ljudima koji mu daju glas tj. mora da zaradi svaki glas. Onaj ko iza sebe ima birače i koga ljudi na opštini poznaju ima puno pravo da zarađenim mandatom raspolaže prema svojoj savesti - ali samo u korist stranaka koje su bile na izbornoj listi.
  Е због тога странке морају да се боре да имају квалитетан
  програм и људе....а не да гурају послушнике из својих редова...
  Значи, ако су странке власници мандата, онда лепо да се ухватимо неких догми,
  јер немамо право да размишљамо другачије....
  Онда нам не требају ни нови чланови ни нове идеје....ми ћемо цео живот бити у парламенту на неки начин. Да ли као власт или опозиција....
  Нису џаба приче, да једна партија не жели да узме власт.....
  Власт је одговорност, где су потребни паметни, поштени и вредни људи.
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ

 25. #25
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  01.02.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  245
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Blanko ostavke su uvreda razuma

  Citat Original postavio Jacob Pogledaj poruku
  Stranke vladajuće koalicije očigledno nemaju nameru da u skorije vreme oslobode poslanike okova blanko ostavki. Srbija je inače jedina zemlja u Evropi koja koristi ovu nakaradnu praksu, zbog čega je i Evropska komisija u svom izveštaju o napretku Srbije iz 2009. kategorično tražila od naših vlasti da reše problem vlasništva stranaka nad poslaničkim mandatima. Izgleda, međutim, da oni u ovom trenutku imaju važnije stvari na pameti od evropskih integracija.
  Poslanici su korumpirani (osim naprednjaka i radikala naravno), pa stranke zato neće da menjaju svoju politiku oko mandata. To nam je bar jasno, zar ne?

Slične teme

 1. Bez blanko ostavki poslanika
  Autor ТЕЛЕТАБИС u forumu Politika
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 12.11.2009., 07:39
 2. Novi zakon,neće biti više blanko ostavki.
  Autor munjoliki u forumu Politika
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 26.08.2009., 16:58
 3. Blanko kondomi?
  Autor Me1 u forumu Muškarci
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 01.02.2005., 15:06

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •