Hapkikwan
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Hapkikwan

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  28.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tu sam, bre
  Poruke
  3.916
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Hapkikwan

  Tekst je preuzet sa zvanicnog sajta Hapkikwan federacije

  Hapkikwan (od korejskog hap - harmonija, ki - snaga, unutrašnja energija i kwan škola) je borilačka veština koju je 1994. godine, nakon punih 20 godina staža u raznim borilačkim veštinama, osmislio prof. dr Boris Krivokapić.
  Nastao je iz Hapkidoa, koji je poznat kao jedan od najkompletnijih i najefikasnijih sistema samoodbrane, te bi se mogao nazvati i jednom školom hapkidoa.
  Bliže gledajući osnova Hapkikwana su Moo Lim Won Hapkido (koji je B. Krivokapić vežbao u Koreji 1994.g. kod prvog coveka te škole, velemajstora Choi Sang Heum-a) i Hoshinkido Hapkido (u kome je zvanični predstavnik za Balkan, u zvanju 6 Dan. pod GM Serge Baubil-om, 10. Dan, predsednikom International Hoshinkido Hapkido Federation). Obe škole su proistekle iz jedne od najjačih, najčrvršćih i najdirektnijih škola Hapkido - Bum Moo Hapkido, koju je jos 1968.g. razvio GM Kim Yun Sik, 10. Dan).

  Polazeći od te osnove, Boris Krivokapić je 1994. nakon (tada) više od 20 godina vežbanja raznih borilačkih sistema stvorio Hapkikwan, kao veštinu prilagodjenu savremenom čoveku. Smanjio je broj tehnika (tradicionalni Hapkido insistira na desetinama načina odbrane od istog napada, pri čemu se govori o skoro 4.000 tehnika, što je previše za obicnog vežbača), izbacio neka uslovno rečeno prevazidjena ili bar za gradskog čoveka egzoticna oružja (koplje, helebarda, lepeza i dr.), a sa druge stane dodao je odredjene komplementarne tehnike iz Judoa, Jiujitsu, Vu shua, Uechi Ryu Karatea, Samboa, Ruskog sistema, Boksa i dr., kao i dodao razne tehnike i sisteme vežbanja koje je sam razvio.

  Hapkiwan je moderna, sveobuhvatna borilačka veština u okviru koje se, po strogo utvrdjenom programu, vežbaju sve vrste udaraca rukama i nogama (uključujći i dvostruke i trostruke udarce u skoku), bacanja Judo i Aikido tipa, poluge na rukama, nogama, gušenja, odbrane od svega toga, borba u parteru, odbrana od raznih oružja (nož, štap, pištolj i dr.), korišćenje oružja (nož, kratki, srednji i dugi štap, nunčaku, konopac, mač i dr.) koriščenje svakodnevnih predmeta za odbranu (kišobran, olovka, torba itd.). Posebna pažnja stavlja se na efikasnost i realnost tehnika i njihovu primenjiost u praksi.

  Smisao vežbanja Hapkikwana su ovladavanje superiornom veštinom samoodbrane i skladan duhovni i fizički razvoj, a ne sportska borba.Veština je prilagođena svim uzrastima.Hapkikwan je priznat kao nova borilačka veština od strane međunarodnih borilačkih saveza iz 50-tak drzava.
  Od posebnog značaja je činjenica da je na sednici Generalne konferencije Svetske unije borilačkih veština (World Martial Arts Union - WoMAU, svetska organizacija borilačkih veština sa sedištem u Južnoj Koreji koja tesno sarađuje sa Ujedinjenim nacijama) održanoj u Čungđu u Južnoj Koreji 7.12.2009. Hapkikwan priznat i primljen u Uniju kao srpska borilačka veština, našavši se tako u društvu sa prizntim veštinama poreklom iz drugih zemalja - karateom, jaidoom, samboom, savateom, kung fuom, taiči čuanom, kapoerom, vietvodaoom, tajlanskim boksom, mongolskim rvanjem itd. 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  28.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tu sam, bre
  Poruke
  3.916
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hapkikwan

  Osnovni elementi HAPKIKWANA su:
  1) odbrana golim rukama od golorukog napadača,
  2) odbrana golim rukama od napada oružjem,
  3) odbrana raznim vrstama oružja od napada oružjem i
  4) odbrana od više napadača.

  Osnovni principi HAPKIKWANA su:
  1) načelo postepenosti - učenje prvo jednostavnih, a zatim sve složenijih tehnika,
  2) načelo ekonomičnosti - upotreba najmanje potrebne energije,
  3) načelo efikasnosti - upotreba samo onih tehnika koje su efikasne u realnoj situaciji,
  4) načelo raznovrsnosti – veliki broj raznovrsnih tehnika primerenih svakoj prilici,
  5) načelo srazmernosti - odbrana treba da bude srazmerna opasnosti (napadu).

  Tehnike HAPKIKWANA obuhvataju:
  - posebne vežbe disanja;
  - koriščenje akupresurnih tačaka;
  - razne vrste padova;
  - veliki izbor bacanja (džudo i aikido tipa, ali i neka osobena);
  - veliki izbor poluga i gušenja;
  - raznovrsne udarce rukama i nogama (kako u stoječem stavu, tako i u skoku, ali i na tlu);
  - odbranu od raznih oružja;
  - upotrebu oružja (kratki štap, srednji štap, dugi štap, nož – uključujući i bacanje noža, šuriken, nunčaku, konopac i dr.);
  - test snage (lomljenje tvrdih predmeta)

  Smisao vežbanja HAPKIKWANA su ovladavanje superiornom veštinom samoodbrane i skladan duhovni i fizicki razvoj, a ne sportska borba. Insistira se na tome da se učenik što pre osposobi da ono što je naučio i primeni tj. bude u stanju da se vec nakon nekoliko treninga odbrani od jednostavnijih napada.

  Iako takmičenja nisu primarni cilj, planira se i održavanje takmičenja i to u raznim disciplinama: samoodbrana, razbijanje dasaka, bacanje noževa i šurikena u metu i dr.

  Slično kao i u drugim veštinama postoji 10 učeničkih i 10 majstorskih pojaseva (Danovi), koji se stiču u zavisnosti od napretka.

  Učenički pojasevi (u skladu sa korejskom terminologijom nazivaju se "kupovima") su:
  10 kup – beli
  9. kup – žuti
  8. kup – viši žuti
  7. lup – zeleni
  6. kup – viši zeleni
  5. kup – plavi
  4. kup – viši plavi
  3. kup – crveni
  2. kup – viši crveni
  1. kup (majstorski kandidat) – braon

 3. #3
  Domaćin
  Učlanjen
  28.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tu sam, bre
  Poruke
  3.916
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hapkikwan

  Prof Dr Boris Krivokapic

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •