Ilegalna migracija iz Makedonije, Srbije i Crne Gore zabrinjava EU
Vesti - Svet | Tanjug | 26 februar 2010
---
Ilegalna migracija iz Makedonije, Srbije i Crne Gore, kojima su krajem decembra prošle godine ukinute vize za šengenski prostor zabrinjava EU, piše bečki dnevnik "Kurir", navodeći da su se hiljade gradjana tih zemalja otisnule u zemlje EU, gde ostaje da ilegalno žive i rade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i pogranična policija Makedonije navodi da je do sada do 170.000 Makedonaca napustilo zemlju, od kojih se više od dve trećine nije vratilo.

Eksperti u Briselu strahuju da su oni "nestali" u EU.

Mnogi mladi Makedonci albanske nacionalnosti, kako tvrdi "Kurir", otišli su u Belgiju jer pretpostavljaju da se tamo lako dobija azil. Poželjne destinacije emigranata su i Nemačka i Švedska.

Mnogi žele da se otisnu od siromaštva i rade u bogatim zemljama EU, čak i ilegalno, objašnjava list, podsećajući da vizna liberalizacija predvija nosiocima biometrijskih pasoša boravak do 90 dana u zemljama Šengena, kao i da je rad striktno zabranjen.

"Evropska komisija mora to brzo proveriti i delovati", smatra zamenik šefa Evropskih socijaldemokratskih partija Hanes Svoboda.

"Ukoliko se ustanovi da postoji malverzacija sa vizama moraju se uvesti restriktivne mere", zatražio je Svoboda, koji je izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku.

On je objasnio da bi te mere mogle biti obustavljanje primene vizne liberalizacije, ili isključenje odredjenih grupacija od slobode putovanja.

Svoboda je ukazao na još jedan problem, a to je da pasoš EU dobijaju gradjani koji žive u zemljama koje nisu članice Unije, ili čak ni članice Šengena, misleći pre svega na Rumuniju i Bugarsku, koje daju pasoše pripadnicima svoje nacionalnosti u susednim državama.

Posebno je kritikovao planove desničarske madjarske partije "Fides" o izdavanju madjarskih pasoša Madjarima u Rumuniji i Srbiji.

Svoboda je zatražio da se status Hrvata u Bosni i Hercegovini mora, u slučaju pristupanja Hrvatske EU, pojasniti.

Mnogi bosanski Hrvati dobijaju socijalne usluge iz matice i imaju hrvatski pasoš, podsetio je on.

"To je apsolutno neprihvatljivo. Ministri unutrašnjih poslova EU moraju odmah da se time pozabave", poručio je Svoboda.