Manastir Shaolin
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Manastir Shaolin

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  28.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tu sam, bre
  Poruke
  3.916
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Manastir Shaolin

  Autor: zuti car

  Nezaobilazna tema u razvoju borilackih vestina , kako u tehnickom , tako I istorijskom kontekstu, je manastir Saolin. Sa ovog mesta je vrsen velikui uticaj na kulturni i duhovni razvoj Kineskog naroda , ako I uticaj na druge sfere zivota , jer manastir je bio I ostao sediste Ch’an Budizma I mesto gde je ovaj religijsko –filosofski pravac rodjen I odakle je poceo svoj pohod na Kinu I ostale zemlje dalekog istoka.  Dinastija Severni Wei, 495 ne
  Prema Istorijskim spisima manastira Saolin , manastir je izgradjen 19 godine vladavine cara Xiaowen (北魏孝文帝,Taihe) iz dinastije Severni Wei , 495 godine . Manastir je izgradjen za budistickog monaha Ba Tuo-a I njegova dva kineska ucenika Weiguang-a i Weineng-a . Ba Tuo se kao ortodoksni budista Hinayana skole nije interesovao za borilacke vestine , ali je doneo metode buditicke meditacije koji su kasnije inkorporirani u borilacki system Saolina. Takodje su njegovi ucenici bili poznati majstori borilackih vestina

  Bodhidharma (DA MO), 527 ne.
  Bodhidharma (DA MO) 达摩 je osnivac Zen budizma , I smatra se da je on postavio temelje borilackih vestina u manastiru. Iako je njegovo postojanje uvek dovodjeno u pitanje , sledece informacije su prihvacene kao istorijske cinjenice . Bodidarma je rodjen kao pripadnik vladarske porodice u Juznoj Indiji negde oko 440. Godine n.e. Bio je ucenik 27 . patrijarha Indijskog Budizma under Prajnatar-e . On je dao svom uceniku ime Bodidarma , preneo mu celokupno znanje , I na kraju ga proglasio svojim naslednikom , 28. Patrijarhom Indijskog budizma. Prajnatara je nalozio Bodidarmi da svoje ucenje prenese u Kinu I on je odputovao istocno Guangzhou (Kwang Chou) , Juzna Kina, 528. Godine. U prvo vreme je bio dobro docekan od Kineske vlade I uspeo je zakaze prijem kod cara Wu Di-ja 梁武帝 iz Liang dinastije. Car nije shvatio sustinu Bodidarminog ucenja I on je napustio dvor I krenuo na sever , ppresao reku Yangce I na kraju stigao u Saolin manastir.Tokom zivota Bodidarma je ijma svega nekoliko ucenika , od kojih su samo trojica zabelezena u istorijskim spisima . Svoje celokupno ucenje I zvanje patrijarha je preneo na Hui-k'o –a , I nedugo zatim dostigao stanje nirvana . Preminuo je u 洛阳龙门 Longmen, Luoyang 536 .godine

  Postoje mnoge price koje se ticu Bodidarminog boravka u Saolin manastiru . Najpoznatija je prica koja govori o njegovoj dvetogodisnjoj meditaciji u pecini na steni u blizini manastira . Tu je proveo devet godina sedeci na jednom mestu I gledajuci u zid , kada je na kraju devete godine doziveo prosvetljenje , njgov lik se ocrtao na zidu pecine u koji je gledao , I koji se I danas moze videti. Jednom prilikom , tokomk devetogosnje meditacije , paznja mu je opala I on je zaspao . Kada se probudio , bio je toliko ljut na sebe zbog svoje slabosti , da je odsekao ocne kapke I bacio ih ispred pecine . Njegovi ocni kapci su se pretvorili u biljke caja.
  Posle devetogosnje meditacije , bodidarma je upoznao monahe Saolin manastira sa novom formom budizma – Ch,an (Zen) Budizmom .U isto vreme , bodidarma je uveo nov nacin upraznjavanja meditacije , poznat kao 18 pokreta Lo Hana , ili sanchin kata.
  Nekoliko godina posle njegove smrti , Zvanicnici su prijavili susret sa bodidarmo na planinama u centralnoj Aziji. Navodno on je isao I nosio stap na kome je bila okacena jedna sandala , a na pitanje gde se zaputo , odgovorio je da se varca kuci u Indiju. Njegovi sledbenici su posle ovih prica otvorili njegovo grob , kojni je bio prazan , sem jedne sandale koju su tamo nasli. Bodidarma je dao veliki doprinos Kineskoj civilizaciji , kao prvo dao je osnovne koncepte Zen Budizma , a kao drugo , integrisao je fizicki I mentalni trening I tako borilacke vestine podigao na jedan , do tada neslucen nivo


  Chou (Zhou) Dynasty, 570 AD
  Vlada je bila zabrinuta zbog sirenja nove verzije budizma I pok carevom ukazu manastir je zatvoren I tako je ostao trideset godina.


  Sui Dynasty (581-618 AD)
  Pri kraju Sui Dynastije (581-618), Li Shimin, kralj provincije Qin, borio se protiv samoproglasenog cara Zheng provincije , Wang Shichong-a. Shaolin monasi, Zhi Cao, Hui Yang, Tan Zong I deset drugih monaha zauzeli su stranu Li-a I pomogli mu da pronadje I otme protivnokovog bratanca, Wang Renze-a,I prisile samoproklamovanog cara na predaju. Kada je Li Shimin-u ukazana zasluzena cast od strane prvog vladara Tang dinastije , on je otkrio ko su bili njegovi pomagaci I kakva je bila njhova uloga u borbi I kolika je bila njihova pomoc. Manastir je dobio na poklon 600 jutara zemlje , kao I carski ukaz koji im dozvoljava da se bave borilackim vestinama kako bi mogli da brane manastirki posed. Od tog doba postoje monasi ratnici - Seng Bing

  Od 600. Do 1600 . godine , borilacke vestine su se razvijale u saolin manastiru , dok nisu postale najkomletniji system borenja u Kini ,a I sire.


  Song Dynasty(960-1278 AD)
  Zhue Yuen , monah manastira Saolin je putovao Kinom kako bi proucavao sisteme borenja u drzavi I nacin njihovog treniranja . Tokom svojih putovanja , on je sreo borce poi menu Lan Zhou, Bai Yu-Feng I Bai-jeovg sina , I kao izuzetne borce uspeo je daih nagovori da podju sa njim u manastir . posle deset godina Bai Yu-Feng se zamonasio I dobio ime Qiu Yue Chan Shi . Po zapisima manastira Saolin , Qiu Yue Chan Shi je bio ekspert u golorukom borenju I koriscenju dugog maca. On je 18 pokreta Lo Hana prosirio na 173 pokreta I napravio osnovu stila koji je danas poznat kao stil pet zivotinja . ovo je naravno jedna od verzijea nastanka stila pet zivotinja , postoji jos nekoliko verzija koje se razlikuju I po datiranju I po licnostima ukljucenim u kreaciju stila ,

  Yuan Dynasty
  1312., Da Zhi, a Japanski monah je dosao u Saolin da uci postavke Zen Budizma , I uz put je naucio tadasnj u verziju manastirskog sistema borenja . Posle 13 godima boravka u manastiru 1324 AD, on se vratio u Japan I sirio ideje Shaolin Manastiera.
  1335., Shao Yuan, jos jedan Japanski monah je dosao u Saolin I tokom svoga boravka majstorirao kaligrafiju , slikanje , Zen I borilacke vestine . Vratio se u Japan 1347 I postao jako postovan od starne Japanskog naroda.


  Qing Dynasty ( 1644-1911)
  U ovom period manastir je prvo zatvoren , a potom I spaljen do temelja iz straha od pobune . borilacke vestine su bile zabranjene svima , sem vladajucoj klasi I zvanicnim vojnim I policijskim snagama . Monasi su borilacke vestine prenosili svima koji su zeleli da uce , I poducavali su u tajnosti .Ovaj period je znacajan zbog toga sto su borilacki soistemi menjani I prilagodjavani za brzo ucenje I efikasnu upotrebu .

  1900-1945- republika Kina

  1928, se desilo poslednje spaljivanje manastira od strane trupavojnog gospodara Shi You-San . Vatra je gorla 40 dana I sve glavne zgrade su izgorele.
  Ovaj period je poznat po ponovnoj popularizaciji Saolin manastira , a borilacke vestine izlaze iz tajnosti pocinju da se poducavaju javno bez straha od represalija.
  Poslednji put ažurirao/la Vladimir Zlatic : 25.02.2010. u 08:20 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  28.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tu sam, bre
  Poruke
  3.916
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Manastir Shaolin

  Manastir Juzni Šaolin

  Juzni Saolin je sagradjen odprilike u isto vreme kad I manastir u Henan provinciji
  oko 650 godine nove ere , I postao poznat kao “drugi Saolin’ . Sagradjen je u provinciji Fukien I predstavljao je u pocetku ispostavu manastira I Henan provincije , I sluzio kao drugi glavni cenrtar Zen Budizmma , a u vremenima kada je severnom manastiru zabranjivan rad , bio okupiran , ili razaran , preuzimao je njegovu funkciju glavnog sedista Zen Budizma. Juzni Saolin je bio mnogo veci nego nego severni imenjak . Vremenom je postao mesto gde sus se okupljali penzionisani generali I visoki drzavni cinovnici koji su se posvetili Budizmu , pa je slava Juznog Mnastira rasla , I on je postao mesto poznato ne samo po borilackim vestinama , vec kao mesto znanja I nauke . Kako je slava manastira rasla ( I severnog I juznog ) postali su mesta gde su se okupljali najumniji ljudi toga vremena radi razmene znanja I iskustava , jer su budisticki monasi znanja sirili otvoreno , bez ogranicenja , I svi zainteresovani su bili poducavani vestinama I znanjima za koje bi pokazali interesovanje . Takodje su I severni I juzni manastir slali svoje monahe sirom zemlje u potragu za novim znanjima I ljudima koji ta znanja poseduju.  Vremenom je manastir u Fukine provinciji postao mesto gde su se skolovali poripadnici vladajuce kalse u Kini , pa su I cuvenih pet predaka , bili pitomci manastria pre nego sto su preuzeli svoje duznosti na dvoru , a takodje su se povuklji u manastir kao monasi kada je dinastija Ming svrgnuta od strane Mancua , I odatle organizovali otpor . Manastir juzni Saolin je srusen po nekim izvorima 1647 u saradnji sa engleskim trupama, a po drugim se njegovo razaranje pomera gotovo 150 godina kasnije . Interesanrtno je da je u Kini postojao jos nekoliko manstira pod istim imenom(Saolin) , jedan u Kvantung provinciji, I bili sedista Budizma , i ako se nisu bavili borilackim vestinama u obimu u koje se to praktikovalo u dva najpoznatija .

 3. #3
  Domaćin
  Učlanjen
  28.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tu sam, bre
  Poruke
  3.916
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Manastir Shaolin

  Shaolin manastir

Slične teme

 1. Manastir...
  Autor kajzerrs u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 19.08.2007., 23:26
 2. manastir
  Autor kopriva u forumu Žene
  Odgovora: 69
  Poslednja poruka: 07.12.2004., 14:41
 3. Shaolin
  Autor boza u forumu Razno
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 07.02.2004., 15:57

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •