Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

Pogledaj rezultate ankete: Подржавате ли напуштање брода који тоне у смрдљиве воде екуменизма и папофилства?

Glasova
20. Ne možete glasati na ovu anketu
 • Да, само ће луд са осведоченим зликовцима бити у молитвеном заједништву ССЦ

  15 75,00%
 • Не, јединство нема алтернативу, послушност патријарху је важнија од послушности светим канонима

  5 25,00%
Strana 1 od 11 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 274

Tema: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.02.2010.
  Pol
  ženski
  Poruke
  444
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Napomena:

  Ne verujem da ce mediji u Srbiji objaviti ovaj tekst Georgija Engelgardta, pa ga, eto, postavljam ovde.

  ŠTA JE STAJALO IZA HAJKE NA EPISKOPA ARTEMIJA

  Do sada nezabeležena kampanja za ocrnjivanje vladike Artemija i njegovih pomoćnika, podržana u vodećim srpskim medijima, minira reputaciju Crkve u srpskom društvu.

  Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) je 13. februara episkopu raško-prizrenskom i kosovo-metohijskom Artemiju (Radosavljeviću) uskratio upravljanje eparhijom. Za eparhijalnog administratora postavljen je Atanasije (Jevtić), bivši episkop zahumsko-hercegovački. Ovo prvo ozbiljno kadrovsko rešenje za vreme novog srpskog Patrijarha Irineja (Gavrilovića) ne može proći bez dugoročnih unutarcrkvenih i političkih posledica.

  Episkop Artemije jedan je od najpoznatijih arhijereja SPC. On je rukovodio raško-prizrenskom eparhijom SPC od 1991. godine, zamenivši na toj dužnosti nedavno preminulog srpskog Patrijarha Pavla. Njemu je pripalo teško breme – eskalacija kosovske krize 1990-ih, vojna kampanja NATO i okupacija pokrajine 1999. godine, postepeno pretvaranje Kosova i Metohije u albansku državu u 2000-im. Tokom svih tih godina vladika Artemije bio je jedna od ključnih figura srpske zajednice Kosova, neumorno braneći interese svoje pastve na lokalnom i međunarodnom nivou.

  On se zalagao protiv kosovske politike vlade Slobodana Miloševića i u više navrata sastajao se sa albanskim liderima i predstavnicima Zapada. To je odigralo svoju ulogu posle okupacije NATO Kosova u leto 1999. godine.

  Srpski činovnici napustili su pokrajinu zajedno sa odlazećom armijom, ali pravoslavno sveštenstvo na čelu sa episkopom Artemijem ostalo je na Kosovu. Kao i u vreme turske vladavine, Crkva se našla u ulozi jedinog zaštitnika kosovskih Srba. Misija UN i komanda KFOR priznavali su vladici Artemiju status istaknutog predstavnika srpske zajednice, što mu je omogućilo da se stalno bori i za lokalne interese svoje pastve: pomoć u obezbeđenju strane mirovnih snaga, organizacija dopremanja humanitarne pomoći, poseta izlovanim srpskim enklavama, stvaranje sistema narodnih kuhinja u enklavama, redovo prikupljanje i dopremanje pomoći iz Srbije i srpske dijaspore, skretanje pažnje na slučajeve progona iza kojih su stajali Albanci. Borio se i za političke interese: na međunarodnoj areni episkop se aktivno zalagao protiv odvajanja Kosova od Srbije.

  U jeku diskusija o Ahtisarijevom planu 2006. godine episkop je sredstvima eparhije preduzeo široku međunarodnu PR kampanju za zaštitu celovitosti Srbije. Angažovana je američka lobistička firma a sam arhijerej je intenzivno nastupao na raznim tribinama – od Kongresa SAD i evropskih struktura u Briselu do Južnoafričke Republike, zahtevajući da se interesi Srba uzmu u obzir. Isto tako je aktivno delovao u Srbiji zalažući se u Beogradu za realnu, a ne deklarativnu zaštitu interesa svojih sunarodnika na Kosovu.

  OZBILJNA SMETNJA – Delatnost episkopa u 2006. godini u značajnoj je meri poremetila realizaciju Ahtisarijevog plana tako što je sprečena pasivna pozicija srpskog rukovodstva. Kasnije je zvanični Beograd sledio primer arhijereja i razvio međunarodnu agitaciju u cilju podrške svojih prava na Kosovu.

  Do kraja 2000. godine episkop Artemije je postao ozbiljna smetnja međunarodnim strukturama, koje su prekrajale Balkan. Involvirani u kosovski proces zapadni diplomate i političari stalno su izražavali nezadovoljstvo zbog “radikalizma” episkopa, koji nipošto nije želeo da javno odobri njihovo delovanje u pokrajini. Ostale lidere kosovskih Srba uvek je bilo moguće optužiti za nelegitimitet, ali prava Srpske crkve bila su zvanično priznata i u UN i u drugim međunarodnim strukturama. Nezadovoljstvo Zapada postepeno se počelo dopunjavati i iritiranošću aktuelnih vlasti Beograda jer je Vladika Artemije cesto optuživao administraciju predsednika Borisa Tadića za neaktivnost na kosovskom pravcu.

  Episkop je ukazivao da je dužnost države da primeni sva sredstva uključujući i silu u cilju zaštite celovitosti zemlje i bezbednosti sugrađana. Šef eparhije je redovno javno osuđivao svaki ustupak Beograda strukturama međunarodnog prisustva na Kosovu. I uskoro su nove vlasti počele da uzvraćaju Artemiju. Prilikom putovanja na Kosovo predsednik Tadić ga je demonstrativno ignorisao. Posećivao je manastire pokrajine ne obaveštavajući o tome rukovodećeg arhijereja. Ni episkop sa svoje strane nije propuštao priliku da otvoreno prekori šefa države za kršenje pravila pristojnosti.

  Sredinom 2009. godine u beogradske medije procurile su vesti o tome kako se prekomerno troše i zloupotrebljavaju sredstva koja država izdvaja za podršku kosovskoj eparhiji (mesečni rashodi vladike dostizali su 1.500 evra). Ulje na vatru dodala je poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu u maju 2009. godine. Vlasti Srbije su toj poseti pridavale ogroman značaj, a jogunasti episkop nije javno blagoslovio posetu Bajdena čuvenom manastiru Dečani. A vladika to nije učinio zato što je Bajden bio jedan od glavnih propovednika bombardovanja 1999. godine i što pripada aktivnim pokroviteljima kosovske politike SAD. Vlada je morala hitno da pribegne pomoći Sinoda SPC, koji je “u ime hrišćanske ljubavi i gostoprimstva” ukinuo odluku vladike Artemija i pozvao Bajdena da poseti pravoslavnu svetinju.

  Episkop Artemije je 4. februara 2010. godine bio među organizatorima Sabora kosovskih Srba u Mitrovici, koji je sazvan u vezi sa pretnjama Prištine da će izvršiti “reintegraciju severa”. U rezoluciji Sabora je istaknuto “da je danas Kosovo mnogo dalje od Srbije nego pre dolaska aktuelnih vlasti. (… ) Kosovo i Metohija se postepeno, ali dosledno, prinosi kao žrtva evroatlantskim integracijama. Za vlast u Beogradu n astao je poslednji trenutak da promene politiku i zaista zaštiti Kosovo”.

  SINOD VS. ARTEMIJE – Među članovima Sinoda SPC takođe je raslo nezadovoljstvo kosovskim episkopom, koji je ometao održavanje nepomućenih odnosa sa međunarodnim strukturama. Posle albanskog pogroma 17. marta 2004. godine, episkop Artemije je podneo tužbu Međunarodnom sudu protiv zapadnih država, čija je vojska dopustila talas nasilja i razaranja. Na Zapadu je to izazvalo ljutnju i Sinod je zatražio od episkopa da opozove tužbu. Istovremeno, on je uporno odbijao da potpiše Memorandum o obnavljanju porušenih hramova sa Savetom Evrope i sa prelaznim kosovskim vlastima. Episkop je stalno izjavljivao o nedopustivosti da se “rušiteljima poverava obnavljanje svetinja”, tojest, da se ne dopusti angažovanje albanskih kompanija na obnovi svetinja. Episkop je zahtevao da se obavi profesionalna restauracija uz angažovanje srpskih i inostranih stručnjaka. Međutim, 2005. godine Memorandum je potpisao Patrijarh Pavle, ali su radovi na obnovi najčešće obavljani nestručno i nepažljivo, zbog čega i sam projekat nije doneo očekivano smanjenje napetosti u pokrajini.

  Situacija se ponovila kada je vladika Artemije odbio da primi obnovljene objekte i objavio kritički izveštaj o niskom kvalitetu radova. Pokušaji da se od njega dobije pristanak nisu uspeli, pa je u ime SPC dokument o prijemu niza objekata potpisao episkop niški Irinej (Gavrilović), koji je u januaru 2010. godine postao novi srpski Patrijarh.

  Mnoge su iritirali i bogoslovski pogledi episkopa. Učenik istaknutog srpskog bogoslova prepodobnog Justina (Popovića), vladika Artemije nastavlja njegovu tradiciju starog svetoočinskog pravoslavlja. On se dosledno zalaže protiv ekumenizma, osuđuje modernističke struje u savremenom srpskom episkopatu i uvođenje bogoslužbenih izmena. Monaštvo raško-prizrenske eparhije postalo je jedan od bastiona svetoočinske vere u SPC. Artemijevi pogledi neizbežno su se sukobljavali sa pogledima episkopa modernista, pristalica širenja kontakata sa inoslavnim, u prvom redu sa Vatikanom.

  Tokom poslednjih godina iritiranost Sinoda pretočila se u planski pritisak na nepokornog vladiku. Godine 2006. namesnik manastira Dečani Teodosije (Šibalić) je proizveden u čin episkopa i naznačen vikarnim arhijerejem raško-prizrenske eparhije. Postepeno se vladika Teodosije, koji je sprovodio politiku saradnje sa međunarodnim strukturama i vlastima Prištine, pretvorio u osnovnog saugovarača Sinoda SPC na Kosovu. Stalnim napadima podvrgavano je i okruženje Artemija, a njega samog su optužili za nepotčinjavanje odlukama Sinoda i za finansijske prekršaje. 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.02.2010.
  Pol
  ženski
  Poruke
  444
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Sinod SPC je 5. februara u eparhiju uputio komisiju na čelu sa mitropolitom Amfilohijem (Radovićem) i episkopom Grigorijem (Durićem) radi provere vođenja “finansijsko-materijalnih poslova”. Rezultat delatnosti komisije je optužba protiv rukovodstva eparhije za finansijsko-imovinske prekršaje, pored ostalog, u delatnosti građevinske firme koju je osnovala eparhija, zatim u sistemu javnih kuhinja i prodaji dela crkvenog zemljišta Albancima. Poslednjim je trebalo da se podrije reputaciju borca za Kosovo iako su sredstva od ugovora utrošena za plaćanje u inostranstvu lobističke kampanje protiv otcepljenja Kosova. Episkopu Artemiju se stavlja na teret i odbijanje da otpusti svog najbližeg saradnika, eparhijskog sekretara igumana Simeona (Vilovskog) i to što ga je proizveo u čin arhimandrita bez saglasnosti Sinoda. Prema izveštajima iz srpske štampe, još u januaru su neki zapadni diplomate u Beogradu izražavali nadu u moguće “personalne promene” u kosovskoj eparhiji.

  POČINJE ISTRAGA – Podršku vladiki Artemiju pružili su 12. februara i učesnici Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije i Srpskog nacionalnog veća Severnog Kosova “za celokupni njegov rad u poslednjih deset godina na očuvanju Srba i srpske države na Kosovu”. Oni su optužili “deo međunarodne zajednice i deo zvaničnog Beograda za traganje za poslušnim kadrovima u eparhiji za rušenje poslednjeg stuba srpske zajednice u pokrajini”.

  Malo kasnije, 13. februara je Sinod SPC na osnovu izveštaja komisije odredio zvaničnu istragu o situaciji u raško-prizrenskoj eparhiji i za vreme njenog trajanja suspendovao episkopa Artemija sa mesta čelnika eparhije. Rukovođenje je povereno administratoru, za koga je postavljen penzionisani episkop Atanasije (Jevtić). Na prvoj konferenciji za štampu o rezultatima zasedanja episkop Bački Irinej (Bulović) je govorio u veoma opreznom tonu, prebacivši svu odgovornost za prekršaje na okruženje vladike Artemija.
  Imenovanog za administratora – episkopa Atanasija, zajedno sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Artemijem su 90-ih godina nazivali “Tri A” Srpske crkve. Učenici prepodobnog Justina (Popovića) tada su zajednički istupali protiv režima Miloševića i zalagali se za preporod pravoslavlja i nacionalnih tradicija. Međutim, tokom poslednjih godina pozicije i pogledi vladika Amfilohija i Atanasija su pretrpeli evoluciju, što je zaoštrilo i njihove lične odnose sa starim saborcem. Prvi koraci eparhijskog administratora pojačali su napetost unutar SPC. Episkop Atanasije je zauzeo eparhijski centar u manastiru Gračanica i pokušao da spreči ulazak u manastir pristalica Vladike Artemija. Emitovani širom sveta, kadrovi tuče monaha pored manastira naneli su nesumnjivu štetu Srpskoj crkvi. Novo rukovodstvo eparhije je delovanje prethodnika podvrglo žestokoj kritici i zatvorilo eparhijski sajt. Borba se prenela na Internet jer se mnogi srpski monasi i vernici nisu pomirili sa progonom vladike Artemija.

  Srpske medije zapljusnuo je talas istupa protiv episkopa Artemija i njegovog okruženja. Već 17. februara uhapšen je Predrag Subotički, šef eparhijske građevinske firme! “Rade Neimar”, koji je optužen za prisvajanje 300 hiljada evra. Sumnjiv je i sam “privredni” karakter optužbe. Poznato je da se poslovanje mnogih eparhija SPC odvija u “sivoj zoni” ekonomije, podalje od striktne poreske evidencije i plaćanja preko računa. Isključivi položaj raško-prizrenske eparhije, koja se nalazila pod spoljnom okupacijom i u uslovima višegodišnje anarhije, podrazumevao je korišćenje odgovarajućih mehanizama i metoda, a iznenadno “prozrenje” revizora u takvoj situaciji izgleda veoma neiskreno. Isto je tako očigledno da je kojim slučajem vladika Artemije bio gramzivac, ništa mu ne bi smetalo da uzme mnogo veća sredstva ako bi pribegao saradnji sa ideolozima otcepljenja Kosova.

  PROBLEMI I POSLEDICE – Progoni arhijereja Srpske pravoslavne crkve već su iznedrili ozbiljne probleme. Gestovi novog patrijarha na strani Vatikana, odobrenje koje je dao za “gonjenje vladike ispovednika” postepeno transformiše još nedovoljno koherentno “zilotsko” krilo Srpske pravoslavne crkve u konsolidovano udruženje koje je sposobno da pruži ozbiljan otpor sadašnjem kursu sinodskih vlasti.

  Do sada nezabeležena kampanja za ocrnjivanje vladike Artemija i njegovih pomoćnika, podržana u vodećim srpskim medijima, minira reputaciju Crkve u srpskom društvu. Težak udarac nanesen je kosovskim Srbima, kojima je pokazao šta čeka odlučne borce protiv otcepljenja pokrajine. Ograđivanje od nepokolebljivog episkopa može postati za Borisa Tadića pirova pobeda jer se sada ni jedno pogoršanje položaja Srba ne može pripisati “nerazumnom vladiki”.

  Odstranjenje i diskreditacija episkopa Artemija za vlast Prištine je dragocen dar na drugu godišnjicu “nezavisnosti” pokrajine. Omrznut među Albancima, Artemije je uklonjen rukama samih Srba, a štab otpora, kakvim je ranije bila eparhija, utonuo je u razdor. Sve to treba da pomogne kosovskim Albancima u ostvarivanju njihovi h planova o “reintegraciji” Severnog Kosova.

  Prevod Rajko Doskovic

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.02.2010.
  Pol
  ženski
  Poruke
  444
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Stvari koje mu stavljaju na teret i zbog kojih je smenjen su zaista smešne. Cifre pripisane i to ne njemu nego sekretaru, pojedini političari i režimski sveštenici pojedu i popiju za noć. Sve to otvara prostor za sumnju da se radi o političkoj smeni. Razbijanje SPC je verovatno poslednji udar na identitet ovog naroda. Posle toga, kada se taj nečasni posao dovrši, bićemo ništa… Duplo golo, da ne upotrebljavam onu drugu reč koja počinje sa g a koja bi preciznije opisala moj stav.

 4. #4
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  И ево погледајте КАКАВ ЈЕ "ИЗВЕШТАЈ" ПОСТАВИО УМИРОВЉЕНИ ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ НА САЈТ - А МАЛО ДАЉЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ИЗВЕШТАЈ О ДАНАШЊЕМ ДАНУ КОЈИ ЈЕ ДАО ТВ ГЛАС АМЕРИКЕ... па сами процените о чему се овде ради... и шта у ствари ради Атанасије:

  петак, 26. фебруар 2010.

  РТС: Владика Артемије прихвата одлуке Синода СПЦ

  Спреман сам да прихватим одлуке Синода Српске Православне Цркве, иако се са њима не слажем, рекао владика Артемије у првом јавном обраћању након разрешења са дужности управитеља епархијом. Владика Артемије позвао на јединство у Цркви.

  Владика Артемије изјавио је у Грачаници да прихвата одлуке Синода Српске Православне Цркве иако се са њима не слаже, очекујући да ће Сабор СПЦ донети најцелисходније решење око његовог разрешења и евентуалних злоупотреба у пословању Епархије Рашко-призренске.

  "Оно чега се држим, то је став да је најбитније очувати јединство СПЦ. То сам рекао и Синоду, да никада не могу прихватити нити ме неко може натерати да цепам хитон Светосавске Цркве, односно да правим раскол", рекао је владика Артемије у свом првом јавном обраћању након што га је Синод СПЦ, 13. фебруара, разрешио дужности управитеља Епархијом.

  Та порука треба да буде путоказ и свима онима који, користећи наше име и положај у коме се тренутно налазимо, стварају утисак како владика Артемије са неким својим присталицама ствара раскол у СПЦ, рекао је владика.

  Манастир Грачаницу данас су посетили владика Григорије и министар вера у Влади Србије Богољуб Шијаковић.

  Разрешени Владика Артемије рекао је да се око његовог разрешења у медијима дигла "велика халабука". Он је позвао све оне који га поштују и воле, а којих, како је рекао, није мали број, да саображавају томе што он прихвата и остаје у послушности СПЦ и покажу солидарност и љубав према њему и према СПЦ.

  "Мислим да ће овај проблем који је настао бити легитимно решен на Архијерскемом Сабору, а до тада нека се у миру, без халабуке, ствари испитају. Ту су и државни органи, нека испитају све чињенице, а онда ће Сабор на основу својих сазнања, канона и Устава СПЦ донети најцелисходније решење", нагласио је Владика Артемије.

  Објавила Епархија Рашко-прзренска (Diocese of Raska-Prizren) у 20.30

  ************************************************** ***


  Američki i srpski zvaničnici u Gračanici Budimir Ničić
  Gračanica
  26/02/2010

  Ministar vera u Vladi Srbije Bogoljub Šijaković i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije posetili su danas manastir Gračanicu gde su razgovarali sa vladikama Artemijem, Atanasijem i Teodosijem. U isto vreme manastir su obišli i zamenik pomoćnika Američkog državnog sekretara Stjuart Džons.

  Ministar vera Srbije u poseti manastiru Gračanici
  Nakon sastanka sa ministrom vera u Vladi Srbije Bogoljubom Šijakovićem i vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, razrešeni episkop raško-prizrenski Artemije pozvao je na mir, jedinstvo i poštovanje odluka svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

  Ono što bih hteo da kažem i naglasim, a što sam rekao i Sinodu, jeste da sam spreman da prihvatim odluke Sinoda, kao što sam i prihvatio, iako se sa njima ne slažem i ne moram uvek da se slažem, ali ih prihvatam“, istakao je vladika Artemije.

  Komentarišući poslednja dešavanja u eparhiji-raško prizrenskoj ministar vera u Vladi Srbije rekao je da su po zakonu o verskim zajednicama svi dužni da poštuju odluke verskih institucija i organa i istakao da je najznačajnije to što je, kako je kazao postignutra rešenost da su jedinstvo mir i poslušnost u crkvi najpreči.

  “Ja sam danas obradovan, kao i svi vi, da postoji potpuna poslušnost kod svih vladika, kao i kod vladike Artemija, da je crkva preča od svega i ispred nas i da su crkvene odluke obavezujuće, da treba da se prihvatraju i s ljubavlju poštuju”, rekao je Bogoljub Šijaković


  Manastir Gračanicu danas su istovremeno posetili i američki ambasador u Prištini Kristofer Del i Stjuart Džons, zamenik pomoćnika državne sekretarke SAD-a Hilari Klinton.


  Gračanicu su obišli i pomoćnik državnog sekretara i američki ambasador“Manastir smo posetili, jer je živo svedočanstvo prisustva Srbije na tlu Kosova. Naravno, duboko smo posvećeni zaštiti ovakvih manastira, vere i kulture. Moj kolega je došao iz Vašingtona, da bi posetio ova mesta. Upravo je obećao nastavak i intenziviranje svojih napora da se Unesko ponovo angažuje ovde, na mnogo jači način”, rekao je Del.


  Susret u manastiru sa ministrom u Vladi Srbije Bogoljubom Šijakovićem, američki ambasador u Prištini za Glas Amerike ovako komentariše.

  “Apsolutna slučajnost, nismo znali da je ovde dok se nismo sreli”, tvrdi Del.

  Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuart Džons razgovarao je u Prištini i sa najvišim zvaničnicima Kosova, medjutim većina medija koji izveštavaju na srpskom jeziku nisu bili obavešteni o poseti američkog zvaničnika Kosovu.


  ************************************************** ******
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 5. #5
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  21.886
  Reputaciona moć
  557

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Popove nazad u crkvu.
  Narod nazad na posao.
  Politichare nazad u zatvor.
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

 6. #6
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Citat Original postavio NEPOBEDIVO SUNCE Pogledaj poruku
  Popove nazad u crkvu.
  Narod nazad na posao.
  Politichare nazad u zatvor.
  Е ***... а и ти изгледа слабо капираш...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 7. #7
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  21.886
  Reputaciona moć
  557

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Е ***... а и ти изгледа слабо капираш...
  Kapiram , samo mi se to vec popelo na k****
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

 8. #8
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Citat Original postavio NEPOBEDIVO SUNCE Pogledaj poruku
  Kapiram , samo mi se to vec popelo na k****
  Па и циљ је био да постанеш равнодушан и озлојеђен до крајње пасивности.

  Службе за утеривање реда раде психолошке профиле и тачно знају како се народ убија у појам.

 9. #9
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Значи испаде да није Артемије капитулирао, него му то стављају у уста преко медија унијати из синода. Јел то кажеш Мито?

  Ја ипак мислим да пророштва светих Отаца ипак много боље виде, него мирјани:

  Али, тешко у те дане монасима који су се везали за имање и богатство и
  који због љубави прена комфору буду били ради да се потчине
  јеретицима. Они ће успављивати своју савест, говорећи : << Сачуваћемо и
  спасићемо манастир и Господ ће нам опростити. >> Несрећни и заслепљени,
  уопште и не помишљају на то да ће преко јереси и јеретика у манастир
  ући и демони, и тада они више неће бити свети манастир него голе
  зидине, од којих ће занавек одступити благодат.

  +Свети Анатолије Оптински(Млађи)+

 10. #10
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Ма понекад помислим да је његова улога у оквиру ДБа у СПЦ да гкуми борца и заводи неупућене.Како је он борац изнутра.

 11. #11
  Elita jedite_kod_Joa (avatar)
  Učlanjen
  29.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad, Vojvodstvo Srpsko - Okupirana Srbija
  Poruke
  19.153
  Reputaciona moć
  268

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Имамо окупацију и на световном и на духовном нивоу.У сваком случају,овако остати не може.

 12. #12
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ: ХОЋЕ И ФИЗИЧКИ ДА МЕ УНИШТЕ


  ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ ОТВОРЕНО О ПРОБЛЕМИМА У СПЦ И ПОЗАДИНИ ПРОЦЕСА КОЈИ СЕ У ЦРКВИ ВОДИ ПРОТИВ ЊЕГА


  Сви којима на било који начин сметам у остварењу њихових нечасних циљева, сложно јуришају на мене, спремни да ме уклоне са места на коме сам, или – да ме физички униште
  „Правда“, петак, 26.фебруар 2010.

  +++
  Владика Артемије, кога је Синод Српске православне цркве разрешио дужности епископа Рашко-призренске епархије, навео је у својој белешци да га епископ Атанасије Јефтић, митрополит Јован, митрополит Амфилохије, али и Његова светост патријарх Иринеј, недоказано и недоказиво оптужују да ствара раскол у СПЦ, за финансијске злоупотребе, непоштовање Светог архијерејског сабора и Синода, али и за организовање атентата на свог секретара...

  Владика Артемије је казао и да је његова доследна и упорна борба за народ на Косову и Метохији и за КиМ у Србији, сметала режиму Слободана Милошевића, али и садашњем режиму Бориса Тадића и међународној заједници.

  Његов, како је рекао, јасан и одлучан став према екуменизму, папизму и глобализму, сметао је и смета појединцима у СПЦ, којима су ти циљеви блиски и на чијем стварању раде. Владика Артемије поручио је и да га „гонитељи његови могу лишити епископског трона, чак и епископског чина, прогласити болесним, сенилним, чак и лудим, али га не могу натерати у загрљај папе римскога, ни у наручје екумениста европских".


  Правда у целости преноси писмо владике Артемија од 7. фебруара 2010. године.


  Оптужбе владика
  Оптужују ме недоказано и недоказиво, да стварам раскол у Српској православној цркви (Еп. Григорије), за организовање атентата на свога секретара (Еп. Атанасије Јефтић), за финансијске злоупотребе (Митр. Јован и др), за непоштовање Светог архијерејског сабора и Синода (Митр. Амфилохије, Њ. Св. Патријарх Иринеј), за...

  А ја сам само желео и желим поштовање канонских принципа, Устава СПЦ, канонских овлашћења епископа и неповредивост његових права, која ми угрожавају већ пет година. Желео сам одговоре на нека питања, недоумице, нејасноће...
  Уместо тога, добијао сам само одлуке, директиве, декрете, наредбе, које су директно нарушавале како канонски поредак Цркве православне, тако и права Нас, као епархијског Архијереја.


  У чему је проблем? У томе што се десет и више година доследно и упорно борим за свој народ на Косову и Метохији и за Косово и Метохију у Србији. Такав став и ангажовање сметао је режиму Слободана Милошевића, садашњем режиму Бориса Тадића, и посебно међународној заједници у остварењу идеје стварања тзв. Независног Косова као друге албанске државе на Балкану.

  Нечасни циљеви


  И још: Мој јасан и одлучан став према екуменизму, папизму и глобализму, према новаторима у пракси и у теологији
  (Мидић), сметао је и смета појединцима у Српској православној цркви којима су ти принципи и циљеви блиски и на чијем стварању раде.

  Тако удружени сви којима на било који начин сметам у остварењу њихових нечасних циљева, сложно јуришају на мене спремни да ме уклоне са места на коме сам, или - да ме физички униште.

  Знам, сви моји претходници на трону Епархије рашко-призренске, као и цео српски народ на Косову и Метохији, вековима су страдали и страдају по допуштењу Божјем. Није чудо што и ја делим њихову судбину.

  Гонитељи моји могу ме лишити Епископског трона, чак и Епископског чина, могу ме прогласити болесним, сенилним, чак и лудим (као што је то већ учинио Сава Јањић), могу учинити и многа друга безакоња која нисам у стању ни да замислим. Све ћу поднети, с помоћу Бога.

  Ипак, не могу ме натерати да стварам раскол и цепам светосавски хитон Српске православне цркве, не могу ме натерати у загрљај папе римскога, ни у наручје екумениста европских, јер ја од својих ставова немам намеру одступати.
  Стога, вапајна молитва: „Нека буде милост Божја на нама, као што се уздасмо у Њега". Амин.


  Извор: „Правда“, петак, 26. фебруар 2010, стр.2-3.

  ( Friday, 26 February 2010 )
  *********************************************

  Најзад смо добили макар и ову писмену белешку владике - ДА ЗНАМО О ЧЕМУ СЕ РАДИ!!!
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 13. #13
  Aktivan član cobi63 (avatar)
  Učlanjen
  30.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Niš, Serbia
  Poruke
  1.382
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Ja da sam na vasem mestu i da verujem da mi spijuni vode cirkvu i raskolnici unazad 50 godina,ja bih napustio takvu crkvu,jer nju sigrno ne vodi Bog,to je namoralnije i najcasnije sto bi mogao da uradim,umesto da se poistivetim sa njima i ako oni pljuju i lazu onda i ja isto pljujem po njima,tako da sam onda isti ko oni.Razmislite,kada isto to radite ciji posao radite.Ko je opadac koji pred prestolom Bozjim OPTUZUJE DAN I NOC?Vreme je da otvorite Sveto Pismo i da se poucite iz njega.
  http://www.63padobranska.org

 14. #14
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Видећемо... за сада смо добили САМО ПРЕТЊЕ :

  Саопштења СПЦ


  Саопштење за јавност - 27. фебруар 2010. године

  27. фебруар 2010 - 14:30 Добар број наших медија објавио је ових дана вест да је ни мање ни више него седамнаест епископа Српске Православне Цркве тражило сазивање ванредног Сабора како би се на њему расправљало о догађањима у Епархији рашко-призренској.
  Посреди је груба дезинформација - једна од многих у склопу ове теме - коју је неко, незнано ко, лансирао, а сви остали почели да понављају, некритички, не проверавајући вест ни у Информативној служби Српске Православне Цркве ни у службама Светог Синода. Ниједан епископ није званично тражио сазивање ванредног Сабора, али су се многи, практично сви, интересовали - и даље се интересују - за развој ситуације јер је свима без изузетка у првом реду стало до мира и љубави, доброг поретка и јединства у нашој Цркви.
  Цела ствар је доведена до апсурда. Како и зашто би Сабор расправљао пре него што Синод, по црквеном Уставу прва инстанца за решавање размимоилажењâ и проблемâ ове врсте, уопште испита расположиве чињенице, допуни их новим чињеницама и, заузевши свој став, предочи га Сабору? Јер, у сваком случају Сабор је коначна инстанца, као што је и Преосвећени владика Артемије с правом нагласио у својој јучерашњој изјави Радио КИМ-у. Да ли се Врховни суд, примера ради, бави неким судским предметом одмах или тек пошто се прође кроз све претходне судске инстанце?


  Неслагања нису никаква новост у историји Цркве, како наше помесне, Светосавске, тако и васељенске. Она се превазилазе саборно и саборски, у послушности свих Цркви онда кад она каже последњу реч. Ко изабере непослушност и самовољу, изопштиће себе из црквене заједнице, али и из духовне заједнице са Преосвећеним владиком Артемијем. Дезинформације и инсинуације, ма од кога потицале, наносе само општу штету.


  27. фебруара 2010. године
  у Новом Саду
  Епископ бачки
  др Иринеј
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 15. #15
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 16. #16
  Iskusan
  Učlanjen
  04.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selo veselo
  Poruke
  5.754
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Citat Original postavio NEPOBEDIVO SUNCE Pogledaj poruku
  Popove nazad u crkvu.
  Narod nazad na posao.
  Politichare nazad u zatvor.
  Ovo bi bio ključ za oporavak Srbije.

 17. #17
  Iskusan Padre (avatar)
  Učlanjen
  15.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  5.926
  Reputaciona moć
  148

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Citat Original postavio NEPOBEDIVO SUNCE Pogledaj poruku
  Popove nazad u crkvu.
  Narod nazad na posao.
  Politichare nazad u zatvor.
  AMIN!!!

 18. #18
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Citat Original postavio NEPOBEDIVO SUNCE Pogledaj poruku
  Popove nazad u crkvu.
  Narod nazad na posao.
  Politichare nazad u zatvor.
  Амин!

 19. #19
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Citat Original postavio NEPOBEDIVO SUNCE Pogledaj poruku
  Popove nazad u crkvu.
  Narod nazad na posao.
  Politichare nazad u zatvor.
  Екуменистичку?Не хвала.

 20. #20
  Ističe se
  Učlanjen
  18.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Σερβίας
  Poruke
  2.891
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Citat Original postavio cobi63 Pogledaj poruku
  Ja da sam na vasem mestu i da verujem da mi spijuni vode cirkvu i raskolnici unazad 50 godina,ja bih napustio takvu crkvu,jer nju sigrno ne vodi Bog,to je namoralnije i najcasnije sto bi mogao da uradim,umesto da se poistivetim sa njima i ako oni pljuju i lazu onda i ja isto pljujem po njima,tako da sam onda isti ko oni.Razmislite,kada isto to radite ciji posao radite.Ko je opadac koji pred prestolom Bozjim OPTUZUJE DAN I NOC?Vreme je da otvorite Sveto Pismo i da se poucite iz njega.
  ja samo cekam kako ce se zavrsiti ovo sa artemije, ako ga unijati smene, ja vise nista nemam sa SPC, nazalost, demoni i satana su usli u neke vladike

 21. #21
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Citat Original postavio Reichsmarschal Pogledaj poruku
  ja samo cekam kako ce se zavrsiti ovo sa artemije, ako ga unijati smene, ja vise nista nemam sa SPC, nazalost, demoni i satana su usli u neke vladike
  Ја колико видим он је продлегао притисцима које врше на њега.Владика Артемије би требало да презре комфомизам и да напусти СПЦ.Али мислим да сва дешава је зато да се напчаше ''борци изнутра''.Како би Бенедикт могао мирно да дође у Србију.

 22. #22
  Elita jedite_kod_Joa (avatar)
  Učlanjen
  29.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad, Vojvodstvo Srpsko - Okupirana Srbija
  Poruke
  19.153
  Reputaciona moć
  268

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Citat Original postavio Reichsmarschal Pogledaj poruku
  ja samo cekam kako ce se zavrsiti ovo sa artemije, ako ga unijati smene, ja vise nista nemam sa SPC, nazalost, demoni i satana su usli u neke vladike
  Владике не чине већину у Цркви.Важно да је остатак свештенства на Божјој страни.Све ће се то искристалисати - или чишћењем у Цркви од папске окупације(а за то је неопходно да се држава очисти од папске еуропске окупације на политичко-економско-правном нивоу) или ће доћи до одвајања жита од кукоља.

  Ништас се ти не бој,гледај да чуваш свој дух,свој карактер,свој морал,честитост,итд...а,Бог ће се разрачунавати на свој начин са отпадом - милом или силом.

 23. #23
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Citat Original postavio jedite_kod_Joa Pogledaj poruku
  Владике не чине већину у Цркви.Важно да је остатак свештенства на Божјој страни.Све ће се то искристалисати - или чишћењем у Цркви од папске окупације(а за то је неопходно да се држава очисти од папске еуропске окупације на политичко-економско-правном нивоу) или ће доћи до одвајања жита од кукоља.

  Ништас се ти не бој,гледај да чуваш свој дух,свој карактер,свој морал,честитост,итд...а,Бог ће се разрачунавати на свој начин са отпадом - милом или силом.
  Брате.Ако је то свештенство у литургијској заједници са поменутим епископима по самој логици Светих канон није на Божијој страни.Оно може да постане то уколико напусти исте.И кроз Свету тајну крштења и остале свете тајне,па и свештенства се присаједини Истински Православној Цркви Христовој.

 24. #24
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 25. #25
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije - deo koji država prećutkuje

  Ja nedam mog vladiku Artemija , ti koji ga opadaju i lazno optuzuju su satanini, jer je satana opadac svoje brace! Dace Bog da papini unijati, ***** i jezuiti odstupe od Srbije i odjebu u vatikan kod svog gazde koji ih placa preko vatikanske banke.
  ...

Slične teme

 1. Vladika Artemije odredio sebi platu 144.000 dinara
  Autor BOKYSTAMY u forumu Religija
  Odgovora: 100
  Poslednja poruka: 28.02.2011., 02:53
 2. Vladika Artemije... sada očekuje!?
  Autor ljuba miljkovic u forumu Istorija
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 04.07.2010., 02:21
 3. Vladika Artemije odredio sebi platu 144.000 dinara
  Autor gost 150019 u forumu Politika
  Odgovora: 197
  Poslednja poruka: 28.09.2009., 18:16
 4. Vladika Artemije – jedini zaštitnik svekolikog Srpstva!?
  Autor ljuba miljkovic u forumu Religija
  Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 27.09.2008., 23:29
 5. Uživo: Vladika Artemije na američkom radiju
  Autor Alekasandar2 u forumu Politika
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 30.09.2006., 14:49

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •