Bošnjački klub stavio veto na zakon o referendumu u RS
Vesti - Svet | Tanjug | 22 februar 2010
---
Pozivajući se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske (RS) doneo je danas odluku o stavljanju veta na nedavno usvojeni zakon o referendumu i gradjanskoj inicijativi u Narodnoj skupštini RS, rekao je novinarima predsedavajući Kluba Bošnjaka Edin Ramić.

Ramić je objasnio da je potrebno potrebno precizirati da referendumska pitanja mogu biti u skladu sa nadležnostima RS, Ustavom RS i Ustavom BiH, ali i precizirati da teritorijalni integritet, suverenitet i bezbednost BiH ne mogu biti tretirani Zakonom o referendumu.

"Klub Bošnjaka predlaže i amandman da inicijatori za raspisivanje referenduma - predsednik RS i Vlada RS - moraju imati saglasnost potpredsednika RS", rekao je Ramić i dodao da u organima za sprovodjenje referenduma mora biti ispoštovana proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda.

Takodje, Klub Bošnjaka, prema rečima Ramića, smatra da treba definisati način glasanja dijaspore, glasanja u odsustvu i slično, na način da gradjani sa biračkim pravom, bez obzira ne mesto stanovanja, imaju pravo učešća na referendumu. I klub Hrvata danas je razmatrao nedavno usvojeni zakon o grajdanskim incijativama, ali nije stavio veto jer nije postignuta saglasnost izmedju delegata iz reda hrvatskog naroda.

Kako je novinarima saopštio predsedavajući Kluba Hrvata Tomislav Tomljenović, pet hrvatskih delegata iz SNSD nije podržalo predlog da se pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Veće naroda RS, sastavljeno je od četri kluba, koji čine delegati tri konstitutivna naroda i ostali. Klubovi konstitutivnih naroda imaju po osam delegata, dok ostali broje četiri.

Svi zakoni, odluke i zaključci, koje donese Narodna skupština RS, pre stupanja na snagu, prodju i proceduru u Veću naroda, koje ima nadležnost zaštite nacionalnih interesa svakog od konstitutivnih naroda i ostalih. Zakon o referendumu i gradjanskim incijativama sada će se naći na zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i veća naroda i ukoliko ne bude dogovora naći se u proceduri kod ustavnog suda RS, koji će oceniti da li su njime povredjeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda u RS.