Za sada, ovo ne pitam sa nekim neposrednim interesovanjem, jer još imam barem godinu i po dana dok mi takve stvari ne budu aktuelne.
Pošto ću (ako sve bude išlo po planu) dobiti Geteovu diplomu narednog leta, planiram da master studije nastavim u nekoj od zemalja nemačkog govornog područja.
Najviše me interesuje Austrija, jer u mom fahu- muzici- na austrijskim univerzitetima se može steći najadekvatnije i vrhunsko obrazovanje. Ako zanemarimo neke "stručnije" stvari, poput prijemnog, ujurivanja završnih ispita za Bachelor i slično, interesuje me, ako neko zna, kako stoje sledeće stvari:
-Ranije je postojalo pravilo da su studenti iz Srbije imali ili besplatno, ili (koliko sam čuo) jako jeftino obrazovanje na državnim univerzitetima u Austriji. Ako tako nešto još postoji, koje univerzitete to pokriva?
-Sve i da to ne važi za Srbiju, znam da su oni davali iste, ili slične subvencije za državljane bivših teritorija Austro-Ugarske. Konkretno, mogu da dobijem bosansko državljanstvo (a Bosna je 10 godina bila deo monarhije), pa me interesuje da li to još uvek važi?
-Čak i da sve ovo pada u vodu, kako stoji situacija sa stipendija, kakve su šanse da ih neko, ko je (za sada barem) odličan student, sa prosekom oko 9-9,50, dobije? Da li može nekako da se živi godinu ili dve dana (koliko već traje master)?
Neka mi se javi bilo ko, ako ima takve informacije... Unapred hvala!