General Jovo Kapičić
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: General Jovo Kapičić

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  06.01.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nova Prestonica
  Poruke
  499
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Thumbs up General Jovo Kapičić

  Rođen je 2. septembra 1919. godine u Gaeti (Italija) u činovničkoj porodici. Odrastao je na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu i 5 razreda gimnazije. U šestom razredu gimnazije bio je isključen iz škole zbog učešća u štrajku gimnazijalaca, čiji je jedan od organizatora. Pošto je isključen bez prava na redovno školovanje u srednjim školama, morao je privatno da se priprema. Šesti, sedmi i osmi razred gimnazije i maturu položio je u kotorskoj gimnaziji.

  Veoma mlad uključuje se u napredni pokret. Kao petnaestogodišnji dječak primljen je u SKOJ (1934. godine), a dvije godine kasnije i u KPJ.

  Poslije maturiranja, upisuje se na Medicinski fakultet Beogradskog univerziteta, gdje je do 1941. godine završio četiri semestra. U vrijeme dvogodišnjeg studiranja bio je vrlo aktivan u redovima komunističke i napredne studentske omladine, što mu je, kao i rad na Cetinju, donio ugled i popularnost. Druge godine studija postaje sekretar partijske organizacije Medicinskog fakulteta, a nešto kasnije sekretar partijskog komiteta Beogradskog univerziteta. Učestvovao je u mnogim akcijama i demonstracijama koje je organizovala KPJ. Posebno je zapažen u demonstracijama 14. decembra 1940. godine i 27. marta 1941. godine.

  Zbog svog revolucionarnog rada nekoliko puta je zatvaran.

  Aprila 1941. godine, poslije kapitulacije Kraljevine Jugoslavije, po zadatku Partije, upućen je u Crnu Goru, gdje, jula 1941. godine, postaje član Okružnog komiteta KPJ za Cetinje.
  Kao član Okružnog komiteta, aktivno radi na organizaciji prikupljanja oružja, formiranju gerilskih grupa, jačanju organizacije KPJ i opštim pripremama za narodni ustanak.
  13. jula 1941. godine, sa grupom članova KPJ i simpatizera, s puškom u ruci našao se u Konadžijskom gerilskom odredu (koji je kasnije ušao u sastav Lovćenskog partizanskog odreda), na četvrtom kilometru puta Cetinje - Budva. Već 17. jula odred je vodio borbu s neprijateljskim tenkovima. Kao jedan od organizatora ustanka u cetinjskom kraju, i član Okružnog komiteta KPJ, imao je vidnog uspjeha u dizanju i razvoju narodnog ustanka, kao i u njegovom ponovnom oživljavanju krajem ljeta i u jesen 1941. godine.

  Kao član Okružnog komiteta, novembra 1941. godine, izabran je za političkog komesara Lovćenskog bataljona, koji je polazio u Sandžak. S ovom jedinicom učestvovao je u pljevaljskoj bici. 21. decembra 1941. godine postavljen je za političkog komesara I Crnogorskog (Lovćenskog) bataljona I Proleterske brigade. Sve do oktobra 1942. godine u ovoj poznatoj jedinici jedan je od najpoznatijih boraca i starješina. Kao politički komesar bataljona, u igmanskom maršu najprije je pomagao u nošenju bataljonskog oružja, a onda je na leđima nosio svoje iznemogle i promrzle drugove. Februara 1942. godine, na čelu bataljona, zajedno s Perom Ćetkovićem, zagazio je u hladnu i brzu Neretvu. Naročito se istakao u borbama s četnicima na sektoru Mojkovca i Kolašina. Ostali su poznati primjeri
  njegovog požrtvovanja i čvrstine. U borbi na Durmitoru, 3. juna 1942. godine, među prvima je upao među nekoliko stotina četnika, što je izazvalo paniku u njihovim redovima i bataljonu omogućilo da bez gubitaka izvrši zadatak.

  Za ovaj podvig pohvaljen je od Vrhovnog komandanta. Među bombašima je u borbama za Konjic i Livno, a oktobra 1942. godine postavljen je za zamjenika komesara II Dalmatinske udarne brigade. Godinu kasnije postao je komesar III udarne divizije, a krajem 1944. godine i komesar XII korpusa NOVJ. U cijelom ovom periodu bilo je postalo obično vidjeti ga u streljačkom stroju, ili čak među bombašima. Neretva, Sutjeska, borbe za oslobođenje i odbranu teritorije Crne Gore 1943/44., borbe u završnim operacijama za oslobođenje Crne Gore, poduhvati su u kojima je, ko zna koji put, pokazao izuzetnu čvrstinu, sposobnost i hrabrost.

  Poslije rata obavljao je visoke dužnosti u resoru ministarstva unutrašnjih i inostranih poslova. Bio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova SFRJ, ambasador SFRJ u Mađarskoj i Švedskoj...

  Bio je delegat na V, VI, VII i VIII Kongresu SKJ.

  Bio je i član Savjeta Federacije.

  Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i više odlikovanja. Bio je rezervni general-major JNA.

  Narodnim herojem proglašen je 10. jula 1950. godine. 2. #2
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: General Jovo Kapičić

  И ? Шта је поента теме? Волео бих да се модератори огласе смемо ли отварати теме о Генералима ЈВуО,СДК,СДС? ок је ако сваки Генерал може да има тему која у уводном посту садржи његову биографију.

 3. #3
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.388
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: General Jovo Kapičić

  Jos jedan zlikovac, koji to nikad nije ni krio...

  Bilo bi dobro da neko nadje emisiju u kojoj se ovaj sadista sprda sa mukom Golootocana...

  danas poznat Jovo Kapičić

  pogledajte monstruma

  Tužilaštvo mora da reaguje! Jovo Kapičić se hvali ratnim zločinima!


  Tužilaštvo za ratne zločine ispituje javno priznanje bivšeg šefa Udbe da je učestvovao u ubistvima četnika i nemačkih ratnih zarobljenika!  Ponosi se zločinom... Jovo Kapičić

  Tužilaštvo za ratne zločine počelo je juče proveru navoda bivšeg načelnika Udbe Jove Kapičića (90) da je učestvovao u likvidacijama četnika i nemačkih zarobljenika neposredno nakon Drugog svetskog rata! Govoreći o potrazi za mestom gde je pokopan Draža Mihailović, Kapičić je juče „Blicu" rekao da on i njegovi drugovi posle rata „nisu imali milosti, jer su čistili smeće"!?!

  - Ubijeni su tada nemački zarobljenici, pa onda oni koji su radili za okupatora, a onda i četnici - doslovce je rekao Kapičić, koji smatra da je pomirenje u Srbiji nemoguće:

  - Šta ja sada imam da se mirim sa nekim kome sam brata ubio?! - upitao je Kapičić, koji je 1946. postao načelnik Udbe za Beograd.

  - To je tada bilo kao da sam bog. Nije bilo propisa, a mogli ste da sudite i da odlučujete! Ne bi' sada rek'o gde je Dražin grob ni da mi glavu uzmu, pa da pljunem na svoju brobu, ideologiju i mrtve drugove?! - ljutito je poručio Kapičić.


  „Ozbiljne provere"

  Ovo nije prvi put da se Kapičić u javnosti hvali svojim ratnim i posleratnim krvavim podvizima. Međutim, portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da se ovoga puta Kapičićeve tvrdnje „najozbiljnije proveravaju":

  - Ratni zločini ne zastarevaju! Mi smo odmah po svedočenju Kapičića počeli da proveravamo njegove navode. I reagovaćemo u skladu sa zakonom. Ono što je u ovom trenutku najbitnije jeste da utvrdimo kada su se ti događaji koje on opisuje desili. Dakle, ako su bili u vreme ratnih dešavanja, nadležno je ovo tužilaštvo, a ako su se dogodili posle rata, onda to ide u obično tužilaštvo. Niko ne može da se nekažnjeno i javno hvali zločinima... - kategoričan je Vekarić. On kaže da Tužilaštvo već istražuje komunističke zločine:

  - Mi već imamo jedan slučaj iz Zaječara za ratni zločin koji se dogodio tokom Drugog svetskog rata. Radi se o zločinima nad „narodnim neprijateljem" - kaže Vekarić.

  Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen najavio je da će do kraja septembra biti formirana posebna komisija za utvrđivanje svih zločina od 1944. do 1946. godine. Procenjuje se, naime, da je za te tri godine u Srbiji streljano oko 80.000 ljudi!

  - Po odluci Vlade Srbije u toku je formiranje komisije za utvrđivanje svih zločina koji su se desili od 1944. do 1946. godine - kaže Homen. On je izrazio očekivanje da će komisija biti formirana do kraja meseca kao nepristrasan i transparentan organ jer je, kako je naveo, „to posao koji će se raditi narednih nekoliko godina".

  Homen je kazao da će rad te komisije biti specifičan i komplikovan jer prve analize pokazuju da je u tom periodu streljano oko 80.000 ljudi, od čega su 60.000 bili Srbi, a 20.000 pripadnici drugih nacionalnih zajednica.

  - Ovaj posao neće biti nimalo lak. Jer, ako se uzme u obzir da je u Sloveniji poznato oko 500 masovnih grobnica, sigurno je da će taj broj u Srbiji biti daleko veći - kazao je državni sekretar za Tanjug.

  Kapičić: Ne plašim se

  Jovo Kapičić u izjavi za Press kaže da se ne plaši najave istrage iz Tužilaštva za ratne zločine.

  - Ma ja se njih ne plašim! Neka otvore istragu, pa da vidimo ko je šta radio?! Već mi je dosta ovih danas, kojima su puna usta Draže Mihailovića! Znate li vi šta su ti ljudi radili?! I neću da ćutim. A ja vam kažem da se ne bojim. Nisam učestvovao u likvidacijama. Ja sam samo tokom 1945. godine i delimično tokom 1946. bio na specijalnom zadatku u našoj ambasadi u Francuskoj. Kao poverljiv čovek pripremao sam teren za dolazak našeg ambasadora Marka Ristića! Čak i ako me pozovu da nešto kažem, videću sa advokatom da li ću da idem... U svakom slučaju, od mene ništa neće saznati, pa ni to gde je grob Draže Mihailovića, Kalabića! - poručuje Kapičić.

  Na drugoj strani, supruga lidera SPO Danica Drašković kaže da Tužilaštvo mora odmah da pokrene istragu protiv Kapičića.

  - Sram ih bilo! Sve su oni to i ranije znali! I kao tek sada će da ga ispitaju! Moraju odmah da otvore istragu! Eh, što nije desnica preuzela vlast u Srbiji!?! Ma, sve bi to bilo rešeno! Ako treba, išli bismo od sela do sela kako bi se otkrili strašni zločini komunista - komentariše Draškovićeva.

  _____

  ceo tekst ovde

  http://www.pressonline.rs/sr/vesti/v...%8Dinima!.html
  Poslednji put ažurirao/la ljuba miljkovic : 19.02.2010. u 22:28 Razlog: neprimeren sadržaj.
  „Страст за истином прошлости је најбољи израз животне снаге у човеку и нарочит облик његовог поштовања самог себе“. (Иво Андрић)

 4. #4
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  06.01.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nova Prestonica
  Poruke
  499
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: General Jovo Kapičić

  Nekoliko dopuna za Kapu. Rođen je 1919 u Italiji, u Gaeti, gdje je bila velika baza izbjegle crnogorske kraljevske vojske nakon Božićne pobune protiv srpske okupacije 1918. godine. Otac Kapin, Milo, diplomirao je teologiju i bio je profesor bogoslovije, a 1918. crnogorski komita i član Crnogorske federalističke stranke. Sva trojica njegovih sinova, Jovo, Pavle i Vlado su od prvog dana crnogorskog ustanka u borbenim redovima. O Kapi su se pojavljivale kasnije priče i priče oko Golog otoka, ali niko mu nije sporio jednu stvar - bio je neviđeno hrabar, muddonja, prošao sve najžešće bitke, bio komesar na Barama (Sutjska), tu je bilo nakrvavije, borba prsa u prsa sa elitnim njemačkim planincima dva dana i tri noći. Ko ne vjeruje, neka prošeta do Vojnog muzeja u Beogradu, tamo je Kapo poklonio pištolj SS oficira koga je isjekao u okršajima.

  Poslije rata prvi general UDBE, iz Višegrada koordinirao hvatanjem Draže Mihailovića, potom upućen u CG, bio prvi ministar unutrašnjih poslova, riješio pitanje oko 650 tadašnjih odmetnika, na žalost, crnogorski komitski heroj Krsto Popović se nije odazvao na njegove pozive za predaju, ubijen u jednoj zasjedi. Kapo je penzionisan početkom 1960-ih, imao je 40 i neku, kao ambasador u Švedskoj guzio mladu ženu matorog švedskog kraljevskog ministra spoljnih poslova, nastala afera, pozvan u BG na ispitivanje, mršno u p.m. Koču Popovića i Veljka MIćunovića, penzionisan. Prethodno, postavio najjači punkt jugoslovesnke UDBE u Stokholmu za tzv. operativni rad protiv moćne ustaške emigracije, tuce ih pobijeno i podavljeno, ceh platio njegov nasljednik na ambasadorskom mjestu, takođe obavještajac i Crnogorac Vlado Rolović. Mada im ide na nerve, Srbi starije generacije mu nikada neće zaboraviti da je 1966. odbio Titov poziv da se reaktivira, dođe na Rankovićevo mjesto i "raskirnka" rankovićevce.

  Narednih decenija se kocka i juri žene, društvo su mu najpoznatiji beogradski gangsteri, Crnogorci, poput Arkana, Giške i ostalih, za sitne prestupe ih vadio iz zatvora.

  Scena iz ljeta 1992. u Beogradu, Knez Mihajlova, ostaće upamćena: slučajni susret tada već "slavnog" Arkana i Kape, Kapo ga proklinje zbog zločina, serre mu se u pratnju, naziva džukelom, Arkan obara pogled i nastavlja ka Mažestiku.

  I sada sa 90 i nešto godina Kapo je zajeban igrač, njegov žilet-pogled je bio inspiracija za neke Ćosićeve i Mihajlovićeve likove u kojima se opisuju opasni UDBA igrači nakon 1945. godine. Tu nedavno, na jedno dobacivanje kod Narodnog pozorišta, kišobranom pretukao jednog magarca od oko 40 godina i 100 kg, babe što prodaju cvijeće skočile da brane tu budalu. Kapo izvadio unikatni revolver, jedan davni poklon, nabio ga tipu u usta, vjerovatno bi mu prosuo mozak da babe nijesu zapomogle.
  Poslednji put ažurirao/la ljuba miljkovic : 19.02.2010. u 22:29 Razlog: neprimeren sadržaj.

 5. #5
  Aktivan član Anđa (avatar)
  Učlanjen
  24.01.2010.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.019
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: General Jovo Kapičić

  Kako da shvatim otvaranje ove teme? Da li se ovim želi veličati zlikovac, kriminalac? Neke podatke iz njegove biografije nisam znala, ali sada kada znam vidim da je njegova karijera zlikovca išla punim tokom.

 6. #6
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  06.01.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nova Prestonica
  Poruke
  499
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: General Jovo Kapičić

  Nekad:  I sad:  I Kapovi potomci su uspješni ljudi:  slijeva-nadesno: Dragan, Jovo i Stefan Kapičić

 7. #7
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: General Jovo Kapičić

  Citat Original postavio Anđa Pogledaj poruku
  Kako da shvatim otvaranje ove teme? Da li se ovim želi veličati zlikovac, kriminalac? Neke podatke iz njegove biografije nisam znala, ali sada kada znam vidim da je njegova karijera zlikovca išla punim tokom.
  видећемо кад се неки модератор огласи...уопште не видим поенту теме.

 8. #8
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: General Jovo Kapičić

  Citat Original postavio Anđa Pogledaj poruku
  Kako da shvatim otvaranje ove teme?
  Ni ja nisam siguran...

  ... ali, izgleda da je na drugim temama ponestalo pljuvačke, ili su pljuvanjem natopljene, pa dok se malo prosuše...

  E, kolege, kolege...
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

Slične teme

 1. Odgovora: 38
  Poslednja poruka: 23.09.2009., 22:30
 2. jovo tosevski
  Autor random_cloud_form u forumu Psihologija
  Odgovora: 184
  Poslednja poruka: 24.02.2009., 16:23
 3. ja sam Bosanac,aferim Jovo..
  Autor ca-mu47 u forumu Politika
  Odgovora: 195
  Poslednja poruka: 12.09.2007., 21:06
 4. Dr. Jovo Toshevski-zenska manipulacija
  Autor ketis u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 75
  Poslednja poruka: 25.09.2005., 10:40

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •