Biblijski mitovi
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Biblijski mitovi

 1. #1
  Veoma poznat
  Učlanjen
  29.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tamo gdje idem
  Poruke
  10.312
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Biblijski mitovi

  U početku sve je bilo pusto i prazno.


  Mit: U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanima, i Duh Božji lebdio je nad voda¬ma. (Post 1, 1-2)

  Stvarnost: Za opis stanja svijeta prije početka stvaranja, Postanak se služi predodžbom o stvaranju iz Heliopolisa. U priči su izostavljena četiri muška božanstva, ali su njihove bitne osobine zadržane.

  Prve dvije rečenice Postanka opisuju stanje svijeta prije no što je hebrejski bog započeo proces stvaranja. U početku, kaže se, Bog je stvo¬rio nebo i zemlju, ali iz kasnijih ulomaka znamo da su u toj početnoj fazi nebo i zemlja bili u "bezdanima", čekajući da ih se podigne i pretvori u nji¬hovo sadašnje fizikalno stanje.
  Riječi prevedene kao "pusta" i "prazna" u izvornome hebrejskom su "tohu" i "bohu", a te se dvije riječi u običnom govoru javljaju ponekad kao idiomatski način izražavanja kaosa i nereda, kao u "sve je bilo tohu i bohu". Te dvije hebrejske riječi upućuju na golem prazni prostor, na pusto područje. U biblijskome kontekstu imamo neodređen prostor koji tvori neku vrst mjehura unutar prvobitnih "bezdana".
  Riječ koja je prevedena kao "Duh" u izrazu "Duh Božji" javlja se u izvornome hebrejskom kao "ruah" i ne znači "Duh" - označuje "vjetar" ili "silovito izdisanje". Prevodeći "ruah" kao "Duh", biblijski su ga tumači pokušali prevesti na način koji je sukladan njihovu teološkom razumije¬vanju biblijskoga teksta, ali ne vodeći računa o njegovu pravom značenju i izvornome kontekstu. Zamijenimo "Duh" "vjetrom" i pogledajmo što imamo u izvornome hebrejskom.  Početni stihovi opisuju četiri stvari:
  1. zemlju i nebo koji su zauzimali prostor, ali nisu imali oblika i sadržaja;
  2. tamu;
  3. vodene bezdane u kojima se nalazio neuobličeni prostor; i
  4. vjetar (tj. "Duh Božji") koji je lebdio nad vodama.

  Ta su četiri elementa biblijski autori smatrali četirima osnovnim sastavnicama svijeta prije početka stvaranja, od kojih je jedan, vjetar, označen kao hebrejski bog. Oni se točno poklapaju s onim što su egipatski svećenici u Tebi i Heliopolisu smatrali četirima osnovnim sastavnicama svijeta na početku stvaranja, ali su svaki od ta četiri elementa Egipćani povezivali s parom muških i ženskih božanstava, stoje u hebrejskoj teolo¬giji bilo zabranjeno. Da su Hebreji preuzeli egipatsku shemu, vidi se iz sljedećega opisa prva četiri para egipatskih božanstava i elemenata koje predstavljaju.

  1. Huh i Hauhet - neuobličen prostor, tj. bezoblični mjehur u bezda¬nima, kako je u Postanku opisan kao tohu i bohu;
  2. Kuk i Kauket - tama nad vodama;
  3. Nun i Naunet - prvobitni potop, "bezdani", isto što i biblijski bez¬dani; te
  4. Amen i Amenet - nevidljivi vjetar, biblijski "vjetar" stoje lebdio nad bezdanima.


  Iako su hebrejski svećenici preuzeli egipatsko mišljenje o prvobit¬nome svijetu, zbog svoje monoteističke teologije morali su ta četiri prirod¬na elementa odvojiti od egipatskih božanstava s kojima su se poistovjeći¬vala, zadržavajući tek tjelesna svojstva s kojima su ta božanstva bila pove¬zana. Uz to, autor Postanka koji je opisao stvaranje preuzeo je tebansku predaju prema kojoj je prvobitni stvoritelj bio poistovjećen s vjetrom. Oni su jednostavno zamijenili ime egipatskoga boga Amona hebrejskim ime¬nom Elohim i opisali ga kao "ruah", vjetar. Prolazeći kroz prvu priču o stvaranju u Postanku, vidjet ćemo koliko je tijesno i točno autor Postanka nastavio slijediti egipatske mitove. 2. #2
  Veoma poznat
  Učlanjen
  29.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tamo gdje idem
  Poruke
  10.312
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Biblijski mitovi

  NASTAVIĆE SE IMA MITOVA PODOSTA.

Slične teme

 1. Vaši omiljeni biblijski stihovi?
  Autor rosarium_7 u forumu Religija
  Odgovora: 82
  Poslednja poruka: 30.06.2011., 08:02
 2. Biblijski motivi u ''Epu o Gilgamešu''
  Autor kave u forumu Književnost
  Odgovora: 45
  Poslednja poruka: 25.12.2010., 09:09
 3. AUSTRALIJA I BIBLIJSKI POTOP
  Autor ILLUMINAT u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 65
  Poslednja poruka: 05.02.2008., 02:12

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •