Politika "Kupujmo kinesko" uznemirila kineske partnere
Vesti - Svet | Tanjug | 18 februar 2010

Politika "Kupujmo kinesko", koja domaćim tehnološkim kompanijama obezbedjuje preimućstvo na tržištu, naišla je na proteste Vašingtona i poslovnih grupacija koji ukazuju da će takva praksa sprečiti pristup njihove robe - od softvera do opreme za proizvodnju čiste energije - na ogromno kinesko tržište.

Uzbunu stranih tehnoloških kompanija izazvalo je saopštenje kineske vlade da će prilikom kupovine kompjutera i drugih tehnoloških proizvoda prednost davati tehnologiji razvijenoj u Kini, na čije nabavke ta zemlja troši milijarde dolara godišnje, prenela je agencija AP.

Taj plan, koji je deo desetogodišnjih napora za promociju "domaćih inovacija", usmeriće novac ka kineskim kompanijama i učiniti dodatan pritisak na kreatore strane tehnologije da svoj istraživački rad preusmere na Kinu i nou-hau na lokalne kineske partnere.

Ovaj potez Kine je odraz rastućeg samopouzdanja Pekinga, koji nastoji da kinesku industriju učini nezavisnijom od stranog novca, tržišta i tehnologije koji su tokom tri decenije podsticali kinesku ekonomiju.

Trgovinske grupacije ukazuju da taj plan Kine protivreči praksi slobodne trgovine u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO), na koju se Kina obavezala, kao i kineskim obećanjima da će izbegavati protekcionizam koji bi mogao da nanese štetu globalnom oporavku.

Uticaj tih kineskih mera na strane kompanije još nije jasan, budući da detalji njihove primene još nisu obelodanjeni.

Kineska vlada je najveći kineski kupac softvera i glavni potrošač ostale tehnologije i gubitak tog tržišta bi mogao naneti štetu kompanijama, kao što su "Majkrosoft", "Intel" i "Motorola". Isporučioci tehnoloških proizvoda strahuju da bi te mere mogle biti proširene i na kupovine velikih kineskih državnih kompanija u sektorima energetike, telekomunikacija i drugih oblasti.

Pojedine strane kompanije bi mogle razmotriti mogućnost povlačenja sa kineskog tržišta ukoliko zaključe da će gubici od prodaje biti preveliki, ukazale su američke i evropske trgovinske grupacije.

"To će imati veliki neposredan uticaj na njihove planove ekspanzije", ukazao je predsednik američke Trgovinske komore u Hongkongu Ričard Virsteke.

Takva kineska politika će postaviti "barijere za konkurenciju na kineskom tržištu za naše najinovativnije kompanije", ocenilo je udruženje 19 američkih grupacija, uključujući američku Trgovinsku komoru i Udruženje proizvodjača poslovnih softvera, u pismu upućenom američkom državnom sekretaru Hilari Klinton i ministru finansija Timoti Gajtneru.

Udruženje 34 grupacije tehnoloških kompanija u Evropi, Japanu, Južnoj Koreji i Kanadi takodje je pozvalo Peking da preispita taj plan.

Kina je prvobitno pokrenula kampanju "Kupujmo kinesko" kako bi zaštitila domaće isporučioce u sektoru gradjevinarstva i drugih projekata, ali ovi propisi o nabavkama tehnoloških proizvoda neuobičajeno izričito odbacuju strane isporučioce.

"Ovo je prvi put da su stranci izuzeti", ukazao je direktor Trgovinske komore Evropske unije u Kini Jerg Vutke.

Ovu uzbunu je izazvalo iznenadjujuće saopštenje Pekinga u novembru prošle godine da će prilikom nabavki prednost imati kineski proizvodjači u šest tehnoloških oblasti - kompjutera, čiste energetike, komunikacija, kancelarijske opreme, softvera i energetski efikasnih proizvoda.

Kompanijama su date samo tri sedmice za podnošenje zahteva za dodelu statusa domaćih isporučilaca. Trgovinske grupacije ukazuju da uslove za dobijanje takvog statusa neće steći čak ni "Dženeral ilektrik" i "Majkrosoft", koje imaju istraživačke i razvojne centre u Kini. Do sada nije objavljeno da li je neka strana kompanija dobila takav status.

Analitičari ukazuju da se ova strategija u sektoru inovacija podudara sa naporima kineske vlade da velike segmente ekonomije rezerviše za državne kompanije, koje će, kako se vlada nada, prerasti u nacionalne lidere u raznim oblastima - od bankarstva i energetike do telekomunikacija i vazduhoplovstva i kosmičkih istraživanja.

Peking još nije ozakonio Sporazum o vladinim nabavkama koji proširuje propise STO o slobodnoj trgovini na vladine kupovine i koji zahteva da se strani i kineski isporučioci ravnopravno tretiraju.

Prošle godine, Peking je tokom dijaloga sa Vašingtonom obećao da će robu koju strane kompanije proizvode u Kini tretirati isto kao proizvode kineskih kompanija. Ovi novi propisi o nabavkama će, medjutim, "isključiti mogućnost za takvo ravnopravno tretiranje", ukazala je portparol američke ambasade u Pekingu Suzan Stivenson.

Trgovinske grupacije se nadaju da će Kina shvatiti da njen razvoj zavisi od izlaganja kineskih kompanija stranoj tehnologiji i konkurenciji, a ne od zatvaranja kineske ekonomije i isključivanja stranih kompanija.