Скуп о ванредним ситуацијамаПотребно формирање заједничких регионалних тимова који могу брзо и ефикасно да реагују на све изазове и ванредне ситуације, рекао премијер Србије. Шојгу: Центар за ванредне ситуације у Нишу помоћи ће у кризним ситуацијама. Дачић: Центар у Нишу за хуманитарне сврхе.
На отварању међународне министарске конференције посвећеној оснивању регионалног центра за управљање ванредним ситуацијима у Нишу, премијер Србије Мирко Цветковић указао да је преко потребно остварити чвршћу регионалну сарадњу у превенцији ванредних ситуација, јер, како је рекао, земљотреси, поплаве и пожари не знају за границе.


Скуп о ванредним ситуацијама

Потребно формирање заједничких регионалних тимова који могу брзо и ефикасно да реагују на све изазове и ванредне ситуације, рекао премијер Србије. Шојгу: Центар за ванредне ситуације у Нишу помоћи ће у кризним ситуацијама. Дачић: Центар у Нишу за хуманитарне сврхе.
На отварању међународне министарске конференције посвећеној оснивању регионалног центра за управљање ванредним ситуацијима у Нишу, премијер Србије Мирко Цветковић указао да је преко потребно остварити чвршћу регионалну сарадњу у превенцији ванредних ситуација, јер, како је рекао, земљотреси, поплаве и пожари не знају за границе.
Изјаве премијера Мирка Цветковића и потпредседника Владе Ивице Дачића


"Потребно је формирање заједничких регионалних тимова који могу брзо и ефикасно да реагују на све изазове и ванредне ситуације", рекао је Цветковић.
На међународној министарској конференцији о искуствима из ванредних ситуација, у хотелу Хајат, Цветковић је рекао да је потребно формирање заједничких регионалних тимова који могу брзо и ефикасно да реагују на све изазове и ванредне ситуације.
Он је изразио очекивање да ће конференција одговорити на питање како да се оствари ближа сарадња, јер су до сада све земље региона имале сопствене системе за реаговање у ванредним ситуацијама.
Премијер је подсетио да је Влада Србије још пре две године увидела значај те области и да је и у законском и у институционалном смислу створила услове за унапређење рада Сектора за ванредне ситуације.
Цветковић је оценио да је превентива најважнија за смањење ризика ванредних ситуација и изразио наду да постоји свест о потреби формирања регионалног центра за обуку и за хитне интервенције, да би се смањила штета која је у региону, само од поплава, протеклих година износила милионе евра.
Према његовим речима, пројекат формирања заједничког центра за реаговање у ванредним ситуацијама био би од користи целом региону и његовом развоју што, како је истакао, Србија жели да подстакне.


Центар у Нишу помоћи ће у кризним ситуацијама

Руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу рекао је на међународној министарској конференцији о кризним ситуацијама да ће отварање регионалног центра за ванредне ситуације у Нишу значајно допринети борби против пожара, поплава и у другим кризним ситуацијама."Такви центри могу да постану места уједињавања народа у региону у циљу спасавања људских живота", рекао је Шогју.
Шојгу је рекао да је Русија спремна да својом технологијом и знањем помогне државама у региону да се што боље припреме и одговоре на изазове који намећу кризне ситуације.
"Само заједничким напорима моћи ћемо да се изборимо са свим неприликама", рекао је он.
Шојгу је подсетио да је прошле године у сарадњи са српским властима у Нишу уништено 450 мина и бомби заосталих из претходних ратова.
Шојгу је навео да ће се у центру у Нишу обављати размена техонологије и информација, и изразио спремност Русије да уложи додатна средства у развој технологије.
Он је рекао да ће руска авијација од лета имати у Нишу своје авионе за ванредне ситуације што ће значајно олакшати опремање хуманитарне помоћи и опреме људима погођеним ванредним ситуацијама.
Шојгу је најавио да ће Русија ускоро отворити још два таква центра у Азији и Африци.
У раду коференције учествује заменик премијера и министар унутрашњних послова Ивица Дачић, руска делегација коју предводи министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу, као и делегације Италије, Шпаније, Швајцарске, Данске, Грчке, Бугарске, Румуније, Мађарске, Кипра, Албаније, БиХ, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Словеније.
Министарску конференцију "Искуства земаља учесница у суочавању са ванредним ситуацијама и потреба за оснивањем регионалног центра за управљање ванредним ситуацијама", организовало је Министарство унутрашњих послова Србије.
Дачић и Шојгу потписали су, 21. октобра прошле године, споразум о формирању заједничког хуманитарног центра у Нишу за брзо реаговање у случају пожара, поплава и земљотреса.
Двојица министара су тада, после потписивања динамичког плана о тим активностима, изразили спремност да тај центар прерасте у регионални - како би се пружала брза и ефикасна помоћ државама региона југоисточне Европе у ванредним ситуацијама.


Дачић: Центар у Нишу за хуманитарне сврхе

Потопредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да идеја о формирању регионалног центра за реаговање у ванредним ситуацијама у Нишу, није мотивисана војним, већ искључиво хуманитарним разлозима.
Дачић је на министарској конференцији рекао да је циљ плана да се, уз помоћ Русије, у Нишу формира центар за заштиту и спасавање из којег ће бити могуће пружати помоћ свим земљама у региону у случају пожара, поплава или земљотреса.
"У том центру биле би руске ватрогасне летелице како би се смањило време потребно за реаговање у било којој земљи Балкана", рекао је Дачић.
Према његовим речима, у том центру би била и обука кадрова, јер је читав регион изложен сличним опасностима од елементарних непогода.
Министар је захвалио Русији за помоћ при формирању центра и за спремност да помогне земљама региона у заштити од штете при ванредним ситуацијама.
Дачић је подсетио да је број природних катастрофа повећан у читавом свету у последњих 30 година, а да су најугроженије земље у развоју. Због тога је, додао је министар, неопходна ближа сарадња земаља у региону јер "катастрофе не познају границе".
Дачић је рекао да ефикасно смањење ризика од несрећа може смањити број жртава и евентуалну штету и да се сваки евро уложен у безбедност враћа четвороструко.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/st...BC%D0%B0+.html