KBS, ipak, neće čuvati srpske spomenike

14. februar 2010. 12:41 > 12:46

Kulturno-istorijske spomenike na Kosovu i Metohiji neće čuvati Kosovske bezbednosne snage (KBS), jer to nije njihova misija, već će to i ubuduće činiti Kfor, rekao je Tanjugu komandant Kfora Markus Bentler.


Bentler je naveo da je u perspektivi da taj posao, posle opsežnih priprema, preuzmu Kosovske policijske snage (KPS).

Spomenike neće čuvati KBS jer to nije njihova misija, rekao je on i objasnio da je reč o bezbednosnoj misiji lako naoružanoj i zaduženoj za deminiranje, gašenja požara, uklanjanje opasnih materijala, pretraga i spasavanje.

"Oni nisu tu da bilo šta čuvaju i štite i to svima mora biti jasno", rekao je Bentler koji je informacije o tome da će KBS čuvati spomenike nazvao spekulacijama.

Pripadnici KPS-a, koji budu određeni za čuvanje kulturno-istorijskih spomenika, biće iz različitih iz različitih etničkih zajednica uključujući i Srbe, rekao je Bentler.

On je kazao da Kfor ima "zdravu, zrelu i profesionalnu saradnju" sa Vojskom Srbije sa kojom ima redovne kontakte.

"Redovno se sastajemo povodom rešavanja pitanja uz administratvnu liniju, razgovaramo o tehničkim pitanjima i mogućnostima poboljšanja te saradnje", rekao je komandant Kfora.

Govoreći o srpskim institucijama na Kosmetu, nemački general je naveo da je to političko pitanje u koje se Kfor neće mešati, a ako to bude neophodno, onda će to činiti indirektno.

"Kfor je nepristrasna misija, mi smo ovde po Rezoluciji 1244 UN, statusno smo neutralni i ne bavimo se političkim pitanjima koja se moraju rešavati politčkim putem", rekao je Bentler.

On je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da je u poslednjih deset godina dosta toga je urađeno, što je, smatra on, veliki uspeh za sve.

"Mislim da se možemo nadati boljitku u budućnosti, pratićemo situaciju, koncentrisaćemo se i na sever, a ono što ja mogu da kažem jeste da Kfor svoj posao shvata vrlo ozbiljno", poručio je Bentler.

On je podsetio da na Kosovu trenutno ima 10.000 Kforovih vojnika od kojih je njih 2.000 stacionirano na severu pokrajine.

Bentler nije mogao da kaže kada se može očekivati sledeće osetljivije smenjenje broja vojnika Kfora na Kosovu, ali je dodao da će Kfor tu biti dok bude potrebno.

(Tanjug)

http://www.mondo.rs/s160799/Srbija/KBS_ipak_nece_cuvati_srpske_spomenike.html

Jos jedan uspeh diplomatije Vucka Jermica...