Tadić: Kosovo nigde bez Srbije

Predsednik Srbije poručio da bez saglasnosti naše zemlje Kosmet ne može postati članica Ujedinjenih nacija, a samim tim ni nezavisno

BEOGRAD - Kosovo bez saglasnosti Srbije nikada ne može postati članica Ujedinjenih nacija, a entitet koji pretenduje na nezavisnost, a da pri tom ne može da bude član UN, nije nikada u suštini nezavisna država, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

- Sama ta činjenica jasno govori o tome da bez Srbije ne može da se reši problem budućeg statusa Kosova i Metohije. Srbija ne može da reši, na dugoročan i održiv način, pitanje Kosova i Metohije bez saradnje s međunarodnom zajednicom. Ali isto tako, ni međunarodne institucije ne mogu rešiti problem Kosova bez Srbije - rekao je predsednik Srbije, i dodao da smo iz tih razloga pitanje KiM postavili pred međunarodne institucije, Generalnu skupštinu UN i Međunarodni sud pravde, a kada taj sud donese svoju odluku, Srbija će suvereno odlučiti o tome koje će pravne i diplomatske korake nakon toga preduzeti.

- Strategija da se Srbija stavi pred svršen čin planom ubrzanog priznavanja nezavisnosti Kosova ne daje rezultate, niti će ih dati - naglasio je Tadić.
Govoreći o NATO Tadić je rekao da u javnosti postoje opravdane nedoumice i da su one posledica događaja iz devedesetih godina, ali i da ne može biti suštinskih primedbi na naše strateško opredeljenje da Srbija ide prema članstvu u EU.
On je ukazao na to da je, kada se govori o bezbednosnim orijentacijama, Srbija u programu Partnerstvo za mir i da je, kada smo to postigli, smatrao da smo postigli veliki međunarodni politički i odbrambeni uspeh.

http://www.kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-14-02-2010/tadic-kosovo-nigde-bez-srbije

Pametno zbori Boris...