Roćen: Srbija prenaglašava kosovski problem

14. februar 2010. | 00:35 | Izvor: Tanjug

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen izjavio je da očekuje da će odnosi sa Srbijom, koji su pogoršani posle odluke Podgorice da uspostavi diplomatske odnose sa Prištinom, vrlo brzo biti normalizovani, jer misli da se kosovski problem prenaglašava.


On smatra da je pitanje Kosova u odnosima Srbije i Crne Gore prenaglašeno i ponovio da Crnoj Gori niko nije bliži od Srbije.

"Međutim, nama je i Kosovo sused, a sa svim susedima želimo najbolje odnose", rekao je Roćen u intervjuu današnjem "Presu"."Mislim da se u odnosima između Crne Gore i Srbije prenaglašava kosovski problem. Ne možemo naše odnose, političke, ekonomske, kulturne i druge, gledati samo kroz kosovsku prizmu", smatra Roćen.

"Naš odnos prema odluci Međunarodnog suda pravde (o Kosovu) merićemo prema onome kako se budu ponašali EU i ključni faktori međunarodne zajednice", istakao je Roćen.

On očekuje da će se u Crnu Goru ubrzo vratiti ambasador Srbije.

Roćen je ocenio da su poruke predsednika Srbije Borisa Tadića i crnogorskog premijera Mila Đukanovića dobro odjeknule i u Crnoj Bori i u Srbiji.

"Imajući u vidu lidersku ulogu obojice u svojim državama, oni lično mogu dosta da doprinesu tome da odnosi budu bolji. Moraju se po strani ostaviti dnevnopolitički interesi. Često ponavljam da naši odnosi suštinski jesu bolji nego što to izgleda na političkoj površini. A, mogu biti poboljšani i kroz redovniji dijalog i češće kontakte". smatra Roćen.

On je rekao da sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremić ima dobre odnose, iako se ne slažu oko svih pitanja.

"Oko Kosova se ne slažemo, ali to ne može da dovede u pitanje sve ostalo", rekao je Roćen.

"Nacionalni i državni identitet Crnogoraca i Crne Gore niko ni iz Srbije, i niotkuda, niti može da ospori, niti da naše dostojanstvo unizi, pa makar se radilo i o srpskom patrijarhu", kazao je Roćen.

http://www.rtv.rs/sr_lat/region/rocen:-srbija-prenaglasava-kosovski-problem_173569.html

Ovi definitivno nisu normalni!