Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 73

Tema: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

 1. #1
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.209
  Reputaciona moć
  59

  Arrow Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Oni kojima ova tema nije u skladnom odnosu sa njihovim emocijama, odmah će prigovoriti da činjenice i rasprava koja će, eventualno uslediti, nisu za Forum Istorija.

  I oni, koji reaguju bez dovoljnog angažovanja od boga date sposobnosti racionalnog mišljenja, takodje će se svrstati uz ove prve. Njihova sposobnost analize pojava i dogadjaja, kao i predvidjanja onoga što će se desiti, prekrivena je koprenom netrpeljivosti prema ljudima drugačijih stavova i mišljenja.

  Moja namera je da, pre svega, ukažem na istoriju rasprave o jednoj pojavi koja već ima, i tek će imati dalekosežne posledice u veoma bliskoj budućnosti.

  Kako će te posledice za rezultat imati promenu istorije države Srbije, smatram da ova tema nije ni za Forum Religija, a još manje za Forum Politika.

  Dakle, svi mediji su objavili:
  Vladika Artemije više ne upravlja Eparhijom raško-prizrenskom. Ovu odluku Sinoda vladika je juče potpisao i složio se i sa primopredajom vlasti.
  Upravljanje Eparhijom, do prolećnog zasedanja Sabora SPC, povereno je umirovljenom vladiki zahumsko-hecegovačkom Atanasiju.
  Protiv najbližih saradnika vladike Artemija, arhimandrita Simeona Vilovskog i kuma njegovog rođenog brata Predraga Subotičkog, vlasnika firme „Rade Neimar“, pokrenute su krivične prijave zbog osnovane sumnje da su proneverili eparhijski novac.

  U nekoliko tema koje sam do sada pokretao, vladiku Artemija sam kvalifikovao kao “napoleona u vladičanskoj mantiji”.

  Napoleonov kompleks ili sindrom je govorni naziv za vrstu kompleksa manje vrednosti od kojeg pate niski ljudi. Austrijski psiholog Alfred Adler uzeo je Napoleona kao primer osobe koju želja da nadomesti telesni nedostatak, odnosno nizak stas goni u krajnostii.
  Recimo, osoba koja pati od ovoga kompleksa postaviće slike u svojoj kući niže na zidu ili činiti nešto kako bi se u svom okruženju osecala višom.
  Može biti i nasrtljiva i svadjalački raspoložena u težnji da se posebno dokaže...

  Mitra simbolično predstavlja pokrivač za glavu starozavetnih sveštenika, ali i trnovu krunu koju je nosio Hristos. Posle pada Carigrada 1453. godine, venac imperatora je prešao na glavu vaseljenskog patrijarha, kao vrhovnog čuvara pravoslavlja. Tako su mitru u obliku krune primili iz Carigrada ostali patrijarsi i episkopi širom pravoslavnog sveta.
  Mitra označava ne samo arhijerejsko dostojanstvo, nego i pokornost arhijereja Jevandjelju Hristovom. To je prikazano tako sto se na mitru, kao i na prestono Jevandjelje, stavljaju likovi Hrista, Bogorodice i Jevandjelista.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :) 2. #2
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.209
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Krenuću od teme koju sam prvu postavio.

  Re: Ratoborni pokliči vladika SPC u srpskoj istoriji

  Uvodni post:
  25.10.2007, 20:58

  Stolujući u toplim konacima Gračanice i Dečana, vladika raško-prizrenski Artemije Radosavljević, jedan od učenika Ave Justina Popovića, napustio je monaški mir i umesto propovedi prešao na ratne pokliče:

  "Nervira me mlitav i anemičan stav predsednika Srbije Borisa Tadića i ministara spoljnih poslova Vuka Jeremića i odbrane Dragana Šutanovca koji svojim izjavama - da Srbija neće vojskom braniti Kosovo i Metohiju - jasno signaliziraju i poručuju šiptarskim ekstremistima i međunarodnoj zajednici: Uzmite nam Kosovo i Metohiju, mi nećemo intervenisati! To je prava izdaja! - kaže u intervjuu za Glas javnosti NJegovo preosveštenstvo vladika Raško-prizrenski i kosovsko-metohijski dr Artemije (Radosavljević).

  Prvojerarh Raško-prizrenski otvoreno ističe da takozvana liberalna struja u državnom vrhu, koja uporno ponavlja da vojska „neće intervenisati“ i braniti svoju teritoriju treba da objasni čemu onda služi takva vojska i šta je njen zadatak."

  Vladika bi, izgleda, Napoleonov mundir umesto mantije, i šešir umesto kamilavke i mitre, čim ova trojica ovako kilave. Džaba je ministar vojni onoliko izrastao kad je mlitavog i anemičnog stava.

  Pa, lako je vladiki. On nema decu. A pričao mi je i moj paroh da je voleo još u bogosloviji da se bije. Kaže, zaskoči za vrat, pa grebe po licu, a neretko ujede i za uvo, i muke žive da ga skinu sa protivnika u dvoboju.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 3. #3
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.209
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Izvod iz rasprave 1

  rdeki, 26.10.2007., 11:46
  Možemo postaviti dva pitanja:
  1. Koliko je poziv na oružje uopšte hrišćanski?
  2. Da li su svojim ponašanjem vladike iz naše istorije (Njegoš na primer) doprineli očuvanju srpskog naroda?
  vujadin, 26.10.2007., 22:06
  Није о томе реч. Ови плаћени хакери руше све по налогу, а нарочито цркву. Приметљиво је да се никад не устремљују против комунизма. Није чудо, то раде све државе па мора и наша, али је за жаљење што се служе најнижим речником за то.
  Bi2, 26.10.2007., 23:51
  E, a, to je čudo jedno....Kad god se povede reč o crkvi, brže bolje se ode na neku drugu temu.... ..
  I tako vekovima...
  vujadin, 27.10.2007., 00:50
  Ето видиш, ти себи дајеш право да говориш о цркви, а цркви замераш што говори о теби или дтугоме. Зар ми нисмо сви народ и зар црква није народна? Како то да ми сви имамо право да критикујемо свакога а кад неко из цркве рече неку реч онда сви скачете од беса против цркве. Јесил видела шта се све навело на изјаву једног црквеног човека који је изнео само своје мишљење и ништа друго. То је као нека алергија која се декларише на само име или позив.
  CTEMA, 27.10.2007., 01:21
  Лако је Вама, lj_950, да тако погано и јадно прозивате човека који се, за разлику од Вас, све ово време налази на арнаутскоме нишану.

  Јадно и презрења достојно!

  Нека Вам Господ опрости молитвама Свете Мати Петке Параскеве!
  lj_950, 27.10.2007., 02:22
  Zalećeš se, djakone, zalećeš...
  Ako su moje kvalifikacije ovog malog čoveka, zaogrnutog arhijerejskim dostojanstvom, pogane, jadne i prezrenja dostojne, nemoj onda sa farisejskom prefinjenošću da mi persiraš i to sa velikim "V".
  Grešan sam, znam to... Ali ni vladika nije bezgrešan... A ni ti... Pusti meni za moje sam da se molim.
  A ako ćeš i ti u rat – izvoli. Eto ti vladike, koji je znao i preporuke Svetog Sinoda SPC da omalovaži, javno... Gospode, tužio evropske države (šta bi sa tom tužbom?) a vojnici tih država čuvaju i Gračanicu i njega u gračaničkom konaku.
  Koji u Ugljarima, svedok sam bio, nije dozvolio ni oprost grehova jednom nesrećnom srpskom mladiću koji je digao ruku na sebe. Tražio je vladika da mu roditelji nesrećnog mladića donesu neko uverenje da je bio duševno bolestan, što, naravno, oni nisu mogli jer dete nikad nije bilo kod psihijatra.
  A koji je to samoubica digao ruku na sebe a da nije imao duševnih muka? Mladić počiva na kosovskoj zemlji neopojan... Zar se tako srpski živalj zadržava na svetoj kosovskoj zemlji?
  Ovde, u Šumadiji, ni jedan nesretnik koji je sebi prekratio životne muke nije sahranjen bez malog opela. Ni za vladike Save, ni sada kada je episkop šumadijski Jovan.

  I još jednom, ako hoćeš u rat – srećno ti bilo. Vrati se živ i zdrav. Eto ti toga što je na šiptarskom nišanu, eto ti ovog jadnička koji brani crkvu, a crkvu niko ne dira, ali JA MOGA SINA NE DAM!

  Na kraju, evo ti još jednog nastupa vladike, sada u ime celog srpskog naroda:

  Srpski narod smatra da je bolje i da nestanemo sa lica zemlje, nego da na to pristanemo, jer čovek (i narod) bez časti, ponosa i nacionalnog dostojanstva je jednoveliko ništa, obična krpa za pljuvanje. Ulazak Srbije u NATO bio bi najveći sunovrat, nesreća i najveće poniženje srpskog naroda u njegovoj istoriji. Uvereni smo da Srbija to sebi nikada neće dozvoliti.
  Bi2, 27.10.2007., 03:20
  Vi ste još na ovom Forumu?

  Slušala ja poslanice našeg Patrijarha. Znam da i On deli mišljenje one - " čije stado, toga i brda". Zar se naš naš Lj_950 ne zalaže upravo za zdravlje i živote ovog stada?
  Dok ima stada, biće i brda, i dolina. I teritorija. E, pa,šta je sad tu "jadno i prezrednja dostojno!"? Jedino Vaša gordost, na koju ste, po ličnom priznanju, toliko ponosni, a koja i ovog puta izlete nepromišljeno. Ili, iskreno? U tom slučaju je još jadnija.

  Nego, možda znate, dosta i sami upućeni u rad i istorijat SPC-a, kako to da imamo glavnu i sporednu Patrijaršiju?
  CTEMA, 27.10.2007., 14:14
  Иако ''најгори од све деце'', ја се нисам тако много после Вас прикључио овоме Форуму, тако да не разумем Ваше прво питање.

  Што се овога другога тиче, циљао сам пре свега на начин на који се lj_950 обраћа Вујадину.

  Такође, он може да мисли о Његовоме Преосвештенству шта год жели, али, по моме мишљењу, није у реду да га тако вређа и прозива. Лако је из срца Шумадије и под псеудонимом пљувати некажњено на људе.

  То је све...

  Ове Ваше остале нападе ad hominem, не могу да коментаришем, јер Вас не познајем и не разумем Ваше мотиве.

  Нека Вам је просто...

  Ето, даћу Вам за право и слажем се да сам све оно што за мене рекосте. Још сам и гори, али се ипак не бавим Вама или другим људима.

  Ви себи тај луксуз дозвољавате и јамачно имате за то доброг покрића у сопственој негордељивости и безгрешности. Утолико радије и са благодарношћу прихватам Вашу критику, као израз велике Ваше благонаклоности...

  Ово потоње Ваше питње уопште нисам схватио, тако да Вам, на жалост, ни ту не могу помоћи...
  CTEMA, 27.10.2007., 14:43
  lj_950:
  Zalećeš se, djakone, zalećeš...
  Ја Вас не познајем и зато Вам се обраћам на начин на који се увек обраћам непознатим људима.

  Ви очигледно имате другачији начин комуникације и то је Ваша ствар...

  Вама може да смета што Вам персирам, али се надам да ћете ми опростити на томе.

  Истини за вољу, могуће је Ви мене од некуд и знате, јер ме ословљавате по чину, па разумем што ми се обраћате таквим тоном и начином, али ако је то случај онда нас то у овој дискусији не ставља на равноправне позиције.

  Ја Вас, наиме, знам само као г. lj_950, који има сина и живи негде у Шумадији.

  Мени то није довољно да бих Вам се обраћао као некоме са ким' сам ''пишкио у песку''.

  Ми нисмо познаници нити блиски по било коме основу, а искрено сумњам да то и желимо да будемо. Према томе...


  Осим тога, ја нисам ни рекао да сте презрења достојни Ви, већ оно што пишете и како се односите према дискутантима овде, називајући их погрдним речима и вређајући људе који не учествују у овоме Форуму.

  Даље, са Православнога становишта, ја не знам шта је то ''опрост грехова'' нити како то може било који смртник да ''дозволи''.

  Што се, пак, самоубиства тиче - ту су канони Цркве Православне јасни, али нећемо на форуму о историји са тиме замарати људе.

  Међутим, оно што мене овде оставља опет помало збуњеним јесте Ваше уверење да сте позвани и да павилноме епископовању учите једнога Владику, као и да га подучавате Црквени правилима. Даље, не смета Вам само то што је ''ратнохушкач'', већ и што се тукао као дете у Богословији...

  И све то на Форуму о ИСТОРИЈИ, а не на Форуму о лечењу фрустрација (ако тако нешто уопште постоји).

  Што се тиче мога ''одласка у рат'' - хвала Вам као моме доброжељатељу. Ја, ето, ни Вама ни Вашем толико помињаноме сину то не желим. Ни под ''разно''!

  Истина, ја сам и раније знао где ми је место било када се пуцало, а надам се да се ни сада (не дај Боже) не бих сакрио иза мантије.

  То Вам кажем као неко ко није бездетан, већ има две кћери и сина. Ако је то икакав аргуменат...

  Дакле, хвала, али ја Вашега сина нисам ни тражио и нико га овде осим Вас није ни помињао укључујући и Владику.

  Заиста, делим Вујадинов утисак да се чините као нео ко сматра да само он има дете...

  Опростите ако Вас било чиме увредих и сматрајте да је са моје стране ова дискусија завршена.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 4. #4
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.209
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Izvod iz rasprave 2

  vandalija
  06.09.2008., 16:43
  Artemije je potpuno u pravu u vezi državnog vrha i vojske! Njegova preduzeća rade! Artemije obnavlja kosovske svetinje a to ne odgovara DB-u i državnom vrhu koji je spreman da isporuči Kosovo.Ono što sinod piše o Artemiju jednostavno nije tačno- Artemije se svojim radom izdigao i sad ga kamenuju.Nastupati protiv Artemija u ovoj stvari je dokaz političke nepismenosti, ili,nepoznavanje pravog stanja stvari- idite na Kosovo pitajte narod neka oni kažu ko je Artemije! Ja ću vam reći- Artemije je budući srpski svetac- a, ko sad ne razume, shvatiće jednog dana.
  10.09.2008., 23:34
  Doista ko u ovo može da veruje?! Ovo je najobičnija udbaška podmetačine za naivce tipa lj.O ovome ne treba raspravljati,ovo je, što bi rekao pok.mladen Delić-ludnica ljudi moji!
  12.09.2008., 00:07
  Imaš li ti svoj stav ili pokušavaš citatima koji su,u najmanju ruku,upitni,da nešto dokažeš?! To što je ova tema oko Artemija skinuta iz štampe svedoči o neuspelom orkestriranom napadu na vladiku koji si ti podržao iz neznanja.
  ljuba miljkovic, 12.09.2008., 01:37
  Moj stav odavno znaš. Od uvodnog posta, preko mojih komentara...

  Nisam papagaj pa da ti ponavljam stalno iste rečenice.

  Ipak, evo još jednom, iako se nalazi samo par postova iznad:

  Vladika je jedini... (kakva vojska kad pravi izložbe i vaze za cveće od topovskih cevi... od nje ništa!? ... kakvi tragikomični političari...)

  Ostala je Crkva, tačnije vladika Artemije...

  Zaključak: Crkva = vladika Artemije!??

  I ima dodatak:
  Nije ostala ni Srpska pravoslavna crkva da zaštiti svekoliko srpstvo.

  Nema više ni: Crkva = vladika Artemije!

  Jer, kako se oglušio i o odluke Sinoda i Sabora, ostao je samo...

  ... vladika Artemije.


  Znači: Artemije = Artemije!
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 5. #5
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.209
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Prema tome, da ponovim svoju nameru i obrazloženje zašto ova tema zaslužuje svoje mesto baš na Forumu Istorija.

  Želim da ukažem na istoriju rasprave o jednoj pojavi koja već ima, i tek će imati dalekosežne posledice u veoma bliskoj budućnosti.

  Vladika Artemije, sudeći po njegovoj naravi, neće da se povinuje odlukama Sinoda. O tome govori slika ispred Patrijaršije, snimljena dok je Sinod zasedao.  Про­тест при­ста­ли­ца вла­ди­ке Ар­те­ми­ја ју­че ис­пред Па­три­јар­ши­је у Бе­о­гра­ду Фото А. Васиљевић (Politika)

  O naravi vladike Artemija, teško "obolelog" od "napoleonštine", govore i "Саопштења..." na sajtu Eparhije raško-prozrenske, na čijoj uvodnoj strani se upućuje na The Byzantine Forum, zato što se "na ovom americkom pravoslavnom forumu jasno se vidi na cijoj strani je pravda".

  Preostaje nada da će vladika Atanasije Jevtić, svojim autoritetom i snagom, uspeti da spreči pokušaj raskola, da sačuva jedinstvo episkopata SPC, ali i da smiri strasti medju Srbima na Kosovu i Metohiji, od kojih su mnogi ogrezli u lakom trošenju para iz budžeta države Srbije.

  Popriličnu gorčinu u razmišljanjima svakog poštenog i dobronamernog gradjanina Srbije unosi sećanje na vladiku Dionisija Milivojevića, koji je 1963. godine odbio poslušnost Patrijaršiji i Verskoj komisiji, posle čega je raščinjen, ali je nastao i raskol u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ovaj raskol prevaziđen je na Sretenje 1992, zajedničkom liturgijom patrijarha Pavla i raskolničkog vladike Irineja Kovačevića.
  Medjutim, i danas postoje neke odmetnute parohije, uglavnom u Engleskoj, koje se spore oko imovine.

  Naravno, u ovim danima diplomatskog Kosovskog boja za deo teritorije Srbije, veliko je pitanje koliko i kako će na uverenja sudija Medjunarodnog suda pravde da se odrazi "ozbiljnost" prvojerarha SPC koji se brine o vernicima, crkvama i manastirima upravo na teritoriji Srbije koja je sporna u medjunarodnim institucijama.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 6. #6
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.637
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Није ми баш јасан циљ ове теме, па у очекивању неког разјашњења, честитам Кинеску нову годину целом свету, јер Кинези кажу да ова година доноси огромне промене које неће све бити на доброј страни.

 7. #7
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Pravda za Vladiku Artemija!
  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“

 8. #8
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.209
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  Није ми баш јасан циљ ове теме, па у очекивању неког разјашњења, честитам Кинеску нову годину целом свету, јер Кинези кажу да ова година доноси огромне промене које неће све бити на доброј страни.
  Tuča monaha u Gračanici

  Grupa monaha pristalica episkopa Artemija, predvođeni crnorečkim kaluđerima, danas su na kapiji manastira Gračanica fizički nasrnuli na monahe koji podržavaju odluku Sinoda SPC o razrešenju vladike Artemija i imenovanju vladike Atanasija za administratora eparhije raško-prizrenske, javlja reporter KIM radija sa lica mesta.

  Posle dolaska vladike Atanasija za administratora eparhije raško-prizrenske, grupa monaha koji podržavaju Artemija pokušala je da uđe u manastir Gračanica, u nameri da zaštiti razrešenog episkopa.

  Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, dvadesetak monaha, predvođenih crnorečkim kaluđerima, fizički su nasrnuli na monahe koji podržavaju odluku Sinoda SPC. U gužvi koja je nastala došlo je do fizičkog obračuna na glavnoj manastirskoj kapiji. Posle sukoba, grupa se povukla i provalila u manastir na sporedni ulaz.

  Kosovska policijska služba se nije mešala u sukob, ali su njeni pripadnici pokušavali da razdvoje grupu. Nema potvrde iz gračaničke bolnice da li je neko od povređenih zatražio lekarsku pomoć.

  Blic Online

  Da li ti je, Vujadine, sada bar malo jasnije ovo što sam gore napisao: Vladika Artemije, sudeći po njegovoj naravi, neće da se povinuje odlukama Sinoda.

  Ili si i dalje opsenjen kineskom Novom godinom, pa nećeš da razumeš šta se dogadja na svetoj kosovskoj zemlji?
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 9. #9
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.637
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Тамо где комунисти имају своје прсте ја само посматрам, а кад се заврши онда анализирам. Значи није још готово, можда је то само почетак нечега. Зато сам и навео кинеску Нову годину, која треба да нам буде повољна или неповољна према томе како се будемо односили према светским изазовима.

 10. #10
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.701
  Reputaciona moć
  413

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  Тамо где комунисти имају своје прсте ја само посматрам, а кад се заврши онда анализирам. Значи није још готово, можда је то само почетак нечега. Зато сам и навео кинеску Нову годину, која треба да нам буде повољна или неповољна према томе како се будемо односили према светским изазовима.
  Vujadine, ti si preopsjednut komunistima, sve probleme vidiš u komunizmu, a nigdje drugdje.

 11. #11
  Poznat
  Učlanjen
  28.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.276
  Reputaciona moć
  158

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Razumljivo je zašto je heroj niskih muškaraca, ali Napoleon nije bio visok 157 santimetara, nego 170, što je bio prosek za muškarce tog vremena. Zabluda možda potiče iz pogrešno obračunavanja. Francuski inč je duži od britanskog, pa je francuskih pet stopa i dva inča zapravo pet stopa i oko šest inča, objašnjava istoričar Robert Vajld. (Times)
  "Весма бо трудно Славјан от заматорелих мнениј отвратити."

 12. #12
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.209
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Vujadine, ti si preopsjednut komunistima, sve probleme vidiš u komunizmu, a nigdje drugdje.
  Da, samo još da pojasni koji su kaludjeri komunisti: ovi crnorečki što pristaju uz Artemija...

  ... ili ovi drugi što pristaju uz red, propise i odluke lgitimnih organa!?
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 13. #13
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.637
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Vujadine, ti si preopsjednut komunistima, sve probleme vidiš u komunizmu, a nigdje drugdje.
  Тачно тако. Кад се Срби ослободе комуниста више неће имати оваквих проблема.

 14. #14
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.637
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  Da, samo još da pojasni koji su kaludjeri komunisti: ovi crnorečki što pristaju uz Artemija...

  ... ili ovi drugi što pristaju uz red, propise i odluke lgitimnih organa!?
  Па то је просто као пасуљ. Комунисти од кад су дошли на власт увек се држе власти.

 15. #15
  Veoma poznat Moračanin (avatar)
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.380
  Reputaciona moć
  310

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  . A pričao mi je i moj paroh da je voleo još u bogosloviji da se bije. Kaže, zaskoči za vrat, pa grebe po licu, a neretko ujede i za uvo, i muke žive da ga skinu sa protivnika u dvoboju.

  Kao krpelj, nemožeš ga iščupati

 16. #16
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.701
  Reputaciona moć
  413

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  Тачно тако. Кад се Срби ослободе комуниста више неће имати оваквих проблема.
  A nemaš isti pristup prema fašizmu?

 17. #17
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.637
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  A nemaš isti pristup prema fašizmu?
  Па ваљда да га више ни нема. Или то значи да колико сам ја презаузет о комунизму да си ти још и више о фашизму. Чињеница јесте да је СПЦ инфилтрирана са комунистичким агентима још за време Тите и да се стално надовезују. Исто је чињеница да је и власт још увек пуна комунистичких елемената и да делују антинационално и антиверски, или боље речено против православља, јер католике и муслимане не дирају, него им се чак и извињавају.

 18. #18
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.701
  Reputaciona moć
  413

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  Па ваљда да га више ни нема. Или то значи да колико сам ја презаузет о комунизму да си ти још и више о фашизму. Чињеница јесте да је СПЦ инфилтрирана са комунистичким агентима још за време Тите и да се стално надовезују. Исто је чињеница да је и власт још увек пуна комунистичких елемената и да делују антинационално и антиверски, или боље речено против православља, јер католике и муслимане не дирају, него им се чак и извињавају.
  Da ga nema, zar bi Srbija imala toliko neonacističkih grupacija i toliko stranaka kao što je SRS?

 19. #19
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.637
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Da ga nema, zar bi Srbija imala toliko neonacističkih grupacija i toliko stranaka kao što je SRS?
  Српска радикална странка је левичарска. неонацистичке групације су комунистичке испоставе за обраду њихових циљева. Да комунисти нису на власти, онда би све примило друкчији ток. Не би било пароле, снађи се друже, и толике крађе, пљачке, превара, подвала и свега што им помаже да се одржавају на власти. Једина партија која је имала смисла да буде политичка партија је СПО, и била је све док је Драшковић није изједначио са комунистима, спустивши четнике на њихов ниво. Ја не знам да ли ти нећеш или не можеш да сагледаш ствари са више углова посматрања. Треба гледати и по делу, понашању, користи и пропаганди да би могао сагледати праве особине партија, које су на власти и оних у опозицији, и онда им стављати етикете. А ово што си навео је чиста комунистичка провокација. Само они дају те етикете и увек су им пуна уста етикета за све потребе.

 20. #20
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.701
  Reputaciona moć
  413

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  Српска радикална странка је левичарска. неонацистичке групације су комунистичке испоставе за обраду њихових циљева. Да комунисти нису на власти, онда би све примило друкчији ток. Не би било пароле, снађи се друже, и толике крађе, пљачке, превара, подвала и свега што им помаже да се одржавају на власти. Једина партија која је имала смисла да буде политичка партија је СПО, и била је све док је Драшковић није изједначио са комунистима, спустивши четнике на њихов ниво. Ја не знам да ли ти нећеш или не можеш да сагледаш ствари са више углова посматрања. Треба гледати и по делу, понашању, користи и пропаганди да би могао сагледати праве особине партија, које су на власти и оних у опозицији, и онда им стављати етикете. А ово што си навео је чиста комунистичка провокација. Само они дају те етикете и увек су им пуна уста етикета за све потребе.
  Nacizam (odnosno fašizam) nije ništa drugo do forma komunizma. Termin je i sam nacional-socijalizam, tj. oni čak ni u imenu ne žele ukriti sliku. U pitanju je samo drugi oblik ekstremne ljevice - nikako desnice. U tom pogledu je i SRS ljevičarska, ali značajnim svojim dijelom i neonacistička politička partija.

  Takođe, nije tačno da samo komunisti (bivši i sadašnji) šire propagandu i lijepe drugima etikete. To čine svi, uključujući i tebi najprivlačnije monarhiste.

  U Srbiji ni nemaš prave desnice. Jedina politička partija koje bi se mogla svrstati konkretno u desno je LDP, a pored njega tu su je i jedino možda DSS, mada političkom demagogijom narodnjaštvom i koalicionim partnerima i on ozbiljno zalazi u lijevo. Tako da bih zaista još samo SPO mogao spomenutio, da se oko toga složimo.

  Koliko sam shvatio, ti najviše ciljaš na SPS?
  Poslednji put ažurirao/la Slaven777 : 15.02.2010. u 11:11

 21. #21
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.637
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Nacizam (odnosno fašizam) nije ništa drugo do forma komunizma. Termin je i sam nacional-socijalizam, tj. oni čak ni u imenu ne žele ukriti sliku. U pitanju je samo drugi oblik ekstremne ljevice - nikako desnice. U tom pogledu je i SRS ljevičarska, ali značajnim svojim dijelom i neonacistička politička partija.

  Takođe, nije tačno da samo komunisti (bivši i sadašnji) šire propagandu i lijepe drugima etikete. To čine svi, uključujući i tebi najprivlačnije monarhiste.

  U Srbiji ni nemaš prave desnice. Jedina politička partija koje bi se mogla svrstati konkretno u desno je LDP, a pored njega tu su je i jedino možda DSS, mada političkom demagogijom narodnjaštvom i koalicionim partnerima i on ozbiljno zalazi u lijevo. Tako da bih zaista još samo SPO mogao spomenutio, da se oko toga složimo.

  Koliko sam shvatio, ti najviše ciljaš na SPS?
  Сад бих се могао сложити са том анализом, кад би било потребе за тим.

 22. #22
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.209
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  Сад бих се могао сложити са том анализом, кад би било потребе за тим.
  Dobro, ne moraš da se složiš ako nema "potrebe za tim", ali nemoj ni da spamuješ temu, jer poznato je da ti to umeš.

  Ili, možda, možeš da prepoznaš koga su ovde komunisti infiltrirali?  Mada, ja bih rekao da je svemu kumovao vladika Artemije... iako su mu vladike Atanasije i Teodosije sačuvali mesto za trpezom...  Dosta opširno u: Blic Online.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 23. #23
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.209
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Da ne bismo isuviše otišli u raspravu o dnevnim dogadjanjima u Gračanici, a kako se sve češće u medijima pominje raskol u vezi sa razrešenjem vladike Artemija, da se podsetimo dva raskola u SPC, pa i da progovorimo o njima.

  Prvi raskol se desio krajem 19. veka, kada je kralj Milan zbacio s trona beogradskog mitropolita Mihaila (Jovanovića) i na njegovo mesto, na potpuno neprimeren i nekanonski način, doveo mitropolita Teodosija (Mraovića). Srećom, raskol je ubrzo prevaziđen. Mitropolit Mihailo je povraćen, nekanonski akteri su smenjeni, a pristalicama tog čina je nakon pokajanja oprošteno.

  Drugi je takozvani „američki raskol", koji je trajao decenijama (od 1963. do 1992. godine) i koji je naneo veliku štetu srpskoj crkvi i Srbima u celini.
  Naime, sve do 1963. godine, na čelu jedinstvene Američko-kanadske eparhije Srpske pravoslavne crkve je bio vladika Dionosije, pod čijom je upravom srpska crkva znatno napredovala (okupljala je najveći broj Srba starosedelaca i njihove dece, kupljen je manastir svetog Save u Libertvilu kraj Čikaga, izgrađen je ili kupljen veći broj hramova u glavnim centrima SAD i Kanade i bila je nosilac versko-nacionalnog života na tlu Severne Amerike).

  Međutim, zbog svoje izrazite monarhističke politike i otvorene privrženosti Ravnogorskom pokretu, Eparhija se našla na udaru komunističkih vlasti iz zemlje.

  Kako joj nisu mogle lično nauditi, tadašnje vlasti su izvršile strahovit pritisak na crkvene velikodostojnike u zemlji da smene vladiku Dionisija i Eparhiju podele na tri dela.
  S tom odlukom Sinoda SPC-a na čelu sa tadašnjim patrijarhom Germanom, deo Srba u Americi se nikada nije složio i sve do 1992. godine, pored zvanično priznatog dela SPC-a u Americi, postojala je i takozvana srpska raskolnička crkva.
  Ovaj, u suštini disciplinski raskol, prevaziđen je na Sretenje 1992, zajedničkom liturgijom patrijarha Pavla i raskolničkog vladike Irineja Kovačevića. I danas postoje neke odmetnute parohije, uglavnom u Engleskoj. Sporna su pitanja imovinskog karaktera.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 24. #24
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom ispod vladičanske mitre

  Ne znam šta reći bruka i sram.
  Za mene je Artemije malo preagresivan za vladiku prosto do te mere da sebe u tom ruhu mogu zamisliti kao vladiku

  Imam jednoga dobrog prijatelja koji je monah ali oni su takva struja da nikada ne dozvoljavaju da kažu kakvu lošu reč za bilo kog crkvenog dostojnika pa tako da ništa ne možeš čuti o nekome lično.
  Ali o nekim dešavanjima da ali o tome ne bih nigde govorio.

 25. #25
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.209
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Kratak istorijat Srpske crkve u Americi

  Pop Milan Mrvičin, godina 1909.

  Pop Milan Mrvičin je živio u Cincinnatiju, do tamo nije doprla ruka srpske crkve, pa je on 1909. godine organizovao formiranje srpske crkvenoškolske opštine. Nerješivo pitanje je bio sveštenik, pa je već u početku zaprijetilo i raspadanje Opštine, u čije formiranje je uložio napor. Smišlja i odlučuje se za orginalnu ideju.

  Obraća se crkvenim ljudima ruske crkve. Odlazi i kod njih završava nekolikonedeljni bogoslovski kurs, i vraća se kao rukopoložen vjeroučitelj, pop. Decenijama činodejstvuje i stiče visok sveštenički ugled kod svojih parohijana, ali i kod crkvene uprave. Od njega se mogla čuti nepatvorena istorija srpske crkve u Americi.

  Baš kad je pop Milan Mrvičin uveo parohiju u pun zamah, došlo je do najoštrijeg spoticanja oko crkvene nadležnosti. Razgovarao je sa igumanom Dabovićem, šefom srpske duhovne misije u okviru ruske jurisdikcije. Bez sumnje, srpskim vjernicima je bila nadležna ruska crkva, ali to narod nije htio da prihvati, a pop Milan Mrvičin je bio uz njih.
  Zvanično jedino nadležan, arhimandrit Sevastijan Dabović slabo je ostvarivao veze sa srpskim crkvenim opštinama, i kao savjestan čovjek nadležnom ruskom arhiepiskopu Platonu podnosi ostavku pri kraju 1909. godine.

  O tome obavještava i karlovačkog mitropolita: "Tri dužnosti: hrišćanska, pastirska i narodnosrpska nalažu na mene... Srba ima više nego drugih pravoslavnih naroda u Americi. Oni žive u parohijama i potpomažu svojim novcima sveštenstvo i hramove: ruskih, grčkih, sirijskih, anglikanskih, jermenskih, rumunskih, bugarskih, latinskih, zatim raznih sekti, i svojih srpskih, do broja sto hiljada duša, a drugih sto hiljada nije nigdje upisano, jer je sve to spalo na mene, ostavljenome jedincu.

  U Americi ima 2 ruska episkopa, 1 grčki, 1 arabijski, 1 jermenski, 1 čeh starokatolički, 1 poljak starokatolički, 1 rusin grekolatino, 1 unijatski i druge vladike.

  Srpskoga nema. Čisto srpskih parohija ima 19, a srpskih kanoničnih sveštenika 11, nekanoničnih 5 i 1 đakon... Upoznajem opet Sveti arhijerejski sinod, da je srpska crkva u slavnoj i širokoj Americi, ostala bez nadzornika, i molim da joj se pošalje otuda arhipastir srpski".

  Po Sevastijanovoj intervenciji iz karlovačke mitropolije u Ameriku dolazi Stevan Karamata, da upozna stanje Srba u raseljenju i predloži rješenja, a arhiepiskop Platon usvaja ostavku, i usput arhimandrita Sevastijana znatno ocrni među pravoslavnim svijetom. Međutim, ruski arhijerejski sinod, pri razrešenju, iskazuje pohvale za Sevastijanov rad.
  Karamatov izvještaj govori da Srba u Americi ima u 108 naselja u 19 organizovanih parohija, te više mješovitih parohija. O Sevastijanu govori kao o čovjeku koji je sve podredio cilju da postane episkop ruske crkve. Dalje kaže da je najviše Srba porijeklom iz karlovačke mitropolije, ali bi rado pod beogradsku mitropoliju, vjerujući da je karlovačka pod uticajem mađarskih političara, te i na tom planu ima svađa među Srbima.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

Slične teme

 1. PTT sindrom
  Autor ofelija u forumu Arhiva
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 06.09.2008., 11:37

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •