Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

 1. #1
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Замислих себи моје Ваљево, и њу у њему,и свет који прича о нама кад прођемо улицом: „Гледај га, завртела му памет Швабица“, и моја мати, црвених очију, која своје сопствене снахе не разуме, и деца мојих сестара и браће, која се либе доћи мени откако сам довео њу у кућу, и њено вечно осећање усамљености, јер је нико не разуме и она никога не разуме... (Лаза Лазаревић, Швабица)

  Женидба Вука Караџића Аном Краус 1818. године вероватно је први брак са странкињом који је наишао на осуду у српској јавности.
  Другачија вера, језик и обичаји Вукове изабранице били су трн у оку Вукових пријатеља који су сматрали да ће га женидба са странкињом одвратити од националног рада.
  Лукијан Мушицки је зато саветовао Вука да „посрби своју Швабицу“ и да је научи српском језику и обичајима, „како би она у један дан славила Божић са својим мужем, кумовима и пријатељима“. Веровао је да би Вук противнике женидбе донекле придобио када би се његова жена у православној цркви у Новом Саду „пред очима наших националиста причестила“.*

  Брак са странкињом могао је бити прихваћен само ако би „српска снаха“ прихватила језик, веру и обичаје свога супруга, односно, ако би што мање „одскакала“ од средине. Вук је улагао велике напоре да задовољи та очекивања, али у томе није у потпуности успео; са новооснованом породицом наставио је да живи у Бечу, па његова супруга, која није желела да промени своју веру, никада није добро научила ни српски језик.**
  ---------
  * Мушицки је писао Вуку да га је у почетку плашило да „венчање са иноверном не помрачи народољубије Ваше“, као и да се митрополит на вест о његовој женидби „срдио, викао, пљувао на Ваш [Вуков] поступак, говорио: ево иште, да му се националисти пренумерирају, а он токорсе националист како се не стиди националиста!“ Вукова женидба Немицом изазивала је и подсмешљиве коментаре његових пријатеља: „ваља да је узео Немицу, да има упражненије у немачком језику“. Мушицки му је, између осталог, писао да његова прија „мора знати србски, и
  србске обичаје; мора знати ткати, и прести, у харфу или у гитару ударати. Све је то нуждно и лепо се слаже. А друга своиства и совршенства подразумевам.“ Вук му је одговорио „да она у арфу ни у китару не зна ни запети, него зна лијепо вести и шити, такођер и ручак готовити; српски мора научити, и српске обичаје; а може научити и прести и ткати, ако јој устреба“, види: Вук - Мушицком, Беч, 30. јануара 1817, Мушицки - Вуку, Шишатовац, 18. фебруара 1817; Мушицки-Караџићу, Шишатовац, новембар 1918; Вук - Мушицком, Беч, 18. марта 1817; Мушицки - Вуку, Шишатовац, 14. април 1818; Сабрана дела Вука Караџића, књига XX, Преписка, I, Београд 1988.

  ** У писмима које је пријатељима писао непосредно после венчања Вук је често говорио о својим плановима како да супругу што брже научи српском језику и обичајима. Сва деца сем Вилхелмине-Мине добила су српска имена; синови су крштени у православној, а кћери у католичкој цркви. С обзиром на то да Ана Караџић никада није добро савладала српски језик, породична преписка је вођена на немачком, види: Вук - Мушицком, Беч, 18. марта 1817; Вук - Мушицком, Беч, 24. април 1818; Вук - Мушицком, Беч, новембар 1819; Вук - Јернеју Копитару, Петроград, 7. април 1819, Сабрана дела Вука Караџића, књига XX, Преписка, I, Београд 1988.

  [Извор: Александра Вулетић, Историјски институт, Београд: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. Века, Историјски часопис, књ. LI (2004) стр. 67-85]

  Pomenuo sam prvu "srpsku snahu" koja je uzburkala srpske tradicionalne norme.
  Izvolite – sledeća "srpska snaha"!?
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :) 2. #2
  Ističe se John McClane (avatar)
  Učlanjen
  07.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nakatomi Plaza (1988), Dulles International Airport in Dulles, Virginia (1990)...
  Poruke
  2.379
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Yipee-ki-yay, motherfucker!

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  387
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Cini mi se da nas narod nije razumeo mesovite brakove,pogotovo mi se cini da je veci problem bio ukoliko bi "ona" bila Nemica ili Austrijanka...bilo je puno mesanja sa strankinjama krajem 19tog i tokom 20tog veka...neke su bile bolje prihvacene,neke losije u zavisnosti od njihove zelje i sposobnosti da se prilagodi "srpskom" narodu,njihovim obicajima i nacinu zivota...Uglavnom su se strankinjama zenili pripadnici vladarskih porodica pocevsi od Kneza Mihajla pa nadalje.


  Evo male vremenske retrospektive strankinja koje su se udale u vladajuce porodice Srbije i posle Jugoslavije:  JULIA HUNYADY VON KETHELY-zena Kneza Mihajla bila je katolicka grofica koja je odrasla u sjaju Beca i nije bila sposobna ili nije zelela da se privikne na nacin zivota u tada za nju siromasnoj i u odnosu na Austro-Ugarsku "dosadnoj" Srbiji...vecinu vremena svog braka je provela van Srbije i nikad nije htela da predje u pravoslavnu veru cak ni kao kao vladajuca kneginja...nas narod je to prepoznao,zbog toga je nikad nije voleo!


  MARIA ELENA CATARGIU-zena Milosa Obrenovica i majka kralja Milena...cerka rumunskog plemica i kasnije ljubavnica rumunskog vladajuceg kneza Aleksandra Kuze retko je posecivala Srbiju,a usled svog "ekscentricnog" zivota nikad nije bila lepo prihvacena u Srbiji...


  NATALIA KESHKO-zena njegovog naslednika kralja Milana,cerka ruskog plemica Petra Keshka i Moldavske princeze Pulherije Strudza..kao zena vladara koja je pravoslavne vere i pro-slovenski orjentisana bila je mnogo omiljenija u narodu,cak i onda kada je bila u sukobu sa samim kraljem,setimo se samo sprecavanja njenog proterivanja iz Srbije od strane gradjana...


  ZORKA LJUBICA PERTOVIC-NJEGOSH,princeza od Crne Gore-zena kasnijeg kralja Petra I Karadjordjevica...kako nikad nije zivela u Srbiji ne zna se kako bi je narod prihvatio iako ne postoji mnogo razloga da se ovo smatra bas mesovitim brakom!


  AURORA DEMIDOV DI SAN DONATO,ruska kneginja i zena princa Arsena,brata kralja Petra i majka kasnijeg regenta princa Pavla-nikad nije zivela u Srbiji,napustila sina Pavla i prepustila njegovo odgajanje njegovom stricu Petru...zbog toga se ne zna reakcija koju bi srpski narod imao na nju!


  MARIA VON HOHENZOLLERN-SIGMARINGEN,princeza od Rumunije-zena kralja Aleksandra...bez obzira na potpuno nemacko poreklo,bila je omiljena u srpskom narodu zbog svoje jednostavnosti i posvecenosti svojoj ulozi kraljice svoje zemlje!


  OLGA VON SCHLESWIG-HOLSTEIN-SONDERBURG-GLUCKSBURG,princeza od Grcke i Danske-zena princa Pavla,usled aristokratskog drzanja,kraljevskih manira i ektravagantnog nacina zivota nikad nije osvojila srce srpskog naroda...cinila im se usled svega suvise hladna,daleka i strana!


  ALEXANDRA VON SCHLESWIG-HOLSTEIN-SONDERBURG-GLUCKSBURG,princeza od Grcke i Danske,zena kralja Petra II...iako nikad nije bila u Srbiji,udala se za kralja tokom samog II Svetskog Rata sto joj je bilo zamereno(kao i kralju) od strane naroda kome je ona bila poslednja kraljica!


  MARGARETA ALISA VON BADEN-nemacka princeza,prva zena princa Tomislava...iako ne zivi u Srbiji i dalje cesto dolazi u posetu Srbiji sa sinom princom Nikolom cija je zena iz Zemuna i cerkom princezom Katarinom...


  LINDA MARY BONNEY VAN DYKE-druga zena princa Tomislava...iako strankinja zivi u Srbiji sa svojim sinovima sto ipak nesto govori...


  CHRISTINA VON HESSEN-KASSEL-nemacka princeza,prva zena princa Andreja Karadjordjevica,nikad nije zivela u Srbiji...


  KIRA MELITA VON LEININGEN-nemacka princeza,druga zena princa Andreja Karadjordjevica,nikad nije zivela u Srbiji...


  MARIA PIA DI SAVOIA-italijanska princeza,prva zena kneza Aleksandra,sina kneza Pavla i cerka poslednjeg kralja Italije Umberta II...nikada nije zivela u Srbiji!


  BARBARA VON UND ZU LIECHTENSTEIN-princeza od Lihtenstajna,druga zena kneza Aleksandra,sina kneza Pavla...iako je vec bila u braku imala je sa knezom Aleksandrom i pravoslavno vencanje u Srbiji u crkvi na Oplencu!


  MARIA DA GLORIA ORLEANS DE BOURBON-BRAGANCA-parinceza od Brazila,prva zena krunskog princa Aleksandra...nije zivela u Srbiji,zivi u Spaniji ali ipak dolazila u posetu zemlji svojih sinova Petra,Filipa i Aleksandra...


  KATRAINA KLARA BATIS-druga zena krunskog princa Aleksandra grcke nacionalnosti,poznatija kao princeza Katarina,zivi trenutno u Srbiji...  Kao sto vidimo,pripadnici nasih vladajucih porodica su se uglavnom zenili strankinjama...u slucajevima gde su njihove zene zivele u Srbiji narod je razlicito reagovao na njih u zavisnosti njihovih sposobnosti prihvatanja obicaja,vere i nacina zivota naroda "u koji dolaze"...
  Poslednji put ažurirao/la Marc23 : 12.02.2010. u 22:46

 4. #4
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Supruga vojvode Živojina Mišića, Lujza, devojačko Krikner, bila je Nemica, starinom iz Francuske (deda joj bio Francuz).

  „Струганичани уопште не воле мешавину и врло нерадо трпе у својој близини туђинца“, записао је Живојин Мишић у успоменама на становнике свог родног села.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  387
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Izgleda de ne vole nista sto je strano

  Slikar Paja Jovanovic-rodjen u Vrscu od majke Ernestine Deot koja je bila francuskog porekla...maceha mu je posle bila Maria di Ponti-pretpostavljam Italijanka...ocigledno je otac Stevan voleo strankinje!

 6. #6
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Nisu ni one baš bile oduševljene novom "domovinom"...

  Ана Караџић, жена скромног порекла и образовања, дуго одбијала да дође у Србију. Земљу свог мужа први пут је посетила после једанаест година брака. Поред честих трудноћа и бриге о деци које су је спречавале да то раније учини, није занемарљив ни њен страх, па и отпор да дође у земљу која је још увек била у саставу Турског царства.
  Беч у којем је одрасла био је једини свет који је познавала и који никако није желела да напусти. Бојала се доласка у земљу за коју је из прича свога мужа знала да је заостала и да се у њој живи другачије него што је она у Бечу навикла. Скученог духа, она није имала нимало жеље да тај свет упозна.

  Док је Вук 1829. године у Београду радио на изради закона, Ана је са децом боравила у Земуну. У Београд је прешла само једанпут, али ју је тај краткотрајни боравак у српској престоници само утврдио у жељи да остане у Земуну, иако је то представљало велико оптерећење за њихов породични буџет.

  „Тешко ми је кад помислим да треба са својом јадном децом да живим с оне стране. Више волим да ме смрвиш скупа с овим плодом који носим под срцем; згази ме ногама као црва који зна само да се грчи, али не може да помогне себи!...
  Гајио си увек превелику љубав према својој отаџбини. И ја волим твоју отаџбину, јер волим тебе. Али можеш и сам увидети да ја у твојој отаџбини не могу да живим, нарочито под данашњим околностима, међу људима који говоре другим језиком, имају друге навике, обичаје и веру...
  Мили мужу, врати ми мир који си ми одузео! Моје срце се неће смирити док ми не обећаш да ме нећеш водити у Турску, чак кад би ме тамо и кнегињом начинио. Више волим да будем овде, макар и међу последњим женама.“
  (Ана Караџић - Вуку Караџићу, Земун, 12. марта 1831, Вукова преписка, IV, 410)
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 7. #7
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Čim sam po drugi put pomenuo Anu Kraus... teme krete ka 2. strani indeksa...

  Сликарка Бета Вукановић (Babet Bahmajer) је једна од малобројних странкиња која је успела да остави дубок траг у српској култури. Током студија сликарства у Минхену упознала је доста младих Срба који су се тамо школовали. „Од њих сам знала да је Београд мали, да се налази на периферији Европе и да од турског града постаје европска варош.

  Да ћу у њему провести свој век, нисам ни у сну слутила. Но једног дана, заљубих се у једног дугачког Херцеговца, удадох се за њега и, уместо на свадбено путовање, кренусмо преко Пеште, Суботице и Новог Сада - за Србију“, сећала се касније Бета Вукановић.

  Млада сликарка је дошла у средину у којој је ликовна уметност тек почела да се развија, па су њен живот и рад нераскидиво повезани са историјом српског сликарства. По самом доласку у Србију млади уметнички пар је заједно са вајаром Симом Роксандићем, такође минхенским ђаком, приредио своју прву изложбу.

  Поред уметничког стваралаштва, Бета Вукановић се бавила и педагошким радом. Године 1900. заједно са мужем преузела је управу над првом приватном сликарском школом у Београду, коју је водила до 1936. године; од 1907. до 1924. године предавала је сликарство и у женској гимназији и тако у ликовно стваралаштво увела многе генерације сликара. Била је и један од оснивача и најактвнијих чланова yдружења југословенских уметника „Лада“ основаног 1904. године.

  Њена сликарска интересовања била су многострана. Између осталог, прва је у Србији почела да се бави уметничком карикатуром, портретишући велики број личности из политичког и културног живота Београда. Велико интересовање показивала је и за сликање фолклористичких мотива и типова, нарочито оних из јужне Србије, па јој је Београдско женско друштво поверило задатак да наслика серију таквих мотива из разних крајева Србије.

  После више од четири деценије живота у Београду, на новинарско питање како се својевремено снашла у новој средини, Бета Вукановић је одговорила да јој је требало доста времена да се навикне на живот у српској престоници. Привикавање је било олакшано чињеницом да су она и њен муж били одлично прихваћени у многим најугледнијим београдским породицама. Тврдила је да јој је „патријархални Београд“ био врло привлачан, да ју је уметнички одушевио и позитивно утицао на њу. Само на две ствари никада није успела да се навикне - београдску калдрму и српску паприку.

  Риста Вукановић је умро 1918. године у Паризу. Као и Драга Миловановић, и Бета Вукановић се после мужевљеве смрти вратила у Београд, у којем је и умрла 1972, у 100-тој години живота.

  Занимљиво је како су савременици Бете Вукановић покушали да дају одговор на питање зашто је остала да живи у Београду, за који је „ни гроб не веже“: „Ако бисте које од ових питања поставили г-ђи Вукановић, она би вам дала какав практичан одговор, или казала да је то само навика. Узрок је много дубљи: најбоље године свога живота и свога рада она је провела уз мужа Србина код нас; све успомене је везују за Београд; њен живот уметнице и жене овде је дубоко ухватио корена; она осећа с нама: она је наша (подвукла А. В.).“
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 8. #8
  Početnik Luna Kljajic (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2010.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Novi Beograd
  Poruke
  9
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Jako zanimljiva tema,u ovo nisam bila upucena nisam poznavala ovaj deo istorije...svaka vast za ovo sto ste napisali,moglo bi da posluzi mom tati u pisanju sledeces broja casopisa

 9. #9
  Aktivan član dela973 (avatar)
  Učlanjen
  28.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  1.034
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Posto Crnogorce racunam u Srbe, valjalo bi pomenuti knjeginju Milicu Petrovic Njegos, zenu prestolonaslednika Danila. Ova nemacka plemkinja je rodjena kao Juta Maklenburg-Strelic, a za Danila se udala na Cetinju, na Vidovdan 1889. godine. Tada je presla u pravoslavlje i promenila ime u Milica. I pored toga, nikada nije potpuno prihvacena kao "nasa", vec se o njoj govorilo kao "jalovoj svabici" koja Crnoj Gori nije podarila naslednika, iako je po svoj prilici Danilo bio taj koji nije mogao da ima decu.

  Neopravdano je optuzivana i za Danilovo austrofilstvo, narocito za njegovo "surovanje sa svabama" u toku I svetskog rata. Sva je prilika da nije zivela srecno na Cetinju iako je od svekra i svekrve uzivala veliku paznju i zastitu. I brak sa Danilom je cini se, kad se pogledaju sve okolnosti, bio prilicno skladan.

  Ova zaboravljena princeza je umrla u oskudici i izgnanstvu 1946. godine, nadzivevsi Danila 7 godina.

 10. #10
  Poznat
  Učlanjen
  28.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.273
  Reputaciona moć
  158

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  Čim sam po drugi put pomenuo Anu Kraus... teme krete ka 2. strani indeksa...

  Сликарка Бета Вукановић (Babet Bahmajer) је једна од малобројних странкиња која је успела да остави дубок траг у српској култури. Током студија сликарства у Минхену упознала је доста младих Срба који су се тамо школовали. „Од њих сам знала да је Београд мали, да се налази на периферији Европе и да од турског града постаје европска варош.

  Морам да признам како појма нисам имао да је жена Немица. Ретко поучна тема.
  "Весма бо трудно Славјан от заматорелих мнениј отвратити."

 11. #11
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Citat Original postavio Luna Kljajic Pogledaj poruku
  Jako zanimljiva tema,u ovo nisam bila upucena nisam poznavala ovaj deo istorije...svaka vast za ovo sto ste napisali,moglo bi da posluzi mom tati u pisanju sledeces broja casopisa
  Kaži tati neka prvo dobro pregleda link http://scindeks.nb.rs/Journals.aspx (na tvojoj temi), jer tamo ima odličan članak koji me je naveo da postavim ovu temu.

  ИСТОРИЈСКИ ЧАСОПИС, књ. LI (2004) стр. 67-85, Александра ВУЛЕТИЋ, Историјски институт, Београд, СТРАНКИЊЕ - „СРПСКЕ СНАХЕ“ У 19. И ПОЧЕТКОМ 20. ВЕКА (Velika slova su citirana.)

  Mајка Михајла Пупина саветовала je сина да се ожени Американком:

  „Мораш се оженити Американком ако желиш да постанеш Американац, а знам
  да то желиш!“

  Пошто је Пупин одлучио да живот настави у Америци, женидба Американком могла је знатно да убрза и олакша његово уклапање у америчко друштво.

  Пупин је описао своја осећања непосредно после женидбе Американком:

  „Осећао сам се, рекао сам јој (супрузи), као да поседујем читаве Сједињене Државе, јер знам да припадам овој земљи; да имам идеалну америчку жену која ме је, опет, уверила да и ја живим животом идеалног америчког мужа, да имам одличан посао у великој америчкој установи и велике наде да ћу све око себе задовољити.“
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 12. #12
  Početnik Luna Kljajic (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2010.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Novi Beograd
  Poruke
  9
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Obavesticu ga...hvala za link,dobro ce mu doci...inace novi broj casopisa izlazi uskoro,nadam se da cete biti zadovoljni

 13. #13
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Elita Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.541
  Reputaciona moć
  429

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  Занимљиво је како су савременици Бете Вукановић покушали да дају одговор на питање зашто је остала да живи у Београду, за који је „ни гроб не веже“: „Ако бисте које од ових питања поставили г-ђи Вукановић, она би вам дала какав практичан одговор, или казала да је то само навика. Узрок је много дубљи: најбоље године свога живота и свога рада она је провела уз мужа Србина код нас; све успомене је везују за Београд; њен живот уметнице и жене овде је дубоко ухватио корена; она осећа с нама: она је наша (подвукла А. В.).“
  цитат (Никола Кусовац):

  "Своју љубав према српском роду и отаџбини свог супруга Бета Вукановић је потврдила и касније, у једнако тешким тренуцима и једнако великим искушењима по њен слободном вољом изабран српски народ. Било је то 1941. године када су јој озлоглашени "фолксдојчери" закуцали на њена врата нудећи јој као сународници сваку врсту помоћи и привилегија. Она се, наводно обрадовала таквој пажњи, уз питање да ли су помоћ понудили и њеним суседима. Када су јој, зачуђени њеним питањем, одговорили да нису, јер су њене комшије Срби, она им се захвалила на понуђеној помоћи истичући да не може да је прихвати пошто је и она Српкиња."

  Кога интересује, у галерији РТС се 11. марта отвара изложба дела ове велике уметнице и педагога.
  И, мала исправка, умрла је у 101. години живота.
  "Velika seoba Slovena" i autohtonost Albanaca na Balkanu su lice i naličje iste "medalje" .

 14. #14
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.373
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Друга жена Драгише Васића, једног од главних четничких идеолога , Наташа Александровна је пореклом била Рускиња, ћерка генерала инжењера Сергеја Александрова који је био и градитељ Кронштадске тврђаве. Касније је Мирослав Крлежа(који је био Васићев кум) измислио да је она ћерка белогардејског генерала Чернишевског, иако је генерал Александров умро годину дана пре Октобарске револуције.

 15. #15
  Moderator Сребрена (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Сједињене српске државе
  Poruke
  5.071
  Reputaciona moć
  252

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Citat Original postavio Marc23 Pogledaj poruku
  Cini mi se da nas narod nije razumeo mesovite brakove,pogotovo mi se cini da je veci problem bio ukoliko bi "ona" bila Nemica ili Austrijanka...
  ZORKA LJUBICA PERTOVIC-NJEGOSH,princeza od Crne Gore-zena kasnijeg kralja Petra I Karadjordjevica...kako nikad nije zivela u Srbiji ne zna se kako bi je narod prihvatio iako ne postoji mnogo razloga da se ovo smatra bas mesovitim brakom!
  Овде је грешка, породица Његош- одакле је потекла династија Петровић..па и Зорка,била је српска.А и Петар Први.
  Да подсетим:

  Crna Gora se prvi put spominje u povelji kralja Milutina iz 1276. godine. Italijanski je izvori prvi put spominju u izvornom obliku 1348. godine kao Cerna Gora, a dubrovacki 1379. godine kao Cernagora.
  Knez, kaznije Kralj Crne Gore Nikola I Petrović Njegoš (7. Oktobra 1842. - 2. Marta 1921.) (Зоркин отац) koji je stupio na kneževski presto 1860. godine je rođen u Njegušima, kući dinastije Petrović.

  Име ми је вјерољуб,
  презиме ми родољуб.
  Црну Гору, родну груду
  камен паше одасвуда.
  Српски пишем и зборим,
  сваком громко говорим:
  народност ми србинска,
  ум и душа славјанска

  (Петар Петровић Његош, објављено 1833.г.)

  Као што су скоро све угледније породице црногорске током времена досељене у Црну Гору из другијех српскијех земаља, тако је досељена и породица Петровића Његоша, и то, према предању које се у тој породици чува, из Босне, из мјеста Зјенице. То се њихово досељење односи добу владавине Ивана Црнојевића (1471-1490.). По досељењу они се настанише на Његушима у Катунској нахији.

  О поријеклу и животу ове породице прије њихова досељења у Црну Гору ми врло мало што знамо, осим што нам предање казује, да су за неко кратко вријеме прије досељења боравили у Требињу, а затијем у Његошу планини, у мјесту Церовици. Ипак, судећи по једном потпису владике Данила, гдје се он назива "Војводић српске земље", можемо с правом закључивати, да је то била једна од старих угледнијих властелинских српских породица, која је, као и многе друге, због прилика које настадоше у Босни, пошто је Турци заузеше, напустила своје старо сједиште.

  Три до четири нараштаја прошла су, може бити, док се је у тој породици родио Петар, по којему се и назваше Петровићи.


  http://www.njegos.org/album/indexs.htm
  Није лоше видети ово
  http://www.njegos.org/petrovics/srbincast.htm
  http://www.scribd.com/doc/19740261/Njegos-i-srpstvo

 16. #16
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  387
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Niko to ne spori ali cinjenica da je pripadala dinastiji vladajuce drzave koja se ne zove Srbija bez obzira na srpsko poreklo je cini strankinjom,zato sam je i nabrojao...

  Po tom osnovu gomila Amerikanaca anglo-saksonskog porekla u V.Britaniji ne bi bili smatrani strancima,a to ipak jesu...

 17. #17
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века  Pelagija Denisova Belousova

  Rođena je 1904. godine u selu Mihajlovka, kod Omska. Potiče iz seljačke porodice i nije stekla nikakvo više obrazovanje.

  Josipa Broza je upoznala kao ratnog zarobljenika kada ga je spasila od Kolčakovih kontrarevolucionara. Sklopili su crkveni, a zatim i građanski brak juna 1919. godine. Prvo dete im je umrlo, a kasnije Pelagija rađa još troje dece. Zlatica i Hinko su umrli kao deca, a Žarko je rođen 2. februara 1924. godine.

  U Kraljevinu Jugoslaviju su došli 1920. godine. Ona se bavila domaćinstvom i decom, a jedno vreme je radila u fabrici nameštaja. Radila je i u sindikatu i partiji. Postala je član Komunističke partije Jugoslavije 1926. godine, a od 1927. je bila u ženskoj sekciji CK KPJ. Pomagala je revolucionarima u zatvoru, organizovala bekstva revolucionara iz zatvora, radila u ilegalnoj štampariji, širila partijsku literaturu. Učestvovala je u demonstracijama i više puta bila hapšena. Posle Titovog hapšenja 1928. godine zajedno sa sinom Žarkom odlazi u SSSR, gde je radila u Kominterni.

  Razlog razlaza Tita i Pelagije nije dovoljno razjašnjen. Izgleda da je uzrok razlaza činjenica da Pelagija 1935. godine, kada je Tito došao u Moskvu, nije ni znala gde se Žarko nalazi (imao je tada 11 godina). U to vreme deca funkicionera Kominterne bila su smeštena u Ivanovu u pansionu za decu. Žarko se povezao sa lošim društvom i povremeno nestajao. Tito je želeo da vidi dete, a majka nije znala gde je.

  Tito i Pelagija su se zvanično razveli aprila 1936. godine. Malo se zna o Pelagijinom životu posle razlaza sa Titom. Imala je još jedan brak sa ruskim fotografom Petrom Roguljevim i ćerku Ninu, koja je postala inženjer. Njen drugi muž nestao je u Staljinovim čistkama, a ona je 1938. godine uhapšena i dve godine provela u zatvoru. Ponovo je uhapšena 1948. godine, posle Titovog sukoba sa Staljinom, i na montiranom procesu osuđena na deset godina zatvora. Godine 1957. puštena je iz zatvora i rehabilitovana.

  Umrla je 12. aprila 1968. godine u Moskvi, od posledica infarkta i sahranjena na groblju moskovskog krematorijuma.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 18. #18
  Primećen član dadel (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Becu
  Poruke
  979
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Hej !

  Svaka cast za temu ali ovu nebih bas smatrao Srpskom snahom #

 19. #19
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Zašto? Zar njen muž nije bio najveći sin naših naroda i narodnosti?

  Doduše, tu "titulu" dobio je dosta kasnije od vremena kada je oženio Belousovu, ali sin je – sin!

  Nego, gde si ti, prijatelju?
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 20. #20
  Primećen član dadel (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Becu
  Poruke
  979
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  Zašto? Zar njen muž nije bio najveći sin naših naroda i narodnosti?

  Nego, gde si ti, prijatelju?
  Dobro slazem se ako polazis od toga da su Hrvati Papom zavedeni Srbi !
  Joj !!! jel sam brkno prstom u osinjak

  Dobro je sto si se odgradio nekim vekovima inace bi ti Vule utrcao sa Jelenom Anzujskom


  Hvala na pitanju dobro sam- Mrdam i spremam materijal za Tebe i Mene ako ne do kraja ove godine do maja sledece cemo opet raditi.

  Pozdrav svima sa istorije
  Ne petljam se previse ali vas rado citam

 21. #21
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  15.01.2010.
  Pol
  ženski
  Poruke
  138
  Reputaciona moć
  30

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Odlicna tema.Moze da se navede i dosta prmera,ali iz radnije proslosti.

 22. #22
  Primećen član dadel (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Becu
  Poruke
  979
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Citat Original postavio odnemiladonedraga Pogledaj poruku
  Odlicna tema.Moze da se navede i dosta prmera,ali iz radnije proslosti.
  Oho ho

  Preslisajte se, ono raDnije verovatno greska u kucanju
  Ali uopste ranije proslosti

  bas sam radoznao - Izvolite nastaviti - pojasnite

  Osim ako mislite na ove " Poljoprivredne " snahe Albanke, jadnici bi uzeli i Kineskinje samo da odmene " jadnu majku "
  i da se ima sta tucati - za stalno.
  Poslednji put ažurirao/la dadel : 13.03.2010. u 13:20

 23. #23
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Citat Original postavio odnemiladonedraga Pogledaj poruku
  Odlicna tema.Moze da se navede i dosta prmera,ali iz radnije proslosti.
  Ako brknemo u raniju prošlost, može da se desi da neko nadje "podatak" i da je pravedni Josif bio Srbin... pa je bolje da se držimo perioda koji je naveden u naslovu teme.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 24. #24
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  15.01.2010.
  Pol
  ženski
  Poruke
  138
  Reputaciona moć
  30

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Citat Original postavio dadel Pogledaj poruku
  Oho ho

  Preslisajte se, ono raDnije verovatno greska u kucanju
  Ali uopste ranije proslosti

  bas sam radoznao - Izvolite nastaviti - pojasnite

  Osim ako mislite na ove " Poljoprivredne " snahe Albanke, jadnici bi uzeli i Kineskinje samo da odmene " jadnu majku "
  i da se ima sta tucati - za stalno.
  Da,da,greska u kucanju,izvinjavamo se,MLOGO se izvinjavamo.Nisam neki poznavalac,ali konkretno sam mislila na,recimo,Jelenu Anzujsku,Simonidu i te snajke iz srednjeg veka.


  A ove poljopriredne snajke,jao,zgrazavam se...Kao belo roblje,samo legalno...Nije bitno sto se ne razumeju(jezicki),nije bitno nista osim da se nastavi radjanje dece po sumama i gorama nase zemlje ponosne,da ta deca nemaju s kim ni da se druze,da moraju da pesace po x km u skolu,da padaju sa brvna u reku i dave se,lepu im buducnost sebicni roditelji kuju...Ili babe i dede,bolje receno,bitno da su oni zivi i zdravi u svojim zabitima i da imaju snajku slugu i unucice da ih drze na krilu,a sto buducnosti ta deca nemaju,to ni najmanje nije bitno...Pih...Sebicnost prve klase.

 25. #25
  Primećen član dadel (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Becu
  Poruke
  979
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Странкиње – „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Tema je postavljena:

  „српске снахе“ у 19. и почетком 20. века

  Ja bih da je ispostujemo. U protivnom samo Nemanjici i resto Srpskih " plavokrvaca" bi nam oduzeli par meseci piskaranja

Slične teme

 1. Нема снахе без Албанке
  Autor Alekasandar3 u forumu Politika
  Odgovora: 248
  Poslednja poruka: 15.03.2010., 09:20
 2. ДС - губитник века!
  Autor Шалом u forumu Politika
  Odgovora: 54
  Poslednja poruka: 12.05.2008., 22:51
 3. Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 11.03.2008., 02:28
 4. Odgovora: 93
  Poslednja poruka: 04.04.2007., 17:34
 5. ХАЈДУЦИ 21. ВЕКА
  Autor L.1 u forumu Politika
  Odgovora: 55
  Poslednja poruka: 07.05.2006., 14:49

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •