Sta je ovo???De Kermabon: Euleks nije učestvovao u planu za sever Kosova

Halix

Elita
Poruka
16.206
De Kermabon: Euleks nije učestvovao u planu za sever Kosova

10. februar 2010. | 09:14 | Izvor: Tanjug

BEOGRAD - Šef misije Euleksa na Kosovu Iv de Kermabon izjavio je da ta misija nije učestvovala u izradi strategije za sever Kosova, dodajući da veruje da se napredak u tom delu pokrajine može ostvariti samo dijalogom.


"Iako smo bili konsultovani prilikom izrade nacrta, ovo nije strategija EU. Mi verujemo da se napredak na severu Kosova može ostvariti samo dijalogom, korak po korak, a mandat Euleksa je da podrži kosovske institucije u izgradnji vladavine prava širom Kosova, uključujući i sever", rekao je De Kermabon u intervjuu današnjim "Večernjim novostima".

Ne podržavamo paralelne strukture

Ocenjujući da je politička situacija na Kosovu izuzetno teška i komplikovana i da je vladavina prava ključna oblast koja se mora poboljšati, De Kermabon je kazao da Euleks ne podržava, niti pomaže, takozvane paralelne strukture na Kosovu.

"Odlučni smo da pomognemo osnaživanje kosovskih institucija u oblasti vladavine prava. Snažne, pravične i multietničke institucije za sve građane su jedina mogućnost. Mi verujemo da je dijalog put napred, a ne upotreba sile", naglasio je šef Euleksa.

Tu smo da pomognemo kosovskim vlastima

Komentarišući ranije zabrane ulaska na Kosovo ministru Goranu Bogdanoviću i drugim srpskim zvaničnicima, De Kermabon je naveo da Euleks nije zadužen da pušta ljude da ulaze ili izlaze sa Kosova, a da je pružanje pratnje delegacijama u nadležnosti kosovskih vlasti.

Na pitanje da li se plaši Albanaca i zato im povlađuje, De Kermabon je odgovorio da nije tačno da građane Kosova posmatra kroz njihovu etničku pripadnost.

"Mi smo ovde da pomognemo kosovskim vlastima, pravosudnim organima i agencijama za sprovođenje vladavine prava u njihovom napretku prema održivosti i odgovornosti", zaključio je šef misije Euleksa.

De Kermabon je rekao da Euleks radi na ponovnom uspostavljanju funkcionalne pravde u Severnoj Mitrovici, ocenjujući da bi "postojanje dva pravosuđa značilo nepostojanje pravde".

Upravo ono sto sam napisao na temi u vezi Jeremica...totalno nejasne izjave zvanicnika EU...jedan u klin drugi u plocu...totalna konfuzija...
 

Back
Top