http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/175771/Arhiepiskop-Jovan-odrzao-sluzbu-uprkos-sudskoj-zabrani
Arhiepiskop Jovan održao službu uprkos sudskoj zabrani
Jovan Vraniškovski, raščinjeni arhiepiskop Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) održao je danas bogoslužbu uprkos tome što makedonski sud nije registrovao njegovu Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju (POA).

Vraniškovski je u svom manastirskom kompleksu Sveti Jovan Zlatousti, koji MPC ne priznaje, u bitoljskom selu Niže Polje, održao nedeljnu službu pred oko 30-tak žitelja. Vraniškovski je danas izjavio da mu ne smeta što sud nije njegovu crkvu registrovao pod nazivom POA, i dodao da je njegova crkva "u svetu priznata kao Pravoslavna ohridska arhiepiskopija".
"Koristim ovu priliku da kažem da nas sud može registrovati pod kojim god nazivom želi. Mi nemamo problem sa nazivom. Nama bi naziv služio da budemo pravno lice i da ostvarujemo potrebe u ovoj zajednici", rekao je Vraniškovski posle službe.
Makedonski apelacioni sud nije u petak registrovao POA, uz obrazloženje da je njen naziv već deo naziva MPC. Vraniškovski je naveo da još nije dobio sudsko rešenje i da "makedonske institucije nemaju demokratski kapacitet da daju legalitet verskoj zajednici" koju on zastupa. On je odbacio optužbe medija o tome da je srpski i grčki špijun, i optužio je mitropolita kumanovskog Kirila da je bivši saradnik tajne policije.
Sledbenici Vraniškovskog održavaju službe u stanovima koji se koriste kao improvizovane crkve, a makedonska televizija Kanal 5 jutros je prikazala stan u Skoplju u kojem sveštenici POA obavljaju službu i prodaju ikone.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
А шта рећи...?
Браћа из Македоније и даље кидишу на српске свештенике
и у исто време од нас очекују толеранцију и све видове подршке.