Ovako se brine država o gradjanima Srbije :

Blic - Pre 14 minuta
Vlada Srbije već je prekršila sporazum sa MMF potpisan u novembru jer je za plate zaposlenih u Vladinoj administraciji izdvojila 12 milijardi dinara više nego što je dogovoreno, što je oko 120 miliona evra. Kako za "Blic" kaže Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik MMF u Beogradu, postoji zabrinutost da Srbija neće ispuniti ni drugi deo sporazuma koji predviđa otpuštanje više od 8.000 činovnika u javnoj administraciji.

U MMF sumnjaju da će Vlada ispuniti i drugi deo sporazuma koji predviđa otpuštanje više od 8.000 činovnika

Vlada Srbije još nije počela sa otpuštanjem viška zaposlenih u republičkoj administraciji, već je prolongirala dogovoreni rok za još mesec dana. Tako je ministarstvima i drugim republičkim organima ostalo još 26 dana da uruče rešenja o otkazu ili da viškove eventualno prebace na drugo radno mesto. O ovakvom ponašanju vlasti u Beogradu obavešteni su i u Međunarodnom monetarnom fondu, čija bi misija u Beograd trebalo da stigne 8. ili 9. februara.

- Zabrinuti smo zbog izveštaja da je racionalizacije javne administracije ne samo odložena već da možda postoji i rizik da ti koraci budu tek delimično sprovedeni ili čak da ostanu samo na papiru. Ako se ovo dogodi, a nadamo se da neće, to bi moglo da potkopa kredibilitet Vladine strategije prilagođavanja koja je zasnovana na smanjivanju izdataka - upozorava Lisovolik i dodaje da će se predstojeća misija pažljivo pozabaviti ovim pitanjem.

Sumnja MMF da Srbija neće biti u stanju da ispoštuje ovaj sporazum dodatno je podgrejana izdvajanjem 12 milijardi dinara više nego što je dogovoreno za plate činovnika u Vladinoj administraciji. U pregovorima sa ovom institucijom srpske vlasti su se obavezale da će u ovu svrhu izdvojiti ukupno 301 milijardu dinara, dok je budžetom za 2010. godinu za zaposlene u Vladi predviđeno 313 milijardi.

- Ova veća suma za plate u principu moraće da se finansira smanjivanjem izdataka za javne investicije - tvrdi Bogdan Lisovolik.

U Ministarstvu finansija juče su za "Blic" rekli da nema razloga za brigu jer Vlada radi na sprovođenju svega što je dogovoreno sa MMF. Kako nam je rečeno, proces racionalizacije u državnoj administraciji se sprovodi i na centralnom i na lokalnom nivou.

- Podatak da je za plate zaposlenih koje se finansiraju iz budžeta za ovu godinu izdvojeno 12 milijardi dinara više nego u 2009. jeste tačan, ali se ta sredstva odnose na nove nadležnosti koje je administracija preuzela, a koje su uglavnom vezane za evropske integracije Srbije. Sa tom činjenicom upoznata je i misija MMF-a. Međutim, suštinsko pitanje za razgovore sa predstavnicima ove institucije nije toliko način trošenja sredstava unutar dogovorenog budžeta za ovu godinu koliko ukupan deficit budžeta - kažu u Ministarstvu.

U Vladi su za "Blic" objasnili da su sva ministarstva napravila plan sistematizacije, ali da svoje mišljenje o njemu moraju da daju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Službi za upravljanje kadrovima i Ministarstvu finansija.

- Kad sistematizacija prođe ove tri institucije, za šta je potrebno oko sedam do deset dana, plan ide na Vladu, a posle toga počinje njegova realizacija - objašnjavaju u Vladi Srbije.

Zakonom o maksimalnom broju zaposlenih u republičkim institucijama predviđeno je otpuštanje 2.784 čoveka, a samo je Ministarstvo ekonomije počelo sa uručivanjem rešenja o otkazu.

I u opštinama prolongiran rok

Ništa bolja situacija nije ni na lokalu. Zakonom o maksimalnom broju zaposlenih u opštinskoj administraciji predviđeno je smanjenje broja činovnika oko 15 odsto, što znači da bi bez posla trebalo da ostane 5.648 ljudi. Iako je zakonski rok bio 31. decembar i on je, kako kažu u opštinama, prolongiran.

U Kragujevcu sistematizacija radnih mesta mora biti završena tek do 12. februara, a u gradskoj upravi Kruševca kažu da će im budžet u ovoj godini biti manji za 20 miliona dinara jer nisu uspeli da smanje broj zaposlenih na 560. U Novom Sadu ne nameravaju da otpuštaju činovnike u gradskoj upravi i javnim preduzećima, pogotovo posle štrajkova komunalaca od pre nekoliko dana, a u planu je da se zaposle novi ljudi, i to u komunalnoj policiji.