LONDONSKI dnevnik “Tajms” ocenio je u ponedeljak, komentarišući svedočenje bivšeg premijera Tonija Blera o motivima učešća Velike Britanije u invaziji na Irak,
da se pitanje legalnosti postavlja ne samo u slučaju Iraka, već i Kosova, pošto tim oružanim intervencijama nisu prethodile rezolucije Ujedinjenih nacija koje bi odobrile primenu sile.


“Tajms” je podsetio da je Bler, tokom saslušanja pred istražnom komisijom u petak, rekao da je, dok je bio na čelu vlade, četiri puta uveo Britaniju u rat - u Sijera Leoneu, na Kosovu, u Avganistanu i Iraku.
Pitanje legalnosti postavlja se, kako je ocenio “Tajms”, ne samo u slučaju Iraka, već i Kosova, pošto tim oružanim intervencijama nisu prethodile rezolucije UN koje bi izričito odoborile upotrebu sile.


List je primetio da je opravdanje za napad NATO na Kosovo nađeno u konvencijama UN o sprečavanju torture i genocida, preneo je britanski radio Bi-Bi-Si.
Što se Iraka tiče, javnost je već donela sud - za britanske akcije u Iraku, koje se nikako ne mogu nazvati pobedom, odgovornost snosi Bler, zaključio je “Tajms”.
“Tajms” je objavio i komentar, autora Vilijema Ris-Moga, posvećen u potpunosti avanturi bivšeg britanskog premijera u Iraku, pod naslovom “Bler diktator buldožerom nas je odveo u rat”.
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=11&status=jedna&vest=169705&title_add=Bler%20otimao%20i%20Kosovo&kword_add=toni%20blerkakve su to gluposti o torturi i genocidu kao razlozima za bombardovanje...verovatno misle na racak i slicne dogadjaje...