http://www.blic.rs/Vesti/Svet/174308/Italija-otvara-prvi-zatvor-za-transseksualce
Italija otvara prvi zatvor za transseksualce
Otvaranje prvog zatvora za transseksualce najavljeno je za mart, u blizini grada Empolija u Toskani, i radnici u ovom zatvoru uskoro će krenuti na posebnu obuku, prenosi Telegraf.
Transseksualci su poslednjih godina trpeli tešku diskriminaciju u italijanskim kaznenim domovima. Podjednako ih je odbacivala i muška i ženska populacija, i često su zbog lične bezbednosi bili prinuđeni na izolaciju, tako da je italijanska vlada rešila da stane na put ovom problemu.
Radovi na otvaranju prvog zatvora za transseksualce privode se kraju i on će biti otvoren u objektu koji je do skora služio kao zatvor za žene. Pored zatvorskih ćelija, sadrži i sportsko igralište, biblioteku, kao i odeljak gde se vrši proizvodnja maslinovog ulja i vina.
"Reč je o sjajnoj ideji. To neće biti geto, već način da se izbegne izolacija koja je prisutna u ostalim zatvorima", izjavila je Ređina Satariano, vođa "Italijanskog pokreta za trensseksualni identitet".
Većina budućih stanovnika ovog zatvora su osobe osuđene zbog prostitucije, ili poslova vezanih za trgovinu drogom.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
И нтересује ме, да ли је нешто овако потребно у Србији,
и коју би смо локацију могли изабрати?