B. VLAHOVIĆ, 27.01.2010 09:39:18
Poslednja promena: 27.01.2010 20:11:25 Ocena: 4.39 (Glasova: 15) Komentara: 1Dmitrij Rogozin
MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

MEĐUNARODNA konferencija o Avganistanu, koja se u četvrtak održava u Londonu, okupiće predstavnike 60 zemalja. Zbog toga je zasedanje Saveta NATO - Rusija, na nivou načelnika generalštaba, u utorak u Briselu izazvalo veliku pažnju, jer su u Vašingtonu i Briselu svesni da se iz avganistanskog “živog blata” jedino uz pomoć Rusije mogu izvući neporaženi.
Potpisivanjem “okvirnog dogovora o saradnji” u Briselu, NATO i Rusija su formalno obnovili saradnju, zaustavljenu sredinom 2008. godine, posle rata na Severnom Kavkazu u Južnoj Osetiji i Gruziji. Ruski načelnik Generalštaba Nikolaj Makarov, koji je došao u radnu posetu u Brisel, dogovorio se sa predsednikom Komiteta NATO admiralom Đanpaolom Dipaolom da se konkretna saradnja precizira do maja ove godine, kada će se predstavnici Rusije i NATO ponovo sresti.
Okvirnim dogovorom predviđena je saradnja Rusije i NATO u oblasti logistike, borbe protiv terorizma, pirata na moru... O nastavku saradnje, letos su na Krfu razgovarali ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predstavnici NATO, a u decembru u Moskvi, prilikom posete novog generalnog sekretara NATO Andersa Rasmusena ruskoj prestonici.
Ruski ambasador pri NATO Dmitrij Rogozin, koji je učestvovao i u pripremi sastanka, kaže da je glavna tema razgovora Makarova i Dipaola bila Avganistan. Rogozin slikovito kaže da je Avganistan za NATO kost u grlu, a problem pokušavaju da reše tako što očekuju i pomoć od Rusije.
Moskva je spremna da dozvoli transport vojnog tereta preko svoje teritorije ka Avganistanu. Zauzvrat, Rusija želi da NATO bude aktivniji u borbi protiv narkobiznisa. Konkretnije rečeno, u Moskvi smatraju da bi NATO avijacija trebalo da uništava plantaže maka i objekte u kojima se proizvode narkotici. Rogozin tvrdi da NATO uopšte nije angažovan u borbi protiv narkobiznisa u Avganistanu.
Međutim, okvirni plan saradnje bukvalno “visi o dolaru”. Rukovodstvo NATO očekuje da Rusija avganistanskoj armiji obezbedi tenkove i helikoptere i obuči im pilote. Moskva nije spremna da pokloni oružje i vojnu tehniku Avganistanu, nego to neko mora da plati. Rusija je spremna da pomogne u obnovi, i privrednih i drugih objekata koji su u Avganistanu bili pravljeni u sovjetsko vreme. I za to Moskva očekuje novac od Zapada.
Zbog svega toga, svakako će biti zanimljiv rezultat predstojeće konferencije o Avganistanu u Londonu.

ROGOZIN: OD POBEDE - ČASNI ODLAZAK
U NATO niko više ne govori o pobedi u Avganistanu. Čak se i reč “uspeh” u Briselu sve ređe koristi. Intenzivno se misli o “časnom odlasku” iz Avganistana. Zbog toga se u Briselu sve više pominje “internacionalizacija problema Avganistana”. Oni bi rado hteli da Rusiju uvuku u taj rat, ali nama ne pada na pamet da tamo šaljemo svoje vojnike - kaže Dimitrij Rogozin.

HOLBRUK: AMERIČKI PLAN
SAD će podržati plan predsednika Avganistana Hamida Karzaija, kojim se nudi pomirenje svim talibanskim pobunjenicima ukoliko predaju oružje - izjavio je specijalni američki predstavnik za Avganistan Ričard Holbruk. Očekuje se da će Karzai u četvrtak u Londonu da predstavi plan koji treba da pomogne naporima SAD i NATO snaga u Avganistanu da se uspostavi mir.