Комунистички (партизански) злочини (sa Politike)
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 72

Tema: Комунистички (партизански) злочини (sa Politike)

 1. #1
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Комунистички (партизански) злочини (sa Politike)

  Dvadeset godina posle pada Berlinskog zida partizani su još jedino u Srbiji tabu tema. Sve krivične prijave do sada su odbijene, zabranjeno je otkopavanje bezbrojnih masovnih grobnica, dok pristup dobro čuvanim dokumentima zavisi isključivo od snalažljivosti pojedinih entuzijasta. Ali, istina polako izbija...

  O zločinima komunista tokom i posle Drugog svetskog rata, u postkomunističkim zemljama, počelo je da se govori kada je pao Berlinski zid, 1989. godine. Novoformirane demokratske vlade otvarale su tajne dosijee, otkopavale masovne grobnice, pravile popise žrtava i dostojno ih sahranjivale. Od bivših jugoslovenskih republika najpre se oglasila Slovenija, otkopavajući masovne grobnice žrtava komunista. Onda je tajne arhive otvorila i Hrvatska, objavljujući dokumenta o poratnim likvidacijama u Zagrebu, da bi 31. marta Zagreb povukao prvi korak rapisujući međunarodnu poternicu za 86-godišnjim Simom Dubajićem, nekadašnjim Titovim majorom, kojeg terete za ubistvo 13.000 ratnih zarobljenika na Kočevskom rogu 1945. godine.

  Tako je ironijom sudbine Hrvatska postala prva zemlja bivše Jugoslavije koja je raspisala poternicu za jednim partizanom. Ironijom sudbine jer su komunisti posle rata najveće čistke pravili u Srbiji, gde to pitanje nikad nije došlo na dnevni red.


  Dvadeset godina posle pada Berlinskog zida partizani su tabu tema u Srbiji. Sve krivične prijave podnete protiv komunista do sada su odbijene, zabranjeno je otkopavanje bezbrojnih masovnih grobnica, dok pristup dobro čuvanim dokumentima zavisi isključivo od snalažljivosti pojedinih entuzijasta.

  A, takav slučaj postoji još samo u Rusiji, gde milioni nevino pobijenih ljudi posle rušenja društvenog poretka još nisu izbrojani, iako su nedvosmisleno pokazali dve stvari: prvo, jednom pokrenuti talas masovnih zločina ne zaustavlja se činom osvajanja vlasti, i drugo, pre ili kasnije komunisti počinju da se ubijaju i međusobno.

  Tako je Staljin poubijao gotovo celu garnituru Lenjinovih revolucionara, da bi se potom okrenuo i protiv svojih saradnika. U zloglasnim staljinističkim čistkama ubijeno je i više od 100 jugoslovenskih komunista - mnogo više nego što ih je u Kraljevini Jugoslaviji ubila Žandarmerija. Nestajali su Srbi da bi na njihovo mesto bili postavljani Hrvati i Slovenci.

  Od 20 članova poslednjeg predratnog Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije u Moskvi je 1937. godine likvidirano njih 19. Saučesnik u ovim ubistvima bio je poslednji, dvadeseti član Centralnog komiteta - Josip Broz Tito. On je tada postavljen na čelo KPJ, gde je nastavio da primenjuje oprobani staljinistički metod: likvidirati sve stvarne i potencijalne neprijatelje, počev od onih u svojoj blizini.

  U izraz „klasni neprijatelj", po direktivi Kominterne, od 9. maja 1941. potpale su dve grupe ljudi: članovi ideološkog pokreta nacionalističkog ili verskog karaktera, sveštenici, članovi policije, oficiri, diplomatski i građanski službenici ukoliko odbiju da se svrstaju na stranu revolucionarnih snaga, kao i svi članovi vladajuće dinastije i svako lice za koje se zna da se aktivno protivilo pripremama ili izvršenju revolucije...

  „Premnogo vas je ostalo u životu, ali još imamo vremena da tu grešku ispravimo" - Slobodan Penezić Krcun, prva izjava u oslobođenom Beogradu

  Direktiva je, dakle, zahtevala ubistva širokog kruga ljudi, što je uskoro počelo da se sprovodi u delo. Najpre u Srbiji. I najpre po srpskim varošima i selima. I opet je upotrebljen poznati recept sa slanjem Lenjina da diže revoluciju i razbija sistem „iznutra".

  Očekujući otpor Srba, 1941. godine u Srbiju stiže 400 profesionalnih revolucionara, pronađenih u okupiranim evropskim zemljama, gde su se sklonili posle poraza u Španskom građanskom ratu. Na čelu je Josip Broz Tito. Pošto se pokazalo da 400 revolucionara nije dovoljna brojka, oni su potražili saveznike u robijašima odbeglim iz zatvora tokom aprilskom sloma. Tako se u partizanima našao i najpoznatiji kriminalac u zemlji Draža Gligorijević, koji je aprila 1941. čekao izvršenje smrtne kazne, zatim zloglasni razbojnik sa Kosmaja Milosav Živanović Čaruga, Aleksandar Živaljević Coja, zvani Coja prvoborac, iz Kragujevca i mnogi drugi.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву? 2. #2
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Teorija i praksa dolaze prvi put masovno do izražaja u Užicu, jedinom većem mestu iz kog su se Nemci povukli, 21. septembra 1941. Nemci su predali Užice Žandarmeriji i Pećančevim četnicima koji, videvši da dolaze komunisti, pozivaju najviđenije građane da proglase mobilizaciju. Ovi, pak, nameću odluku da se grad preda bez borbe, s obrazloženjem: „Da vidimo šta i ova naša deca hoće". Već 1. oktobra komandant Užičkog partizanskog odreda, Dušan Jerković, izdaje proglas: „Glavni cilj naše borbe jeste uništenje naših klasnih neprijatelja". Uskoro u grad dolaze sve komunističke strukture. Bogate, ugledne i nepokorne građane komunisti masovno hapse i streljaju iznad kasarne u Krčagovu. Jedan od glavnih egzekutora, Vladan Mićić iz Požege, svedočio je posle da su ubili preko 400 osoba.

  „Neke sam ubio i maljevima", rekao je. Poslednja grupa od 50 uhapšenika, a među njima i akademski slikar Mihailo Milovanović, ubijena je u noći između 27. i 28. novembra, uoči povlačenja iz Užica.

  Stravičnu sliku komunisti su ostavili i u Čačku. U podrumima katastarske uprave i sokolskog doma pronađeni su leševi bez glave, dok su u podrumu ispod sreskog načelstva nađeni ljudske oči i prosut mozak. Nemački izveštaji javljali su o klanju žrtava, a nedićevski o ubijanju sekirama. Glavni egzekutor bio je Milan Bata Janković, koji je simbolično nosio crvenu rukavicu bez prstiju, na levoj ruci, a ubijao je čekićem. Komunisti su pedesetih godina sakupljali potpise da se Janković proglasi za narodnog heroja, ali su odustali jer bi to ipak bilo previše. Ali, postavili su mu bistu, koju su Čačani prvom prilikom sklonili. Milan je bio rođeni brat Milke Minić, supruge jednog od vodećih komunista Miloša Minića, dok je drugi rođeni brat, Dušan, tokom rata bio korektor u jednom listu u Beogradu. To je bio razlog da ga posle rata streljaju. Kada su mu drugi uhapšenici u ćeliji rekli da će sigurno preživeti, zbog sestre i šuraka, on je odgovorio: ''Naprotiv, ja ću prvi biti streljan!''

  Masovna ubistva građana u Užicu, Čačku i drugim mestima gde su 1941. uspostavili vlast, komunisti su nazivali „drugom fazom revolucije", u kojoj, prema teoriji, „treba da se izvrši definitivni obračun sa klasnim neprijateljem". Pod „prvom fazom revolucije" oni podrazumevaju osvajanje vlasti svim sredstvima, a pod „drugom fazom" učvršćivanje vlasti, pre svega likvidacijom stvarnih i potencijalnih neprijatelja njihove stranke. Tu „drugu fazu" počeli su da sprovode u novim oblastima koje su osvojili: u istočnoj Hercegovini i Crnoj Gori.

  Na osnovu Titovih naređenja, komunistički preki sudovi slali su ljude u smrt po kratkom postupku i bez prava žalbe. „Ova presuda je izvršna i protivu iste nema mjesta žalbe", pisao je Sava Kovačević, predsednik Prekog vojnog suda Nikšićkog partizanskog odreda. Od 19 optuženih na ovom procesu osmoro je osuđeno na smrt, uz uobičajenu konfiskaciju imovine. Od ovih osmoro petoro su bili rođaci Save Kovačevića: Novica, Blažo, Marko, Mirko i Petar Kovačević. Prvooptuženi Novica Kovačević pre rata je bio sudija, dok je njegov rođak Sava Kovačević bio krijumčar duvana.

  „Mi se u Srbiji moramo ponašati kao u zemlji koju smo okupirali" J. B. Tito deset dana po zauzimanju Beograda

  Po zlu najčuveniji zločin u Crnoj Gori komunisti su počinili na Badnji dan 1942. godine (a i inače su voleli da ubijaju na velike srpske i pravoslavne praznike). U kolašinskom Lugu, na desnoj obali Tare, nad telima 240 unakaženih građana razapeli su lešinu psa na daskama u obliku krsta. Zatim su na jednoj dasci napisali: „Ovo je pasje groblje". Svedok, koji je posle nekoliko meseci posmatrao otkopavanje žrtava „pasjeg groblja", piše:

  „Pred jezivim prizorom nemo stojimo svi, naročito rodbina. Ona ne može da prepozna leševe svojih milih i dragih, jer su strašno unakaženi i bez pojedinih delova tela. Ruke i noge su im polomljene; zubi povađeni grubim kleštima još dok su bili živi; lobanje su im razmrskane drvenim maljevima, čije su udarce čuli stanovnici najbližih kuća one svete noći uoči Božića..."

  Najobimniji rad o komunističkim zločinima u Hercegovini, dvotomnu knjigu „Krvavo kolo hercegovačko 1941-1942", objavio je bivši hercegovački partizan i visoki oficir Titove armije, dr Savo Skoko. Mnogobrojna dokumenta Skoko je upotpunio svedočenjima partizana očevidaca događaja. On piše da su J. B. Tita i njegov Centralni komitet na novi talas zločina naročito inspirisali uspesi Crvene armije pod Moskvom i Staljinov govor na proslavi godišnjice Oktobarske revolucije. U prvoj polovini decembra 1941. godine oni su procenili da je došlo vreme za uspostavljanje ''diktature proletarijata'', kao ''zakonom neograničene i na nasilju osnovane vladavine proletarijata nad buržoazijom''.

  U prve velike zločine komunista u Hercegovini spada ubistvo trojice kaluđera u manastiru Duži, 23. decembra 1941. Bili su to stari ruski kaluđeri, izbegli posle 1917. godine od boljševičkog terora. Zločini se umnožavaju posle 4. januara 1942, kada je u Hercegovinu upućen Savo Kovačević sa delom Nikšićkog partizanskog odreda. Bilo je pritužbi da su hercegovački komunisti „meki" u obračunu sa klasnim neprijateljem, pa je vrh partije smatrao da će im koristiti osoba koja je upravo osudila na smrt petoro svojih rođaka. Kovačevićeva desna ruka bio je još jedan „narodni heroj" Petar Drapšin.

  U zločinima je prednjačio 1. udarni bataljon, specijalno osnovan za ovu namenu. Za komandanta je postavljen Vlado Šegrt, a u štabu su bili Savo Kovačević, Ljubo Kovačević i Milija Stanišić. Dan po osnivanju ove jedinice, sekretar Okružnog komiteta KPJ za severnu Hercegovinu, Miro Popara, donosi zaključke sa savetovanja Vrhovnog štaba i Centralnog komiteta u Ivančićima, o ''beskompromisnoj borbi protiv 'petokolonaša' srpske nacionalnosti''.

  Već 30/31. januara Preki vojni sud 1. bataljona osuđuje na smrt 16 „najistaknutijih razbijača narodnooslobodilačke borbe" u Dabarskoj vili. Četvorica su streljana, a ostalima je kazna izrečena uslovno na godinu dana. Pod neposrednom komandom Save Kovačevića i Petra Drapšina, partizani su 27. februara pod uobičajenim lažnim optužbama na Radačkom brijegu streljali 21 seljaka. Posle „užasno surovog" nastupa i streljanja pred velikim narodnim zborom, partizani su, piše Skoko, oko ubijenih zaigrali kolo.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 3. #3
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Istoričar Srđan Cvetković, saradnik Instituta za savremenu istoriju, kaže da se u svim društvima koja su imala periode totalitarnog režima pokreću četri procesa: rehabilitacije, otvaranje arhiva, denacionalizacije i lustracije, dok je kod nas započet samo proces rehabilitacije.

  - Kod nas je bilo tek nekoliko pojedinačnih pokušaja istraživanja zločina dok, na primer, u Sloveniji, istoričar Mitja Ferenc rukovodi nacionalnom komisijom i u saradnji sa državom već nekoliko godina nastoji da obeleži sve masovne grobnice, u kojima se procenjuje da ima od 80.000 do 100.000 žrtava. Među njima je oko 20.000 Srba, koji su pripadali raznim vojnim formacijama. Kod nas, nažalost, nema ni značajne javne diskusije o tome - priča Cvetković.
  Hrvati su otvorili svoje arhive OZNA, a pretpostavlja se da se većina dokumenata krije upravo u Beogradu.

  - Iako su po zakonu dostupni svi podaci o događajima do 1958.godine, oni se pozivaju na interni pravilnik, po kome treba da se traži odobrenje od institucije koja je arhivu predala građu. To su sve izgovori. Sama činjenica da građa nije dostupna govori o tome da bi ona prilično uzbudila javnost - kaže Cvetković.

  Jedan od najmonstruoznijih zločina odigrao se tokom 3. i 4. marta u Golobrđu, na Divljakuši i u Mekoj Grudi, kada partizani streljaju 41 osobu. U Lastvi su streljali braću Petra i Ivana Saičića, kojima su kao otežavajuću okolnost uzeli što su bili dobrovoljci na Solunskom frontu. U selu Brajićevići streljali su 12 starijih ljudi. Posle obilnog ručka, pred masom sveta, Drapšin je uperio pištolj u Milana Zirojevića, rekavši: „Ovoga gađam u oko". Ipak je promašio, pa je nesrećnika, koji je govorio da ništa nije kriv, dotukao partizan Slavko Kocka. Utom je rodbina osuđenih, do tada u neverici, stala da leleče, dok su partizani započeli pesmu i šenlučenje, terajući rodbinu da im se pridruži. „Ta stravična mešavina pesme i leleka ostavljala je poražavajući utisak na sve prisutne, izuzimajući organizatore i izvršioce tog groznog čina", piše u svojim sećanjima Savo Skoko.

  Partizansko kolo, nad još toplim leševima (bukvalno), vilo se i u Jasenku. Drapšin je tu izjavio: „Moramo ubijati i nevine zajedno sa kvislinzima da ne bi nas oni ubijali". Na igrankama oko ubijenih u selima Mala i Velika Gareva i Dobrelje partizani su pevali svoju novu pesmu: ''Što ne valja ubićemo, komunizam širićemo''. U Dobreljima su streljali dva starca i jednog 13-godišnjeg dečaka, Obrena Nikolića.

  Drapšina, potonjeg komandanta jedne od komunističkih armija, Savo Skoko opisuje kao „psihički nestabilnu ličnost", uz napomenu da se ova nestabilnost „graničila sa ludilom". Neposredno posle rata, u trenucima psihičkog rastrojstva, Drapšin je izvršio samoubistvo, što su komunisti, kao i njegove zločine, decenijama skrivali.

  Za Pavla Kovačevića, partijskog rukovodioca Operativnog štaba za Hercegovinu, Skoko kaže da je bio još gori i da se njegov ekstremizam graničio „sa nekom vrstom mentalne poremećenosti". Kovačević je lično učestvovao u suđenju i ubistvu svog oca Petra, 8. marta 1942. u Grahovu. Kada mu je sutradan u kancelariju došla majka i pitala da li može videti muža, sin joj je hladnokrvno odgovorio: „Ne možeš, ubili smo ga noćas".

  Samo u zborniku dokumenata Nedićeve uprave, koja su sami komunisti odabrali i objavili 1965. godine, navedeno je oko 1.000 imena njihovih žrtava (civila) u „Nedićevoj Srbiji", pre jeseni 1944. godine. Samo jedna dopuna spiska žrtava komunizma iz 1941. godine sadrži 76 imena zemljoradnika, činovnika, domaćica, sveštenika, zanatlija. Nedićeve vlasti nastavile su da beleže ubistva i narednih godina. Avgusta 1942. godine nedićevci su evidentirali 18 slučajeva ubistava civila. Na primer: „Trećeg avgusta u selu Negrišori (Guča) ubijen je od strane partizana Milomir Davidović, koji je ranije bio u partizanskim redovima, pa je odrekao saradnju komunistima". Ili: „Tridesetog avgusta od strane komunista ubijen je u Stragarima (srez Orašački) Miron Đurić, arhimandrit".

  Novi veliki talas zločina pokreće se krajem 1943, kada su partizani otpočeli sa pokušajima povratka u Srbiju. Među najzverskijim bila je likvidacija porodice Radić u selu Mali Požarevac, koju su izvršili partizani iz Kosmajskog odreda, pod komandom Marka Nikezića. Stradali su glava porodice Nikola, njegova žena Novka, sinovi Živorad i Milorad i snaja Mileva (Živoradova žena). U ovom selu ubili su ukupno 34 osobe, u obližnjem Malom Popoviću 22, itd. Lakoću s kojom su ubijali vidimo i u dnevniku 1. čete Kosmajskog odreda: „Rad u četi: Čitanje 'Proletera' sa diskusijom. Brijanje. Uveče je četa izvršila likvidaciju jedne izdajnice iz Kusatka", zapisano je za 20. jul 1943. A ovo je zapis za 21. jul: „...Individualno čitanje. Uveče četa je izvršila likvidaciju jednog narodnog izdajnika u Kusatku".

  A, onda je stiglo oslobođenje... Prava prilika za izvođenje „druge faze revolucije" ukazala se, iza tenkova Crvene armije, oktobra 1944. godine. U oduševljenju što su se dočepali glavnog grada, komunisti su se teško obuzdavali u javnim istupima. „Srbiji nije dovoljno pušteno krvi", rekao je Milovan Đilas u prvoj izjavi iz „oslobođenog" Beograda. „Srbija nema čemu da se nada. Za nju neće biti milosti", rekao je J. B. Tito u govoru na Banjici novembra meseca. Prva izjava „poludivljeg" Slobodana Penezića Krcuna, kako ga naziva pisac knjige „Na strašnom sudu" dr Radoje Vukčević, glasila je: „Premnogo vas je ostalo u životu, ali još imamo vremena da tu grešku ispravimo".

  Ovakav nastup komunista u Srbiji potvrđuju i hrvatski izvori. Prema izjavi Dušana Bilandžića, na sednici Politbiroa Komunističke partije deset dana po zauzimanju Beograda J. B. Tito je rekao: „Mi se u Srbiji moramo ponašati kao u zemlji koju smo okupirali". (Bilandžić je zabeležio i Titovu izjavu iz 1974, povodom optužbi da novim ustavom Srbiju želi da svede na Beogradski pašaluk. „Pa to i hoću", rekao je.)
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 4. #4
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Stojan Pribićeveić izvestio je jedan američki list 27. januara 1945. godine da se „posle oslobođenja Beograda... čitavu nedelju dana civili nisu usuđivali da izađu na ulicu". Bila je to posledica strahovitog terora. Prema podacima američkog ministarstva vojske, komunisti su u Beogradu streljali „između 13.000 i 30.000 ljudi".

  Mnogo godina kasnije, major OZNA Milan Trešnjić svedočio je da je u kvartu kojim je on komandovao ubijeno 800 civila. A Beograd je imao 16 kvartova. Kada su otkrivena dokumenta OZNA u Zagrebu, ispostavilo se da su komunisti više ljudi ubili u jednom beogradskom kvartu nego u celoj hrvatskoj prestonici.

  Pripadnik KNOJ-a, Mija Petrović iz sela Badnjevac kod Kragujevca, stražario je šest meseci ispod Avale, gledajući kako OZNA svake noći strelja civile dovezene kamionima iz Beograda. Dovozili su ih oko 9-10 časova uveče, sakupljali ih u podrumima kuća beogradskih trgovaca sa leve strane kragujevačkog druma, a onda svlačili i izvodili na streljanje. „Slušao sam i plač i jauk tih žrtava dok su ih ti beogradski oznaši tukli, rukama, nogama i kundacima, jer su se oni jedva kretali, a jaka zima, oni jadnici goli", svedočio je Petrović. On je takođe pokazao masovnu grobnicu, odnosno nekadašnji nemački rov za stojeći stav dug oko kilometar i po, od skretanja za Ralju prema Beogradu, tik iznad druma. Kako je koja grupa streljana, rov je zatrpavan, a i danas se vide kasnije nastala ulegnuća. „Za onih šest meseci dok sam ja bio po stražama, verujem da je pobijeno najmanje 10.000. A koliko je u novembru i decembru, pa i u oktobru 1944. postreljano, ne znam, ali sam slušao od drugih da su za ta dva-tri meseca streljali masovnije", kaže Mija Petrović.

  Druga masovna grobnica nalazi se u negdašnjim Belimarkovićevim voćnjacima na Banjici. Ovde je tokom rata bilo najveće nemačko podzemno skladište benzina na Balkanu. Komunisti su celo skladište napunili leševima, pa su pored kopali nove masovne grobnice, kao i u Lisičjem potoku, u Železničkoj koloniji i na mnogim drugim mestima. Istovremeno, koncentracioni logor na Banjici nije prestao da radi, samo je promenio čuvare.

  Sudbinu prestonice, u odgovarajućoj srazmeri, doživeli su i svi drugi gradovi u Srbiji. U Nišu, zloglasni koncentracioni logor na Bubnju nastavio je da radi. Nišlije i meštani okolnih sela i varošica ubijani su na brdu Bubanj, iza zidina Kaznenog zavoda, kao i na mestima gde su danas teniski tereni i rov iza tvrđave. Jedno od najvećih stratišta bilo je u selu Krupac kod Aleksinca, gde su seljaci, mnogo godina kasnije, prilikom oranja otkopavali ljudske kosti. Prema minimalnoj proceni istoričara Aleksandra Dinčića, u Aleksincu i okolini komunisti su ubili preko 600 osoba.

  Zasad najdetaljniji popis žrtava komunista sačinili su istoričari Goran Davidović i Miloš Timotijević za čačanski kraj. Sakupili su imena 1.341 žrtve, s tim što za 735 osoba nije bilo moguće utvrditi od koga su stradale, ali pouzdano se zna da je reč o protivnicima komunizma. Ovde treba dodati još preko 1.000 mladića koje su komunisti nasilno mobilisali i smišljeno odvodili pred nemačke cevi na Sremskom i drugim frontovima toga doba. Inicijativa da se otkopa jedna od masovnih grobnica, na pomoćnom igralištu FK ''Borac'', uvek je propadala.

  U Kragujevcu, komunisti su najviše ubijali u Kapislani, u krugu vojne fabrike, a imali su i logor na Metinom brdu, takođe preuzet od nacista. U Kruševcu postoji čak i toponim Madžino groblje, prema imenu jednog komuniste. U Užicu, krajem 1944. i početkom 1945, ubijali su u Skojevskom parku na brdu Pora, u Krčagovu, gde je danas gradska bolnica, u Starom gradu (danas: Terazije), kao i u tranšejama iznad Carine. U Valjevu su ubijali na brdu Krušik, ispod kasarne Petog puka. Žrtve leskovačkog kraja ubijane su u okolnim selima, najviše u Slavniku, gde je postojao i logor. U Gornjem Milanovcu, mnogi „narodni neprijatelji" izdahnuli su pod mukama u zgradi starog suda, gde je bila glavna tamnica. U samom gradu egzekucije su bile na mestu zvanom Groblje. U Resavi svake noći su bila streljanja kraj druma Svilajnac - Crkvenac, a masovna grobnica postoji i u Rasadniku. Masovne grobnice u Jagodini nalaze se u bagremaru kraj puta za Rakitovo, u bagremaru Mike Mladenovića i na Konjskom groblju, koje se i danas zove Strelište, a u Zaječaru na brdu Kraljevica, kraj puta za selo Vražogrnac, u potoku Zmijanac, u jarugama prema Boljevcu, na obalama Timoka, u šumi pored Tupižnice...

  Kao strelište u Šapcu poslužila je stara tvrđava, dok je u Požarevcu najviše nevinih građana palo kraj starog petrovačkog puta.

  Jedna od današnjih opština sa najvećim brojem žrtava komunizma je Aranđelovac. Istraživač Rade Glavaš sakupio je više od 500 imena ubijenih, koja će uskoro biti objavljena u njegovoj knjizi. Kompletan popis postoji i za opštinu Sopot, koji sadrži 202 imena ubijenih od komunista.

  U Novom Sadu komunisti su ubijali „narodne neprijatelje" u Rajinoj šumi, a u Banatu najviše u Deliblatskoj peščari. Na Kosmetu, najviše u Kosovskoj Mitrovici, a postojao je i logor kraj manastira Visoki Dečani, u kome su kosti ostavljali „kulaci" iz cele Srbije
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 5. #5
  Zainteresovan član Звездан (avatar)
  Učlanjen
  20.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  145
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Не можете никад да умањите борбу Партизана против окупатора ....
  Партизани су били већег срца од Љотићеваца,Недићеваца, па и од великог броја четника !!

 6. #6
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio Звездан Pogledaj poruku
  Не можете никад да умањите борбу Партизана против окупатора ....
  Партизани су били већег срца од Љотићеваца,Недићеваца, па и од великог броја четника !!
  Где су се то борили?
  У гудурама где Немаца није ни било?
  А и какве то везе има са овим злочинима?
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 7. #7
  Zainteresovan član Звездан (avatar)
  Učlanjen
  20.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  145
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  Где су се то борили?
  У гудурама где Немаца није ни било?
  А и какве то везе има са овим злочинима?
  сви су чинили злочина, а ово се може рачунати као злочин из освете !!!
  Партизанима су убијане жене,дјеца и остала родбина док су други мирно шетали улицама и путевима ...

 8. #8
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio Звездан Pogledaj poruku
  сви су чинили злочина, а ово се може рачунати као злочин из освете !!!
  Партизанима су убијане жене,дјеца и остала родбина док су други мирно шетали улицама и путевима ...
  Као што си сам рекао, сви су чинили злочине а да ли је то оправдање за злочине које су црвени учинили када је "дошла слобода"?
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 9. #9
  Zainteresovan član Звездан (avatar)
  Učlanjen
  20.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  145
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  Као што си сам рекао, сви су чинили злочине а да ли је то оправдање за злочине које су црвени учинили када је "дошла слобода"?
  у сваком покрету има убачених људи, а треба напоменути да је пред крај рата велики број усташа прешао у редове комуниста и они су чинили злочине по Аустрији и Словенији !!!
  Највећи број комуниста су били српског поријекла !!!
  Poslednji put ažurirao/la Звездан : 20.01.2010. u 18:43

 10. #10
  Buduća legenda Komunistkinja (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Стаљинград на реци Волги
  Poruke
  38.413
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  557

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio Звездан Pogledaj poruku
  у сваком покрету има убачених људи, а треба напоменути да је пред крај рата велики број усташа и прешао у редове комуниста и они су чинили злошине по Аустрији и Словенији !!!
  Највећи број комуниста су били српског поријекла !!!
  Управо тако друже,али овај што је поставио тему је из редова нази банде !
  Он се залаже за рехабилитацију СРАМОТЕ српског народа ,издајника и изрода!
  Који су побили хиљаде жена и то српкиња,комунисткиња у Србији!

  Није вредан пажње!

  Он се поноси логором Бањица !

  Информационное бюро коммунистических и рабочих партий
  Живео Стаљин и светска револуција

 11. #11
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  21.886
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Udri BANDU CRVENU !!!!!!!
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

 12. #12
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio Звездан Pogledaj poruku
  у сваком покрету има убачених људи, а треба напоменути да је пред крај рата велики број усташа прешао у редове комуниста и они су чинили злочине по Аустрији и Словенији !!!
  Највећи број комуниста су били српског поријекла !!!
  Тачно је да су били српског порекла, али нису били из Србије с'обзиром да је комунизам у Србији подржавао миноран део популације.
  проблем са комунистима је то што су они злочине чинили веома свесно и селективно и без икакви скурпула....једино што је њима било битно је то да сломију кичму народу у Србији и да га казне што их није подржавао.
  Револуционарни терор који су црвени спроводили у Србији однео је више жртава међу невиним становништвом него окупаторска војска са све "квислинзима" и зато је комунизам највећи џелат у Србији
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 13. #13
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio Komunistkinja Pogledaj poruku
  Управо тако друже,али овај што је поставио тему је из редова нази банде !
  Он се залаже за рехабилитацију СРАМОТЕ српског народа ,издајника и изрода!
  Који су побили хиљаде жена и то српкиња,комунисткиња у Србији!

  Није вредан пажње!

  Он се поноси логором Бањица !

  Комунисти су одржали и Бањици и Јајинце у погону две године после рата....
  П.С.
  Драга моја девојко, да ли би могла да цитираш где ја то подржавама нацисте или логор Бањица?

  Или ти се само тако допада да пљунеш без икаквих доказа некога ко идеолошки другашије размишља од тебе?
  П.С.
  Већ дуже време ми дугујеш одговор на питање Зашто су комунисти чекали да их (тада њихов савезник) Хитлер нападне (22.06.1941) па се тек онда сетили да би могли да се боре против нациста, својих дојучерашњих савезника?
  немој само рећи да су се све време спремали за устанак, то не пије воду.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 14. #14
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.387
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2451

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Komunisti su JEDINI bili ORGANIZOVANA antifasisticka snaga.

  Kao takvi cinili su NAJMANJE zlocina.

  Uz pomoc Crvene armije OSLOBVODILI su Jugoslvaiju, cak do Trsta.

  Iznalaziti danas njima neke zlocine bilo bi kao da sada neko u Iraku pronadje Sadamova sredstva za masovno unistenje.

  Mislim KO NORMALAN u to moze da poveruje?
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 15. #15
  Zainteresovan član Звездан (avatar)
  Učlanjen
  20.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  145
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku

  Uz pomoc Crvene armije OSLOBVODILI su Jugoslvaiju, cak do Trsta.

  могли су и даље да иду, али им нису свезници дали !!!

 16. #16
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.387
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2451

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  Већ дуже време ми дугујеш одговор на питање Зашто су комунисти чекали да их (тада њихов савезник) Хитлер нападне (22.06.1941) па се тек онда сетили да би могли да се боре против нациста, својих дојучерашњих савезника?
  немој само рећи да су се све време спремали за устанак, то не пије воду.
  Decko, ovakva GLUPA PITANJA i IMBECILNE KONSTATACIJE ti je pametnije da ne postavljas.

  Znas li ti koliko je MOJIH NAJBLIZIH RODJAKA stradalo u borbi sa fasistima?

  Trpai njih u saveznistvo sa Nemcima je veliki BEZOBRAZLUK.
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 17. #17
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  21.886
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Komunisti su JEDINI bili ORGANIZOVANA antifasisticka snaga.

  Kao takvi cinili su NAJMANJE zlocina.

  Uz pomoc Crvene armije OSLOBVODILI su Jugoslvaiju, cak do Trsta.

  Iznalaziti danas njima neke zlocine bilo bi kao da sada neko u Iraku pronadje Sadamova sredstva za masovno unistenje.

  Mislim KO NORMALAN u to moze da poveruje?

  Jel' ti to pishesh iz saune ?
  P.S
  Pazi mnogo je vruce i moze da ti se privide neke chudne stvari
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

 18. #18
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Крвава бајка и партизани
  Једна од најчешћи примедби послератних историчара према четничком покрету била је да су избегавали борбу са Немцима. С друге стране, начин борбе који су спроводили партизани довео је до страховите одмазде према народу. У књизи"Како је ухваћен генерал Дража" Боривоје Марјановић наводи несрећну епизоду у којој је Михаило Мика Ђорђевић са групом комунистичких истомишљеника на путу Крагујевац - Горњи Милановац сачекао камион са немачким официрима и подофицирима и засуо их страховитом ватром. Међутим, то им није било довољно, већ су убијеним Немцима исекли полне органе и ставили им у уста, а затим храбро стругнули у шуму.
  Управо овај догађај био је повод за стравичну одмазду над недужним ђацима и другим грађанима у Крагујевцу, познатој под именом Крвава бајка. Мика Ђорђевић је, иначе, био врховни судија на монтираном процесу у Београду када је Дража Михаиловић осуђен на смрт.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 19. #19
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  21.886
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Decko, ovakva GLUPA PITANJA i IMBECILNE KONSTATACIJE ti je pametnije da ne postavljas.

  Znas li ti koliko je MOJIH NAJBLIZIH RODJAKA stradalo u borbi sa fasistima?

  Trpai njih u saveznistvo sa Nemcima je veliki BEZOBRAZLUK.

  Stradali su i moji pa mi ne pada na pamet da branim BANDU CRVENU*

  *Misli se (chitavo vreme) na tzv. elitu BANDE CRVENE , a ne obichne ljude (borce) !!!!!!!!
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

 20. #20
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.387
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2451

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio Звездан Pogledaj poruku
  могли су и даље да иду, али им нису свезници дали !!!
  Danas ni jedna ulica, ni jedan trg, mozda ni jedna skola ne nosi ime coveka koji je osvojio Trst, najveceg SRPSKOG GENERALA SVIH VREMENA PETRA DRAPSINA!

  Slave neke pobegulje, luzere i "heroje" koji se kriju po misijim rupama, a Drapsina su potpuno zaboravili!

  CRNA BANDA!
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 21. #21
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Decko, ovakva GLUPA PITANJA i IMBECILNE KONSTATACIJE ti je pametnije da ne postavljas.

  Znas li ti koliko je MOJIH NAJBLIZIH RODJAKA stradalo u borbi sa fasistima?

  Trpai njih u saveznistvo sa Nemcima je veliki BEZOBRAZLUK.
  Пакт Молотов - Рибентроп

  Важио до 22.06.1941. а до тада комунисти у бившој Југославији нису ни помишљали на борбу против нациста...нису их занимали ни комадање државе, ни погроми у Босни и Хрватској...једино их је Стаљин занимао-


  Дакле, ја говорим о чињеницама а уколико се те чињенице теби не допадају, то је ипак само твој проблем.....дечко.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 22. #22
  Veoma poznat
  Učlanjen
  14.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vozdovac (OVO-ONO)
  Poruke
  12.484
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio NEPOBEDIVO SUNCE Pogledaj poruku
  Stradali su i moji pa mi ne pada na pamet da branim BANDU CRVENU*

  *Misli se (chitavo vreme) na tzv. elitu BANDE CRVENE , a ne obichne ljude (borce) !!!!!!!!

 23. #23
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.387
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2451

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  Крвава бајка и партизани
  Једна од најчешћи примедби послератних историчара према четничком покрету била је да су избегавали борбу са Немцима. С друге стране, начин борбе који су спроводили партизани довео је до страховите одмазде према народу. У књизи"Како је ухваћен генерал Дража" Боривоје Марјановић наводи несрећну епизоду у којој је Михаило Мика Ђорђевић са групом комунистичких истомишљеника на путу Крагујевац - Горњи Милановац сачекао камион са немачким официрима и подофицирима и засуо их страховитом ватром. Међутим, то им није било довољно, већ су убијеним Немцима исекли полне органе и ставили им у уста, а затим храбро стругнули у шуму.
  Управо овај догађај био је повод за стравичну одмазду над недужним ђацима и другим грађанима у Крагујевцу, познатој под именом Крвава бајка. Мика Ђорђевић је, иначе, био врховни судија на монтираном процесу у Београду када је Дража Михаиловић осуђен на смрт.


  O tome smo dosta diskutovali na Istoriji i ovde nije mesto za to.

  Ponovo ste izgubili.
  Poslednji put ažurirao/la BLAJBI : 20.01.2010. u 19:20
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 24. #24
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Cetnici?

  Ko su to bili?

  Ona BANDA PIJANA sto se nije znalo ko im rukovodi?

  Oni koji su ISKLJUCIVO se borili protiv SRBA? (Levicara i islamista?)

  Oni koji su se PLASILI USTASA , a NI JEDNOG JEDINOG NEMCA nisu ni ogrebali, a kamoli ranili?

  O tome smo dosta diskutovali na Istoriji i ovde nije mesto za to.

  Ponovo ste izgubili.
  Не могу да закључим из ког дела мог текста иѕводиш закључак да подржавам четнике али у сваком случају, све до 1944, године у Србији су само они били и било је мирно....и нису правили сумануте нападе на немце с'обзиром на правило 100 за 1.
  А у Босни су спасили десетине хиљада Срба од усташког ножа....
  него, ништа о пакту Молотов-Рибентроп?
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 25. #25
  Buduća legenda
  Učlanjen
  10.02.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  41.374
  Reputaciona moć
  1649

  Podrazumevano Re: Комунистички (партизански) злочини

  I? Ko je danas dobio 2. svetski rat?

Slične teme

 1. Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 20.12.2009., 18:51
 2. Odgovora: 45
  Poslednja poruka: 30.11.2009., 12:41
 3. Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 06.05.2009., 01:49
 4. Злочини антикомуниста
  Autor Alekasandar3 u forumu Politika
  Odgovora: 52
  Poslednja poruka: 28.04.2009., 11:43
 5. Odgovora: 89
  Poslednja poruka: 27.12.2007., 15:29

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •