СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 42

Tema: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

 1. #1
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  ШАБАЦ - Од трихинелозе је у Шапцу оболело 36 особа, а шесторо је задржано у болници!
  Сви оболели су се заразили домаћом димљеном кобасицом направљеном у селу Синошевић. У болници је задржано петоро укућана из једног домаћинства: отац, мајка, син и двоје унучади, а шести је њихов комшија.
  - Шесторо пацијената има теже симптоме ове болести, имају високу температуру и болове у мишићима. Пратимо њихово здравствено стање, јер су заражени трихинелом спиралис, која често напада и срчани мишић и изазива упалу. Остали су упућени на кућно лечење уз одговарајућу терапију - каже др Бранислав Јанковић, начелник инфективног одељења шабачке Опште болнице.
  Лекарску помоћ затражило је и неколико људи у сеоској амбуланти у Волујцу. Сви заражени јели су кобасицу спремљену у домаћинству оболеле породице у Синошевићу. Како се претпоставља, направљено је око 40 килограма кобасица.
  Начелник епидемиолошке службе Завода за јавно здравље у Шапцу Драгутин Марковић каже за Курир да нема опасности од ширења болести.
  - Сви заражени имали су класичне симптоме, повишену температуру, болове у мишићима, оток образа и очију. Сви они јели су кобасицу у којој је откривена трихинела, иако је свињско месо било контролисано и није било заражено, али је трихинела очигледно била у неком додатку. Нема опасности од ширења болести пошто домаћин није продавао свиње, а болест се преноси само уносом зараженог меса - каже Марковић и објашњава да ларва трихинеле може да се нађе, поред свињског, у коњском и срнећем месу.
  - Болест је излечена кад се ларве учауре, али оболели ће читавог живота приликом сваке промене времена осећати болове у мишићима - напомиње Марковић.
  У том делу Поцерине најчешће се у кобасицу додаје месо дивље свиње, као и магареће месо.
  Последњи случај трихинелозе код људи у региону Шапца забележен је пре 15 година и тада је, према налазу узорка, месо било без трихинеле због мале количине те ларве.
  Потенцијални носиоци трихинеле су домаће и дивље животиње (домаћа и дивља свиња, пацови, мишеви, пас, мачка, коњ, вук, лисица, јазавац, медвед).
  Човек се најчешће зарази конзумирањем недовољно прженог или печеног свињског меса, месних прерађевина, као и меса неких дивљих животиња које у себи садрже живе ларве. Инфекција се не преноси директно са оболелог на здравог човека.
  Обољење може бити блаже, у виду неприметне инфекције, и теже, са смртним исходом, што зависи од количине ларви унетих у организам са зараженим месом. Од тренутка инфекције до развоја клиничке слике прође од пет до 45 дана.
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду 2. #2
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  Прошлогодишње потврде за ослобађање од плаћања партиципације и даље важе

  Републички завод за здравствено осигурање продужио је рок важења потврда за ослобађање од плаћања партиципације за 2009. годину.

  Право на ослобађање од плаћања партиципације у 2010. години осигураници могу да користе на основу прошлогодишње потврде, све док не ступи на снагу Правилник о садржају и обиму права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и о партиципацији за 2010. годину. Након тога, осигураници ће, уколико њихови приходи не прелазе прописан цензус, ово право моћи да остваре на основу потврде издате на обрасцу за 2010. годину, коју ће добијати у матичној филијали, односно испостави РЗЗО.

  У случају да осигураници имају потврду за 2009. годину, а да им је у 2010. наплаћена партиципација, имају право на повраћај новца за шта је неопходно да поднесу захтев за рефундацију матичној филијали и приложе медицинску и рачунску документацију.

  Осигураници који за себе и чланове своје породице нису обезбедили потврду за 2009. годину, могу у својој матичној филијали/испостави да поднесу захтев (образац захтева се добија у филијали), а неопходно је да уз захтев приложе и доказе о висини месечних прихода за себе и чланове породице. Ако њихови приходи не прелазе прописан цензус са ослобађање од плаћања партиципације, добиће потврду која ће важити у 2010. години, до ступања на снагу поменутог Правилника. У том случају издате потврде моћи ће да замене у филијали, односно испостави РЗЗО, без подношења новог захтева.

  РЗЗО је свим здравственим установама упутио допис којим их обавештава да грађани и даље имају право на здравствену заштиту без плаћања партиципације на основу потврда за 2009. годину

  Напомена: Да би осигураник који живи сам остварио право на ослобађање од партиципације, потребно је да његов месечни приход не прелази износ минималне зараде у Републици увећан за 30 одсто, што у овом тренутку износи 20.810,40 динара.
  Ако осигураник живи са члановима породице, он и чланови његове породице могу бити ослобођени плаћања партиципације, ако укупни месечни приход по члану породице не прелази минималну зараду у Републици која тренутно износи 16.008 динара.
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

 3. #3
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  H1N1: Скандал века или права пандемија

  26. јануар 2010.

  Жестока расправа у Савету Европе - да ли је пандемија свињског грипа "лаж" и "бесмислица", или је оправдано проглашена.

  Светска здравствена организација (СЗО) бранила је данас, пред одбором Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ), оправданост одлуке о проглашењу пандемије новог грипа, позивајући се на препоруке признатих стручњака и одбацујући наводе о утицају фармацеутске индустрије.

  Члан Одбора ПС СЕ за социјална, здравствена и породична питања, Британац Пол Флин, задужен за извештај ПС СЕ о разлозима за проглашење пандемије, подсетио је на саслушању у Стразбуру да се претходних година показало да забринутост због епидемије САРС и птичјег грипа није била оправдана.

  "Желимо да знамо на основу чега су донете одлуке о пандемији - да ли је то било на основу поузданих научних и епидемиолошких доказа или под утицајем другачијих интереса... Да ли је СЗО, у случају Х1Н1, поново преплашила свет без икаквих суштинских доказа", запитао је Флин.

  Др Волфганг Водарг, специјалиста за епидемиологију и бивши председавајући поткомитета ПС СЕ за здравље, изјавио је да је свет потрошио 18 милијарди долара због проглашења пандемије и упозорења СЗО да би од новог вируса могли да оболе милиони људи.

  Напомињући да је СЗО у мају прошле године изменила дефиницију пандемије, што је омогућило њено проглашење и пружило фармацеутским компанијама прилику за огромну зараду, Водарг је оценио да су милиони људи вакцинисани без икаквог посебног разлога и да чак није јасно ни да ли је вакцина имала позитивне ефекте, јер није клинички тестирана.

  "Према мом мишљењу, СЗО је предузела необјашњиве кораке, за које нема научног оправдања. Савет Европе би требало да истрагом утврди како СЗО може да предузима такве опасне бесмислице", рекао је он.

  Др Кејџи Фукуда, специјални саветник генералног директора СЗО за пандемију, изјавио је да је "СЗО уверена у научно утемељење својих одлука" и да оптужбе да је пандемија "лажна" представљају игнорисање научних сазнања о вирусима које су у прошлом веку однели милионе живота, као и ниподаштавање смрти више од 14.000оболелих од новог грипа.

  Подсећајући да је грип 1918. године однео око 50 милиона живота, Фукуда је упозорио да вируси грипа непрестано мутирају на начин који је немогуће предвидети и да је тешко проценити могуће последице пандемије. Он је нагласио да се H1N1за само осам недеља раширио у 120 земаља и да се знатно разликује од сезонског грипа, посебно по томе што напада углавом млађу популацију и изазива тешке облике упале плућа.

  "СЗО озбиљно схвата своју улогу независног саветника. Фармацеутска индустрија није на неодговарајући начин утицала на на политику и одговоре на пандемију грипа. Сарадња с низом партнера, укључујући приватни сектор, јесте нужна, али постоје бројни инструменти који спречавају сукоб интереса", истакао је Фукуда.

  Др Лик Есел, представник Европских произвођача вакцина (ЕВМ), одбацио је наводе да су прозвођачи вакцина утицали на проглашење пандемије. "Индустрија вакцина је учинила оно што је од ње тражено", рекао је Есел: "Реаговала је брзо и ефикасно и успела је да, на захтев влада, испоручи вакцине." Према његовим речима, вакцине против новог грипа су научно развијене и тестиране и, први пут у историји, испоручене у тако кратком року.

  Професор др Улрих Кајл, директор Епидемиолошког центра Универзитета у Минстеру за сарадњу са СЗО, приметио је да H1N1 није никакав нови вирус, већ да је познат деценијама, и указао на то да у Немачкој од сезонског грипа годишње умре око 10.000 људи, док је од H1N1 умрло њих 187.

  Одговарајући на Кајлову опаску, Фукуда је оценио је то као да је поређење "баба и жаба". "Број смртних случајева од сезонског грипа заснива се на статистичким моделима. Број смртних случајева од пандемије утврђује се појединачно лабораторијским тестовима и званична цифра је неоспорно много нижа од реалне бројке", казао је Фукуда.

  Данашње саслушање представника СЗО сазвано је на захтев Водарга, који је од ПС СЕ затражио покретање истраге о томе шта стоји иза проглашења пандемије, коју сматра "медицинским скандалом века".

  (Танјуг)
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

 4. #4
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  ЗАМОРЦИ
  ПАЦИЈЕНТЕ, КОЈИ СУ ЗА ТРИ ГОДИНЕ ПОПИЛИ СКОРО 20.000 КУТИЈА ЗАБРАЊЕНОГ ЛЕКА ПРОТИВ ГОЈАЗНОСТИ „РЕДУКТИЛ“, НИКО НЕ ШТИТИ У СЛУЧАЈУ НЕЖЕЉЕНИХ ПОСЛЕДИЦА


  БЕОГРАД - Пацијенти који су пили лек против гојазности „редуктил“, који је повучен из апотека, у Србији неће имати коме да се обрате за одштету уколико се покаже да је штетио њиховом здрављу.
  Генерални секретар Удружења за медицинско право Србије, доктор медицинског права Хајрија Мујовић-Зорнић каже за Курир да пацијенти код којих је употреба „редуктила“ изазвала неке здравствене проблеме могу да туже само произвођача.
  - Битно је снимити фактичко стање, односно какве су последице употребе лека по здравље пацијента, затим колико дуго је лек присутан на тржишту и ко га је користио. Уколико су апотеке поступале према упутству Агенције за лекове, оне нису одговорне за то што су лек продавале, а и издавање дозволе за увоз лека од стране Агенције за лекове било је легално, пошто га она региструје на основу међународне документације и проверава само његову исправност, али не и квалитет. Уколико је све урађено по пропису, одговорност пада само на произвођача лека, па би пацијенти који сумњају да су оштећени требало да се обрате суду части у Фармацеутској комори - објашњава Мујовић-Зорнић и напомиње да пацијенти имају право да знају зашто је лек повучен из продаје.
  У Агенцији за лекове Курир сазнаје да је од 2007. године, када је први пут издата дозвола за увоз, продато 19.420 кутија лека „редуктил“.
  - Према закону о лековима и медицинским средствима Србије, за квалитет, безбедност и ефикасност лека одговоран је носилац дозволе за стављање лека у промет, у овом случају компанија „Абот“. Националном центру за праћење нежељених дејстава лекова, који се налази у оквиру Агенције, до сада нису пријављени случајеви нежељених реакција на овај лек - каже Павле Зелић, портпарол Агенције за лекове.
  У Апотекарској установи Београд сазнајемо да се лек „редуктил“ више не може купити, а да је његова цена била 3.870 динара.
  „Абот“: Привремено повлачење
  У представништву „Абота“ у Београду речено нам је да је повлачење лека „редуктил“ привремено.
  - Лек није забрањен нити ће бити, већ је само привремено суспендован у Европској унији док Европска агенција за лекове не донесе другачије упутство за употребу. Реч је о томе да су они желели да прошире употребу лека и на кардиоваскуларне болеснике, али се показало да он може имати штетно дејство. Упутство за употребу лекова који су продавани у Србији садржи податак да не смеју да га користе срчани болесници, тако да он њима није ни прописиван, па штетних последица није ни могло бити - каже Саша Спасић, директор представништва „Абота“ у Србији, и наглашава да ће пацијенти лек моћи да врате.
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

 5. #5
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  Подвала - АХ1Н1 није нови вирус

  Ирена Радисављевић | 31. 01. 2010.

  Када је проглашена пандемија грипа АХ1Н1, за столом у Светској здравственој организацији (СЗО) седели су и представници фармацеутских компанија. Морамо се запитати да ли је ту постојао непрописни утицај на СЗО да се прогласи пандемија грипа за који се већ тада знало је по свим својим карактеристикама слабији и безопаснији од сезонског – каже у разговору за “Блиц недеље” др Волфганг Водарг, одлазећи председник Комитета за здравство Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ), на чији је захтев покренуто испитивање одговорности СЗО за ширење панике од које су профитирали искључиво фармацеути.  – Индикативно је и да је СЗО у мају 2009, непосредно пре него што ће прогласити пандемију, променила дефиницију пандемије. Тиме су критеријуми по којима је пандемија била нешто веома специфично, што су морали да прате веома озбиљни и тешки случајеве болести, велики број оболелих и висока смртност, смањени на обичну болест која има моћ да се брзо шири светом. Та дефиниција је бесмислена јер одговара сваком грипу, сваке године. Тада су десетине држава тражиле да се СЗО врати старој дефиницији, али иако су рекли да су аргументи добри и да ће размотрити сугестије, СЗО је једноставно наставила по свом и прогласила пандемију. Више није било повратка, јер су владе већ потписале уговоре са фармацеутским кућама, у којима је писало да ако СЗО прогласи пандемију уговори ступају на снагу, а тржишне обавезе морају бити испуњене.

  Шта је још утицало да поднесете захтев за преиспитивање одговорности СЗО пред Саветом Европе?
  – У моменту када се број оболелих у региону око Мексико Ситија у коме живи 20 милиона људи попео на 1.000, СЗО је већ почела да говори и пандемији, што је било бесмислено. Као директор јавне здравствене институције у Немачкој, пратио сам сезоне грипа сваке године и знам да око 10 одсто популације оболева током сезоне и да има око 10 смртних случајева на 100.000 људи, што се сматра нормалним сваке године. А информације које смо добили из Мексика говориле су о мањим бројкама, далеко мањим. Онда су покушали да проглашење пандемије оправдају тиме што се ради о новом вирусу. И то је било нетачно, јер се тада већ показало да људи старији од 60 година нису оболевали. Заправо је само мали број оболео. То је веома јасно значило да је већ развијен имунитет, можда путем вакцинације у прошлости, можда путем саме инфекције, тек вирус је већ познат. То, дакле, није био нови вирус за имуни систем људи, што је могло да се предвиди у мају 2009. године пре него што је СЗО објавила пандемију.

  Како су представници СЗО одговорили на сумње које су против њих изнете на заседању?
  – Комитет је могао да види и да осети током расправе да СЗО није располагала никаквим научним доказима. Њихова одбрана се заснивала на томе да су у одлучивању сарађивали с висококотираним научницима, али нису дали нити један научни податак у прилог њиховој тези о оправданости проглашења пандемије. То, међутим, није довољно уколико сте научник.

  Признаје ли СЗО да је узбуна од пандемије преувеличана?
  – Да је преувеличана, то је очигледно. Али они су тврдили да смо имали среће што се овај такозвани нови грип није претворио у оно најгоре што је предвиђано. То свакако није никакв научни доказ за проглашење пандемије и ширење панике. Мислим да ризик од тог “најгорег” који су узимали као основ за узбуну ипак мора да буде образложен до детаља, а они су упорно говорили да је свашта могло да се догоди и да се никада не зна какве опасности прете.

  Да ли је на саслушању неко посебно истакнут као одговоран за лажирање пандемије?
  – Довољно је рећи да је СЗО пре 10 година отворила врата свог Комитета за чланове и функционере фармацеутске индустрије. Они то називају јавно-приватно здравствено партнерство. Од тада је утицај фармацеутске индустрије веома порастао и отворен је низ сумњи у одлуке СЗО због којих су по фармацеутске компаније знатно профитирале. Такав пример је расправа СЗО о промени дијагнозе хипертензије, која је довела до повећања броја пацијената с хипертензијом, а затим и већег броја преписаних лекова за ову болест. То су критиковали многи лекари и покренута је велика интернационална иницијатива лекара који су тврдили да је СЗО то учинио у дослуху с фармацеутским кућама.

  Када можемо очекивати извештај о расправи пред ПС СЕ?
  – Ове године ће бити покренут низ нових истрага и научних дебата и надам се да ћемо извештај имати у јуну или најкасније у октобру.

  Хоће ли ико сносити санкције уколико се утврди да је пандемија лажирана?
  – Савет Европе није суд, ми смо скупштина парламентараца, који припадају националним делегацијама и сам Савет Европе са скупштином представља платформу за размену националног искуства и даје могућност парламентарцима да у име својих демократских парламената постављају питања. Како је СЗО организација коју воде владе, а не парламенти, ово је једини начин да упитамо наше владе зашто нису боље контролисали читаву ствар, зашто су дозволиле да се ово догоди и шта је са већом контролом и транспарентношћу у раду СЗО.

  Каква је улога политике и националних влада у овом случају. Јесу ли и они помогли у ширењу панике?
  – Владе, министри здравља и финансијски сектор су сигурно одговорни, јер су само они донели одлуку где ће усмерити средства намењена на здравство. Та средства се могу потрошити само једном. Будући да политичари не знају много о епидемиологији, они морају да се ослањају на своје саветнике, националне и интернационалне. Ако је СЗО у нечему погрешила, национални саветници који су искусни по питањима јавног здравља морали су да саветују владу да ли треба да прихвати одлуке СЗО или не. Дакле, контрола постоји и она је веома добро примењена у Пољској, где је министарка здравља која је и сама лекар рекла да не верује у одлуку СЗО и да не жели да излаже своје становништво пандемијској вакцини која је специјална и носи већи ризик него обична. Пољаци се нису вакцинисали, а колико видимо, ширење новог грипа у Пољској није веће него у другим земљама које су примениле вакцинацију. То значи да је пољска влада донела добру одлуку. С друге стране, у Француској је влада купила 90 милиона вакцина, јер су хтели да испоштују препоруку СЗО о двострукој вакцинацији, а вакцинисано је само шест милиона људи, односно 10 одсто до сада. То значи да је француски народ био паметнији од тамошње владе.

  Мислите ли да је претња од пандемије грипа АХ1Н1 икада постојала?
  – Мислим да теоретски постоји опасност да се неки опасан вирус некада појави, али овај случај ни изблиза није такав. Примера ради, већ у септембру 2009. године, када је у Аустралији завршена зима, могли смо да видимо да вирус АХ1Н1, који је био изазивач највећег броја случајева грипа, имао веома благ појавни облик и малу смртност, па чак и да је развијао имунитет за друге инфлуенце. То је било очигледно већ у октобру прошле године.

  Да ли је овај вирус опасан и мислите ли да људи треба да се вакцинишу?
  – Људи који раде у здравственим институцијама и старији хронични болесници треба да се вакцинишу. Националне институције треба о томе да размишљају и да се концентришу само на ризичне групе, а не да вакцинишу целу популацију. Младе људе не треба вакцинисати, а ја не бих никада вакцинисао трудну жену или децу новом пандемијском вакцином. Никаква клиничка испитивања нису учињена по питању вакцинације деце. САД, на пример, прате препоруку тамошње Агенције за лекове која изричито саветује да се нова вакцина не користи на деци и младим људима. Упркос томе, европске владе, осим пољске, чак дају савет да се млади вакцинишу.

  Профит за фармацеуте

  - Проценили смо да су само на вакцине европске државе потрошиле од три до пет милијарди евра, а широм света процењује се да је у ове сврхе отишло више од 18 милијарди долара. То је огроман посао. Морамо се запитати о одговорности, јер не само да у СЗО седе функционери фармацеутске индустрије, већ су и многи лекари и стручњаци који сарађују са СЗО укључени у клиничка испитивања за фармацеутске куће и налазе се на њиховим платним списковима - каже Водарг.
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

 6. #6
  Poznat Hedonista (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Helvetia
  Poruke
  9.258
  Reputaciona moć
  141

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  Poslednji put ažurirao/la Андроник Комнин : 02.02.2010. u 09:29 Razlog: Без коментара

 7. #7
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  Све су гласније приче о "правој позадини" свињског грипа

  Чије џепове је напунила пандемија?  Све већи број људи у свету поставља питање шта се дешава са пандемијом свињског грипа, у тренутку када број случајева заразе опада, а расту залихе неупотребљених вакцина. Савет Европе покренуо је истрагу, а многи тврде да пандемије никада није ни било и да је Светска здравствена организација можда потпала под претерани утицај фармацеутске индустрије, истиче британски Би-Би-Си у анализи.
  Одмах по појављивању вести о избијању свињског грипа у Мексику, др Кејџи Фукуда из Светске здравствене организације предузео је акцију. Он и његови службеници припремали су се за нови смртоносни вирус грипа још од времена САРС-а и птичјег грипа, али је питање да ли је свињски грип био тај вирус.
  Немачки епидемиолог Волфганг Водарг не може да схвати како то да хиљаду случајева заразе у Мексико Ситију, граду од двадесет милиона становника, могу да представљају пандемију, преноси Би-Би-Си. "Оно што се догодило у Мексико Ситију био је врло благ грип, који није усмртио више људи него што је то уобичајено, већ напротив - мање него што је уобичајено. То што је благи грип, који се брзо ширио, наједном назван пандемијом је нешто сасвим ново.... Питао сам се зашто Светска здравствена организација чини такву глупост", изјавио је Водарг. Нова дефиниција Светске здравствене организације (СЗО) за пандемију темељи се само на ширењу болести, а не на њеној озбиљности. Генерални директор СЗО Маргарет Чен је 11. јуна објавила да се свет нашао на прагу пандемије грипа. Земље широм планете почеле су да своје планове за случај пандемије спроводе у дело, трошећи новац из здравствених буџета за вакцину која није била потребна. Али, из свега тога неко јесте извукао корист.
  У финансијској четврти Цириха, финансијски аналитичар и специјалиста за пословање фармацеутских компанија Кристоф Егман, пратио је резултате компаније Новартис у последња три месеца 2009. године. "Новартис је у четвртом кварталу укњижио продају вакцина у вредности од 1,4 милијарде америчких долара. То је за милијарду више него прошле године. Та милијарда зарађена је искључиво од продаје вакцина за пандемију грипа H1N1. Свињски грип дао је велики подстицај бизнису производње вакцина." Последњих година, Светска здравствена организација ушла је у партнерство са фармацеутском индустријом. Она је прогласила пандемију, а потом произвођачи лекова - од којих многи у СЗО имају представнике који је саветују - испоручују своје вакцине огромном светском тржишту.
  Шеф "Новартисовог" одељења за производњу Андрин Освалд каже да су пандемије добре за бизнис. "Правимо производе у нади да ће некоме бити потребни и да ће тај бити спреман да за њих плати. То је наш посао - у противном, зашто бисмо постојали? Дакле, ако постоји потреба за новом вакцином и нека влада жели ту вакцину, са пословне тачке гледишта, то је добро", истиче Освалд.
  Многи се питају да ли у комитету за ванредне ситуације, који саветује Светску здравствену организацију о свињском грипу, седе људи који су повезани са фармацеутском индустријом. Упитан о могућем постојању сукоба интереса, главни портпарол СЗО је кратко одговорио да је о сукобу интереса вођена расправа унутар комитета за ванредне ситуације. "Имена још нису јавно саопштена, јер комитет је у заседању и сматрао је да је могућност непотребног притиска на његове чланове - у тренутку када доноси одлуке од друштвеног и економског значаја - толико велика, да је за сада боље да се имена држе у тајности.
  Танјуг-Екос
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

 8. #8
  Elita november child (avatar)
  Učlanjen
  19.03.2005.
  Pol
  ženski
  Poruke
  18.199
  Reputaciona moć
  1638

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  Obolele šalju i u privatne laboratorije
  Blic

  Novi Sad - Novosađanka Z. G. je sa simptomima jake prehlade potražila pomoć lekara koji joj je odmah dao kutiju antibiotika ne upućujući je ni na kakve analize. Lekovi joj nisu pomogli, a kada je ponovu došla u ambulantu dobila je uput za osnovnu analizu urina. Na pitanje zašto joj ne da odmah i uput za urinokulturu, lekarka joj je odgovorila da će, ako to uradi, "biti okarakterisana kao bahata jer nepotrebno troši državni novac".

  Na pitanje šta da uradi, naša sagovornica je dobila savet da analize uradi u privatnoj laboratoriji, što staje minimum 500 dinara.

  - Otišla sam kod lekara zbog bola u donjem delu stomaka i evidentno jake upale. Na moje iznenađenje, lekarka je saslušala moje simptome i napisala mi recept za antibiotik. Već tada sam začuđeno upitala kako može "napamet" da mi prepiše lek, ali rečeno mi je da je tako oporavak brži i da se ponovo javim ako mi ne bude bolje. Posle kutije lekova i nedelju dana, imala sam i dalje isti problem i ponovo otišla kod svoje lekarke. Tada sam dobila uput za osnovnu analizu urina i opet ostala u čudu jer već iz iskustva znam kako teče proces otkrivanja i lečenja ovakve infekcije - priča naša sagovornica.

  Prema njenim rečima, kada je upitala zbog čega odmah ne dobije uput za urinokulturu, lekarka joj je odgovorila da zapravo ne sme da joj da uput jer će je tako Ministarstvo "prepoznati kao bahatog lekara koji nepotrebno rasipa državni novac na analize".

  - Začuđena, upitala sam šta da radim. Dobila sam odgovor da je pametno da, ako imam novca, uradim urinokulturu u privatnoj laboratoriji da bih brže mogla da se izlečim jer bez tog nalaza lekarka neće moći da mi da adekvatnu terapiju. Neverovatna mi je cela ova situacija, pogotovu zato što kod lekara odlazim samo kada imam problem i što već pet godina nisam uradila nijednu analizu urina ili krvi o trošku budžeta - priča Z. G. i dodaje da će zbog ovakve procedure samo do početka lečenja proći i više od dve nedelje.

  U Domu zdravlja "Novi Sad" kažu da je prema nacionalnim vodičima dobre prakse, koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, za slučajeve sumnji na urinarnu infekciju propisano da se pacijentu najpre uradi laboratorijski pregled urina sa sedimentom. Na osnovu dobijenih podataka donosi se dalja odluka o potrebi lečenja pacijenta ili dalje dijagnostike, što podrazumeva i urinokulturu. Ako pacijent bez nalaza urina želi da uradi urinokulturu, to mora učiniti na lični zahtev, zvaničan je odgovor Doma zdravlja.

  Lekari će, opet, u nezvaničnom razgovoru reći da je ono na šta su pacijenti navikli zapravo opravdano. Ako lekar osnovano sumnja na urinarnu infekciju, pacijenta upućuje da uz osnovni nalaz urina uradi i urinokulturu na kojoj se pokaže koje su tačno i u kolikoj meri bakterije u pitanju, na osnovu čega određuje i tačnu terapiju. Ipak, danas su, kako je to objasnila izabrana lekarka sagovornice "Blica", lekari koji to čine "bahati".

  - Broj uputa koji izdajemo jeste manji i sveden je na potrebnu meru. To je učinjeno da se ne bi radile nepotrebne analize i trošio novac, ali se to svakako ne radi na štetu pacijenata - kažu u Domu zdravlja.

  Cene osnovnih analiza od 770 do 1.070 dinara

  Za dve osnovne analize u privatnim laboratorijama u Novom Sadu neophodno je oko 1.000 dinara. Za osnovnu analizu krvne slike potrebno je od 300 do 400 dinara, dok je za urinokulturu potrebno od oko 500 do 700 dinara.


  urinokultura 670 440 540

  krvna slika 300 330 300
  Poslednji put ažurirao/la Андроник Комнин : 05.02.2010. u 22:21 Razlog: Реклама
  ..think again...

 9. #9
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  Лед чува живот

  У танковима смештеним у сутерену „Крио Сејва“, највеће банке матичних ћелија у Европи, у гасовитом азоту, на температури нижој од 180 степени Целзијуса, чува се потенцијални лек за најмање 120.000 људи.
  Овде, у будућем биотехнолошком парку, на пола сата вожње од Брисела, безбедно су похрањене и матичне ћелије више од 1.000 деце из Србије. Узете су одмах по рођењу, из крви пупчане врпце.
  „Крио сејв“ чува матичне ћелије становника 38 земаља. Сваког јутра стиже од 80 до 120 нових узорака. За неколико сати узорак ће већ бити технички обрађен, крв дата на тестирање на бактерије и вирусе, а ћелије дубоко замрзнуте. Али, остаће ту, на првом нивоу лабораторије у танковима за привремени смештај све док не стигну резултати тестирања крви. Тек онда се селе у сутерен, где ће, у просторији у коју приступ има само петоро људи, бити трајно складиштене. Ако не затребају власнику или његовим најближима - брату, сестри, мајци или оцу - ту ће остати 20 година, а ако власник продужи уговор са лабораторијом, и дуже, можда и доживотно.
  - Чување је лакши део посла - каже др Марк Ватершут, оснивач „Крио сејва“.
  - Најтеже је замрзнути матичне ћелије, и касније их, када затреба, одледити тако да остану неоштећене.
  Ако се матична ћелија брзо леди, пући ће ћелијска мембрана. Ако се температура у замрзивачу споро спушта стварају се нитрати, и ћелија ће, опет, бити неупотребљива.
  Запослени у лабораторији, њих 27, не обазиру се на посетиоце. Свако је концентрисан на свој део посла. Потпуна је тишина. Неко качи један узорак, кесу крви, на стерилни конектор. Мањим делом овог херметички затвореног система, који обезбеђује потпуну стерилност, узима се узорак за бројање матичних ћелија.
  - Систем се сада качи на центрифугу: крв се одваја на плазму, црвена крвна зрнца и стем ћелије - објашњава др Сали Сенит, директор „Крио сејва“. - У мању кесицу одваја се тачно 19 милилитара течности са матичним ћелијама за трајно чување, а у другу пет милилитара. Маказама се затим термички одвајају још три узорка са по 0,5 милилитара. На њима ћемо радити ХЛ типизацију ако ћелије затребају неком од рођака њиховог власника. Главни узорак не дирамо, јер он мора да се употреби кад се једном одмрзне.
  „Крио сејв“ гарантује безбедност. Зато се сваки узорак чува на два различита места - у банкама у Белгији, Холандији, Немачкој, Дубаију или Индији.
  Кесице са ћелијама стављају се у алуминијумску касету, па у „замрзивач“.
  - Температура се прво спушта по три степена Целзијуса у сваком минуту, до минус 45 степени, а тад се замрзавање убрзава све до минус 196 степени - објашњава др Сали Сенит.
  „Крио сејв“ гарантује приватност. Шпанска краљевска кућа, међутим, не крије да овде чувају матичне ћелије својих потомака.
  Испитивања на пољу метаболичких можданих обољења (Хурлерова, Крабова и Тарнерова болест), церебралне парализе и дијабетеса тип 1 (који је познат и под називом младалачки дијабет), показала су велики степен успешности лечења.
  Научници верују да ће ово бити век регенеративне медицине.

  СРЦЕ И КОСТИ

  „Крио сејв“ уз матичне ћелије из крви пупчаника, из којих може да се направи 20 врста ткива, чува и још потентније матичне ћелије самог ткива пупчаника. Оне се најчешће користе за „поправку“ колена, „прављење“ ћелија костију, лигамената, а из њих се, лакше него из крви, „праве“ и ћелије срца.
  Пупчаник се „обрађује“ у такозваним „белим собама“ на последњем нивоу лабораторије, у стерилним условима, јер је подложан загађењу.
  Код нас у Србији још не може да се да део пупчаника на чување. Није регулисамо законом. Чека се оснивање Агенције за биомедицину средином године, што је и предуслов за отварање јавне банке матичних ћелије најављене за крај године.
  Ћелије донатора из јавне банке користиће се по истом принципу као и добровољно прикупљена крв - према потреби и типизацији.

  ЋЕЛИЈЕ ЗА ИНСУЛИН

  Људско тело се састоји од више од 200 типова зрелих ћелија.Матичне ћелије се разликују од зрелих и имају запањујућу способност не само да производе саме себе, већ и да стварају нова ткива приликом своје деобе и развоја. Тако се производе све функционалне ћелије тела.
  Једна врста одраслих матичних ћелија су хематопоезне (крвне) матичне ћелије (ХСЦ). Оне производе сву крв и ћелије имуног система. Код одраслих особа, ХСЦ се у највећем степену могу наћи у коштаној сржи и, нешто мање, у самој крви.
  Мезенхималне матичне ћелије (МСЦ), с друге стране, налазе се у коштаној сржи, мишићима, костима, масноћи и другим органима, и показало се да имају способност изградње различитих типова ткива, као што је нервно ткиво или ћелије за производњу инсулина.
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

 10. #10
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  ВАШИНГТОН 22. 02. 2010
  ПРЕСС


  „Глаксо Смит Клајн" у продају пустио лек који изазива срчани удар

  Фармацеутска компанија „Глаксо Смит Клајн" пустила је у продају лек „авандија", који користе дијабетичари, иако је знала да он изазива срчани удар, објавио је амерички сенат

  У извештају сената наводи се да је лек повезан са 83.000 срчаних удара код Американаца у периоду од 1999. до 2007. године.
  Демократски сенатор Макс Баукус, председник одбора за финансије, и Чак Грејсли, републикански сенатор, објавили су извештај на 334 стране након спроведеног двогодишњег истраживања. У њему оптужују савезну управу за храну и лекове (ФДА), која је одобрила лек „авандиа", иако је процењено да он изазива срчани удар.
  Још у мају 2007. часопис „Њу Ингланд журнал оф медисин" објавио је анализу десетак спроведених испитивања на укупно 28.000 људи који су узимали „авандију". Истраживање је показало да постоји 43 одсто већи ризик од срчаног удара код болесника који узимају лек „авандија" у односу на друге лекове за дијабетес. Истраживање је забринуло јавност јер две трећине људи с дијабетесом типа 2, најучесталијим обликом шећерне болести, умире од срчаних тегоба.
  Одбор истражитеља, који су две године радили на извештају, који је сада објавио сенат, преиспитали су више од 250.000 страница докумената и дошли до закључка да је „Глаксо Смит Клајн" знао за нуспојаве које њихов лек изазива.
  С друге стране, фармацеутска компанија је одбацила било какве оцене да лек није безбедан за употребу.
  - Не слажемо се са закључцима извештаја. ФДА је преиспитала податке и закључила да лек треба да буде на тржишту - навели су у компанији „Глаксо Смит Клајн" и истакли да је седам клиничких испитивања потврдило да лек није повезан са срчаним ударима.
  Иначе, „авандија" је 2006. био трећи најпродаванији лек компаније „Глаксо", с приходом од 2,2 милијарде доларa.

  http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/102065/%E2%80%9EGlakso+Smit+Klajn%22+u+prodaju+pustio+lek+koji+izaziva+sr%C4%8Dani+udar.html
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

 11. #11
  Elita november child (avatar)
  Učlanjen
  19.03.2005.
  Pol
  ženski
  Poruke
  18.199
  Reputaciona moć
  1638

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  Kako izgleda savremena bolnica
  Blic - Pre 7 sati

  Na tribini "Koncept savremene bolnice 21. veka" sinoć u Domu zdravlja "Stari grad" novinarka Danijela Davidov Kesar je okupljenima predstavila izgled modernih bolnica u najvećim gradovima Austrije.

  - U ovim bolnicama pacijentima su na raspolaganju velike terase, biblioteka, bolnički kafić u kojem mogu da primaju posete, svaka soba ima televizor sa slušalicama, ali i toalet koji je prilagođen i ljudima u kolicima, higijena je besprekorna, i na svakom koraku se služi osveženje za pacijente. Najvažnije je što je osoblje u ovim ustanovama prema pacijentima u potpunosti posvećeno, ljubazno i diskretno - rekla je Danijela Davidov Kesar.

  A.V.
  ..think again...

 12. #12
  Poznat Hedonista (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Helvetia
  Poruke
  9.258
  Reputaciona moć
  141

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  03. mart 2010. 09:59 > 10:18

  Svaka ćelija se razvija po istim principima kao ljudski organizam, i prolazi čitav proces starenja. Ako se taj proces zaustavi u stadijumu mladosti, moguće je da dođe do raka

  Učestale smrti poznatih ruskih glumaca od raka posledica su podmlađivanja uz pomoć matičnih ćelija, tvrdi poznati glumac Stanislav Sadaljski, a piše "Politika."

  "Kategorički zabranjujem lekarima kozmetičkih klinika da unose u organizam matične ćelije. Uz njihovu pomoć se događa čudo, ali nakratko. Godinu, dve organizam se podmlađuje i obnavlja… Istovremeno se provocira i rast ćelija raka koje munjevito ’pojedu organizam’”, napisao je Sadaljski u svom blogu.

  Svoj stav on obrazlaže navodeći sudbine četiri nedavno preminule ruske zvezde – Ane Samohine, Olega Jankovskog, Aleksandra Abdulova i Ljubov Poliščuk koji su koristili usluge kozmetologa i podmlađivali se novom, veoma popularnom metodom. Svi su umrli od raka.

  Matične ćelije zaista mogu da se pretvore u ćelije raka, smatraju eksperti i ukazuju na rizik od njihovog korišćenja za podmlađivanje. Naravno, i bez toga postoje brojni faktori koji mogu doprineti razvoju raka – stres, pušenje, ekološki faktori, loša ishrana, zračenje, pai genetika, ali verziju sa korišćenjem trenutno najmodernijeg „eliksira mladosti”, ne treba odbacivati, smatra hirurg medicinskog radiološkog centra Ruske akademije nauka Denis Malik.

  On kaže da "pouzdanih izvora koji bi dokazali da određeni proizvodi – matične ćelije ne izazivaju rak, za sada nema”, pa se zato treba uzdržati od njihove primene dok ne budu detaljno ispitane.

  Valerij Čisov, glavni onkolog Ministarstva zdravlja Rusije kaže da "nisu do kraja izučeni svi aspekti korišćenja matičnih ćelija u farmakologiji, kozmetologiji i medicini, pa je sve moguće. Stvar je u tome što se svaka ćelija razvija po istim principima kao ljudski organizam, i prolazi čitav proces starenja. Ako se taj proces zaustavi u stadijumu mladosti, moguće je da dođe do raka”.

  "U Rusiji samo dva velika naučna centra imaju pravo da rade sa matičnim ćelijama. Reč ’rade’ ovde znači da ih ispituju, a ne da primenjuju za bilo koju vrstu lečenja ili u kozmetologiji”, kaže akademik Nikolaj Karkiščenko objašnjavajući da matične ćelije kad se nađu u određenom organu, počinju da se dele, pretvaraju se u ćelije tog organa i mogu da ga obnove. Po toj logici bi se mogle koristiti za podmlađivanje. Ali one mogu da krenu i drugim putem i pretvore se u ćelije raka.

  Uprkos tim saznanjima, i zakonima koji zabranjuju proizvodnju i prodaju svih preparata sa matičnim ćelijama, reklame čudotvornog sredstva za obezbeđivanje „večne mladosti” mogu se u Rusiji videti na svakom koraku. U šali se kaže da ih još jedino frizeri ne upotrebljavaju.

  I koriste ih svi koji to mogu da plate. Da li će pravu cenu platiti tek za godinu dve, kao što su tvrdi se, učinili pomenuti (i brojni drugi) glumci, još se ne zna sa sigurnošću. Ali vredi razmisliti.

  http://www.mondo.rs/s162356/Info/Press_izbor/Politika-_Maticne_celije_ubijaju_ruske_glumce.html
  Poslednji put ažurirao/la Андроник Комнин : 03.03.2010. u 12:22 Razlog: Без коментара

 13. #13
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  БЕОГРАД 05. 03. 2010
  PRESS
  Опрез са тестовима на храну?!

  Најпознатији домаћи нутриционисти упозоравају да тестови интолеранције на храну, који се све више користе за мршављење, немају медицинску оправданост и опасни су по здравље

  У тренду... Тест интолеранције на храну спроводи се анализом крви
  Тест интолеранције на храну којем се подвргава све већи број грађана у Србији нигде у свету није научно призната метода за регулисање телесне тежине. Домаћи стручњаци за исхрану упозоравају да избацивање важних намирница из свакодневне исхране, које се ради по резултатима овог теста, може озбиљно да угрози здравље људи.
  И нутриционисти шаљу пацијенте
  Власница једне београдске биохемијске лабораторије у којој се раде тестови интолеранције на храну јуче није била расположена за разговор, јер јој се, како је рекла, не свиђа негативна конотација у коју су новинари раније стављали посао којим се они баве!
  - Не желим да помињете име наше ординације, а ни моје! Не знам колико су стручњаци који износе негативно мишљење о тестовима интолеранције на храну заиста упознати са овом причом коју ми радимо. Код нас долазе пацијенти које нам шаљу управо нутриционисти, а тестирају се и лекари. У нашој лабораторији никада нисмо урадили тест деци млађој од 15 година, као ни трудницама - каже власница ове лабораторије.
  За нутриционисту др Љубомира Пфафа тестови интолеранције на храну представљају најобичније шарлатанство.
  Посао за инспекцију
  - Нема медицинске оправданости да се ови тестови користе као средство за редукцију телесне тежине. Избацивање читавих група намирница из исхране, што саветују лабораторије које обављају тестирања, могу да изазову озбиљне последице по здравље. Када неко избаци поједине врсте намирница из исхране, његов организам трпи. Да би организам правилно функционисао, морају да се уносе све намирнице, односно хранљиве материје - беланчевине, масти, угљени хидрати, као и заштитне материје - витамини, минерали и олигоелементи - упозорава др Пфаф.
  Он истиче да здравствена инспекција мора да се позабави овим проблемом, јер нико нема право да некажњено угрожава здравље људи.
  - Биће ту много посла за здравствену инспекцију - каже др Пфаф.
  Доктор Пфаф сматра да дијету, када је у питању болест гојазности, за сваког пацијента посебно треба да одреди искључиво лекар специјалиста.

  Избацивање одређених намирница из исхране доводи до анемије и пада имунитета...

  Докторка Јагода Јорга, стручњак за исхрану и професорка на Медицинском факултету у Београду, такође сматра да тестови интолеранције на храну немају научну заснованост.
  - Ови тестови се код нас раде у некаквим лабораторијама, а резултате потписују лекари. Скоро сам имала прилику да видим тест једне труднице који је потписао лекар специјалиста физијатрије, а не гастроентеролог, чији је то посао. То је најстрашнија стручна грешка - каже др Јорга. Она истиче да дуже одрицање од неких намирница може да доведе до промена у различитим системима у нашем организму, од анемије, па све до смањеног имуног одговора.
  Људи, објашњава др Јорга, не једу само због калорија, већ да би организму обезбедили све важне, хранљиве материје, од којих неке морају да се уносе свакодневно јер у организму не постоје њихове резерве.
  Различита искуства
  - Када се тестом интолеранције уради елиминација намирница без икакве научне заснованости, онда је питање да ли оно што је остало може да обезбеди све што је организму потребно. То питање је нарочито сложено када се ради о деци и трудницама - каже др Јорга.
  Докторка Јорга тражи да се здравствена инспекција одмах позабави овим проблемом.
  - Не смемо чекати да неко умре, па да се онда неко сети да је то требало забранити. За почетак, потребно је основати посебну комисију која би урадила стручни надзор. Народ се безобзирно пљачка, а надлежни то мирно посматрају - закључује др Јорга.
  Искуства људи који су већ радили тест интолеранције на храну су различита. Многи су задовољни, али доста је и оних који сматрају да су узалуд бацили новац, угрозивши при том здравље. Ана Поповић (52) из Београда тврди да је одмах осетила позитивне резултате.
  факти
  -Нема поузданих података о томе колико лабораторија у Србији ради тест интолеранције на храну
  -Постоје различите методе по којима се тестирање обавља и углавном се разликују по броју намирница које се испитују
  -Тест је преузет са америчког тржишта, типски је и у резултатима се често могу наћи намирнице које код нас не могу да се набаве
  -Основни скрининг тест кошта око 3.000 динара
  -Тест подразумева узимање крви из прста

  - За овај тест сам сазнала у јуну прошле године. Моја кума га је раније радила и успела је да за месец дана смрша неколико килограма. Рекла ми је да су сви примећивали да зрачи, да се пролепшала... И ја сам отишла на тест, а оно што ме је изненадило јесте да су тачно установили на шта сам све алергична. После месец дана стриктног придржавања прописаног режима исхране холестерол ми је са 6,2 пао на 4,8. Оно што ја сматрам озбиљним недостатком јесте што уз прописан режим исхране не прописују и начин, односно шта са чим треба комбиновати, шта узимати у току дана... - каже Поповићева.
  Међутим, искуство четрдесетогодишње Валентине Петровић из Београда је сасвим другачије.
  - Нисам видела промене када сам избацила поједине намирнице из исхране. Само сам се осећала још уморније и безвољније него пре - жали се Петровићева.
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

 14. #14
  Poznat Hedonista (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Helvetia
  Poruke
  9.258
  Reputaciona moć
  141

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  http://www.mondo.rs/s163165/Ljubav_i_Seks/Zasto_mu_se_spava_posle_seksa.html

  Hormoni su krivi što muškarac iz zagrljaja žene nezaustavljivo juri u zagrljaj Hipnosa, mitološkog antičkog boga sna, kaže doktor Bili Goldberg, urolog i seksolog, koautor bestselera "Zašto muškarac zaspi posle seksa".

  Po svoj prilici supstance kao što su oksitocin, prolaktin, gama amino butirična kiselina (GABA) i drugi hormoni odlučujuće doprinose da muškarac jedva čeka da zaspi, jer direktno utiču na spavanje.

  "Hemijski procesi u organizmu muškarca dramatično se menjaju posle orgazma. Oslobađa se prolaktin koji utiče na njegovu fizičku konstituciju i stvara osećaj zamora i iscrpljenosti", kaže doktor Dejvid Mek Kenzi, urolog i seksterapeut iz Vankuvera u Kanadi.

  Napori u toku snošaja i posle orgazma "cede" iz mišića glikogen, supstancu odgovornu za stvaranje energije, zbog čega kod muškarca nastupa pospanost. A pošto muškarci imaju veću mišićnu masu od žena, oni su i mnogo pospaniji posle seksa.

  Prema do sada poznatim istraživanjima, libido muškarca naizmenično jača i slabi. Njegov mesečni vrhunac i najniži nivo zavise od nivoa testosterona, muškog hormona, koji utiče na raspoloženje, libido, nivo energije i, što je najvažnije, na broj i kvalitet spermatozoida.

  Prema rezultatima istraživanja urologa dr Markusa Loa, muškarci poseduju više energije, veće osećanje zadovoljstva, manju telesnu težinu i manju potrebu za snom kad im se libido, osećanje seksualnog uzbuđenja, nalazi na vrhuncu u mesečnom ciklusu.

  U isto vreme, u periodu najniže koncentracije libida, muškarac je često apatičan, indiferentan i sklon da najmanje probleme "naduva" u enormno velike.
  Penis kao pokazatelj zdravstvenog stanja muškarca

  Zanimljiva su i otkrića urologa i seksologa dr Mehmeta Oza, autora knjige "Vaš priručnik za uspešan seks", koji tvrdi da je "penis najbolji pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja muškarca".

  "Mehanizam koji šalje krv u mozak, srce i bubrege takođe 'puni' i sunđerasto tkivo penisa. Ako ne uspeva da dostigne punu erekciju, sasvim je sigurno da imate probleme sa arterijskim krvotokom. Jer, svaka nezainteresovanost muškarca za seks je zvono na uzbunu da nešto više nije u ravnoteži", upozorio je dr Oz.

  On je, takođe, izneo podatak da prema brojnim anketama gotovo 25 odsto muškaraca oseća malu ili uopšte ne oseća želju za seksualnim odnosom. "Procenat je, verovatno, i veći jer muškarci nerado govore o svom slabašnom libidu."

  Mogući uzroci za ovu pojavu su oslabljeni krvotok kao posledica dijabetesa, poremećaji u endokrinim žlezdama, srčani i vaskularni problemi i oboljenje bubrega. "Međutim", kaže dr Lou, "ne treba isključiti iscrpljenost i umor, psihološke faktore, probleme u međusobnim odnosima partnera, lošu ishranu, nesanicu i slabu fizičku aktivnost".

  Kao takođe moguće uzroke za ertektilnu disfunkciju urolozi i seksolozi navode nesanicu koja je rezultat poremećaja spavanja koje izaziva apnea, otežano disanje u snu, koje ne samo da izaziva hrkanje već i prekida normalnu cirkulaciju krvi do mozga.

  Najnovije otkriće jdoktorke Trine Rid, seksologa i ginekologa sa Kinsijevog instituta za seksologiju u SAD, dolazi kao "melem na ranu" ranjivom muškom kompleksu. Ona tvrdi da gotovo 90 odsto muškaraca u svetu "poseduje muškost prosečnih dimenzija".

  "U toku vođenja ljubavi, veličina penisa nema nikakvog uticaja na zadovoljstvo žene. Najveći broj nervnih završetaka skoncentrisan je oko samog otvora vagine - što znači da penis bilo koje veličine može obezbediti ženi puno seksualno zadovoljstvo."

  Njen zaključak glasi: "A ono što svaka žena naročito ceni je - tehnika partnera, njegova spremnost i veština da otkrije šta će je zadovoljiti. Ako mu to pođe za rukom, sa osmehom i odobravanjem će mu posle uzbudljivog seksa oprostiti odlazak u zagrljaj boga Hipnosa".

 15. #15
  Poznat Hedonista (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Helvetia
  Poruke
  9.258
  Reputaciona moć
  141

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  http://www.mondo.rs/s163134/Magazin/Kako_doktor_zna_kog_je_pola_beba.html


  Jedno od najčešćih pitanja koje budući roditelji postavljaju doktoru u toku ultrazvučnog pregleda trudnice, jeste - koji je pol deteta?
  Formiranje spoljnih polnih organa ploda nastaje u prvom trimestru. Pol deteta veoma pouzdano može da se odredi ultrazvukom, od 12. do 14. nedelje trudnoće.

  U toku ultrazvučnog pregleda, formirana struktura budućeg penisa je okrenuta okomito, na uzdužnu osovinu ploda, dok je klitoris uporedo položen. Takođe, i na poprečnim presecima se jasno razlikuju ovi organi.

  U daljem praćenju trudnoće (2. i 3. trimestru), potrebno je proveravanje porasta penisa i registrovanje testisa u skrotumima, kao i registrovanje unutrašnjih organa devojčica, to jest uterusa (materice).

  Potiskivanje zida mokraćne bešike od strane materice je ultrazvučni marker u proceni pola deteta, kao i veličina distance između debelog creva i mokraćne bešike.

  Nažalost, dešava se, mada retko, da u drugoj polovini trudnoće ne dolazi do adekvatnog porasta i izgleda spoljnih organa ploda. Zbog toga raste sumnja na stanje neodređenog pola, a samim tim i obaveza doktora da tačno proceni pol deteta.

  Kriterijumi u dvodimenzionalnoj ultrazvučnoj tehnici već dugo postoje. Otkrivanje takozvanog Tulipan znaka i nedovoljna distanca između debelog creva, odnosno rektuma i mokraćne bešike, ukazuje na stanje neodređenog pola.

  Kod takvog ploda postoji predvojen skrotum - bifidum skrotum, mikropenis i nepravilna pozicija otvora izvodnog mokraćnog kanala (hipospadija).

  Mada je ovo, naizgled naivno, neizbežno pitanje roditelja, iza njega se ponekad kriju ozbiljni problemi za doktora koji radi ultrazvučni pregled. Nepotrebno je naglašavati frustraciju roditelja kod pogrešnog određivanja pola. Zbog toga mnogi doktori izbegavaju odgovor, čak i kada je trudnoća znatno uznapredovala.

  Utvrđivanje pola sa stanovišta medicine je veoma važno. Jer, neke bolesti se vezuju isključivo za jedan pol. Međutim, postoje i stanja neodređenog pola, takozvanih nejasnih genitalija - ambiguous, mada se to retko dešava.

  U toj situaciji, postoji hromozomski XY - muški pol, a izgled spoljnih genitalija mnogo više odgovara ženskom polu. Odnosno, postoji podeljen skrotum bez testisa (skrotumi su kožne kesice u kojima su smešteni testisi), mikropenis spušten na dole, sa otvorom mokraćnog kanala sa donje strane penisa.

  Pritom nema dokaza za postojanje unutrašnjih ženskih organa. U toku pregleda ultrazvukom, ovakve spoljne genitalije mnogo više odgovaraju izgledu genitalija kod ženskog pola nego muškog.

  Sa druge strane, poznato je da kod bolesti nadbubrega ploda može da dođe do izrazitog uvećanja klitorisa i otečenih stidnih usana - labija, uz naznaku postojanja unutrašnjih ženskih polnih organa. Nažalost, takvo stanje može da podseća na muški pol ili, čak, na stanje neodređenog pola.

  Obe situacije, ako nisu uočene u toku ultrazvučnog praćenja trudnoće, nakon rađanja deteta predstavljaju veliko iznenađenje i brigu budućih roditelja, kao i dokaz neadekvatne procene lekara koji je ultrazvukom pratio trudnoću.
  Koji ultrazvučni aparat je najprecizniji

  Bilo je logično da će trodimenzionalna i četvorodimenzionalna ultrazvučna tehnika tu očiglednu nepravilnost lako da razlikuje od ženskog pola sa otečenim labijama.

  Nažalost, prvi ohrabrujući rezultati sa početka ove decenije, objavljeni u medicinskoj literaturi, promenjeni su novijim izveštajima koji ukazuju na nemogućnost prikazivanja te anomalije uz pomoć pomenute tehnike.

  Naime, u multiplanarnoj analizi, to jest slikama u dve ravni, dobijaju se znaci koji ionako mogu da se registruju u toku ultrazvučnog dvodimenzionalnog pregleda.

  Međutim, sumnja na stanje neodređenog pola ploda nije mogla da bude potvrđena na završnom, takozvanom rendering modu, gde se virtuelno prikazuju spoljne genitalije.

  Na taj način, ova tehnika za sada ne može da potvrdi sumnju na postojanje stanja neodređenog pola ploda, na šta se posumnjalo na standardnom ultrazvučnom pregledu.

  Čak je zaključeno da su postojeći sonomorfološki markeri, dobijeni u toku dvodimenzionalne sonografije, dovoljni za otkrivanje nejasnih vragolastih amfibija (ambiguous) genitalija kod ploda.

 16. #16
  Buduća legenda Владан (avatar)
  Učlanjen
  11.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.030
  Reputaciona moć
  965

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  ПОДМЛАЂИВАЊЕ ОРГАНИЗМА МЕТОДАМА СИСТЕМСКЕ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ
  http://www.doctor-borisov.ru/index_srb.htm
  Poslednji put ažurirao/la Андроник Комнин : 12.03.2010. u 23:26 Razlog: Без коментара...

 17. #17
  Poznat Hedonista (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Helvetia
  Poruke
  9.258
  Reputaciona moć
  141

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  Dr Zoran Radovanović: Poigravanje sa poverenjem u zdravstvo

  Blic - Pre 21 minut Građani su izgubili i ono malo poverenja u zdravstvo. U slučaju svinjskog gripa, više puta su nas izigrale zdravstvene vlasti, pa ne treba ni da nas čudi što je odziv na vakcinaciju protiv gripa slab. Doktor Zoran Radovanović
  Štaviše, od kolega po Srbiji sada čujem da je smanjen odziv i na redovnu vakcinaciju dece, a to je jedna od retkih stvari u zdravstvu kojom smo se mogli ponositi - kaže za "Blic nedelje" epidemiolog dr Zoran Radovanović, dugogodišnji univerzitetski profesor i konsultant Univerziteta Harvard. Inače doktor Radovanović je autor knjige "Grip", koja se može naći u domaćim knjižarama.
  Kojim izjavama su srpski zvaničnici izazvali sumnju kod građana?
  - Recimo, da je kvalitet vakcine koju smo naručivali potvrdila Američka agencija za sertifikaciju. Oni su potvrdili kvalitet sasvim druge vakcine, takođe Novotariasove ali koja nije imala toliku koncentraciju žive i koja nije sadržala skavlen. Rečeno je i da smo uvezli najkvalitetniju vakcinu, ona jeste dobra, ali je daleko od najbolje. Nije bilo tačno ni da ćemo biti vakcinisani u isto vreme kada i najrazvijenije zemlje - zakasnili smo dva meseca, a čak je u vreme te priče vakcinacija u Americi uveliko bila u toku. Ima toga još, a mi živimo u informatičkoj eri, i sve izjave zvaničnika su mogle lako da se provere. Verujem da je sve to kod ljudi dovelo do nepoverenja. Javnost ume da prepozna obmanjivanje i da takvo ponašanje kazni.
  Da li je i nabavka vakcina bila sporna?
  - Jeste. Tender uopšte nije bio potreban. Ministar je proglasio epidemiju od većeg epidemiološkog značaja po Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti. On je imao prava i dužnost da traži da se direktno stupi u kontakt s proizvođačem i da se zaobiđu svi posrednici. Pri tom, mogao je da angažuje sva pravna i fizička lica u tom poslu, a da im se kasnije odredi naknada. Ovako su se samo duplirali troškovi, a vakcinisali smo malo građana.
  Više puta se moglo čuti da je proglašavanje pandemije bilo "nategnuto". Da li je po vašem mišljenju bilo?
  - Pandemije je bilo. Da bi je proglasili, potrebno je da tip virusa bude nov. Istini za volju, ovo nije potpuno novi soj, na pola puta je između sezonskog H1N1 i novog virusa. Tu sada ostaje prostora da ga kvalifikujete kako hoćete, ali pošlo se od toga da ljudi prema njemu nisu imuni. Ne mora da bude mnogo obolelih i ne mora bolest da bude teška, ali mora da se javi bar na dva kontinenta. To je zadovoljavalo definiciju. Sumnje u pogledu menjanja definicije mogu da razumem. Za vreme straha od ptičjeg gripa važilo je da mora da se radi o teškom oboljenju, a onda se proteklog leta izgubio taj nepotrebni uslov.

  http://vesti.krstarica.com/index.php...2c511dd&lang=0

 18. #18
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  Београд 13. 03. 2010
  PRESS


  Адитиви у храни опасни по здравље!

  Поједини адитиви из прехрамбених производа имају штетан утицај на здравље људи, а посебно на особе са ослабљеним имунитетом, децу и хроничне болеснике! Стручњаци упозоравају потрошаче да приликом сваке куповине обрате пажњу на декларацију производа и провере који адитив садрже!


  - Да бисмо знали шта уносимо у организам, потребно је обратити пажњу на декларацију производа, јер сваки мора имати исписан састав укључујући и адитиве означене Е-бројем - каже проф. др Станиша Стојиљковић, шеф Катедре за хемијско-инжењерске науке Технолошког факултета у Лесковцу.
  Примера ради, мононатријум-глутаминат под ознаком Е-621 је појачивач укуса и додаје се сланим зачинским мешавинама са поврћем, сланим грицкалицама, месним и млечним производима, готовим јелима.
  - Адитив Е-621 један је од узрочника главобоље, вртоглавице, трбушних грчева, пролива, сметњи у откуцајима срца (аритмија) и забрањен је за дечју храну. Међутим, мноштво сланих грицкалица га садржи. Зато обавезно треба обратити пажњу на декларацију производа - упозорава др Стојиљковић.
  Он наводи да један од најстаријих адитива „винобран" (калијум-метабисулфит Е-224), кога има у већини сушеног воћа, вину и неким врстама сокова, такође може штетно да утиче на здравље.

  Обавезно ољуштити воће
  Др Станиша Стојиљковић каже да се поједине врсте воћа после прскања дифенилима импрегнирају средствима за полирање Е901-Е904.
  - Зато воће обавезно треба ољуштити пре конзумирања. Такође, неке врсте слаткиша се полирају неким восковима и смолама Е901-Е904. Иако су природног порекла, оне могу да отежају процес прераде у дигестивном тракту - упозорава Стојиљковић.

  - Може да узрокује астму, слабост, цијанозу, несвестицу, уништава витамине Б1 и Е. Слаткиши углавном садрже вештачке ароме и боје. Вештачке ароме заваравају наш информациони систем и стварају зависност од одговарајуће врсте слаткиша. То су најчешће етилванилин и вештачки мирис павлаке. Ми често после слатког једемо нешто слано, заборављајући да све то наш организам мора да препозна, преради, искористи или ускладишти и вишак излучи - каже др Стојиљковић.
  Председник Покрета за заштиту потрошача „Београд" Петар Богосављевић каже за Пресс да су истраживања квалитета животних намирница на српском тржишту показала низ неправилности када се ради о коришћењу адитива!
  - Истраживања показују да поједине намирнице садрже недозвољене адитиве, неке их имају више него што је дозвољено, а било је и оних код којих није дефинисана намена - наводи Богосављевић.
  Он каже да су ове неправилности уочене приликом контроле безалкохолних пића, производа од меса и млека.
  - Поједини адитиви који су код нас на позитивној листи у појединим земљама Европске уније већ су повучени из употребе - истиче Богосављевић.
  Председник Националне асоцијације потрошача Србије Горан Паповић каже за Пресс да су они још пре три године планирали да реализују пројекат „СМС информације о адитивима", али да министарства трговине и здравља нису имала слуха за њихову идеју!
  - Наши потрошачи требало би да буду доктори наука да би знали да прочитају шта пише на декларацији неког производа - истиче Паповић.
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

 19. #19
  Poznat Hedonista (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Helvetia
  Poruke
  9.258
  Reputaciona moć
  141

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  http://www.mondo.rs/s163706/Zdravlje/Zivot_u_zagadjenom_gradu_poguban_za_srce.html

  Dugotrajno izlaganje ugljenmonoksidu u gradskim sredinama može direktno negativno da utiče na funkcionisanje srca, pokazali su rezultati francuskog istraživanja.

  Ispitujući uticaj ugljenmonoksida u uslovima gradskog zagađenja na zdrave pacove, francuski istraživači su kod njih otkrili morfološke i funkcionalne promene na srcu, preneli su francuski mediji.

  Istraživanje je pokazalo i da redovno izlaganje ugljenmonoksidu povećava srčana oštećenja koja dovode do infarkta miokarda.

  Naučnici sada planiraju nova istraživanja kako bi se utvrdilo da li ti zaključci važe i za ljude.

  A dok čekamo rezultate novih istraživanja, predlažemo odlaske u prirodu, što češće. Barem jednom nedeljno, kažu lekari, trebalo bi šetati po travi, makar i u gradskom parku.

 20. #20
  Poznat Hedonista (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Helvetia
  Poruke
  9.258
  Reputaciona moć
  141

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  http://www.mondo.rs/s163999/Magazin/Zdravlje/Razvijeno_jedinjenje_koje_moze_da_spreci_HIV.html

  Grupa francuskih istraživača iz Instituta za strukturalnu biologiju "Žan-Pjer Ebel" je saopštila da je razvila jedinjenje koje može da spreči zarazu imunoloških ćelija virusom HIV, izazivačem side.

  Radi se o jedinjenju T-CD4, koje sprečava prenošenje virusa HIV na limfocite, koji su posebno osetljivi na taj virus, preneli su francuski mediji.

  Naučnici su konstatovali da bi jedinjenje T-CD4 moglo da spreči zarazu i virusom hepatitisa C, denga groznice, ebole, teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i drugim parazitima.

  To jedinjenje, koje je upravo patentirao francuski Centar za naučna istraživanja (CNRS), daje veliku nadu u borbi protiv virusa, među kojima je najopasniji HIV, izazivač miliona smrtnih slučjeva svake godine.

 21. #21
  Poznat Hedonista (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Helvetia
  Poruke
  9.258
  Reputaciona moć
  141

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  http://www.mondo.rs/s164212/Ljubav_i_Seks/Jaci_imunitet_-_vise_partnera.html

  Geni koji određuju imuni sistem jedne žene, određuju i koliko će partnera ona imati, pretpostavljaju naučnici.

  Veliki histokompatibilni kompleks (MHC) je supstanca u DNK bitna za ispravno funkcionisanje imunog sistema. Što je veća različitost gena MHC, to su oni efikasniji u otporu prema bolestima.

  Istraživanja su pokazala da će jedinke u mnogim životinjskim vrstama, koje poseduju različite MHC, najčešće biti izabrane za - seksualne partnere. Ali efekti ovakvog uticaja na ljudsku vrstu još uvek se samo naziru i oblast su daljih istražiuvanja, piše časopis "Nju sajentist".

  Profesorka Hana Li, genetičarka sa Univerziteta Zapadne Australije u Pertu, merila je različitost MHC-a kod 74 heteroseksualnih studentkinja i zatražila je da, u anonimnoj anketi, odgovore koliko su seksualnih partnera imale.

  Nakon sređivanja podataka laboratorijskih analiza ali i odgovora studentkinja u anketi o odnosu prema seksu, godinama starosti i uzrastu kad su imale prvo seksualno iskustvo, profesorka Li je ustanovila da što žena poseduje veću različitost MHC to je imala više seksualnih partnera.

  Međutim, nije ustanovljena bilo kakva korelacija sa ukupnom genetskom različitošću. Da li to znači da žena sa nejednakim MHC-om predstavlja veći "evolucioni uspeh" nije razjašnjeno i o tome tek predstoje naučne rasprave.

  Antropolog Boguslav Pavlovski sa Univerziteta u Vroclavu, u Poljskoj, naglašava da korišćenje kontracepcije, zapravo, sprečava da se ustanovi čvršća povezanost između broja seksualnih partnera i uspešnih trudnoća.

 22. #22
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  Губитак масти и прелом костију

  Ново истраживање је показало да би адолесценткиње које нагло смршају могле да имају већи ризик за развој остеопорозе.
  Научници британског универзитета, Универзитета у Бристолу, користили су најновија испитивања за мерење количину масти у организму и облик и густину костију код више од 4.000 дечака и девојака узраста од 15 година. Показало се да је већа количина масти у организму повезана са већим и чвршћим костима, нарочито код девојчица.
  У коментару на резултате овог истраживања објављеног у стручном часопису Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, руководилац истраживања професор Јон Тобиас рекао је да девојке које скину превише килограма "могу угрозити кости које су код њих још у развоју и тиме повећати ризик за остеопорозу".
  "Како би се открио утицај губитка масти у телу на кости, потребно је узети у обзир и утицај различитих вежби, као што су трчање и скакање", закључили су истраживачи. Према најновијим подацима половина жена и један од пет мушкараца старији од 50 година поломиће неку кост, а у већина тих случајева узрок је остеопороза.

  Извор: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

 23. #23
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  После сваких 15 попушених цигарета мења нам се ДНК

  После сваких 15 попушених цигарета пушачи доживљавају једну мутацију ДНК, показује нова студија британских научника која је идентификовала 23 хиљаде мутација чија последица могу бити оштећења од хемикалија из дувана.
  Није реч о једној мутацији као примарном узроку болести, истичу научници, него су оне "путници" који могу утицати на развој рака у одређеној комбинацији. Закључци до којих смо дошли у неколико последњих година имаће велике импликације на лечење. Идентификујући све гене рака, моћи ћемо да развијамо нове лекове који су усмерени на специфичне мутиране гене - казао је руководилац студије др. Питер Кембел из Wellcome Trust Sanger Института у Кембриџу.
  Његов колега др. Анди Футреал додао је да рак настаје кад се изгуби контрола над понашањем ћелија. Мутације у ДНК проузроковане, например, пушењем прелазе на сваку следећу генерацију ћелија-ћерки, стално понављајући штету. Као археолози те болести можемо почети да реконструишемо историју клона карцинома - евиденцију прошлости и акумулиране штете у геному - каже др. Футреал.

  Извор: Plivamed.net
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

 24. #24
  Poznat Hedonista (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Helvetia
  Poruke
  9.258
  Reputaciona moć
  141

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  http://www3.serbiancafe.com/lat/vesti/20/72256/prolecni-umor-i-trudnoca.html

  Stigli su lepi dani, a vama se čini da ste sa svakim zrakom sunca sve pospaniji? Razlog prolećnog umora leži u tome što čovekov organizam nije sposoban da se naglo prilagodi novonastaloj situaciji.


  Organizam je posle zime metabolički iscrpljen. Nema dovoljno ni enzima, niti vitamina koji su mu potrebni za normalno regulisanje rada unutrašnjih organa i sistema.

  To se posebno odnosi na mišiće, zbog čega se svi ljudi, a ne samo trudnice, osećaju umorno). Takođe, odnosi se i na mentalni i kardiovaskularni sistem, iako je čovek u suštini potpuno zdrav. Dakle, nije reč o bolesti, već o običnom prolećnom zamoru.

  Odmor će pomoći, ali i ishrana bogata vitaminima. Za razliku od zimskog perioda, kada su organizmu bile korisne namirnice svinjskog porekla (zbog termoregulacije), u proleće se preporučuju one koje su energetski bogatije.

  Osim adekvatne ishrane, vašem organizmu će koristiti duge šetnje i fizička aktivnost, ali se trudnice moraju prethodno konsultovati sa svojim ginekologom.

  Kada ste trudni, vaše telo obavlja težak fizički posao, čak i ako ležite i ništa ne radite. Mada nije vidljiv spolja, neki ga porede sa rudarskim poslom, ili naporom pri osvajanju planinskih vrhova.

  Čak i kada se stalno odmarate i ništa ne radite, možete da osećate umor, jer su tada neke funkcije u organizmu usporene: kao što je disanje, cirkulacija, izbacivanje štetnih produkata iz organizma...

  Ukoliko radite, odlazak na posao i obavljanje uobičajenih aktivnosti može da bude preveliki napor za trudnice, posebno u prvim mesecima trudnoće, dok se ne završi formiranje posteljice.

  Buduće mame se žale da bi nekada zaspale na radnom mestu usred važnog sastanka, što ne treba da čudi s obzirom na to da njihovo telo naporno radi 24 sata dnevno.

  Međutim, retko ko ima razumevanja za njihove potrebe - ni kolege, ni poslodavac. Bilo bi idealno kada bi zaposlena trudnica mogla na poslu da provede petnaestak minuta do pola sata u miru, u posebnoj prostoriji, pa čak i da kratko odrema i prikupi snagu. Njoj bi to mnogo značilo, a trajalo bi kraće nego kada neko ode da zapali cigaretu.

  Ako ovakva vrsta odmora u toku rada nije moguća, moraćete da se snađete na drugi način. Da biste se izborili sa zamorom - spavajte duže. U slučaju da morate na posao rano ujutru, najbolje je da uveče odete na spavanje sat ili dva ranije nego uobičajeno.

  Ukoliko imate simptome zamora, razmislite o skraćenom radnom vremenu ili privremenom odlasku na bolovanje.

 25. #25
  Elita Андроник Комнин (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Цариград
  Poruke
  21.842
  Reputaciona moć
  7113

  Podrazumevano Re: СВЕ ВЕСТИ У ВЕЗИ ЗДРАВЉА - БЕЗ КОМЕНТАРА

  Коензим Q10 за здраву јетру

  Белгијски научници Универзитета у Леувену открили су још један од позитивних дејстава коензима Q10 - спречавање развоја масне јетре повезане са гојазношћу.
  Коензим Q10 односно убихинон је сконцентрисан у митохондријама где игра есенцијалну улогу у стварању АТП-а, главне енергетске јединице организма. Осим као база за производњу енергије, има и низ других функција од којих се најчешће истиче антизапаљинско деловање. Утичући на генску експресију у јетри, смањује стварање слободних радикала кисеоника и осталих "стресних" продуката и на тај начин смањују запаљење у организму.
  С обзиром да висок енергетски унос и континуирана конзумација већих количина једноставних шећера делују управо супротно - мењајући метаболичке путеве повећавају запаљење, подстичу атеросклерозу и окидају настанак "масне јетре" (обољење које може претходити озбиљнијим болестима јетре), коензим Q10 идеалан је партнер у тој бици.

  Извор: Biochemical Pharmacology, Vol 78, October 2009
  Волим Достојевског, волим све што воле млади и навијам за Црвену звезду

Slične teme

 1. Б92 - Вести!
  Autor Teodosije u forumu Politika
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 28.08.2009., 09:05
 2. Odgovora: 73
  Poslednja poruka: 12.07.2009., 21:13
 3. Вести из зл..е-у
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 32
  Poslednja poruka: 08.05.2009., 14:54
 4. Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 28.09.2008., 23:17
 5. Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 15.07.2006., 16:20

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •