Slanje Hrvatske vojske u susednu zemlju nije opcija, rekao je novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović komentarišući izjavu prethodnika Stjepana Mesića.

Josipović je govoreći za "Medija servis" o odnosima sa susedima naveo da slanje Hrvatske vojske u susednu zemlju nikako nije opcija, odgovarajući tako na izjavu odlazećeg predsednika Stjepana Mesića o "slanju vojske" ako premijer Republike Srpske Milorad Dodik raspiše referendum o otcepljenju RS od BiH.
Hrvatski predsednik je dodao da je Mesić "ponekad ležerniji u izražavanju jer je to njegov stil". "Takve izjave ne želim komentarisati", rekao je Josipović.
Rekavši da su mu bitni dobri odnosi sa susedima, zbog kojih je spreman i da odustane od tužbe za genocid protiv Srbije, Josipović je dodao da veruje da će to biti shvaćeno i u krajevima Hrvatske koji su pogođeni ratom.
"Tužba nije sama sebi svrha, pa ako postoji način da se problem reši na drugačiji način, bolje ga je prihvatiti nego se godinama ili decenijama povlačiti po sudovima", izjavio je Josipović.


Hrvatski predsednik smatra da Hrvatska ima dobre odnose sa većinom zemalja u regionu, ali je dodao i da postoje izvesni problemi na kojima moraju dosta da rade i Hrvatska i njeni susedi.
Dok granične probleme koje postoje sa BiH, Crnom Gorom i Srbijom, Josipović smatra lako rešivim, za njega su nešto problematičniji problemi sa Slovenijom, od arbitraže oko granice do pitanja štediša "Ljubljanske banke" ili nuklearne elektrane "Krško", kao i pitanja ratnih posledica u odnosima sa Srbijom i situacija Hrvata u BiH.
Govoreći o Hrvatima u BiH, Josipović je rekao da Hrvatska ima ustavnu obavezu da brani interese svog naroda van države, ali da se ne sme mešati u unutrašnje poslove BiH
"Hrvatskoj je najbitnije da sva tri naroda postignu sporazum, bez obzira znači li to tri, pet ili sedam entiteta", rekao je Josipović, dodajući da je Hrvatskoj prihvatljiv sporazum koji obezbeđuje jednaka prava Hrvata i ostalih naroda u toj zemlji.