Pisci Rusije nagradili knjigu o Mladiću

Poruka
3.617
Savez pisaca Rusije dodeliće sutra, 19. januara, u Moskvi nagradu "Imperska kultura" u kategoriji "Slovensko bratstvo" novinaru i književniku iz Srbije Ljiljani Bulatović za knjigu "Raport komandatu".

v158369p0.jpg


"Nagrada se dodeljuje autoru za hrabrost, vernost, nepokolebljivost u službi jedinstva slovenskih pravoslavnih naroda", navedeno je u saopštenju na sajtu Saveza pisaca Rusije.

Bulatovićeva kaže da će ova nagrada biti uručena i ruskoj istoričarki Jeleni Guskovoj, rukovodicu Centra za izučavanje savremene balkanske krize pri Ruskoj akademiji nauka.

Savez pisaca Rusije svake godine na Bogojavljenje u domu Saveza svečano uručuje ove nagrade u prisustvu najpoznatijih ruskih intelektualaca i pisaca, prenela je Srna.

Knjiga "Raport komandantu", za koju će Bulatovićeva dobiti nagradu, posvećena je generalu Ratku Mladiću, za kojim traga Tribunal u Hagu.

Kako se navodi na sajtu izdavača knjige, Udruženja pisaca Poeta, počinje uvodnim tekstom Momira Bulatovića ''Oda časnom srpskom generalu'', a potom izlaže izbor činjenica i zapisa iz života i ratnog puta generala Ratka Mladića, njegove ekspozee, govore i intervjue.

Među autorima priloga ili citiranih tekstova su generali: Pjer-Mari Galoa, Slavko Lisica, Manojlo Milovanović, Petar Škrbić, Tripo Vučinić, Radovan Radinović i drugi Mladićevi saborci.

Na kraju knjige poređano je 40 imena sabesednika o generalu, među kojima su i: Remzi Klark, Sergej Baburin, Jelena Jurjevna Guskova, Smilja Avramov, Rade Rajić, Dragomir Pećanac, Neđo Popara, brojni Mladići i Lalovići iz Kalinovika...

U originalu je objavljen govor Mladića na Sanskoj skupštini, kao i mnogi intervjui koje je dao medijima. Takođe, knjiga je opremljena kolor dodatkom sa fotografijama Mladića i njegovih saradnika.

(MONDO)

bravo.
forma2.gif
 

Back
Top