http://www.e-novine.com/srbija/vesti/34087-Novi-patrijarh-januara.html

Novi patrijarh 22. januaraVladika niški Irinej rekao je da će novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) biti izabran apostolskim žrebom i da nije moguće promeniti način izbora na ovom izbornom saboru.

"Patrijarha biraju samo episkopi i vikari, oni episkopi koji nemaju eparhiju nego su pomoćni organi pojedinih episkopata, oni imaju prava da biraju, da glasaju, ali ne i da budu birani. To isto se odnosi i na episkope koji nisu proveli pet godina na eparhiji - oni glasaju ali ne mogu da budu birani", rekao je vladika Irinej u intervjuu agenciji Beta. On je kazao da će od tri koverte sa imenima trojice episkopa sa većinom glasova, monah SPC izabrati jedan sa imenom novog patrijarha. Irinej je rekao da se način izbora patrijarha može menjati, "ali samo u prisustvu patrijarha".

"Bez patrijarha ne može da bude izmene. Prema tome, sledeći patrijarh koji bude izabran, ako želi i ako sabor to želi može da vrati na ustavno biranje patrijarha. Bez patrijarha to ne može", rekao je Irinej.

Ustav SPC iz 1947. godine predviđao je da patrijarha bira crkveno-narodni sabor ali je kasnijom izmenom uveden apostolski žreb. Vladika niški je kazao da će patrijarh biti izabran u petak 22. januara na izbornom saboru SPC i da ne veruje da će sabor trajati dan duže.

"Može da bude više krugova glasanja, dok se ne dobije potreban broj glasova za lice koje bi ušlo u uži izbor, može da se uđe u drugi dan, ali ne verujem. Predsednik izbornog sabora objavljuje ime izabranoga, a ustoličenje će biti verovatno u nedelju", rekao je Irinej.

Niški vladika je ocenio da nagađanja i medijske špekulacije o novom patrijarhu ne potiču iz crkve i da crkva nema ništa sa tim. "To su novinarska nagađanja. Verovatno neko ima simpatije, neko antipatije prema nekome, ali to je sve van crkve. Te priče o pojedinim episkopima to su priče ulice, mi se u saboru dobro poznajemo i znamo kakav je ko, šta može da učini i doprinese ulozi i značaju i crkve, i taj će momenat odlučivati izbor novog patrijarha", rekao je Irinej.

Vladika Irinej je takođe kao nagađanja novinara ocenio da bi on mogao da bude novi patrijarh. "To je u sferi nagađanja, možda neko ima simpatije, ali to nema nikakve veze sa činom i momentom izbora patrijarha. To su možda želje - možda novinara, možda naroda ali to ostaje u sferi želja, a kakav će biti izbor to će sam sabor pokazati. Ne mora sabor da deli mišljenje, da ne kažem ulice, već sveta izvan sabora", rekao je Irinej.