"Virusi" bez nukleinske kisjeline i "virusi" bez ičega osim nje,- te stvari postoje?
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: "Virusi" bez nukleinske kisjeline i "virusi" bez ičega osim nje,- te stvari postoje?

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  01.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  208
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano "Virusi" bez nukleinske kisjeline i "virusi" bez ičega osim nje,- te stvari postoje?

  U slučaju da postoji i jedno i drugo:
  [0.] Kako se objašnjava taj slučaj vezano za filogenetski razvoj?
  ────
  1. Jedno je nastalo od drugog? ... (iznijeti argumente ili reference za mjesta na kojima se mogu naći argumenti, naravno.)
  2. Oboje od istog a prostijeg nastaše? ... (iznijeti argumente ili reference za mjesta na kojima se mogu naći argumenti, naravno.)
  3. Izvolite? ... (iznijeti argumente ili reference za mjesta na kojima se mogu naći argumenti za neko 3, naravno.)
  !0. Virusi uopšte nisu stvar žive prirode ali i ne igraju ulogu u filogenezi živih organizama? ... (iznijeti argumente ili reference za mjesta na kojima se mogu naći argumenti, naravno. Definišite živu prirodu.)
  4. Argumenti protiv 1, 2, 3, ili !0, ili reference?
  ────
  5. Ukoliko mislite da je korisno, i da priznajete pitanje 0., nadopunite zbirku znanja pdf. Nauke o virionima i virusima samo-sa- kapsidima. ... Argumenti, reference...

  [ " " na 'virusi' u naslovu teme stoji zbog odudaranja tih virusa od klasičnih te laicima poznatih oblika virusa tipa: kapsid + nukleinska kisjelina [+ ...]]
  [ Možda ove stvari pomenute u naslovu i ne postoje, ali čuo sam za njih.]
  Poslednji put ažurirao/la loraloralai : 16.01.2010. u 08:48 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  01.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  208
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: "Virusi" bez nukleinske kisjeline i "virusi" bez ičega osim nje,- te stvari posto

  Nadam se da su svi razumjeli temu.
  _editObjašnjenje_
  !0 - "igranje uloge u fil. razvoju" misli se u smislu da nekako u filogenetskom razvoju nešto od njih nastaje ili oni od nečega.
  Poslednji put ažurirao/la loraloralai : 16.01.2010. u 10:29

 3. #3
  Stara legenda Metla na vestici (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  80.320
  Reputaciona moć
  1493

  Podrazumevano Re: "Virusi" bez nukleinske kisjeline i "virusi" bez ičega osim nje,- te stvari posto

  i mene interesuje stosta u vezi ovakvih virusa...nadam se da ce neko strucan da se pozabavi da nam pojasni

  http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8 i ovo bi se moglo svrstati u prvi deo naslova
  If you are offended by the things I said, just imagine everything I hold back

 4. #4
  Ističe se endonuclease (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  USA
  Poruke
  2.001
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: "Virusi" bez nukleinske kisjeline i "virusi" bez ičega osim nje,- te stvari posto

  Citat Original postavio loraloralai Pogledaj poruku
  U slučaju da postoji i jedno i drugo:
  [0.] Kako se objašnjava taj slučaj vezano za filogenetski razvoj?
  Nije mi jasan pravac ovog pitanja, no dobro. Obe stvari postoje.

  Infektivne čestice koji se sastoje samo od RNK (dakle ništa osim nukleinske kiseline) postoje, i zovu se obično viroidi (mada ovaj naziv u stvari nije odgovarajući za neke pojedine primere). Prenose se obično ili mehanički (insekt ujede jednu pa drugu biljku; mnogi se prenose kroz ljudsku aktivnost u poljoprivredi, pogotovo zbog naše lude ljubavi prema monokulturama), ili zajedno sa drugim virusima (pri čemu zavise od drugih virusa za enkapsidaciju i prenos, zbog čega se nazivaju satelitskim virusima; ljudski hepatitis D spada u ovu kategoriju).

  Viroidi su strahovito zanimljivi, pošto u njihovom slučaju RNK zamenjuje funkcije proteina: sam genom viroida deluje kao ribozim, koji omogućava intrercelularni prenos, pa čak i neke druge infektivne funkcije (recimo, neki viroidi inficiraju hloroplaste direktno). Jedna grupa viroida koristi ovo specijano savijanje da navede "domaćinsku" RNK polimerazu (koja inače kopira DNK) da kopira njihov genom. Evolucija viroida je najbrža poznata, daleko brža čak i od virusne, tako da novi viroidi i nove varijacije nastaju neprestano.

  Mnogi naučnici koji istražuju "RNK svet" model nastanka života na Zemlji su zainteresovani za viroide, pošto oni predstavljaju jednostavne samoreplikujuće sekvence od kakvih su možda nekada davno nastali prvi organizmi.

  Poreklo viroida je nejasno, pošto postoji suviše mogućih opcija. Postoji mogućnost da je jedna grupa nastala od satelitskih virusa, mada je ovo veoma klimava pozicija. Takođe, postoji mogućnost da je jedna grupa nastala od parazita na mašineriji RNK splajsinga (izbacivanja introna iz gena). Podaci iz zadnjih par godina, međutim, ukazuju na evoluciju RNK koja interreaguje sa i zavisi od sistema za RNK kontrolu (takozvani siRNK sistem). Ovo je dobrim delom potvrđeno nedavnim otkrićem specifičnih proteina u biljkama koji vezuju viroidnu RNK direktno: dakle, viroidi i biljke koevoluiraju već jako, jako dugo vremena.

  - Tsagris EM, Martínez de Alba AE, Gozmanova M, Kalantidis K. Viroids. Cell Microbiol. 2008 Nov;10(11):2168-79.
  - Gómez G, Martínez G, Pallás V. Interplay between viroid-induced pathogenesis and RNA silencing pathways. Trends Plant Sci. 2009 May;14(5):264-9.

  Infektivne čestice koje ne sadrže nukleinske kiseline takođe postoje, u vidu priona, infektivnih proteina.

  U slučaju priona, međutim, nema nikakve misterije, niti ima filogeneze; poreklo je takođe apsolutno jasno.

  Prioni su normalni proteini u okviru domaćinskog organizma koji imaju dve ili više stabilnih konfiguracija. Sad, svi proteini imaju svoju normalnu, funkcionalnu konfiguraciju, i svi proteini povremeno budu pogrešno savijeni. Postoji masa ćelijskih sistema koji sprečavaju ili uklanjaju pogrešno savijene proteine.

  Prioni su specijalni slučajevi: pogrešno savijen prion je delimično otporan na ćelijske mehanizme za razaranje, i povrh toga navodi druge iste proteine da se takođe pogrešno saviju. Time jedan prion može da izazove lančanu reakciju u mozgu.

  Bolest "ludih krava" je lep primer ovoga. Svi sisari imaju jedan važan moždani protein, prp, koji je prilično sličan između različitih vrsta. No, ovaj protein ima i jednu pogrešno savijenu konfiguraciju u kojoj deluje kao prion - no, ovo se događa veoma, veoma retko i potrebne su godine za razvoj bolesti (zbog čega ona udara kasno u životu).

  No, ono što je pametni industrijski kompleks uradio je da hrani životinje jedne drugima. Ostaci ovaca su sušeni, mleveni, i dodavani u koncentrate za ishranu stoke. Onda je tako hranjena stoka doživljavala istu sudbinu. Time, kada se prion pojavio kod možda samo jedne ovce, to je onda otišlo i zarazilo stotine krava. Ostaci tih stotina krava su onda zarazili desetine hiljada.

  Na kraju smo imali situaciju u kojoj su na milioni goveda nosili pogrešno savijeni protein. Na sreću, on se teško prenosi sa vrste na vrstu kroz kuvanu hranu, tako da je samo nekoliko stotina ljudi obolelo.

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •