Организовали су панику око свињског грипа
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Организовали су панику око свињског грипа

 1. #1
  Ističe se Sentimentalna budala (avatar)
  Učlanjen
  26.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.318
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Организовали су панику око свињског грипа + Novartisova vakcina

  ''Немачки председник Комитета за здравље Савета Европе (Health Committee of the Council of Europe), Волфганг Водарг, износи оптужбе против фармацеутских лобија и влада. Дао је иницијативу да то тело започне истрагу о улози коју су фармацеути играли у паници око вируса.

  Бивши члан СПД (SPD)[1] Волфганг Водарг је лекар и епидемиолог. Чланови Комитета за здравље Европског савета су једногласно одобрили његов захтев да истражна комисија испита улогу фармацеутских компанија у борби против епидемије свињског грипа коју су водили Светска здравствена организација (WHO) и поједине државе...

  Шта је учинило да посумњате да су фармацеутске компаније утицале на одлуке које су доношене око свињског грипа?

  Волфганг Водарг (ВВ): Суочени смо са огромним неуспехом националних институција одговорних за упозоравање на ризике и за реаговање уколико до пандемије дође. У априлу, када је стигао први знак за узбуну из Мексика, веома су ме изненадиле бројке које је дала Светска здравствена организација (World Health Organization – WHO) у циљу оправдавања објаве пандемије. Одмах сам постао сумњичав: бројке су биле врло ниске, а ниво аларма врло висок. Није било још ни хиљаду оболелих, а већ се говорило о пандемији века. А проглашен је и максимални ниво опреза, заснован на томе што је вирус био нов. Али карактеристика инфлуенце (грипа) и јесте да се врло брзо развије, уз вирусе који стално добијају нови облик тако што пролазе кроз нове домаћине: животиње, људе, итд.

  У томе није било ничега новог. Сваке године се јавља нови тип вируса грипа. У ствари, није било разлога да се толико јако звони на узбуну. То је било омогућено само тиме што је WHO почетком маја променила сопствену дефиницију пандемије. До тада, требало је да се ради не само о болести која се истовремено појавила у више земаља, него је она требало да има и врло озбиљне последице – број смртних исхода је требало да буде изнад уобичајеног просека. Из нове дефиниције је овај аспект уклоњен, и као једини критеријум задржана је само брзина распростирања обољења.

  Осим тога, они (из даљег текста произлази да ВВ под “они“ подразумева наизменично – некад WHO, некад фармацеутску индустрију – прим. прев.) су тврдили да је вирус опасан, јер људи нису имали прилике да против њега развију имунитет. То за овај вирус није била истина. Јер – запажено је да људи старији од 60 година већ имају антитела. То ће рећи: већ су имали прилика да дођу у додир са сличним вирусима. То је и разлог што скоро нико старији од 60 година није ни оболео од те болести. Па ипак, препоручено је да се баш та група брзо вакцинише.

  Оно што ми је, између осталог, побудило сумњу била је, с једне стране та одлучност да се звони на узбуну – а с друге стране и неке чудне чињенице. То је, на пример, препорука WHO да се дају по две дозе вакцине. То никада раније није чињено. За то не постоји научно засновано оправдање. Ту је такође било и та препорука да се употребљавају само специјалне, патентиране вакцине. Али, није било разлога да се, као “допуна“ редовној сезонској вакцини која се сваке године користи сада не додају и специфичне антивирусне[2] честице овог новог H1N1 вируса (specific antiviral particles of this new H1N1 virus). Ово није учињено зато што су више волели да користе патентиране вакцине које су највеће лабораторије већ конципирале и произвеле како би биле спремне за случај да се развије пандемија. А радећи тако, нису оклевали да угрозе вакцинисане људе.

  Каква је опасност?

  ВВ: Како би се што брже испоручили производи, у неким вакцинама су коришћени адјуванси[3] чији ефекти још нису испитани на задовољавајући начин. Другим речима – они су апсолутно желели да користе баш те нове патентиране производе, уместо да развију вакцине традиционалним методима производње, који су много једноставнији, поузданији и јефтинији. За то нису постојали медицински разлози. То је било [рађено] једино у сврхе маркетинга.

  Па како то неко може да оправда?

  ВВ: Да би то разумели, треба да се вратимо на епизоду птичјег грипа (avian influenza) из 2005-2006. То је било време када су дефинисани нови међународни планови како поступати у случају пандемијске узбуне. Званично, ти планови су прављени како би се омогућила брза производња вакцина у случају упозорења [на опасност]. То је довело до преговора фармацеутских компанија са владама. С једне стране, лабораторије су се обавезале да буду стално спремне за развој и производњу, а с друге стране државе су се обавезале да ће то све покуповати. После овог чудноватог договора, фармацеутска индустрија више није имала ризика кад започне нову производњу. А у случају избијања пандемије, био би јој обезбеђен џекпот (jackpot)[4].

  Не слажете се са дијагнозама, па чак ни са могућом тежином инфлуенце А?

  ВВ: Да, то је само једна нормална врста грипа. Он не изазива ни десети део смртности коју изазива класични грип. Све што је било од важности и што је довело до велике паничне кампање коју смо доживели било је да је то била златна прилика представницима лабораторија који су знали да ће добити џекпот ако се објави пандемија.

  Ви износите јако озбиљне оптужбе. Како је омогућен такав један процес у WHO?

  ВВ: Једна група људи у WHO је врло тесно повезана са фармацеутском индустријом.

  Да ли ће се истрага Савета Европе водити и у том правцу?

  ВВ: Ми желимо да разјаснимо све оно што је довело до ове огромне операције дезинформација. Хоћемо да знамо ко је доносио одлуке, на основу којих доказа/чињеница и да тачно сазнамо како је дошло до утицаја фармацеутске индустрије на доношење одлука. А најзад је дошло и време да и ми изнесемо захтеве владама. Циљ ове истраге је да убудуће више не дође до лажних узбуна ове врсте и да се људи могу ослонити на анализе и експертизе националних и међународних јавних институција. Ове друге су сада дискредитоване, јер су милиони људи вакцинисани производима који садрже могуће ризике по здравље. То није било потребно. То је такође довело и до приличног расипања јавних финансијских средстава.

  Имате ли неке конкретне бројке о висини ових расипања?

  ВВ: У Немачкој, то износи 700 милиона евра. Али, врло је тешко сазнати тачне бројке, јер с једне стране говоримо о вакцинама које су биле препродаване страним земљама, а већина фирми не саопштава своте из уговора које су закључиле са државама, као и у вези са одштетним клаузулама из тих уговора, све због принципа “пословне тајне“.

  Да ли ће истрага Савета Европе обухватити и “лобирање“ фармацеутских компанија код националних института за здравље?

  ВВ: Да, ми ћемо испитати држање института као што су Роберт Кох институт у Немачкој, или Пастер у Француској, који би у ствари требало да саветују своје владе са критичке тачке гледишта. У неким земљама извесни институти су тако урадили. У Финској и у Пољској су например, критички гласови рекли: „није нам то потребно“.

  Да ли је џиновска глобална операција дезинформације такође била омогућена захваљујући томе што је фармацеутска индустрија имала своје “представнике“ и унутар влада најмоћнијих земаља?

  ВВ: Што се министарстава тиче, то ми изгледа очигледно. Не могу да објасним како су специјалисти, јако бистри људи који проблеме болести инфлуенце напамет знају, могли да не примете шта се догађа.

  Па шта се, онда, десило?

  ВВ: Без да идем тако далеко да кажем да се ради о чистој корупцији, а сигуран сам да она постоји, лабораторије су имале много начина да утичу на одлуке. Ево врло конкретног примера: Клаус Штор (Klaus Stöhr), који је био шеф епидемиолошког одељења WHO у времену птичјег грипа, и који је зато правио претходно поменуте планове за борбу против пандемије, у међувремену постао водећи директор компаније Новартис (Novartis). А ту си и сличне повезаности између компанија Глаксо и Бакстера (Glaxo and Baxter), итд. и утицајних лица из WHO. Ове велике фирме имају “своје људе“ у спојницама управљачких система, па им тако повлаче конце како би се доносиле “исправне“ одлуке. То ће рећи: онакве одлуке које ће им омогућити да испумпају што више пара од пореских платиша.

  Али ако ваша истрага успе, зар то неће бити подршка грађанима да траже да њихове владе захтевају да такве велике групације полажу рачуне?

  ВВ: Да, у праву сте, то је један од најважнијих аспеката ове истраге. Државе би ово заиста могле искористити да се успротиве уговорима који су закључени под, да тако кажемо, неправилним условима. Ако би се могло показати да је тај процес започет под утицајем фирми, онда би државе требало подстаћи да захтевају повраћај новца. Али, то је само финансијска страна, а ту је и људска страна –људи који су вакцинисани неадекватно испитаним производима.

  Дакле, којим су се ризицима људи несвесно изложили примајући вакцину?

  ВВ: Понављам, вакцине су пребрзо разрађене (развијене), неки адјуванси су недовољно испитани. Али, најгоре тек долази. Новартисова вакцина је произведена од ћелија рака у биореактору. То је техника која никада није до сада употребљена.

  Зашто, ја очигледно нисам експерт, али како неко може да прави вакцину од болесних ћелија?
  Poslednji put ažurirao/la Sentimentalna budala : 14.01.2010. u 21:44 2. #2
  Ističe se Sentimentalna budala (avatar)
  Učlanjen
  26.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.318
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  ВВ: Нормално се користе кокошија јаја на којима се гаји вирус. У ствари, неопходно је да радимо на живим ћелијама. Јер, вируси се могу размножавати само на тај начин и тако се по дефиницији праве препарати вируса. Али, овај процес има велику ману – он је спор а и потребно је много јаја. А то је и дуг и технички компликован процес. Друга, потенцијално одлична техника је да се вирус гаји на живим ћелијама у биореакторима. То захтева ћелије које расту и врло брзо се деле. То је отприлике као и метод који се користи за културу јогурта, који се исто прави у биореактору, али у овом процесу ћелије су тако промењене по својој околини и расту, да расту као ћелије рака. А они гаје вирус у ћелијама које се тако брзо размножавају. Али, да се прозведе вакцина, вирус се мора ре-екстраховати (извући) из тих ћелија у које је био убачен. И због тога се може десити да током производње вакцине делићи канцерозних ћелија могу остати у препарату. На исти начин то се догађа и у случају класичне вакцине против грипа, код које се нежељени ефекти могу десити код људи који су алергични на албумин из беланцета јајета. Не може се искључити [могућност] да беланчевине, остаци канцерозне ћелије присутни у вакцини која је прављена у биореактору проузрокују тумор код особе која је вакцинисана. У складу са истинским принципом опрезности, пре него што се такав производ пусти на тржиште, треба да постоји 100% сигурност да су такве последица заиста искључене.

  А зар то није учињено?

  ВВ: Није. ЕМЕА (European Medicines Agency) – Европска агенција за лекове, једна институција под одговорношћу Европског комесара за економске послове (European Commissioner for Economic Affairs), која се налази у Лондону и која издаје дозволе да вакцине изађу на европско тржиште, дала је зелено светло за комерцијализацију овог производа, уз образложење да начин његове производње нема “значајног“ ризика. Овде, у Немачкој, многи експерти не мисле тако. Они су, насупрот томе, позвали на узбуну и изнели своје примедбе против тога. Ја сам њихова упозорења озбиљно схватио. Тај случај сам испитао и интервенисао у здравственом комитету Бундестага, чији сам члан – тако да та вакцина не буде употребљена у Немачкој. Изјавио сам да никако нисам против развоја вакцина помоћу те технике. Али, прво се мора имати потпуна гаранција њене нешкодљивости. Тај производ зато није био коришћен у Немачкој, где је влада прекинула уговор са Новартисом.

  Како се зове та вакцина?

  ВВ: Обта флу (Obta flu).[5]


  Али, то значи да се у осталим европским земљама, као што је и Француска, тај производ може продавати без икаквог проблема?

  ВВ: Да, он је добио одобрење од ЕМЕА и може се употребљавати свуда у ЕУ.

  Које алтернативе намеравате да предложите како би се будући скандали ове врсте избегли?

  ВВ: Требало би да WHO буде транспарентнија, тако да јасно знамо ко одлучује и каква врста везе постоји међу учесницима у организацији. Уз њу такође треба да стоји и бар једна изабрана комора која би требало да буде у стању да врло критички реагује и у којој би свако био слободан да се изрази [свој став]. Оваква појачана контрола јавности је неопходна.

  Да ли се, у ствари, не помаља питање о једном друкчијем систему који би био у стању да се бави таквом једном темом која је заједничко добро грађана широм целе планете?

  ВВ: Можемо ли наставити да дозвољавамо производњу вакцина организацијама чији је циљ да зараде што је више могуће новца? Зар није производња вакцина нешто што државе апсолутно морају контролисати и саме изводити? Због тога мислим да треба напустити систем патентирања вакцина. То ће рећи: [напустити] могућност да једна велика група монополизује производњу вакцина. Јер, таква опција би значила да само у име поштовања тих монополских права треба да жртвујемо хиљаде [људских] живота. У праву сте, баш то питање ми је постало очигледно.''


  __________________________________________________ __________________________________________________ _

  Tekst sam preuzeo sa sajta NSPM. (NSFM prim. Pere Lukovica)

 3. #3
  Legenda Мишкони (avatar)
  Učlanjen
  25.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Рума-срце Срема
  Poruke
  53.467
  Tekstova u blogu
  386
  Reputaciona moć
  3659

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Šta reći posle svega pročitanog! Gde je Tomica da da neku izjavu o tome? Ne , on se drži kao pijan -plota, pa će da krene vakcinacija u škole! Za kog mog je on onda ministar. Taj, kao da je rešio na silu da vakciniše sve živo po Srbiji a šta će biti posle baš ga briga! Muka mi je i da ga vidim a kamoli da ga čujem u njegovom laprdanju! TOMICE-O D L A Z I
  Мораш се привићи на мало туге у животу...Нећеш знати шта је права срећа - ако је не будеш имао са чиме упоредити.

 4. #4
  Domaćin Demister (avatar)
  Učlanjen
  03.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.269
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Tomica je ocigledno neko kome je to bilo naredjeno da uradi. Mislim da covek jednostavno nije imao izbora...
  Rokaj snimaj!

 5. #5
  Primećen član PERICA. (avatar)
  Učlanjen
  01.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  858
  Reputaciona moć
  39

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Citat Original postavio Demister Pogledaj poruku
  Tomica je ocigledno neko kome je to bilo naredjeno da uradi. Mislim da covek jednostavno nije imao izbora...
  Imao je...ostavka,normalni i dostojanstveni ljudi se sada ne bave politikom

 6. #6
  Iskusan
  Učlanjen
  20.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Окупирана Србија.
  Poruke
  6.416
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Tomica je kao i svaki pošteni demokrata iz G17 uzeo dobre pare da lobira i prodaje nam vakcinu i on je svoje odradio, baš onako kako treba.

  Vlada je kupila više od 2 miliona vakcina, on zasluzeno dobio novac, bar 20% od prodate količine i sad može u penziju......a za nagradu će od države da dobije vilu od 600 metara kvadratnih sa 20 soba 10 kupatila, bazenom, kuglanom i golf terenima i imaće zahvalnost naroda što ga je spasao od sigurne i grozne smrti.

  Očekujem da bota izađe pred TV kamere i oda zahalnost Ministru zdravlja i da potvrdi da boljeg minista za zdravstvo nikada nismo do sada imali.

  Tako je Tomice, ti si genije i nesebično si se izlagao riziku....isto koliko i ostale demokrate koje nas vode u svetlu i bogatu budućnost, sa najnovijom verzijom ulara koji radi na svetleće dugme....i daljinski upravljač.

  Šta bi smo mi bez vas "ljubi vas majka...."
  Poslednji put ažurirao/la duhvs : 15.01.2010. u 00:06

 7. #7
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Citat Original postavio Demister Pogledaj poruku
  Tomica je ocigledno neko kome je to bilo naredjeno da uradi. Mislim da covek jednostavno nije imao izbora...
  Имао је избора ..... могао је да закаже конференцију за штампу, да поднесе оставку и да објасни ДА МУ ЈЕ НАРЕЂЕНО ДА УЧИНИ ТО И ТО... смрдљивко један...и такав човек је положио Хипократову заклетву.....фуј........дошло време да не смеш да одеш код доктора да те не би ЛЕГАЛНО УСМРТИО......

  п.с. Само погледајте шта се догађа око нас - и уместо да се сви дигну да прозову све милосављевиће у Србији - ми треба да расправљамо о томе колико затвора треба да добију навијачи што су напумпали лутку-Бранкицу... а о овим масовним злочинцима нико ни речи...
  Poslednji put ažurirao/la eremita : 14.01.2010. u 22:19
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 8. #8
  Legenda Мишкони (avatar)
  Učlanjen
  25.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Рума-срце Срема
  Poruke
  53.467
  Tekstova u blogu
  386
  Reputaciona moć
  3659

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Citat Original postavio PERICA. Pogledaj poruku
  Imao je...ostavka,normalni i dostojanstveni ljudi se sada ne bave politikom
  Da, ali on niti ima dostajanstva, niti morala ! To , da mu je neko naredio- moguće, ali uz debelu proviziju! On se morao ugraditi, kao i svi kada rade nešto mutno! Nije on za džabe doživotni ministar.
  TOMICE --- O S T A V K A
  Мораш се привићи на мало туге у животу...Нећеш знати шта је права срећа - ако је не будеш имао са чиме упоредити.

 9. #9
  Ističe se Sentimentalna budala (avatar)
  Učlanjen
  26.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.318
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Citat Original postavio Demister Pogledaj poruku
  Tomica je ocigledno neko kome je to bilo naredjeno da uradi. Mislim da covek jednostavno nije imao izbora...

  Da bi spasao svoju fotelju rizikuje zivote neduznih ljudi,,,

 10. #10
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Имао је избора ..... могао је да закаже конференцију за штампу, да поднесе оставку и да објасни ДА МУ ЈЕ НАРЕЂЕНО ДА УЧИНИ ТО И ТО... смрдљивко један...и такав човек је положио Хипократову заклетву.....фуј........дошло време да не смеш да одеш код доктора да те не би ЛЕГАЛНО УСМРТИО......

  п.с. Само погледајте шта се догађа око нас - и уместо да се сви дигну да прозову све милосављевиће у Србији - ми треба да расправљамо о томе колико затвора треба да добију навијачи што су напумпали лутку-Бранкицу... а о овим масовним злочинцима нико ни речи...
  Pa nije bas tako...to je na forumu, a u vestima i u prici s (ugrozenim) ljudima jasno se stice utisak sta je najvaznije.

  Za.jebi forum gde su ljudi u principu bogatiji od prosecnog Srbina.

 11. #11
  Domaćin Demister (avatar)
  Učlanjen
  03.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.269
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Istina. Ishitreno sam doneo zakljucak... Tomica je bitch i treba ga smeniti... lol

  Sta ce biti sa ljudima koji su se vakcinisali ako se cela ova frka dokaze? Sta mislite?
  Rokaj snimaj!

 12. #12
  Ističe se Sentimentalna budala (avatar)
  Učlanjen
  26.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.318
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Citat Original postavio Demister Pogledaj poruku
  Istina. Ishitreno sam doneo zakljucak... Tomica je bitch i treba ga smeniti... lol

  Sta ce biti sa ljudima koji su se vakcinisali ako se cela ova frka dokaze? Sta mislite?

  Srecom, do sada nije bilo komplikacija ( mada sam siguran da bi neki ljudi ,iz ciste pakosti, to zeleli vise od svega ). Ako ipak bude neceg (tipa, delici kancerogenih celija ostali u vakcini) bice najverovatnije - pojeo vuk magarca. Ljudi su potpisali dokument da primaju vakcinu na svoju odgovornost tako da su Novartis i Rep. Srbija bezbedni od mogucih tuzbi.  Edit: A da, Tomica nece dati ostavku...
  Poslednji put ažurirao/la Sentimentalna budala : 14.01.2010. u 23:12

 13. #13
  Domaćin Demister (avatar)
  Učlanjen
  03.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.269
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Hteli su valjda i kod nas po skolama da izvrse vakcinaciju, onako djuture... Samo ne znam ko bi tada odgovarao...

  Btw, kod obicne, sezonske vakcine cuo sam da dolazi stalno do komplikacija, temperatura itd... Postavlja se pitanje, zasto bi snosio te posledice kada vec mogu da prelezim grip sa slicnim posledicama i postanem potpuno imun na njega stvaranjem svojih anti-tela?! o.O
  Rokaj snimaj!

 14. #14
  Ističe se Sentimentalna budala (avatar)
  Učlanjen
  26.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.318
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Организовали су панику око свињског грипа

  Citat Original postavio Demister Pogledaj poruku
  Postavlja se pitanje, zasto bi snosio te posledice kada vec mogu da prelezim grip sa slicnim posledicama i postanem potpuno imun na njega stvaranjem svojih anti-tela?! o.O
  Eh...Slične teme

 1. Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 10.04.2010., 15:37
 2. Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 21.10.2009., 23:34
 3. Odgovora: 170
  Poslednja poruka: 26.08.2009., 08:58
 4. Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 06.08.2009., 17:35
 5. Odgovora: 38
  Poslednja poruka: 04.11.2006., 20:11

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •