instruktor voznje....

Ovo sam nasao na netu

To je post sa jednog foruma dana 17.05.2009.


Kao prvo i najbitnije u zadnjih 5godina nesmjes biti kažnjavan,ljekarsko,prijava za vozaca instruktora nabavis je tako sto odes u ministarnstvo,kopija diplome tj...mora da bude diploma sa 4 godine škole i ne mora biti cestovnog smijera,mozes se upisati i kao medicinski tehničar ili kao električar ili šta već,bitno je samo da je četri godine škole i moraš posjedovati vozačku dozvolu 3 godine. Kada se prijavis pozvace te da slusas pripremnu nastavu jedno 15 dana,poslije pripremne nastave moras da naučiš slijedece:
1.Poznavanje propisa to su ti testovi
2.Pedagogiju
3.Psihologiju
4.Motoristiku
5.Metodika vožnje moraš otići kod nekog instruktora pa da vidiš kakvo je ponašanje instruktora prema kandidatu,za vrijeme ispita iz Metodike komisija moze da vozi na dva načina tj prvi je da vozi pravilno,gdje ga moraš da kandidata ohrabriti i pohvaliti za uspješnu radnju kako bi mu dao još više morala i zainteresovao ga za vožnju, a drugi način je da komisija na ispitu kad vozi vozi sve sa greškama nestaje pješacima,vozi po punoj linii,itd... na to ga moraš ružiti i ukazivati mu na greške.
6.upravljanje motornim vozilom tj... polaganje ponovo kao kad tek polažeš za vozačku dozvolu

Svi ovi predmeti izadju 950KM plus sto kod instruktora iznajmis par casova koji su po 20KM i iznajmljivanje vozila 50KM tj treba 50KM za pedagošku vožnju i 50KM za upravljanje vozilom. Ove cijene i ovo sve sto sam napisao važi za Bosnu i Hercegovinu,ali uskoro u skorije vrijeme moci ce se raditi samo za 4 stepenom cestovnog smijera i nakon par godina nece moci ni sa 4 stepena neko ce instruktor morati imati visu skolu.
 

Back
Top