Десант на Дрвар и комунистичке бајке
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 88

Tema: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

 1. #1
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Стално слушамо звоцања комуниста о храбрости Ј.Б.Т. па бих баш хтео да чујем шта би хтели о овоме да ми кажу.

  Пише:Милослав Самарџић(Дража и општа историја четничког покрета 4 велики, одн. 10 мали том).

  БЕКСТВО Ј. Б. ТИТА ИЗ ЗЕМЉЕ

  ...План се састојао у избацивању падобранаца на Дрвар, у коме се налазио Ј. Б. Тито са Врховним Штабом и савезничким војним мисијама, док био остале јединице истовремено кренуле према Дрвару и Босанском Петровцу. Како су те јединице полазиле из Бањалуке и других удаљених места, а терен је био тешко проходан, очигледно је да су Немци потцењивали партизане. Јер, и без икаквог отпора, било је тешко очекивати да ће нека јединица током дана стићи до падобранаца у Дрвару.
  Ипак, у зору 25. маја, 654 падобранца разбијају “Титову тврђаву” у Дрвару, а уједно и пропаганду о “300.000 прекаљених бораца”, који су држали “две трећине Југославије”.
  члан Врховног Штаба, “генерал” Александар Ранковић, тога јутра налазио се поред Ј. Б. Тита, у пећини изнад Дрвара. Према изјави коју је дао тадашњем партизанском комесару, а потоњем писцу и академику, Добрици Ћосићу, а коју је овај објавио у књизи “Пишчеви записи”, Ранковић је видевши падобранце истрчао из пећине да доведе Пратећи батаљон Врховног Штаба. Ранковићев опис догађаја по приспећу у Пратећи батаљон, који се налазио у вароши, гласи:
  Долази Жујовић (Сретен, звани “Црни”, члан Врховног Штаба - прим. аут) и каже Арси Јовановићу: “Иди горе и натерај Тита да крене. Одмах да изађе из пећине.” Арса каже: “Он мене неће да послуша”. Ја наредим Жујовићу да оде у пећину и натера Тита да изађе напоље. Пошто је он одувек сумњао у Жујовића као ривала и фракционаша, напишем цедуљу и дам Жујовићу да однесе Титу: “Сад је моменат да изађеш одмах. Све је обезбеђено”. Без писменог доказа Тито вероватно не би послуђао Жујовића. Али Жујовић је - стари Жујовић. С машингевером је утрчао у пећину: “Излази, стара кукавицо! 'Оћеш да се предаш Немцима и као командант спасеш главу, а упропастиш и издаш нашу борбу!” Тито је обукао маршалску униформу и уз вриску своје секретарице Даворијанке (Пауновић, звана “Зденка”, уједно и љубавница партизанског вође - прим. аут) чекао Немце да се преда. Жујовић га је претњама приморао да изађе из пећине. Он је изашао, а борци Пратећег батаљона и скојевци на курсу гинули су штитећи га док се повлачио с булументом секретарица.66 П. Милићевић, Сећања, 57-58.
  О догађајима од 25. маја 1944. Ранковић је сведочио и у интервјуу датом часопису “Дуга”. Ова његова изјава гласи:
  Кад су пећински становници били ван директне опасности, на питање Црног где је Тито, тад је примећено да врховни командант није смео као остали да изађе пред немачки ватромет и да је остао са Зденком и Кардељем да чекају судбину. Тог тренутка Црни је кренуо натраг у пећину, а у њој Тито паралисан, гледа у Зденку... Кад запраште меци око нас, Тито поче да се трза, а Црни му добацује: “Немој много да се трзаш, неће гром у коприве”. То му Тито никад није заборавио.66 П. Милићевић, Сећања, 57.
  А комунистички генерал Павле Јакшић, у књизи “Над успоменама”, о Десанту на Дрвар поред осталог пише:
  Привући ће, при оцењивању ликова појединих руководећих личности НОР-а, пажњу и чињеница да Јосип Броз Тито и Едвард Кардељ нису из Дрварске пећине изашли 25. маја 1944. године одмах после јасно изражене опасности, на брдо изнад пећине, заједно са Сретеном Жујовићем, Александром Ранковићем и Арсом Јовановићем, па је то условило велике губитке бораца у одбрани пећине.66 П. Милићевић, Сећања, 59.
  Јакшић цитира и извештај британске обавештајне службе о Десанту на Дрвар, објављен 1977. године:
  Генерал Црни... члан је Титовог Штаба. Потврдио је да је једини члан Штаба који заиста функционише кад ствари постану тешке и далеко је супериорнији...66 П. Милићевић, Сећања, 60.
  Најискреније сведочење оставила је Лепа Жујовић, супруга Сретена Жујовића, која је такође имала официрски чин и налазила се у Врховном Штабу. У присуству мужа, Лепа Жујовић је изјавила:
  Врховни се “укакио”, тресе се од страха, опустио руке и буљи у ку... (нећу да је вређам, мртва је, и она је његова жртва), она вришти, хистерише, а он чека Немце да им се преда. Уча (Кардељ - прим. аут) чучи у ћошку, не “теорише”. Овом (Жујовићу - прим. аут) је требало пола минута да “очисти” пећину. Пукоше шамари, престаде вриска, њу за тур па кроз рупу, шепави Уча више не чека, али “херој” неће из пећине, не иде му се на брисани простор. Овај (Жујовић - прим. аут) га је потерао, цев на њега прислонио: “Немцима те живог не остављам!” - гурнуо кроз рупу и узгред ногом у “грешно место”.66 П. Милићевић, Сећања, 56.
  Према немачком извештају од 25. маја, батаљон падобранаца “чистио је после спуштања место Дрвар и бранио град”. До подне није погинуо ни један падобранац, а рањено их је 70. Овај први извештај такође бележи: “читавог дана дејствовало је савезничко ваздухопловство”.99 Зборник докумената, том XII, књига 4, 308.
  У поноћ, падобранци су послали телеграм да су опкољени “на доминирајућем положају у Дрвару”. Губици су им остали исти: 70 рањеника, без погинулих. Дакле, видевши да им током дана ни једна јединица не може доћи у помоћ, они су се повукли на одговарајуће место и забарикадирали. До падобранаца је прва стигла 1. пуковска група 373. легионарске дивизије.99 Зборник докумената, том XII, књига 4, 343.
  Ј. Б. Тита су његови људи успели да извуку из пећине, али по цену губитка везе са јединицама. После девет дана непрекидног бежања, са мањом групом партизана, Ј. Б. Тито је, изнурен и преплашен, молио Енглезе да радио везом пошаљу један авион ради бекства у Италију. Ево како је то описао британски генерал Фицрој Маклин, покушавајући да ублажи истину:
  Једног дана Тито је позвао Вивијана (пуковника, британског официра за везу - прим. аут). Вивијан је нашао маршала изнурена и утучена. Маршал је тешка срца дошао до закључка да је немогуће да управља операцијама својих снага широм Југославије, гоњен кроз шуме и стално у покрету... Он је већ био изгубио сваку везу са скоро свим јединицама под његовом командом. Затражио је од Вивијана да уреди евакуацију авионом за њега и његов Штаб.66 Р. и Ж. Кнежевић, Слобода или смрт, 327.
  Авион британског ваздухопловства спустио се на Купрес 3. јуна. У Бари су отпутовали “Тито, његов пас Тигар, шесторица чланова његовог штаба, Вивијан и руска војна мисија”, пише Маклин. 2. #2
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Бекство Ј. Б. Тита из Југославије Енглези су морали да чували као највећу војну тајну, тим пре јер је Черчил дан уочи напада на Дрвар, 24. маја, у британском парламенту одржао један од својих хвалоспевних говора о партизанима и њиховом вођи. Предаја Југославије комунистима улазила је у завршну фазу. Управо тих дана, Черчил је правио планове о привременој влади Тито-Шубашић бан предратне Бановине Хрватске требало је да изврши формалноправни део посла, да би кршење Атлантске повеље имало макар какав легалитет.
  Све је то, међутим, подразумевало Ј. Б. Тита хероја, а не неспособњаковића и бегунца са бојног поља. Зато је пропаганда настављала по старом, а Енглези су притискали Ј. Б. Тита да се врати у Југославију. Компромис је нађен у пребацивању “хероја” на острво Vис. То острво Енглези су већ бранили јаким снагама војске, морнарице и ваздухопловства, а и било је најдаље од обале, тако да вођа комуниста више није морао да се боји да ће му се нешто десити.
  Званични Вашингтон обавештен је о бекству Ј. Б. Тита тек 17. јуна, под изговором да је до “евакуације” дошло “због слома система веза”. Међутим, 23. јуна истина се ипак пробила до америчког конгреса. Огорчен енглеским манипулацијама, посланик Ј. Лесински је најпре изнео праву верзију догађаја:
  На дан 25. маја 1944. немачки радио је јавио да је извршен изненадни напад на Титов Штаб... Три недеље касније та вест није била потврђена од наших савезника... “Ројтер” је јавио да је због немачког напада на Дрвар Титов Штаб био пребачен са једног на други крај Југославије! Препад Немаца на Титов Штаб развејао је мит да Тито има 300.000 присталица. Нико паметан не може да поверује да је 300.000 људи могло бити разбијено и уништено са само неколико стотина непријатељских падобранаца... Како је могућно да тако мале немачке снаге бачене из ваздуха окупирају ослобођену територију, која је износила две трећине Југославије и да Тито побегне под заштиту савезничких топова у Бари у Италију. Титове снаге стварно су имале само банде његових присталица...66 Р. и Ж. Кнежевић, Слобода или смрт, 328.
  Лесински се затим осврнуо на претходну пропаганду о југословенским комунистима:
  Очевидно је, да је Титова активност против Немаца огромно претерана. Мали судари претварани су у читаве офанзиве, слабе банде партизана биле су представљене као читаве армије, мали препади против села и ненасељених предела били су представљени као велике војничке победе... Стварно, још су свежи у нашем памћењу извештаји објављени од стране О. Њ. И: како је Тито извршио инвазију Мађарске, Аустрије, Бугарске, Румуније и Италије. Од свих тих извештаја једини који има мало истине је да је Тито извршио инвазију Италије... Све што амерички народ зна о ситуацији у Југославији, зна кроз саопштења Дирекције за војне информације која нам долазе из Лондона, или Каира, или Барија. А сва три центра су под британском контролом и цензуром.66 Р. и Ж. Кнежевић, Слобода или смрт, 328-329.
  Најзад, Лесински је тражио конкретне мере:
  Сад кад је Титова обмана развејана, има ли још других разлога због којих ми допуштамо да амерички народ буде рђаво обавештен о томе шта се стварно дешава у Југославији. И зачто Сједињене Државе сматрају да је потребно да се напусти храбри генерал Михаиловић. Ми немамо разлога да допустимо да се и даље издаје југословенски народ и његова влада у иностранству по захтеву тајне политике једног другог народа.66 Р. и Ж. Кнежевић, Слобода или смрт, 329.
  Том “другом народу”, Британцима, била је потребна једино формулација да се Тито налази “негде у Југославији”, како је то Черчил саопштио Рузвелту. Јер, ваљало је испоштовати форму да се преговори о примопредаји Југославије воде на југословенском тлу, макар и на најудаљенијем острву.
  Наравно, Стејт департмент је и пре овога имао тачне информације о партизанима. Примера ради, у извештају америчког Бироа ратних информација из Каира, од 19. маја 1944. године, поред осталог се каже:
  Партизани уопште нису тако војнички или политички јаки као што се популарно верује... Ни једна већа насељена површина Југославије није ослобођена. Број ослобођених Југословена, не речунајући избеглице, је мали. Тито не држи ни једну луку, ни једну већу варош, нити и једно острво, сем Vиса (које су заправо заузеле и држале јаке британске снаге - прим. аут). Не контролише ни један важан пут, чак се његов саобраћај врши брдским и шумским стазама.99 М. Аћин Коста, Српска крв, Стаљинова власт 1944, 2.840.
  Катастрофалан пораз у Дрвару енглеска историја касније је бранила “неприпремљеношћу” партизана, зато Што су “скоро целу недељу дана били у покрету”. Ипак, тумачењу десанта на Дрвар од стане Ј. Б. Тита, изреченом на Петом конгресу КПЈ 1948. године, нема равна. Вођа комуниста тада је рекао: “У Седмој офанзиви Немци су ангажовали 18 дивизија, девет бугарских, 150.000 Павелићевих војника, Недићеве снаге и Рупников домобран”...66 Р. и Ж. Кнежевић, Слобода или смрт, 328.
  Уз уобичајену напомену да су Немци у губитке непријатеља убрајали и убијене цивиле, као поуздан извор о “Седмој офанзиви” могу се узети извештаји Команде 15. брдског армијског корпуса. У извештају од 15. јуна, поред осталог пише:
  Успело је: Разбијање матичних области комунистичких банди заузимањем њихових најважнијих командних и снабдевачких центара...
  Елитне комунистичке јединице (1. пролетерска дивизија и 6. личка дивизија) биле су принуђене на борбу и у жестоким борбама тако тешко потучене да су, исцрпљене и изморене, уз недостатак муниције и животних средстава, биле присиљене на повлачење. Оне су добиле наређење да избегавају даље борбе. Vелике губитке претрпеле су и 9, 39. и 4. бандитска дивизија...
  Савезничке мисије су непосредним увидом добиле праву слику борбене снаге банди...
  Наше јединице, тамо где су ступале у борбу, енергично су се бориле, упркос моралне оптерећености услед непријатељеве ваздушне надмоћности.99 Зборник докумената, том XII, књига 4, 339-340.
  Нешто касније, немачки 15. брдски армијски корпус подноси коначни извештај о губицима у Операцији “Реселшпрунг”. Комунисти су имали 1.186 избројано мртвих, још 1.075 процењено мртвих, 238 заробљених и 35 пребеглих. Савезнички губици износили су “четири непријатељска ловца сигурно, а један вероватно оборен”. Сем тога, погинуло је и неколико чланова савезничких војних мисија. Немци и Хрвати имали су следеће губитке: 122 погинула, 635 рањених и 26 несталих.99 Зборник докумената, том XII, књига 4, 342-343.
  Немци нису рашчланили губитке које им је нанела савезничка авијација, од губитака које су им нанели партизани. Може се претпоставити да су губитке падобранцима нанели партизани (61 погинуо, 205 рањених), а да остали губици у великој мери отпадају на дејство савезничке авијације. Извештај 15. брдског армијског корпуса од 15. маја помиње “осетљиво испадање возила из строја, проузроковано нападима нисколетећих авиона”, наводећи и број униШтених возила: 96 аутомобила, четири оклопна извиђачка возила, један оклопни транспортер, један тенк, једна командна кола...99 Зборник докумената, том XII, књига 4, 340-343.
  Другим речима, ово је била једна од највећих ваздушних битака на тлу окупиране Краљевине Југославије. Vођена је између америчке и британске авијације и немачке противваздушне одбране, која се налазила у саставу јединица послатих у напад на партизанску територију у области Дрвара и Босанског Петровца. Американци и Британци су још минуле јесени одвојили део ваздушних снага за снабдевање југословенских партизана, као и за бомбардовање циљева по њиховој жељи, односно за пружање ваздушне подршке. Међутим, катастрофа комуниста у Западној Босни пореметила им је планове. “Тих критичних дана, изведено је више од 1.000 борбених летова”, писао је Маклин.17 З. Кнежев, Западне силе и Југославија у Другом светском рату, 350 (према: Fitzroy MacLean, The Heretic, 220).
  Уместо да се користе на главним фронтовима, преко потребне ваздушне снаге одједном су морале бити послате у Западну Босну, да спашавају Шта се спасти може. Тако су Западни савезници сами плаћали рачун за своју подвалу са југословенским комунистима.
  Потпуковник Борислав Тодоровић, Дражин официр за везу са страним војним мисијама, вест о десанту на Дрвар примио је у Вашингтону. У свој дневник је записао:
  Када после неколико дана сазнадох за напад једног батаљона немачких падобранаца на партизански главни штаб у Дрвару и Титово бекство, са неколицином преживелих, у Италију, морао сам се насмејати на 300.000 добро наоружаних партизана, које је г. Черчил стално истицао у својим говорима. Свакако да тих 300.000 наоружаних бораца нису могли бити груписани око главног штаба, веђ распоређени на широкој просторији, за коју је Тито тврдио да је контролише. Али, ипак, главни штаб би морао бити брањен најмање са две до три герилске бригаде, тј. са 2-3.000 људи. Та снага, да је постојала, могла је без велике муке да одбије напад две чете падобранаца, а не да главни командант сређним бекством једва извлачи голи живот. Сетио сам се напада једног другог немачког батаљона на главни штаб Ђенерала Михаиловића, извршен у зору 6. септембра 1943. године. Тај напад био је лако одбијен, чак је и немачки командант заробљен, иако се око главног штаба налазило само око 400 четника. Али, истина је била забрањена јавности. Цензура није дозвољавала да се руши углед маршалу, славном команданту велике армије партизана, тако јадно разбијене од две немачке чете.17 Б. Тодоровић, Последњи рапорт, 494.

 3. #3
  Iskusan
  Učlanjen
  04.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selo veselo
  Poruke
  5.754
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Nemački gubici su bili 789 ubijenih, 929 ranjenih i 57 nestali. Procenjeno je da su partizani imali 6.240 mrtvih zajedno sa zarobljenima, uključujući i mnogo civilnih žrtava.

  p.s. naravno da su partizani imali mnogo žrtava jer su se manje više goloruki borili protiv elitne SS jedinice, ali su uspeli da ih pobiju 80%.
  Naravno da izdajnik Draža nije imao gubitaka od strane Švaba jer je sa njima sedio, jeo gibanice i razmišljao kojeg sledećeg domaćina (srpskog) da optuži da je komunist da bi ga zaklao i opljačkao.

 4. #4
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.215
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2447

  Podrazumevano

  Partizani i komunisti su barem znali da smisle lepe bajke ....

  Cetnici NISU ZNALI NISTA.

  Citat Original postavio tetragramaton Pogledaj poruku
  Nemački gubici su bili 789 ubijenih, 929 ranjenih i 57 nestali. Procenjeno je da su partizani imali 6.240 mrtvih zajedno sa zarobljenima, uključujući i mnogo civilnih žrtava.

  p.s. naravno da su partizani imali mnogo žrtava jer su se manje više goloruki borili protiv elitne SS jedinice, ali su uspeli da ih pobiju 80%.
  Naravno da izdajnik Draža nije imao gubitaka od strane Švaba jer je sa njima sedio, jeo gibanice i razmišljao kojeg sledećeg domaćina (srpskog) da optuži da je komunist da bi ga zaklao i opljačkao.
  Svaka cast na komentaru!

  Draza se jedino i borio protiv Srba (Komunista i onih islamske veroispovesti).

  Draza je jedan u dugom nizu primera u istoriji kako Srbi od LUZERA i GUBITNIKA prave sebi heroje!
  Poslednji put ažurirao/la Mrkalj : 13.01.2010. u 12:48 Razlog: spojene poruke.
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 5. #5
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano

  Брате и моја баба по мајци бог да јој душу прости је била код вас комунаца, и са 17 година је већ иза себе имала све од Неретве до Козаре. Боље да ти не кажем какво је мишљење имала о њима што су је као дете слали у прве линије. Не мислим ја ништа лоше о неком што је узео пушку и отишао у партизане, већ о онима што су их водили,тј. Титу, Ранковићу, Крцуну, Пијадеу и другим шљамовима што су децу терала пред бајонете а сами у позадини уживали. И тај Тито је док је твој дед цркавао од глади и ишао пред митраљезе јео најбољу храну баш га било брига што други узалуд гину.Е зато ја и презирем њега и његове.

  И мој покојни деда стриц бог да му душу прости је био командант четничког батаљона, шта мислиш какав би шамар добио од њега који се борио у биткама за Пријепоље и Прибој 1943. да му кажеш да су четници сарађивали са Немцима?
  Poslednji put ažurirao/la Mrkalj : 13.01.2010. u 12:48 Razlog: spojene poruke.

 6. #6
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.918
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Obrisao sam několiko uvrědljivih postova. Disutanti nemaju zadovoljavajuću kulturu diskusije.

  Od sada brišem sve postove sa diskursom "mi-vi" / "naši-vaši". Dozvoljavam samo postove sa informacijama, argumentima, dokumentima i primarnim izvorima.

 7. #7
  Iskusan krauterbox (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novorosijsk
  Poruke
  5.480
  Reputaciona moć
  274

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Pozivati se u ovakvim pitanjima na ekonomistu, kursistu Večernjih Novosti i istoričara amatera Miloslava Samardžića, je isto kao i argumentovati sa Stevanom Mirkovićem ... u stvari Stevan je čak mnogo relevantniji - on je barem svjedok i učesnik.
  Ein Gespenst geht um in Europa - das Gespenst ...

 8. #8
  Elita Добро дошли (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Тимочка крајина
  Poruke
  19.172
  Reputaciona moć
  457

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
  Obrisao sam několiko uvrědljivih postova. Disutanti nemaju zadovoljavajuću kulturu diskusije.
  Od sada brišem sve postove sa diskursom "mi-vi" / "naši-vaši". Dozvoljavam samo postove sa informacijama, argumentima, dokumentima i primarnim izvorima.
  Најзад!
  Дошао је ред - да се уведе ред и у постављање тема и коментара. Неможе свака ,,шуша'' да измишља Историју и свашта, без аргументоване и потврђене чињенице (линк/историјски нефалсификован документ), насоли сијасет глупости а потом га неко од истомишљеника, договорно потврђује.У последње време то је постао манир појединих Форумаша, тако да се више неможе ништа са сигурношћу и озбиљно на овом ПДФ-у прочитати. Ипак је ово озбиљан ПДФ - Историја и не треба да се дозволи да неко са њим прави спрдњу.
  Модератори, надаље је Ваше!

 9. #9
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.918
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Citat Original postavio žirica Pogledaj poruku
  Најзад!
  Дошао је ред - да се уведе ред и у постављање тема и коментара. Неможе свака ,,шуша'' да измишља Историју и свашта, без аргументоване и потврђене чињенице (линк/историјски нефалсификован документ), насоли сијасет глупости а потом га неко од истомишљеника, договорно потврђује.У последње време то је постао манир појединих Форумаша, тако да се више неможе ништа са сигурношћу и озбиљно на овом ПДФ-у прочитати. Ипак је ово озбиљан ПДФ - Историја и не треба да се дозволи да неко са њим прави спрдњу.
  Модератори, надаље је Ваше!
  Takođe, ne može svako ko osěća potrěbu něšto da kaže to i da kaže ako nije tema.

  Čitajte knjige ljudi, pa onda diskutujte - ovdě imate par hiljada naslova: www.istorijabalkana.com

 10. #10
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.918
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Citat Original postavio krauterbox Pogledaj poruku
  Pozivati se u ovakvim pitanjima na ekonomistu, kursistu Večernjih Novosti i istoričara amatera Miloslava Samardžića...
  Grěška. Samardžić je postavljen kao problem kojim se tema bavi. Na diskutandima potforuma Istorija je da argumentovano ospore ili potvrde njegove tvrdnje.

 11. #11
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
  Grěška. Samardžić je postavljen kao problem kojim se tema bavi. Na diskutandima potforuma Istorija je da argumentovano ospore ili potvrde njegove tvrdnje.
  1.desant na drvar nije politicka akcija , nego vojna
  2. samardzic izuzev sto nije istoricar , i nema nikakvu metodologiju (izuzev kafanskog ogovaranja ) , ne zna gde jedna komanda pocinje , a druga prestaje.
  3. u njegovim traktatima nema primarnih izvora , nego samo ; rekao je ovaj, i rekao je onaj ( sto nisu cak ni tercijarni izvori)
  4. o operaciji "konjicev skok" (operacija rosselsprung) , ljudi su magistrirali ;
  OPERATION RÖSSELSPRUNG
  AND THE ELIMINATION OF TITO, 25 MAY 1944:
  A FAILURE IN PLANNING AND INTELLIGENCE
  SUPPORT
  SUBMITTED IN PARTIAL FULFILLMENT
  OF THE REQUIREMENTS FOR THE DEGREE OF
  MASTER OF MILITARY STUDIES
  AUTHOR: Lieutenant-Colonel Wayne D. Eyre, Canadian Army
  Academic Year 2001-2002

  ovo je nemacka vojna mapa te operacije


  cetnici koji su sudelovali na nemackoj strani imaju i svoju zastavicu, vidljivu na mapi

 12. #12
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano

  Дај ми само један немачки документ који може да потврди учешће четника у операцији Реселшпрунг. Овако могу да поверујем да си и то цртао, као што си одрадио одликовање Ђуришића.

  И шта би требало да значи ово TSChetniks? Ај ми то објасни

  И откуд четници у рејону Ливна?
  Poslednji put ažurirao/la Mrkalj : 13.01.2010. u 15:41 Razlog: spojene poruke.

 13. #13
  Poznat
  Učlanjen
  28.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.272
  Reputaciona moć
  158

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Имам утисак да су и у ово мало конструктивне дискусије помешане бабе и жабе. Наиме, једно је десант на Дрвар, као операција у тактичком смислу релативног ограниченог обима, са циљем да се ухвати Тито, а друго масивна војна акција у западној Босни у којој су партизани наводно разбијени или нису разбијени него су не знам шта. Чињеница је да је Тито побегао тј. није ухваћен и да је десант завршен неуспехом.

  О томе пише и Ото Скорцени у својим мемоарима који су се ове године (додуше у катастрофалном издању) појавили на српском језику. Скорценијеви мемоари се дотичу и верзије која се ту и тамо појављује, како је наводно он сам имао учешћа или чак командовао операцијом.

  У стварности, Скорцени је добио задатак да припреми препад на Врховни штаб и Тита и док је то радио (у тајности, што је ваљда разумљиво) локална немачка команда (у Бањалуци) је независно од њега предузела акцију, коју је Скорцени критиковао као неприпремљену и погрешну. Пише како је заробљена само Титова маршалска униформа. Занимљиво ми је да на том прилично безначајном детаљу инсистирају и Скорцени и партизанска историографија, партизански филмови итд. Помишљам да је детаљ можда и преузет од Скорценија, где се изворно појавио.

  Ко није чуо ко је Ото Скорцени http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Skorzeny
  "Весма бо трудно Славјан от заматорелих мнениј отвратити."

 14. #14
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Citat Original postavio Bastiani Pogledaj poruku
  Имам утисак да су и у ово мало конструктивне дискусије помешане бабе и жабе. Наиме, једно је десант на Дрвар, као операција у тактичком смислу релативног ограниченог обима, са циљем да се ухвати Тито, а друго масивна војна акција у западној Босни у којој су партизани наводно разбијени или нису разбијени него су не знам шта. Чињеница је да је Тито побегао тј. није ухваћен и да је десант завршен неуспехом.

  О томе пише и Ото Скорцени у својим мемоарима који су се ове године (додуше у катастрофалном издању) појавили на српском језику. Скорценијеви мемоари се дотичу и верзије која се ту и тамо појављује, како је наводно он сам имао учешћа или чак командовао операцијом.

  У стварности, Скорцени је добио задатак да припреми препад на Врховни штаб и Тита и док је то радио (у тајности, што је ваљда разумљиво) локална немачка команда (у Бањалуци) је независно од њега предузела акцију, коју је Скорцени критиковао као неприпремљену и погрешну. Пише како је заробљена само Титова маршалска униформа. Занимљиво ми је да на том прилично безначајном детаљу инсистирају и Скорцени и партизанска историографија, партизански филмови итд. Помишљам да је детаљ можда и преузет од Скорценија, где се изворно појавио.

  Ко није чуо ко је Ото Скорцени http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Skorzeny
  Да, то је заиста интересантно за чути. Хвала на овоме. Иначе још једно питање за киселог: шта би поред легенде која каже TSChetniks требало да значи 500 Serbische Partisanen?

 15. #15
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Да, то је заиста интересантно за чути. Хвала на овоме. Иначе још једно питање за киселог: шта би поред легенде која каже TSChetniks требало да значи 500 Serbische Partisanen?
  500 srpskih gerilaca (ne regularaca), u prevodu. zasto pitas?

 16. #16
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Зато што не знам шта значи али сам сигуран да четници нису деловали у рејону Ливна.

 17. #17
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.918
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Citat Original postavio kiseli1 Pogledaj poruku
  500 srpskih gerilaca (ne regularaca), u prevodu. zasto pitas?
  Definiši gerilce i regularce. A imaš još jedan dug, ako se ne varam.

 18. #18
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Дај ми само један немачки документ који може да потврди учешће четника у операцији Реселшпрунг. Овако могу да поверујем да си и то цртао, као што си одрадио одликовање Ђуришића.

  И шта би требало да значи ово TSChetniks? Ај ми то објасни

  И откуд четници у рејону Ливна?
  ne znam koco. sigurno da ce ih samardzic maknuti iz tog rejona ako ga lepo zamolis;
  http://en.wikipedia.org/wiki/Raid_on_Drvar

  http://www.vojska.net/eng/world-war-2/operation/rosselsprung-1944/order-of-battle/axis/

  inace , mapa je sa vojnog sajta
  http://www.bmlv.gv.at/omz/ausgaben/artikel.php?id=455

  pa procitaj tekst

 19. #19
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Прво нисам Коча већ његов ортак са Погледа, друго Није стављена фуснота која може да потврди, треће мапа је нетачна у погледу четника јер су они у рејону Ливна имали само батаљончић ,,Стари Вујадин''који је марта 1942. прешао у партизане.
  Poslednji put ažurirao/la Ненад : 13.01.2010. u 16:10

 20. #20
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
  Definiši gerilce i regularce. A imaš još jedan dug, ako se ne varam.
  1.zasto se ne obratis sajtu na kojem je mapa, pa od njih zahtevaj definiciju...

 21. #21
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.368
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Citat Original postavio kiseli1 Pogledaj poruku
  ne znam koco. sigurno da ce ih samardzic maknuti iz tog rejona ako ga lepo zamolis;
  http://en.wikipedia.org/wiki/Raid_on_Drvar

  http://www.vojska.net/eng/world-war-2/operation/rosselsprung-1944/order-of-battle/axis/

  inace , mapa je sa vojnog sajta
  http://www.bmlv.gv.at/omz/ausgaben/artikel.php?id=455

  pa procitaj tekst
  Iako danas nemam vremena da se bavim forumom, samo bih prvo pozdravio Nenada i to sto je odlucio da pise na Krstarici...resetanje komunjara i njihovih potomaka cinjenicama sada tek postaje igra

  Ako ovde neko ima potrebu da se krije iza nekog novog nika, onda si kiseli to ti...Zasto? odgovor je vrlo jednostavan...zato sto si vise puta uhvacen u lazima i falsifikatima od kojih je jedan licno tvoje delo...

  Sto se mene tice, kao dokazanom falsifikatoru treba da ti bude zabranjen pristup forumu...Ti nisi uspeo da dokazes drugacije, tj. nisi uspeo da opovrgnes tvrdnje da si licno autor falsifikata...

  Na moderatorima je da reaguju, a ja cu da podsetim...Jer ti kad god bivas uvacen u lazima pritajis se na par dana u nadi da ce biti zaboravljeno...

  http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=284957&page=63

  Nenade ako nemas nista protiv, dodao bih samo da nase postove ljudi mogu da prate i na Pogledima, pogotovo tvoje, jer si znatno duze tamo.

  _______________

  Kao sto rekoh, navratio sam samo na kratko danas, jer sam zauzet priprema za vecerasnji docek Pravoslavne srpske Nove godine...Zelim Vam svima lep provod i sve najbolje pa se cujemo sutra...
  Poslednji put ažurirao/la Koča : 13.01.2010. u 16:32
  „Страст за истином прошлости је најбољи израз животне снаге у човеку и нарочит облик његовог поштовања самог себе“. (Иво Андрић)

 22. #22
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Хвала пренећу им постове, пошто они баш и не залазе превише овде.

 23. #23
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  kako bi bilo da das neki odgovor na web sajtove, i citate koje sam postavio
  argumentovana diskusija ne podrazumeva citiranje samardzica(...).
  ili ovo nije namenjeno diskusiji , nego samo monologu; "cetnici united"..nego, ne znam da li si primetio, cetnici se uvek slikaju ispod one svoje piratske zastave, nigde nema jugoslovenske...
  Poslednji put ažurirao/la ljuba miljkovic : 13.01.2010. u 20:18 Razlog: uvredljiv sadržaj.

 24. #24
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Прво нисам Коча већ његов ортак са Погледа, друго Није стављена фуснота која може да потврди, треће мапа је нетачна у погледу четника јер су они у рејону Ливна имали само батаљончић ,,Стари Вујадин''који је марта 1942. прешао у партизане.
  interesantno; cetnici presli u partizane i to jos 1942 godine
  i kazes mapa je netocna , ili komunisticki falsifikat, ili nisu dobro obavesteni, ovi likovi na vojnom sajtu. sigurno ce im samardzic objasniti sve njihove greske....
  drugim recima;
  1. samardzic je u pravu
  2. ako samardzic nije u pravu pogledaj pod broj jedan.
  Poslednji put ažurirao/la ljuba miljkovic : 13.01.2010. u 20:18 Razlog: uvredljiv sadržaj.

 25. #25
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Десант на Дрвар и комунистичке бајке

  Аман ваљда човек боље зна четничке јединице од тебе ко што ти знаш боље партизанске од њега. Прихвати чињеницу да четници нису могли да дејствују из тог правца хтели не хтели јер их није ни било у том делу, докле ко папагај да понављам . Чињеница је да је по питању наводног дејствовања четника мапа нетачна. Иначе у вези http://en.wikipedia.org/wiki/Raid_on_Drvar не видим фусноту која потврђује учешће четника, у вези http://www.vojska.net/eng/world-war-...f-battle/axis/ 501 и 502 корпус нису постојали, тј. није постојало то име корпуса већ је Дража кад је имао 1942. план за уништење Бихаћке републике одредио да на територијама тако названим дејствују чини ми се 1. далматински и велебитски корпус, ако не грешим. А што се тиче Босанско-Крајишког корпуса и корпуса Гаврило Принцип, на мапи не пише њихово дејство нити су означени. А што се тиче http://www.vojska.net/eng/world-war-...f-battle/axis/ не разумем немачки, пошто сам учио руски и не видим где се помињу четници. Иначе наравно да се не сликају са Југословенском заставом, јер су били претежно српска војска и то је настављање традиције старих четника који су први имали такву заставу и паролу ,,Са вером у Бога-за Краља и отаџбину.''
  Poslednji put ažurirao/la Ненад : 13.01.2010. u 17:39

Slične teme

 1. Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 09.01.2010., 10:09
 2. Снага комунистичке жене!
  Autor Komunistkinja u forumu Politika
  Odgovora: 451
  Poslednja poruka: 20.11.2009., 08:39
 3. Нема више бајке зване: С Ф Р Ј
  Autor Добро дошли u forumu Politika
  Odgovora: 973
  Poslednja poruka: 25.07.2009., 07:12
 4. Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 12.10.2008., 13:50

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •