Francuska je štitila generala Antu Gotovinu i pokušavala nagovoriti Carlu del Ponte da odustane od njegovog uhićenja. Objavio je to francuski dnevni list Liberation, citirajući upravo objavljene bilješke umirovljenog generala Phillippea Rondota, a prenosi Jutarnji.hr.

Rondot je slavni francuski obavještajac, poznati francuski “superšpijun” koji se može pohvaliti uhićenjem Carlosa, najtraženijeg svjetskog terorista. Prije “Operacije Gotovina” bio je uključen u uhićenja haaških optuženika.

“Neka A.G. ostane tamo gdje jest!”, zapisao je 8. travnja 2003. Gotovina je tada bio gotovo dvije godine u bijegu, od ljeta 2001. kad je u Hrvatsku stigla tajna optužnica. U travnju 2003. francuski general Phillippe Rondot poslan je u tajnu misiju u Dubrovnik, piše Liberation. Nakon susreta s jednim svojim kontaktom u Hrvatskoj, Rondot je zapisao: Gotovina se neće predati. Ministrica obrane Michelle Alliot-Marrie mu je odgovorila: “To nam odgovara”.

Francuzi su željeli spasiti kožu Anti Gotovini, piše Liberation. Planirali su pregovarati o njegovoj slobodi u zamjenu za hvatanje drugog traženog zločinca. Kojeg, to francuski list ne otkriva. No glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte nije se dala preveslati. U razgovoru s ministricom Michelle Alliot-Marrie u lipnju 2003., Carla del Ponte bila je jako kritična prema toj ideji. “Prevarit ćemo je”, zaključuje Rondot. “Što se tiče generala G, vjeruje da kočimo”, zapisao je.

U svibnju 2005. Carla del Ponte potvrdila je novinarima da je general Rondot bio uključen u potragu za odbjeglim hrvatskim generalom, ali bez uspjeha. Već tada, prije nego što je Gotovina uhićen, u medijima se spekuliralo o pravoj prirodi Rondotove misije u Hrvatskoj. Od prvih dana bijega Ante Gotovine u ljeto 2001. krenule su špekulacije da ga štite Francuzi, s obzirom na to da je kao pripadnik Legije stranaca imao i francusko državljanstvo.

Špekulacije su se razmahale nakon što je objavljeno da je Gotovini produljena francuska putovnica 2001. u vrijeme kad se već znalo da će biti optužen. Bivši francuski časnici i ranije su tvrdili da je Gotovina još osamdesetih postao suradnik DGSE, francuske tajne službe kojoj je pripadao i general Rondot.

Prema Liberationu, Rondot je 17. svibnja 2005. pisao izvještaj za Elizejsku palaču o odnosima francuske vanjske kontraobavještajne službe DGSE s Gotovinom. “DGSE je imala odnose s Hrvatima od druge polovine 2001. Od tada je postojala misija tajne pomoći hrvatskim specijalnim snagama, koja je okončana 2000. godine. Časnici francuske tajne službe bili su u vezi s Gotovinom u Zagrebu i Zadru”, zapisao je Rondot.

Bili su na terenu i promatrali tijek operacije Oluja, zbog koje je Gotovina optužen pred Haaškim sudom. “General Gotovina mi je dao do znanja da nikada neće otkriti veze koje su mogle postojati između njega i nas, za vrijeme rata”, zapisao je Rondot. I on je bio protiv uhićenja Gotovine: u travnju 2005. poručio je ministrici obrane: “Ne želim na prijevaru uhvatiti generala Gotovinu: ona se složila”, prenosi Liberation.c/p
Svaka čast Francuzima http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/69312/Default.aspx