Gazda Jezda traži da ga deportuju u Ekvador
Vesti - Srbija | SrbijaNet | 12 januar 2010

Vlasnik propale štedionice “Jugoskandika” okrivljen za malverzacije, Jezdimir Vasiljević, poznatiji kao Gazda Jezda (61), izrazio je želju da iz Holandije bude deportovan u Ekvador, a ne u Srbiju.

Vasiljevićeva supruga je državljanka Ekvadora, pa je tako i on dobio njihovo državljanstvo, te želi da ga pošalju tamo, ukoliko već mora biti deportovan.

Vlasnik “Jugoskandika” uhapšen je 4. aprila prošle godine u Holandiji nakon što je predao lažna dokumenta za dobijanje azila. Od tada se nalazi u jednom selu pored Groningena u kućnom pritvoru i pod stalnim je nadzorom.

Ministarstvo pravde Srbije momentalno je zatražilo njegovo izručenje, jer je Srbija za njim raspisala Interpolovu poternicu. Međutim, problem je što krivično delo za koje je optužen u Srbiji ne postoji u holandskim zakonima.

- Mislim da njima nije poznata društvena svojina, tako da može da se desi da bude proteran u Ekvador – rekao je za “Blic” Vasiljevićev branilac u Srbiji, advokat Dragoljub Đorđević.

Inače, Srbija i Holandija nisu potpisale međusobnim bilateralni sporazum o izručenju, ali su obe zemlje potpisnice međunarodne konvencije o izručenju.