Pisano je na temi

Moze li Evro zona uopste opstati? The Levy Economics Institute

da prema ovom americkom institutu ekonomija Evrozone dozivljava slom brze nego u Sjedinjenim Drzavama.


Nesto kasnije mozete procitati sopstveno zapazanje da se stvara utisak da je Evrozona u statusu visokog rizika.

Takodje:

“Objektivno, iako problem nesumnjivo, postoji Grcka ne bi trebalo da bude veliki problem za Frankfurt i Evrozonu.”


Sada Jeff Nielson na seekingalpha.com pise da se evropske slabosti u USA i britanskim medijima preuvelivaciju.

Evropske slabosti jako preuvelicane

Europe's Weaknesses Grossly Exaggerated

seekingalpha.com/article/179524-europe-s-weaknesses-grossly-exaggerated

Neki izvodi iz clanka:

Sa kalifornijskom ekonomijom koja predstavlja 12% (ili 1/8) ukupnog BDP (bruto domaceg proizvoda) USA, i krecuci se na ivici bankrota, bilo je daleko manje govora o tome da problemi Kalifornije vode u ekonomski kolaps, ili raspad USA nego preuvelicana buka oko Grcke.

Medjutim, mozda najbolje uparivanje sa kim da poredimo tekuce neprilike Grcke je sa ekonomijom ‘treceg sveta’, gde je nezaposlenost odraslih muskaraca bila skorasnje procenjena na oko 50%: u drzavi Micigen. Cak posle kolapsa ekonomije, to jos predstavlja vece ucesce u BDP USA (preko 2%) nego sto Grcka predstavlja u EU.

Da li je neko cuo procene 50% medju grckim, odraslim muskarcima.

Dalje, micigenska ekonomija je uvek bila ekonomija jedne industrije (auto sektor), vecinom ta industrija se odrzava u zivotu kroz vladinu “zivotnu podrsku”. Grcka ekonomija nema slicnu osetljivost.

Danas je Goldman Saks dodao novu ostricu napada na ovu premazanu kampanju: Spaniju. Jasno, spanska ekonomija je u dubokoj nevolji. Sa dokazivim evropskim najekstremnijim balonom nekretinina, i ekonomijom koja je postala skoro kompletno zavisna na rastu sektora nekretnina, ima ocigledeno previse toga da se kritikuje. Medjutim, ponovo americki hipokriti ganjaju mogucnosti da podriju Evropu, dok ignorisu njihovu vlastitu situaciju.

“Ako zapocnete imajuci ozbiljne probleme kredita-svesno nalik Spaniji, onda problem za evro kredibilitet i cene u odnosu na druge valute postaje mnogo veci problem,” izjavio je Goldman Saksov “sef ekonomista” Dzim O’Nil.

Da, spanski balon nekretnina je bio skoro kao kalifornijski ekstremni balon. Kako ljudi sigurno mogu pamtiti, Kalifornija je funkcionisala bez budzeta dva meseca ove godine – kako su se drzavni sluzbenici borili da zatvore finansijsku-rupu od 20 milijardi dolara – i samo 80 milijardi dolara novog duga koji je Kalifornija uzela 2009.