Историја српског писма
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Историја српског писма

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  27.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  47
  Reputaciona moć
  0

  Arrow Историја српског писма

  Већ неко време ме интересује како је хронолошки текао развој српског књижевног писма и која су се све писма користила званично и у пракси током историје а видим да овде има лингвиста који поседују доста знања па би можда могли да напишу овде своја знања о тој тематици.


  Ако бисмо занемарили до сада јасно непотврђене научне хипотезе (које имају основа) о претходним словенским (па тиме и српским) писмима, може се рећи да се, у различитим раздобљима српски књижевни (стандардни) језик писао латиницом, глагољицом, ћирилицом и арапским писмом.

  До коначног стварања српске средњовековне феудалне државе и дефинитивног приклањања византијском културном простору за време Стефана Првовенчаног Немањића и његовог брата Светог Саве (Растко Немањић), приморско (јадранско) језгро српског етничког простора је условно напоредо користило латиницу, глагољицу и ћирилицу. И то управо тим редоследом. Колонизујући некада римске градове по јадранској обали, првобитно су прихватили латиницу за своје писмо. Постепеним и све интензивнијим окретањем ка стандардном језику и писму створеним за своје потребе, окренули су се коришћењу глагољице. Да би, на крају, прихватили ћирилицу као ефикасније и у византијски културни простор уклопљеније писмо.

  Од 11. века па све до прве половине 20. једино писмо у масовној културној употреби Срба било је ћирилица. Због разноразних забрана коришћења ћирилице у Аустроугарској (данашњој Војводини и Војној крајини), као и у Босни и Херцеговини и Далмацији, били су присиљени да користе латиницу.

  У времену док је Дубровник био независна држава, заједно са посебним идентитетом својих житеља, саграђеним на основу српског и хрватског етницитета, као и латинске културе, може се рећи да је мањи део Срба за своје културне потребе користио латиницу.

  Током владавине Турака посебну потребу су имали делови српског и хрватског етницитета који су примили исламску вероисповест. Они су користили арапско писмо посебно прилагођено доминантим језичким системима у Босни.

  Од почетка 19. века и стварања српско-хрватског језичког договора, прво местимично, а потом све интензивније, Срби су почели користити латиницу. Најзначајнији српски културни радник друге половине 19. века, Ђура Даничић, своје најзначајније дело, Рјечник Југославенске академије знаности и умјетности започео је писати (напомена: Ђура Даничић је половином 19. века започео са писањем Рјечника ЈАЗУ, који је довршен тек седамдесетих година 20. века), али посебном, реформисаном латиницом чији су знакови у потпуности одговарали ћириличким и делимично правилу "једно слово за један глас". Та је латиница остала у употреби током двадесетог века само код одређеног броја хрватских филолога.

  По стварању Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (потом Краљевине Југославије) државна власт, а касније и власт Комунистичке партије Југославије, је желела да спроведе идеју о наднационалном језику: српскохрватском. Током целог двадесетог века постојала је јака тежња ка унификацији српске („источне“) и хрватске („западне“) стандардне варијанте српскохрватског језика. Тежња се огледала у уједначавању различитих језичких форми, укључујући и у уједњачавању писма.

  По правопису, ћирилица и латиница су стандардна писма савременог стандардног српског језика (двоазбучје). По уставу из 2006. у службеној употреби у Републици Србији, на целој њеној територији је српски језик и ћирилично писмо, као и у Републици Српској. Службена употреба латинице је регулисана законом и у званичној је службеној употреби у срединама где су присутне мањине које користе латиницу, док у Црној Гори службено писмо као такво не постоји, па се и у службене сврхе равноправно користе оба стандардна писма црногорског, односно српског језика. Устав, и уопште држава, може својим актом одредити који ће језик бити у службеној употреби у државним органима, па самим тим и које ће писмо бити у службеној (административној) употреби. Тако је 2006. уставом ћирилица проглашена службеним писмом државне управе на целој територији Републике; међутим, често се погрешно верује или тумачи да та уставна одредба брише латиницу - закон се не бави језичком нормом ни на који начин, те су стандардна писма стандардног српској језика, као и до тада остале и ћирилица и латиница.


  Ако неко може још нешто да дода или исправи у овом штуром и оскудном коментару, добродошао је.
  Свако креира своје коментаре. 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  14.01.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.117
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Re: Историја српског писма

  Tema odlicna.


  ,,По правопису, ћирилица и латиница су стандардна писма савременог стандардног српског језика (двоазбучје). По уставу из 2006. у службеној употреби у Републици Србији, на целој њеној територији је српски језик и ћирилично писмо, као и у Републици Српској. Службена употреба латинице је регулисана законом и у званичној је службеној употреби у срединама где су присутне мањине које користе латиницу, док у Црној Гори службено писмо као такво не постоји, па се и у службене сврхе равноправно користе оба стандардна писма црногорског, односно српског језика. Устав, и уопште држава, може својим актом одредити који ће језик бити у службеној употреби у државним органима, па самим тим и које ће писмо бити у службеној (административној) употреби. Тако је 2006. уставом ћирилица проглашена службеним писмом државне управе на целој територији Републике; међутим, често се погрешно верује или тумачи да та уставна одредба брише латиницу - закон се не бави језичком нормом ни на који начин, те су стандардна писма стандардног српској језика, као и до тада остале и ћирилица и латиница.''

  Ovaj deo mi nije jasan.

 3. #3
  Početnik
  Učlanjen
  27.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  47
  Reputaciona moć
  0

  Post Re: Историја српског писма

  Па укратко речено - у Србији је данас званично писмо ћирилица уз употребу латинице у ситуацијама где је то регулисано законом (из неког разлога) и за националне мањине које користе искључиво латиницу као писмо. У Црној Гори још није дефинисано службено, државно писмо па се користи и латиница и ћирилица по слободној вољи.
  Е сад, иако је главно писмо ћирилица то не значи да ни латиница није у званичној употреби на територији државе тако да се практично и коришћење латинице сматра легалним и званичним. То није баш скроз ни мени јасно али пуно тога није јасно у функционисању и других појединих државних органа...

  Устав Србије - члан 10 о језику и писму:
  http://www.sllistbeograd.rs/documents/ustav_republike_srbije_lat.pdf
  Свако креира своје коментаре.

 4. #4
  dakica nije na forumu
  - упишите своју тренутну активност
  Ističe se dakica (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.610
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano Re: Историја српског писма

  1. Ђуро Даничић јесте био Србин. Био је члан ЈАЗУ, а не САНУ.

  То је неспорно, али јесте спорно да је био српски културни радник.

  2. Српска ћирилица има 30 слова.
  Црногорска ћирилица има 33 слова.

  Црногорски језик се не записује српском ћирилицом.

 5. #5
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.982
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  515

  Podrazumevano Re: Историја српског писма

  Dakica: Црногорска ћирилица има 33 слова.
  Otkad?

  Dakica: То је неспорно, али јесте спорно да је био српски културни радник.
  Šta si pročitao od Daničića?

 6. #6
  dakica nije na forumu
  - упишите своју тренутну активност
  Ističe se dakica (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.610
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano Re: Историја српског писма

  1) Од прошле године.

  Crna Gora
  Ministarstvo prosvjete i nauke

  PAVOPIS CRNOGORSKOG JEZIKA
  s pravopisnim rječnikom

  2009.
  PODGORICA

  http://www.gov.me/files/1247664841.pdf

  2) Нисам ништа. Није било потребе.

  Што се тиче ове теме апсолутно је радио на штету српског језика.

Slične teme

 1. Писма за Бога
  Autor Alekasandar3 u forumu Politika
  Odgovora: 82
  Poslednja poruka: 27.10.2010., 18:08
 2. Odgovora: 191
  Poslednja poruka: 28.07.2010., 21:02
 3. ПИСМА
  Autor opšte dobro u forumu Politika
  Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 09.07.2008., 02:50
 4. ДВА ПИСМА - ПРЕДНОСТ СРПСКОГ ЈЕЗИКА??!!
  Autor ГЕНЕРАЛ НЕДИЋ u forumu Politika
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 23.12.2006., 02:44
 5. Историја српског народа
  Autor Kazanova u forumu Istorija
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 14.12.2004., 01:41

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •