Ahmadinedžad kao Milošević

Poruka
23.163
Stratfor: Ahmadinedžad kao Milošević
...
Agencija za strateška predviđanja ocenjuje da vlast u Iranu neće pasti brzo, kako se veruje na Zapadu, usled talasa protesta. Po njima, verovatnije je da će se to desiti tek kada protivnici predsednika Mahmuda Ahmadinedžada primene metode srpske opozicije kojima je srušen režim Slobodana Miloševića 2000. godine.

U analizi Statfora se navodi da su protesti i oštre akcije iranskih vlasti protiv demonstranata naveli većinu zapadnih medija i analitičare da veruju da su spremni svi elementi za pad klerikalnog režima - "većina veruje da je pitanje vremena kada će Teheran videti promenu režima".

Stratfor, međutim, navodi da protesti iranskih studenata nisu dovoljni i da bi opozicija trebalo da primeni metode srpske opozicije: uključivanje širih slojeva stanovništva u proteste i pridobijanje pripadnika aktuelnog režima, posebno elitnih bezbednosnih snaga.

Zapad nemire u Iranu vidi kao nastavak "obojenih revolucija" iz bivšeg Sovjetskog Saveza, poput ukrajinske "Narandžaste revolucije" 2004. godine.

Držeći se poslednje mode, navodi Stratfor, opozicija u Iranu je izabrala zelenu boju, tj. "zeleni pokret".

"Čini se da su svi elementi 'obojene revolucije' u igri u Iranu: režim parija održava moć, uprkos, naizgled, krađi na izborima, dok navodno liberalna/prozapadna opozicija pokreće niz protesta koji samo naglašavaju nestabilnost i nepopularnost režima", slika je situacije u Iranu na Zapadu, navodi Stratfor.

Teksaška agencija međutim dodaje da bi analitičari sa Zapada, koji misle da prisustvuju promeni režima u Teheranu, mogli da povuku "delekovidiju paralelu" sa svrgavanjem srpskog predsednika Slobodana Miloševića 2000, u takozvanoj "Buldožer revoluciji".

Miloševićeva Srbija je, navodi se u analizi, krajem 2000. takođe bila država parija koja je odbijala da popusti u vezi s Kosovom na prilično isti način na koji Teheran odbija da popusti po pitanju svog nuklearnog programa.

Ali, ako je porediti Iran danas sa Srbijom 2000, onda je promena režima trebalo da se desi odmah posle junskih izbora kada su protesti bili najači, navodi Stratfor dodajući da bi "mnogo realističnija (i bolnija) analogija bila sa Srbijom 1991".

Stratfor podseća na protest 9. marta 1991. koji je predvodio lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i oštru akciju policije, kao i izlazak beogradskih studenata na ulice.

Miloševićeva reakcija na proteste smanjila je motivisanost za dalje nasilne proteste, a moć je zadržavao takođe "mešavinom restrikcija i malih ustupaka".

"Istovremeno, zapadni mediji su tokom 1990-ih brkali liberalne, obrazovane prozapadno nastrojene studente na ulicama Beograda s masovnim pokretom protiv Miloševića, prilično isto kao što su uradili s protestom na trgu Tijenamen 1989. i sa Iranom danas", navodi Stratfor.

Milošević je ostajao na vlasti iz dva glavna razloga: imao je široku podršku izvan Beograda i bezbednosne snage su mu bile potpuno lojalne: jedinice ministarstva unutrašnjih poslova i njegove različite paravojne grupacije.

"Srpska opozicija je na kraju primenila dve strategije koje su svgrle Miloševića: uključivanje elemenata Miloševićevog režima i nagodba s njima", navodi Stratfor.

Uključivanje je značlo ubeđivanje fabričkih radnika i rudara iz centralne Srbije, kao i žestokih srpskih nacionalista, koji su u protestu protiv Miloševića značili više od studenta "koji su ujutro raspravljali o Platonu, a uveče marširali protiv vlade".

Pored toga, navodi agencija, dobro organizovana studentska opoziciona grupa Otpor, za svoju središnju misiju je odabrala uključivanje svih - od članova radničkih sindikata do fudbalskih huligana nacionalista.

"To je takođe značilo izbor kandidata za izbore 2000 – čvrstog nacionaliste Vojislava Koštunice - koji je mogao da privuče više od samo liberalnog Beograda i evropski orijentisane severne Srbije (region Vojvodine)", ocenjuje Stratfor.

S druge strane, nagodbe su značile pregovore s "pseudo bezbednosnim snagama - u suštini elementima organizovanog kriminala koji su vodili Miloševićeve paravojne trupe poznate kao 'Crvene brigade'" i obećale im mesto u budućoj prodemokratskoj i prozapdnoj Srbiji.

"Ovi uspesi srpske opozicije su u oštrom kontrastu s Iranom danas", dodaje Stratfor i navodi da se u Iranu ne vide pokazatelji da je opozicija voljna da priključi Irance s drugačijom ideologijom.

Sve dok to ne bude slučaj, bezbednosne snage će odbiti da pregovaraju s opozicijom, a neće promeniti stranu ni dok ne dobiju uveravanja da će i u postklerikalnom Iranu zadržati istaknuto mesto ili makar izbeći krivično gonjenje.

"To je bio 'dogovor s đavolom' koji je srpska opozicija bila spremna da napravi oktobra 2000. Ali u Iranu u ovom trenutku, dogovor s Islamskom revolucionarnom gardom i njenim paramilitarnim snagama Basidžima nije moguć", ocenjuje Stratfor.

Pored toga, Srbija je bila u drugačijoj geopolitčko situaciji – bila je izolovana i bez saveznika, čak i bez podrške u to vreme nejake i uzdrmane Rusije.

Takođe, pritisak Zapada na Beograd je bio neuporedivo veći nego što SAD i druge zemlje mogu pritisnuti Iran, a vojna intervencija ne bi imala iste posledice. Iran s druge stane, može na više načina uzvratiti, između ostalog pretnjom globalnoj trgovini energentima.

"Podaci s terena u Iranu ukazuju da vladajući režim može proći kroz izvestan nivo prilagođavanja - posebno dok različite frakcije unutar klerikalnog režima manevrišu kako bi profitirale iz zbrke - ali teško da je blizu svog kraja. Nastavak protesta nije pokazatelj njihovih uspeha, kao što nastavljanje protesta protiv Miloševića 1990-ih nije bio pokazatelj da on gubi moć", zaključuje Stratfor.

(Beta)
 
Pa i da Ahmadinedzad padne, nece se njegov naslednik razlikovati mnogo od njega osim po liku po delu sigurno ne.S` druge strane u nema sargarepe kojom bi privukli mase da sruse Ahmad... nema Azio-integracija,shatro kesa od MMF-a,Shengena.... Bas bih voleo da "nasi" borci za pravdu odu u Iran da "uce" iransku opoziciju, pa da im pokazu sherijat na delu.
 
Pa i da Ahmadinedzad padne, nece se njegov naslednik razlikovati mnogo od njega osim po liku po delu sigurno ne.S` druge strane u nema sargarepe kojom bi privukli mase da sruse Ahmad... nema Azio-integracija,shatro kesa od MMF-a,Shengena.... Bas bih voleo da "nasi" borci za pravdu odu u Iran da "uce" iransku opoziciju, pa da im pokazu sherijat na delu.

Америка увек има војни напад као крајње решење за неуспеле револуције,то је лепо у једном интервију образложио Хенри Кисинџер.Треба видети како ће се ситуација развијати пошто им је пропао покушај хушкања Израела да их нападне.
 
ne pali to kod Iranaca , znam ljude odavde koji su radili na tim democracy export programima i uglavnom se to primenjuje u bivsim komunistickim zemljama , a za ove arapske je mnogo bolja varijanta da nadju nekog lokalnog kabadahiju koji ce syebati onog prethodnog ,ili bombe i napalm , treceg tesko da ima ...
 
To znači da kad se kačiš s njima, valja inicirati krajnje rešenje...

Реално сваки отпор њиховом интересу завршава се војном интервенцијом.Имали смо прилике то да осетимо на својој кожи 99-те.
Ништа то није ново само настављају тамо где је Хитлер стао.
 
Реално сваки отпор њиховом интересу завршава се војном интервенцијом.Имали смо прилике то да осетимо на својој кожи 99-те.
Ништа то није ново само настављају тамо где је Хитлер стао.

To znači da treba igrati pametno.
Naravno, to zavisi od toga koji su prioriteti. Milošević je imao drugačije i to ne treba da mu oprostimo.
 
To znači da treba igrati pametno.
Naravno, to zavisi od toga koji su prioriteti. Milošević je imao drugačije i to ne treba da mu oprostimo.

Милошевић јесте правио кардиналне грешке али не може се он окривити за злочиначко бомбардовање Југославије.Милошевић је водио политику која се америци није свидела а америка је на ту политику одговорила бомбама у најгорем нацистичком маниру а представља се за најдемократскију земљу на свету.
 
Ahmadinedžad je POBEDIO na izborima i taj narod nema pravo da se buni...To što je predstavnik opozicije izveo simpatizere svoje partije to je njegov problem ako ti isti dobiju batine jer se bune bez opravdanog razloga.Milošević je IZGUBIO sa 2% i narod je imao legitimno pravo da se buni i KRAJ


Ne slažem se sa tobom.

Američki demokratski-fašizam može da bude ostvarljiv samo ako se glasa sve dok njihov plaćenik zaista ne dobije bar 30-40% glasova a onda je lako namestiti 51%. Malo štapom, malo propagandom, malo parama, pristiskom i onda lako izleti do potrebnog procenta.

A to će u Iranu ličiti na onu narodu :
"Nelipši magarče do zelene trave."

Ipak u Iranu, u najboljem slučaju 15-20% takozvanih opozicionara, nije isto što i 30% u Srbiji pre 2000.g. jer ovde je narod tražio promene ali na bolje, pa se zato može tvrditi ili verovatno se pojavilo onih 2% glasova na Koštunicinoij stani više. Ali kako vreme prolazi sve sam uvereniji da je tih 2% pa čak i više dobijeno na pritisku, laži i propagandi.

Nego, ovo znači da su Amerikanci odustali za sada od vojne intervencije...verovatno procenjujući da im se to sada ne isplati i da bi bilo loše po njih. A to je loše po nas jer se propast američkog imperijalnog carstva malo produžuje.

Ova trenutna halabuka oko Irana znači da malo pokušavaju propagandom da razmekšavaju legalno izabrani Iransku vlast isprobavajući proverenu taktiku, da neke malobrojne proteste prikažu u sredstvima informisanja kao neke ogromne opozicione proteste predstavljajuci od 5000-10.000 opozicionara kao 50.000 a uskoro treba očekivati da taj broj pređe i 500.000 pa čak i daleko više ili kako se kaže to je ona prava demokratija demokratsko-fašističkog tipa a novine imaju da pišu kako im se kaže.
Kombinujući u propagandnom ratu Iransko atomsko naoružanje, kao svojevremeno Sadamovo hemijsko, sa "nedemokraskom, okrutnom vlašću i ogromnim" nezadovoljstvom naroda tražeći način kako da započnu još jedan rat i priželjkujući da izvrše još jednu okupaciju slobodne i nezavisne države.
 
Poslednja izmena:
Ja ne znam zasto svi Iran vide neku veliku vojnu silu?

Pa kada je bio rat protiv Iraka (Iran je tada bio vojno mnogo mocniji nego danas) nisu nista uspeli da ostvare.

Iran nije nikakva znacajna vojna sila i ako bude napadnut pasce isto tako brzo kao i Irak.
 
:hahaha: :hahaha:

A zasto bas Kinezi?

Кинези су покуповали гомилу нафтних и гаснсих поља на Ирану, највећи су трговински партнери, а Кина увози добар део нафте упрао из Ирана. Подржавају нуклеарни програм и помажу га посредно преко северне кореје.
 

Back
Top