RAID Tehnologija
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: RAID Tehnologija

 1. #1
  Aktivan član
  Učlanjen
  08.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Rocky mountains, Vrsac
  Poruke
  1.366
  Reputaciona moć
  0

  Exclamation RAID Tehnologija

  Pozdrav, ja sam nov clan na ovom forumu i posto sam trazio svugde objasnjenje ove tehnologije, primetio sam da nigde na nasim sajtovima tog objasnjenja nema. Zato sam odlucio da sam napisem nesto o toj tehnologiji.

  RAID je skracenica od "redundant array of inexpensive disks", sto znaci suvisan niz jeftinih diskova. Ta tehnologija je dozvoljavala kompjuterskim korisnicima da postignu visok nivo skladistenja koristeci jeftine hard discove.

  RAID se danas koristi za skladistenje podataka koji mogu da se dele i replikuju podatke izmedju vise hard diskova. Razlicite seme / arhitekture su imenovane sa reci RAID koje prati broj, kao npr. RAID 0, RAID 1 itd. Ovom tehnologijom su zeleli da postignu dve stvari: povecati pouzdanost podataka i / ili povecanje ulazno / izlaznih performansi. Kada se vise fizickih diskova podesi da koriste RAID tehnologiju, onda se kaze da su oni podeseni u RAID nizu. Ovaj niz distribuira podatke na vise diskova, ali kompjuterski sistem i korisnik taj niz vide kao jedan disk. RAID se moze podesiti da sluzi vise razlicitih namena.

  Princip rada:

  RAID kombinuje dva ili vise fizickih hard diskova u jednu lokalnu jedinicu koristeci specijalan hardver ili softver. Hardverska resenja cesto su dizajnirana da predstave prilozen sistem kao jedan hard disk. Na primer, ako koristimo hardverski slozen RAID 5 niz, koristeci 3 hard diska od 250GB (dva za podatke, jedan za sistem), operativni sistem ce videti ta dva diska kao jednu jedinicu od 500GB. Softverska resenja se obicnu realizuju u operativnom sistemu i takodje ce predstaviti RAID diskove kao jednu logicku particiju.

  Postoje tri koncepta u RAID tehnlogiji;

  1) Takozvana "Mirror" ili dupliranje, pisanje jednog istog podatka na vise diskova.

  2) Takozvana "Striping" ili delenje, delenje podataka na vise hard diskova.

  3) Takozvana "Error correcting" ili ispravljac gresaka, funkcija gde se suvisni podatci cuvaju kako bi prepoznali probleme i ako je to moguce da ih poprave, poznato kao (tolerancija greske).

  Razlicite RAID seme koriste jednu ili vise ovakvih tehnika, u zavisnosti od kompjuterskih zahtevnosti. Cilj upotrebe RAID tehnologije jeste za poboljsanje i pouzdanost podataka, obezbedjujuci da se vazni podatci ne ostete u slucaju kvara hardvera, i / ili da se poveca brzina fajla ulaz / izlaz.

  Svaka RAID sema utice na pouzdanost i performanse na razlicite nacine. Svaki dodatni disk ukljucen u niz povecava verovatnocu da ce jedan zatajiti, ali pomocu provere gresaka i / ili koristeci ogledala, niz u celini moze biti pouzdaniji od sposobnosti da prezivi i oporavi od kvara.
  - Osnovno dupliranje podataka moze da ubrza citanje podataka, tako sto sistem cita razlicite podatke sa vise diskova u isto vreme, ali moze da bude sporo pri pisanju podataka ako konfiguracija zahteva da svi diskovi potvrde da je podatak korektno napisan.
  - Deljenje, se veoma cesto koristi za povecavanje performansi, tako sto pise svaki bit na drugi disk, dozvoljavajuci da podatak bude rekonstruisan sa vise diskova brze nego sto jedan disk moze poslati isti podatak.
  - Ispravljac gresaka uglavnom usporava performanse, zato sto cita podatke sa vise lokacija i zatim ih uporedjuje.

  Organizacija:

  Organizovanje diskova u nizu smanjuje upotrebljivi kapacitet skladistenja. Na primer, dva diska konfigurisana u RAID 1 redu, gubi pola od ukupnog kapaciteta koji bi u suprotnom bio dostupan da se oba diska koriste posebno, i RAID 5 niz, koji koristi nekoliko diskova gubi kapacitet jednog diska. Drugi tipovi RAID nizova su rasporedjeni ili slozeni, na primer, tako da su brzi za pisanje i citanje nego sto je to moguce koristeci jedan disk.
  Postoje razne kombinacije ovih pristupa davajuci razlicite zastite od gubljenja podataka, kapacitet i brizina, RAID 0,1 i 5 se najvise koriste i pokrivaju vecinu zahteva korisnika.

  RAID 0 - Distribuira podatke na vise diskova na nacin koji omogucava poboljsanje brzine u bilo kom mogucem trenutku. Ako se jedan od diskova pokvari, svi podatci ce biti izgubljeni, zato sto nisu u paru ili nisu konfigurisani tako da snimaju isti podatak na vise diskova, kao sto je to u mirror funkciji. RAID 0 niz, zahteva najmanje dva diska. RAID 0 konfiguracija se moze primeniti na jedan disk, pod uslovom da je RAID kontroler hardverski a ne softverski. To omogucava da se jedan disk doda kontroleru koji vec sadrzi drugu RAID konfiguraciju, kada korisnik ne zeli da doda dodatni disk u postojeci niz. U tom slucaju kontroler ce biti namesten u osnovnoj RAID funkciji, koji zahteva da svaki pojedinacni disk bude deo neke vrste RAID niza.

  RAID 1 - Duplira sadrzaj diska, praveci odnos 1:1 u realnom vremenu. Sadrzaj svakog diska u nizu je identican svakom drugom disku u nizu. RAID 1 niz zahteva najmanje dva diska. RAID 1 dupliranje, iako u procesu pisanja podataka kopira identican podatak na dva diska, ne bi bilo odgovarajuce kao trajno backup resenje, zato sto RAID tehnologija po dizajnu dozvoljava odredjene propuste da zauzmu mesto.

  RAID 3 ili 4 - Deljeni diskovi sa posebnim partitetima, kombinuje dva ili vise diskova na taj nacin da zastite gubljenje podataka sa bilo kog diska. Tolerancija greske se postize dodavanjem dodatnog diska nizu, i odrediti mu da cuva partitet informacija. Kapacitet niza je smanjen za jedan disk. RAID 3 ili 4 niz zahteva minimum 3 diska: dva za cuvanje deljenih podataka i treci za cuvanje podataka partiteta.

  RAID 5 - Deljeni diskovi sa podeljenim partitetima, kombinuje dva ili vise diskova na taj nacin da zastite gubljenje podataka sa bilo kog diska. Slicnan je kao i RAID 3, ali partitet se ne cuva na jednom posebnom disku, nego se deli na vise diskova. Kapacitet niza je funkcija broja diskova minus prostor potreban za čuvanje parnosti. Maksimalan broj diskova koji mogu da zataje u RAID 5 nizu je jedan. Gubljenjem dva diska u RAID 5 nizu se naziva "Dvostruka greska" i rezultat je gubitak podataka.

  RAID 6 - Deljeni diskovi sa dvostrukim partitetom, kombinuje cetiri ili vise diskova na na taj nacin da zastite gubljenje podataka sa bilo kog diska.

  RAID 1+0 ili (10) - Je dupirani skup podataka (RAID 1), koji se zatim deli na (RAID 0), i otuda "1+0" naziv. RAID 1+0 niz zahteva najmanje cetiri diska, dva duplirana diska za cuvanje polovine deljenih podataka, plus jos dva duplirana za cuvanje druge polovine podataka. U linuksu MD RAID 10 je ne umetnut RAID tip nalik RAID 1, koji zahteva minimum dva diska, i moze da pruza performanse pri citanju podataka na nivou RAID 0.

  RAID 0+1 ili (01) - Je podeljen skup podataka (RAID 0), koji je zatim dupliran (RAID 1), RAID 0+1 niz zahteva minimum cetiri diska: dva za cuvanje deljenih podataka, plus jos dva za dupliranje prva dva.

  RAID moze ukljucivati znacajna racunanja prilikom citanja i pisanja podataka. Sa tradicionalnim "pravim" RAID hardverom, poseban kontroler radi to racunanje. U drugim slucajevima, operativni sistem ili jednostavniji i jeftiniji kontroleri zahtevaju da procesor domacina radi to proracunavanje, sto smanjuje performanse racunara. Jednostavniji RAID kontroleri koji omogucavaju samo RAID 0 i RAID 1 nivoe, zahtevaju mnogo manje koriscenje procesora. RAID sistemi mogu nastaviti sa radom bez prekida niza usled kvara jednog ili vise diskova u zavisnosti od RAID tipa, iako su tada osetljivi na buduce kvarove. Kada se los disk zameni sa novim, niz se obnavlja dok sistem radi normalno. Neki sistemi se moraju ugasiti kada se menjaju ili dodaju diskovi, drugi podrzavaju takozvani 'hot swapping' sto dozvoljava da se komponente menjaju bez gasenje sistema. RAID sistemi sa 'hot swapping' tehnologijom se mnogo cesce koriste, tamo gde je neophodno da sistem ostane u funkciji zbog prevencije gubitka podataka.

  Nadam se da vam je ovaj malo duzi teks, pomogao u boljem razumevanju RAID tehnologije. Informacije su preuzete sa vise saitova, takodje i sa mog iskustva. 2. #2
  Obećava
  Učlanjen
  05.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  82
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RAID Tehnologija

  Рејд са ССД меморијама је будућност. Хард диск ће за годину две потпуно престати да постоји као средство за бележење података.

 3. #3
  Aktivan član
  Učlanjen
  08.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Rocky mountains, Vrsac
  Poruke
  1.366
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RAID Tehnologija

  Hmm, ne mora da znaci... Ali sve je moguce...

 4. #4
  Elita Iwan91 (avatar)
  Učlanjen
  01.12.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  BG miljakovac
  Poruke
  14.997
  Reputaciona moć
  204

  Podrazumevano Re: RAID Tehnologija

  ne mora da znaci ali bice tako 99,9999999 %
  jer je hard disk djubre u odnosu na ssd
  `Stupid is as stupid does` Forrest Gump

 5. #5
  Aktivan član
  Učlanjen
  08.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Rocky mountains, Vrsac
  Poruke
  1.366
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RAID Tehnologija

  To je tacno... SSD je mnogo bolji...

 6. #6
  Obećava
  Učlanjen
  05.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  82
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RAID Tehnologija

  Јесте. Данас вреде једино професионални драјвови САС технологије. И они су механички а само питање трајности мотора који се врти на 15 хиљада обртаја ма колико био савршен увек ће нам висити над главом имали обичан компјутер или професионални сервер. ССД нема покретних елемената, брже приступа подацима и биће за 2 године истог ценовног разреда као данашњи ХД.
  У Рејду је већ данас ССД незаменљив ко има средстава. За обичне кориснике је најбоље узети мањи капацитет и сместити на њега систем.

 7. #7
  Aktivan član
  Učlanjen
  08.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Rocky mountains, Vrsac
  Poruke
  1.366
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RAID Tehnologija

  Hehe, evo jednog zanimljivog linka u vezi SSD hard diskova, jutros sto sam nasao:

  http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/IT/171301/Ultrabrzi-disk-sa-interfejsom-USB-30

 8. #8
  Elita Iwan91 (avatar)
  Učlanjen
  01.12.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  BG miljakovac
  Poruke
  14.997
  Reputaciona moć
  204

  Podrazumevano Re: RAID Tehnologija

  jedini rpoblem sa ssd ( pored cene ) je ogranicen broj zapisa po celiji..ali resavaju oni to polako..
  `Stupid is as stupid does` Forrest Gump

 9. #9
  Aktivan član Numb3r (avatar)
  Učlanjen
  01.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.461
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: RAID Tehnologija

  Bolji je ssd ali trenutno neisplativ,trenutno je najbolje ako hoces brzinu RAID 0 !
  "Kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvu"

Slične teme

 1. HDD RAID !!!
  Autor ljubafmagain u forumu Hardver
  Odgovora: 32
  Poslednja poruka: 06.03.2009., 01:03
 2. RAID
  Autor Hi-fi u forumu Operativni sistemi
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 07.05.2006., 23:34
 3. RAID 0,1 &0+1
  Autor boko46 u forumu Hardver
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 07.05.2006., 23:33
 4. RAID
  Autor milllica777 u forumu Hardver
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 01.04.2005., 20:44
 5. raid ? da ili ne
  Autor antares u forumu Hardver
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 20.02.2005., 12:52

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •