Професионалцима наплата дугова
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Професионалцима наплата дугова

 1. #1
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Професионалцима наплата дугова

  http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Profesionalcima-naplata-dugova.sr.html

  Професионалцима наплата дугова

  Приватни извршитељи биће нова професија у правосудном систему Србије
  Судске извршитеље убудуће ће у најтежим предметима замењивати професионални извршитељи, а уколико нанесу штету учесницима у судском поступку, недолично се понашају или не поштују прописану тарифу за своје услуге против њих ће бити покренут дисциплински поступак. Новим Законом о извршењу и обезбеђењу (садашњи Закон о извршном поступку) којим ће професионални извршитељи бити уведени у правосудни систем, неће смети преко реда да узимају предмете у рад, нити да бирају које ће од њих да изврше. Приватни извршитељи ће бити нова професија у правосудном систему Србије.
  На изради новог закона радила је радна група Министарства правде, а техничку подршку дао је УСАИД, програм за реформу стечајног и извршног поступка. „Политика” открива које су све новине предвиђене поменутим законом и шта би оне у пракси требало да донесу.
  Закон је, истичу у Министарству правде, донет да би се поступак извршења и обезбеђења учинио много ефикаснијим него што је био до сада. Поред увођења професионалних извршитеља, као најзначајније новине, наводе у ресорном министарству, побољшане су и одредбе у вези са достављањем решења. Иако се у извршном поступку сходно примењују одредбе парничног поступка, сада је прописана и одређена процедура према којој се достављање физичким лицима врши према адреси коју наведе извршни поверилац. Уколико дужника нема на тој адреси или се он не може пронаћи, решење се доставља на ону која постоји код неке јавне евиденције, рецимо СУП-а. Ако се решење не уручи ни на овај начин, поступак се понавља, а ако достава не успе ни после другог пута, решење се прибија на огласну таблу суда. Истеком рока од осам, односно 15 дана, сматра се да је решење достављено.
  Што се правних лица тиче, објашњавају у министарству, достављање се врши на адресу коју је навео извршни поверилац, а ако то не успе решење се доставља на адресу која је наведена у привредном регистру. То практично значи да имамо само једно достављање, после чега решење иде на прибијање на огласну таблу суда, а истеком рока од осам дана сматра се да је достављање уредно.
  – Друга ствар, која ће такође убрзати поступак, јесте да је предвиђено спречавање злоупотребе института изузећа или захтева за одређивање другог стварно надлежног суда. Прописали смо да се овакав захтев може истаћи најкасније до доношења решења о извршењу, односно до изјављивања правног лека против решења о извршењу, у зависности да ли га подноси поверилац или дужник. Упростили смо и поступак извршења продајом покретних и непокретних ствари. Јавну продају покретних и непокретних ствари више не проводи суд, него судски или професионални извршитељи. Немате више решења као судске одлуке, па право на жалбу. Сада имате решење о досуђењу покретности на које је дозвољена жалба. Жалба не одлаже извршење решења, а ако се утврди да је продаја била незаконита, онда се остварује основ за накнаду штете против судског, односно професионалног извршитеља – наводе у Министарству правде.
  Професионални извршитељи за које ће моћи да се кандидују правници са положеним правосудним испитом и искуством на раду у правосуђу, наводе саговорници „Политике”, уводе се у извршни систем паралелно са већ постојећим системом судског извршитеља с тим што ће се убудуће искључиво судско извршење задржати када су у питању породични односи или када је у питању радња коју може да учини само неко треће лице, а то су, примера ради, поступци враћања запосленог на рад, уписи у јавне књиге… Грађани ће, истичу у министарству, моћи да одлуче хоће ли ангажовати службене или приватне извршитеље, за чије ће ангажовање морати да издвоје новац. Тако ће се, напомињу, развити конкуренција између државе и нове извршитељске професије, а грађани ће бирати шта сматрају бољим. Очекује се да приватни извршитељи значајно помогну у извршењу, односно наплати такозваних комуналних дугова (рачуна „Инфостана”, „Паркинг сервиса”, телефонски рачуни) с обзиром на то да су судови, посебно београдски, али и у другим већим градовима затрпани предметима, а не постоје техничке могућности да се поступак извршења брзо оконча, због малог броја извршитеља. Ово је, иначе, регионални проблем.
  Важно је рећи и да ће професионални извршитељи бити изузетно контролисани. Контролисаће га извршни судија који спроводи извршни поступак, комора извршитеља и на крају министар правде. У закону је тачно наведено које су то повреде радне и професионалне обавезе које подлежу дисциплинској одговорности. Санкције ће бити адекватне тежини учињене повреде: опомена, јавна опомена, новчана казна, привремена суспензија и разрешење.
  С обзиром на то да се много говори о смањењу броја запослених у судској администрацији, па самим тим и броју судских извршитеља, поставља се питање хоће ли због тога доћи до загушења у извршењу судских одлука.
  – Процена је да ће се у наредној години ефекти овог закона осетити у мањој мери с обзиром на смањење броја судских извршитеља, судске администрације, извршних судија, нове организације судова. Тек у октобру наредне године, отприлике, најраније можемо да очекујемо да профункционише систем професионалног извршитеља. До тада морамо да се стрпимо – објашњавају у министарству.
  Ретроактивне примене закона неће бити. Сви поступци који су започети по одредбама важећег закона наставиће се по њему уколико није донето решење о извршењу. У свим другим случајевима, поступак ће се спровести по одредбама новог закона.
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ 2. #2
  Elita Сталкер (avatar)
  Učlanjen
  20.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Зона
  Poruke
  21.418
  Reputaciona moć
  3339

  Podrazumevano Re: Професионалцима наплата дугова

  Професионални извршитељ !?
  Што би рекао мој колега-Ој Србијо устани се !
  Срећу за све,бесплатно,и нека нико одавде не оде незадовољан !

 3. #3
  mar_comm nije na forumu
  Читам ... чудим се !!! Глупост границе нема !!!
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.312
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  449

  Podrazumevano Re: Професионалцима наплата дугова

  Државни "утеривачи дугова" !!!

  Ускоро ћемо сигурно добити и "ловце на главе" ...

  Америка у малом ....
  Шерифи, Национална Гарда Доуауа, наша војска у саставу НАТО-"миротвораца" ...
  "Коме закон лежи у топузу,
  трагови му смрде нечовијештвом ..."

 4. #4
  Legenda
  Učlanjen
  08.11.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  62.161
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Професионалцима наплата дугова

  Pa to je normalna stvar u svetu.
  Ujedno i pametna, drzava je ocigledno nesposobna da kvalitetno obavlja taj posao.

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •