Politika samo na daljinskom

DEVEDESETIH godina, sve do kraja 20. veka, bili su moćni u skupštini, vladi, bankama... Od tada do danas, te institucije obilaze u širokom luku, tražeći i pronalazeći za sebe - mirnu luku!
Najveći broj starih kadrova bivšeg režima, koji je nestao u petooktobarskom dimu, usidrio se u biznisu, na univerzitetima, nevladinim organizacijama... Najviše ih je u penziji. Igraju šah, peku rakiju, čuvaju unuke... Službene fotelje su zamenili kućnim, a politikom upravljaju daljinskim upravljačem za televizor. O starim „lavovima“ tek se nešto sazna kada se obnove zaostale afere, kao što je slučaj Ivana Markovića, bivšeg kadra Mirjane Marković i neprikosnovenog ministra za informacije, koji se još sudi sa požarevačkim otporašima.
Starih skupštinskih doajena, dvojice predsednika parlamenta iz devedesetih - Dragana Tomića i Slobodana Unkovića - setile su se nove vlasti u junu ove godine kada su ih pozvale u Narodnu skupštinu da se pridruže javnoj raspravi o Zakonu o parlamentu:
- Odazvali smo se pozivu da bismo pomogli našim iskustvom - kaže za „Novosti“ Dragan Tomić.
On je u penziji od 2001. godine i najveća obaveza mu je da čuva unuke i šeta psa.
Slobodan Unković takođe nema veze sa politikom, ali je profesionalno aktivan - predaje na jednom privatnom univerzitetu.
Među prvima koji je „abdicirao“ iz Miloševićevog tima je Radmilo Bogdanović, nekadašnji ministar policije. Posle devetomartovskih demonstracija 1991. godine podneo je ostavku na ministarsku funkciju i bio je samo „običan“ poslanik SPS. Od tada retko se obraća javnosti. Bio je nekad ljubitelj lova. Sada, zbog izvađenog bubrega, ne obilazi lovišta nego lekare.
- Već dugo sam u penziji - kaže nam Bogdanović, koji živi u Jagodini. - Kad se neke afere rasplamsaju, to i meni podigne temperaturu, ali krivo mi je što se mnoge stvari ne dovedu do kraja. Ne bih se vratio u politiku, ali pošto me još služi zdravlje, viđam se često sa kolegama iz policije i savetima im pomažem.
Borisav Jović, bivši predsednik Predsedništva SFRJ, takođe je penzioner.
Objavio je knjigu „Od Gazimestana do Haga“. Voleo je sa novinarima da igra šah, a danas, pošto ne izlazi često, igra preferans na kompjuteru. Penzija ga uglavnom „pokriva“, a kao svaki običan penzioner žali se na cene.
- Šetam, čitam, rekreiram se. Proredili su se kontakti sa „starom gardom“ - rekao nam je Jović.
Goran Matić, visoki funkcioner JUL i ministar za informisanje u saveznim vladama Radoja Kontića i Momira Bulatovića (1997-2000), koji živi u Sremskoj Mitrovici, kaže da se ne bi vraćao u političku arenu ni pod kojim uslovima:
- Novi ljudi su dobili šansu, pa neka njih narod ocenjuje na izborima.
Slobodan Čerović, nekad ugledni član JUL, predaje ekonomiju i menadžment u hotelijerstvu na privatnom univerzitetu, a biznis je ostavio po strani. Šef mu je Nada Popović-Perišić, koja je dekan na istom fakultetu. Kad je otišla sa ministarske pozicije bila je direktor našeg kulturnog centra u Parizu, a sada je za kulturu vezuje samo gledanje pozorišnih predstava.
Bivši srpski premijer i predsednik saveznog parlamenta Radoman Božović živi na relaciji Novi Sad - Beograd. U biznisu je. Tenis mu je i sada omiljena zabava, kao i kada je bio na vlasti, ali, kaže, malo vremena ima za „beli sport“.
Zoran Lilić, bivši predsednik SRJ, danas je predsednik upravnog odbora „Puteva Srbije“. Po zakonu mu pripada kancelarija i privilegije kao bivšem predsedniku, ali je to odbio. Našli smo ga u „romingu“:
- O političkom angažmanu u ovom trenutku ne razmišljam - kratko nam je rekao.
Gorica Gajević, nekadašnji generalni sekretar SPS, povukla se u rodnu Rašku. Izabrana je prošle godine za opštinskog javnog pravobranioca u Raški. Na trenutak je izašla iz anonimnosti kad je, januara 2008. godine, podržala Milutina Mrkonjića za predsedničkog kandidata.
Oskar Kovač, jedan od vodećih ekonomista iz Miloševićevog vremena i bivši ministar, nedavno je izabran u Nacionalni savet za visoko obrazovanje:
- Ta funkcija mi ne dozvoljava da se politički aktiviram, tako da se bavim naučnim radom - rekao nam je Kovač.
Margit Savović je ministarski kabinet poslednjih godina zamenila za TV studije u estradnim emisijama. Bila je nakratko na čelu Partije ujedinjenih žena (PUŽ), koja se brzo raspala. Voli da vozi bicikl i, kad je lepo vreme, može se videti na keju pored Dunava.
Mnoge bivše „kadrove“ koji su drmali Srbijom čitavu deceniju lomi samo jedna dilema - da li da svoja sećanja stave na papir ili da istorija sudi o njihovim delima.


DOSTA OD MENE
BIVŠI šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović posvetio se radu u beogradskom Forumu za svet ravnopravnih. Ima voćnjak u rodnom selu Opariću, voli da peče rakiju, a nešto plodova ostane i za slatko:
- Situacija u Srbiji i sada je veoma teška u ekonomskom, socijalnom, političkom i moralnom pogledu. O funkcijama više ne razmišljam jer sam sve prošao u životu - od pripravnika do ministra spoljnih poslova. Od mene je dosta.
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=167041&title_add=Politika samo na daljinskom&kword_add=gorica gajevic%2C s

Evo perjanica SPS-a i JUL-a čime se sada zanimaju.
Za neka imena se ne navodi koji su ti koji su se uglavili u biznisu ili fakultetima,a za par ovdašnjih nabrojanih je interesantno kako nisu zaglavili zatvor.Ko je njih čuvao i što nije bilo čišćenja i hapšenja cele te ekipe.