Fidel Kastro: Obama kao Julije Cezar

*
27. decembar 2009. 17:23 > 17:24

"Barak Obama se u Kopenhagenu ponašao kao Julije Cezar tokom jednog od svojih pobedničkih pohoda u Maloj Aziji kada je rekao 'Dođoh, videh, pobedih'."

Ujedinjene nacije su u teškoj situaciji nakon "velikog neuspeha" klimatskog samita u Kopenhagenu, ocenio je danas bivši kubanski lider Fidel Kastro, osudivši sporazum postignut na tom samitu kao "arogantan i antidemokratski".

"UN se sada nalaze u teškoj situaciji. Zahtevati od drugih zemalja da se pridržavaju sporazuma koji je arogantan i antidemokratski bilo bi ponižavajuće za mnogobrojne države", napisao je Fidel Kastro u članku naslovljenom "Pravo čovečanstva na postojanje" koji je objavljen u kubanskoj štampi.

"Čovečanstvo je polagalo velike nade u kopenhaški samit, nakon Protokola iz Kjota koji je stupio na snagu 2005. Veliki neuspeh samita bio je razlog za sramne epizode", dodao je Kastro.

Po njegovoj oceni, konferencija u Kopenhagenu koja je od 7. do 19. decembra okupila delegate iz 193 zemlje i šefove drzava ili vlada 130 zemalja pretvorila se u "pravi haos" i na njoj su se dogodile "neverovatne stvari".

"Šefovi drzava i vlada nisu mogli da iznesu svoje stavove o najvećim problemima, a istovremeno su predsednik SAD Barak Obama i zvaničnici bogatih zemalja 'zauzeli' konferenciju. Organizmi UN gurnuti su u drugi plan, a Barak Obama se ponašao kao Julije Cezar tokom jednog od svojih pobedničkih pohoda u Maloj Aziji kada je rekao 'Dođoh, videh, pobedih'", napisao je Fidel Kastro.

Po njegovoj oceni, jedini način jeste "nastaviti borbu i zahtevati, tokom svih sastanaka a posebno onih u Bonu i Meksiku (predviđenih za 2010), pravo čovečantva da postoji".

(Beta)
http://www.mondo.rs/v2/tekst.php?vest=156693