http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Glamur-dan-od-dva-i-po-miliona-dinara.sr.html

Два и по милиона динара за дан гламура

Репортери „Политике” обишли београдске продавнице и салоне у којима виши слој троши новац: наруквица је 970.000, хаљина 205.699, тајландскa масажa 11.500 динара...
Док иду у супермаркет по хлеб, млеко, банане, двапут недељно и по месо, Београђани пролазе поред продавница и салона у којима виши слој без премишљања у једном налету троши и десетине хиљада евра. Репортери „Политике” су обишли нека од тих места, распитали се о ценама производа и третмана и замислили обичан дан брачног пара који их може себи приуштити. Рачуница је показала да би им новчаници увече могли бити олакшани и за више од два и по милиона динара. Овако би изгледао тај дан.
Излазећи из куће, oн проверава поштанско сандуче. Налази каталог часовничарске куће „Пети Женев”. Запада му за око зидни сат са клатном. Израђен од трешњиног дрвета, са дном од маслиновог. Кошта 29.900 евра. Оплеменио би зид дневне собе.
У заказано време она стиже у фризерски салон „Методо Росано Ферети” у најужем центру града. Док скида бунду, са галерије силази Марчело Мура, фризерски маг. Девојка јој пере косу „Лореал керастасе” шампоном, наноси маску и масира теме.Опуштају је италијанске мелодије и етерично уље лаванде. Једина је муштерија, а улепшавају највише три истовремено.
Испред огледала за шишање чекају је „или” кафа и два колачића. Косу јој суше, а затим на сцену ступа он. Јапанским маказама са седам звездица вредним 2.500 евра, ручно израђеним за његову леву руку, Мура јој обликује фризуру. Листа „Вог” и не обраћа пажњу како он ради. Никад је није разочарало Мурино умеће да фризуру прилагоди њеном облику главе, цртама лица, сензибилитету. За освежавање крајева плаћа 3.600 динара, само десети део цене коју је неколико пута издвојила у салону из истог ланца на Шпанском тргу у Риму.
Секретарица јавља њеном супругу да важан пословни партнер из Португала следеће недеље долази на састанак, па он одлучује да скочи до „Ла каза дел Хабано”, продавнице врхунских цигара на Славији. Заказаће термин у ВИП салону за чланове клуба, савршеном за пословне преговоре. У „Кази” радница устаје од пулта за којим је окружују најбољи коњаци и шампањци, прилази му преко паркета од трешњиног дрвета. Уводи га у „хумидор рум”, „трезор” који одржава влажност ваздуха типичну за Карибе и чува укус цигара. Брзо затвара врата како се не би пореметила клима.
Бира пет „коиба” цигара од по 6.500 динара и за 11.000 купује пакет од пет цигара из старијих, теже доступних серија разних марки, које ће поклонити партнеру. Баца поглед на велики „хумидор бокс”, дрвену кутију за цигаре, која кошта 5.200.000 динара. Одавно је одмакао од почетничког бокса од 20.000 динара и, сад већ изграђеног укуса, узео један од кедровине који стаје десет пута више. И најлуксузнији ће му ускоро затребати.
Дозволиће себи и пола сата у полумраку ВИП салона. Поред зида у који су уграђени закупљени „хумидор боксови”, налик банкарским сефовима за клијенте, заваљује се у кожну фотељу. Девојка му приноси кедров штапић и упаљач на бутан. „Зипо” не долази у обзир јер бензин квари укус дувана. Кресне штапић испод цигаре, пазећи да јој ватра не додирне врх, лагано је обрће како би је пламен равномерно захватио. Густира дим у устима, избацује га у ваздух одакле га вентилациони систем одмах уклања.
Следеће недеље ће у фотељи наспрам његове седети Португалац. „Прислушкиваће” их Фидел Кастро са томпусом, отиснут на зиду. Први пут када је ту довео бизнис партнере било му је чудно што их надзире комунистички лидер, али Кастро је ненамерно постао реклама за ужитак богаташа, тако да му се иронија на крају допала.
Она тражи дугмад за манжетне, дискретан поклончић. Истанчаног укуса, заобилази лажни сјај у многим излозима. Златара „Андрејевић” у „Делта ситију” пада јој на ум. Крочивши у трезор префињеног накита, заљубила се у мушки сат.
– „Швајцарац”, „Переле”, 780.000 динара, трећи од осам у лимитираној едицији. По ободу украшен сафирима и брилијантима, са наруквицом тегет боје, омиљене мом џентлмену, то сам тражила – осмехује се лејди
Док јувелир пакује поклон, прелеће погледом преко изложбених витрина и не може да одоли накиту „Арон Баша”. Нису могле ни Кетрин Зита Џонс, Џенифер Лопез... Недавно је купила привезак у облику рибице за 430.000 динара. Чешће би га носила уз адекватну наруквицу. Из исте јувелирске куће, 970.000 динара вредна, од осамнаестокаратног белог злата са карикама у облику срца, препуна брилијаната – је та.
– Било би лепо да на њу окачим жабицу са дијамантском круном (280.000), црвену крабу (210.000), бубамару (250.000) и лептирића (370.000). Мораћу да се вратим по беби ципелицу проткану плавим сафирима са дијамантским каишчићем (300.000) и исту са аквамарин драгим камењем. Оставите ми „Етернити” прстен са дијамантом од једног карата (850.000) – каже јувелиру.
За обнову „крпица” одабрала је модни центар XYZ у ТЦ „Ушће”. Као да шета Миланом и Паризом. Сепареи најчувенијих робних марки идентични су онима у европским метрополама. Очарава је вест да су цене тек пристиглих колекција, после укидања виза, изједначене са европским, осетно нижим. Поглед јој зауставља „Ди енд Џи” свилени корсет боје крви који је са 110.199 динара снижен на 88.159. Чим је угледала свечану црну „Џени Пекам” хаљину, којој „посебну моћ” дају кристали „Сваровски”, знала је да задовољство да се у њој појави на новогодишњем балу може да се мери са 205.699 динара. Исти кристалчићи пресијавају се на чудесним „Ди енд Џи” ципелама које мерка док пије коктел у соби за пробу. Рачун се увећао за 66.239 динара, на колико су ципелице снижене са првобитних 82.799. Уз све то баш јој је легла ташна истих креатора од 130.499 динара.
– Не могу да се одлучим између крзнено-кожног „Хуго Бос” монтона који, уместо 220.899, сада стаје 154.629 динара, и шљаштећесребрног „Барбери” мантила. Хтела сам прошлог месеца за њега да дам 223.699 динара, зашто да га не купим за 156.589 – задовољно је коментарисала.
„Пикирала” је смокинг „Зи Зења” од 130.000 динара. Њеном разочарењу нема краја када јој кажу да је продат. Теше је другим који је са 120.000 снижен на 96.599 динара. Размишљала је да мужа обрадује и кожном јакном која стаје 118.159 динара. Одустаје јер на пролеће стиже још чудеснија, направљена да рефлектује сунчеве зраке, тако да ће њен драги носити црну јакну а осећати се као да је у белој. И кад сунце угреје, у њој није врућина.
Он се одвози до чоколатерије „Адоре” у ТЦ „Миленијум”. Из витрина чула му мами 50 коцкица различитих арома, „хармонија”, „перфекта”, „саша”… За килограм ручно прављених пралина међу прстима му зашушка 3.900 динара. Можда би овај сладак залогај некима тешко пао због горке цене, али вредеће сваке паре када после вечере код куће он и она стопе усне са укусом чоколаде.
На два и по сата она се сели у пригушено осветљење свећа, међу звуке птица и Будине скулптуре на зидовима обојеним светложутим и наранџастим нијансама, под китњасте таванице и слике на којима доминира мотив сунца. Храм традиционалне тајландске масаже „Џаи Таи”, смештен на Сењаку, сажео је Далеки исток у неколико стотина квадрата. Центар посећује када жели да удовољи телу и опусти ум. Третман „мистична лепота” као створен је за њу.
Пре него што ће јој масерка са Тајланда опустити мишиће, 20 минута проводи у ђакузију, а кожу освежава ружиним пилингом и маском. Осећа да јој кружни покрети прстију клизе по леђима. Готово да је утонула у сан када јој је мирис јасмина наговестио да лице долази на ред. Верује да његов цвет успорава старење, учвршћује кожу и отклања трагове умора. Тако је 50 минута лице било подијум на коме су се смењивали специјални тајландски препарати комбиновани са масажом. Није жалила да плати 11.500 динара и остави дебелу напојницу.
У повратку кући одлучили су да вечеру прескоче и куповину засладе само пралинама. Није им пало на памет да се осврну на банковни рачун. Да су пазарили све око чега су се премишљали, потрошили би и много више од 2.556.284 динара.

Кубанске цигаре са кутијом коштају 5.200.000 динара