Radije bez Njegoša, nego sa Srbima
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Radije bez Njegoša, nego sa Srbima

 1. #1
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Post Radije bez Njegoša, nego sa Srbima

  Lični (o)stav,
  Slobodan Turlakov
  Radije bez Njegoša,
  nego sa Srbima


  Crnogorci, polako ali sigurno, zaboravljaju Njegoša, ako ni zbog čega drugog, a ono zato što su svom novom dušom i svojim novim srcem, zagovornici "ulaska" u Evropu i njenu Uniju, a što Njegoševo glavno delo GORSKI VIJENAC čini nezamislivim u "uslovima" integracije i globalizacije, pa dakle, nemogućom njegove osnovne ideje: opevati istrebljenje crnogorskih Poturica, tj, izdajnika.
  Međutim, to nije kraj. Unutar njih samih, njihove nezavisnosti i nacionalne autohtonosti, Njegoš je, takođe, postao nemoguć, već i zato što je Srbin nad Srbima, a to danas, zvaničnoj Crnoj Gori, nije u volji, i tako radije bez Njegoša, nego sa Srbima!
  Da je to tako i nikako drugačije, vidi se i po tome, što je Njegošev Kosovski mit, za novu Crnu Goru, takođe, svetogrđe, te da bi se s njime i svim tim "tričarijama" prošlosti, jednom za svagda raskrstilo, priznata je nezavisnost Kosova, i tako razvejao i sahranio kosovski mit, udarajući mu time i glogov kolac!
  Bogu hvala, Njegoš ostade samo srpski, sa celim njegovim delom, pa i sa "Gorskim vijencem", sa svim onim što jeste i što mora da bude, pa tako i sa njegovim amanetom: "Neka bude, što biti ne može!"... mada ima i "druga Srbija", o kojoj je tako inspirativno pisala Mojsilovićka u "Novostima", ona koja bi htela da uđe u Evropu sasvim ogoljena, koja u svem što je naša prošlost vidi opasnost za sebe i za svoje udvorište.
  Patrijarhov ispraćaj do večne kuće, otkri da je prva Srbija, još jaka i postojana, još kako i koliko, uprkos srpskim vlasnicima i evropskim skutonošama, koji ne vole da mnogo operišu sa Srbima, već uvek i vazda sa - srpskim građanima, u svakoj prilici.
  Al, desi se čudo! Predsednik države: "U ime građana Srbije, i u svoje lično ime, oprosti se s patrijarhom, sa bolom u duši za nenadoknadivim gubitkom!" I tako, Predsednik sve "građane Srbije", proglasi za Srbe, pa još pravoslavne vere!, pa se treba zapitati, da li je reč o slučajnoj omaški, ili da ona kazuje - da za neke stvari ima Boga!
  Ovih dana, ne samo ovih!, dosta se priča o tzv. statutu AP Vojvodine, koji se, kakva ironija i hipokrizija!, navodno donosi u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije!
  Mi smo već mnogo puta pisali, da taj Ustav ne postoji, da je on zbir mnogih i suštinskih nesporazuma, počev od nemanja Narodne Skupštine, koju umesto narodnih predstavnika neposredno biranih, čine "dizači ruku" po volji svemoćnih šefova stranaka, pa preko neustavnog predsednika države i neodgovorne vlade, kojom on rukuje po potrebi svoje stranke, do sudova, vojske, glavne kontrole, kulture, pisma... jedan niz neodrživih protivrečnosti, problematično sročenih...o kom ni tzv. "Venecijanska komisija" nije imala šta da kaže, jer taj Ustav i nije pisan po tzv. Evropskim standardima, već po tome kako Srbija ima da se ponaša i da sluša!
  I desi se Vojvodina, ona koja se 3.maja 1848, posle Mađarske bune, u Sr. Karlovcima proglasi u Vojvodstvo Srpsko, kakvih je vojvodina bilo na desetine širom Evrope, mada nikom u njima nije padalo na pamet, da se proglase "vojvođanima" jer su svi oni pripadali ovom ili onom narodu i ovoj ili onoj naciji, sa kojom su duhovno, jezikom i kulturom bili povezani. Razdvajao ih je samo oblik vladavine!
  Ali, kod ovih iz "druge Srbije" baš se hoće ta razlika, te više nema reči o Vojvodstvu Srpskom, već o nekakvoj bezimenoj vojvodini, u kojoj se izjednačuju sve nacionalne manjine, sa nosećom i glavnom srpskom nacijom, koja je svedena na jednu od nacionalnih zajednica.
  Slušajte, to nije samo neukus, već i izazovna drskost, koja može imati dalekosežne posledice, jer nije tajna (mada jeste!) da u toj njihovoj vojvodini živi preko 75, a možda i svih 80 odsto Srba, kojima se uzima sve ono što se obilato daje ostalim, što svi zajedno čine onih 20 procenata!, što je koliko nečuveno i jedinstveno, toliko i zločinački vidljiva ambicija, da se Srbi i Srpstvo unište, što ni Ugarska, svojedobno, nije činila!
  Nije nam cilj da zalazimo u detalje, što su već toliki pre nas činili, i što će sigurno činiti, čak i iz vlasničkih stranaka, u prvom redu iz DS i SPS. Kada su njihove vojvođanske "filijale", podržale Statut, a valjda su ga i pisale, očekivali smo raskol u tim strankama na nivou Srbije, pošto su njihovi čelnici u Beogradu bili protivni toj postupnoj samostalnosti u nezavisnost, te i tako stvorene autonomije. Desilo se da su beogradski šefovi preko tog bitnog elementa, prešli oportunom ćutnjom, sve se bratski usaglasilo, kako bi svi ostali na vlasti. A u prvom redu onaj popovski sin iz Sente (DS) i Svežinović (SPS), poznatiji kao Bajatović.
  I šta će sad da se desi? Sećaju li se šefovi stranaka šta su sve obećavali nacionalnim manjinama pre izbora, a što se sad, bar što se ove vojvodine tiče, obistinilo, jer se iz "Politike", moglo videti koje su sve stranke osvojile nacionalne manjine, pa je ovo što se sad tamo dešava, ispunjenje datih obećanja.
  No, nije nam cilj da u te špekulantske kombinacije ulazimo, već da podsetimo sve one koji sad rade na rečenim "poslovima", da mi pripadnici, ne samo Mojsilovićkine, "prve Srbije", imamo neke račune kulturno genetske, koji se ne mogu prenebregnuti, kao i u slučaju vladike Njegoša.
  Čujte, evropska gospodo (autonomaška), ovaj tekst smo namenili vašem znanju a i neznanju, da vas podsetimo na jednu notornu svesrpsku istinu, da je naša srpska nauka, književnost, umetnost, uopšte kultura, nastala preko Save i Dunava, od ljudi koji su, iako pod tuđom vlašću, bili oduševljeni i gorljivi Srbi, jedva čekajući dan kad će Srbija preći preko Save i Dunava, što se najavilo proklamovanjem njihove vekovne volje, u N.Sadu, 25. nov.1918, kad je Jaša Tomić izrekao onu čuvenu misao:
  "Da se vratimo tamo, odakle smo došli!", na koje je poreklo i nekoliko desetina hiljada Srba, (Među njima Jovan Ristić i Jevrem Grujić) pod vođstvom Stevana Knićana, 1848, prešlo Savu i Dunav, da svoju srspku braću pomognu u borbi protiv Mađara, pa im i time pomognu i omoguće slavni 3. maj, kada je u Sremskim Karlovcima proglašeno Srpsko Vojvodstvo.
  Konačno, staturna gospodo, pogledajte Pajinu sliku "Seoba Srba sa Kosova 1689", potražite na njoj svoje pretke, suočite se sa njihovim pogledima koji vas proklinju, vo vijeki i vjekov, što se izrodiste od njih, pravih Srba.
  Ali, uzalud ćete ih tražiti, starosedelaca i njihovih potomaka jedva da još ima u Preku, pa tako i onih koji su 25. nov.1918, doživljavali kao svoju iskonsku pobedu - u spajanju sa Kraljevinom Srbijom!

  Velikani

  Pišući ovo, mi vas ne molimo da ostanete s nama, "Prvom Srbijom", ko god neće s nama neka ide kud god hoće, nek se zove kako mu drago, a mi ćemo pamtiti i ponositi se imenima pravih i dičnih Srba, koji preko Save i Dunava, proslaviše svojim delom i svojom dušom srpsko ime i srpsku moć.
  Evo imena tih večitih Srba:, koji, da su živi, nikad ne bi priznali da su vaši sunarodnici:
  1. Dositej Obradović
  2. Milica Stojadinović - Srpskinja
  3. Sava Tekelija
  4. Jovan Hadžić
  5. Branko Radičević
  6. Jovan Jovanović - Zmaj Jova
  7. đura Jakšić
  8. Jovan đorđević
  9. Stevan Sremac
  10.Jovanka Stojković
  11.Laza Kostić
  12.Jaša Ignjatović
  13.Kornelije Stanković
  14.Stevan Todorović
  15.Mihailo Pupin
  16.Paja Jovanović
  17.Jovan Sterija Popović
  18.Uroš Predić
  19.Vasa Živković
  20.Josif Marinković
  21.Sidonija Ilijć
  22.Jaša Tomić
  23.Toša Jovanović
  24.Aleksa Bačvanski
  25.Milka Grgurova
  26.Miloš Crnjanski
  27.Sava Šumanović
  28.Mihailo Polit Desančić
  29.Svetozar Miletić
  30.Jovan Subotić
  31.Veljko Petrović
  32.mitr. Stevan Stratimirović
  33.Isidor Bajić
  34.Stanoje Stanojević
  35.Jovan Rajić
  36.đura Daničić
  37.Cvetko Manojlović
  38.dr. Vojislav Subotić
  39.Giga Geršić
  40.Milutin Milanković
  41.dr Lazar Paču
  42.dr Jovan Paču
  44.Milan Konjović
  45.Petar Konjović
  46.Ilarion Ruvarac
  47.Dimitrije Ruvarac
  48.Milan Kašanin

  * * *
  Pročitaste li ova slavna imena, od Dalja, Vinkovaca, Sombora… Vrdnika, Sr.Karlovaca... Temišvara, Arada, Vršca, Pančeva do Sente, Subotice i Novoga Sada, dakle sa čitave teritorije vojvodine, sve slavom ovenčano, i sve u ime Srpstva i majke Srbije!
  A šta ćemo sa tolikim srpskim velikanima što snivaju svoj večni san u manastirima Fruške Gore, ili sa Brankom na Stražilovu?


  Kosovo
  Vi, "druga Srbijo", toliko ste galamili oko Kosova, zaklinjući se u njegovu neodvojivost od Srbije, a sad kad se prvi čin odvajanja čiste srpske teritorije preko Save i Dunava, koju vi zovete vojvodina, sad niukoliko ne galamite! A na Kosmetu jedva da ima 5 odsto Srba (ostalo su Crnogorci!), a preko Save i Dunava i 80 odsto (ne smete da objavite popis!) Srba, i ništa! Tu se evropski ponašate, ne razmišljajući šta se ovim Statutom otvara i zagovara

  http://www.svedok.rs/index.asp?show=69704
  Србија стоји на рубу амбиса мудро вођена од телетабиса, jасно је да је народу присела помоћ гована из Хага и Брисела! By Бора Ђорђевић 2. #2
  Zainteresovan član Fint Mehanika (avatar)
  Učlanjen
  09.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Magnovenj
  Poruke
  250
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Radije bez Njegoša, nego sa Srbima

  Tvrd je orah vocka cudnovata, ne slomi ga al zube polomi!

 3. #3
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Radije bez Njegoša, nego sa Srbima

  Citat Original postavio Fint Mehanika Pogledaj poruku
  Tvrd je orah vocka cudnovata, ne slomi ga al zube polomi!
  Tako je!
  Србија стоји на рубу амбиса мудро вођена од телетабиса, jасно је да је народу присела помоћ гована из Хага и Брисела! By Бора Ђорђевић

 4. #4
  Primećen član 13-08-1971 (avatar)
  Učlanjen
  03.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  homolje
  Poruke
  672
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Radije bez Njegoša, nego sa Srbima

  Citat Original postavio Dragan_srbcg Pogledaj poruku
  Lični (o)stav,
  Slobodan Turlakov
  Radije bez Njegoša,
  nego sa Srbima


  Crnogorci, polako ali sigurno, zaboravljaju Njegoša, ako ni zbog čega drugog, a ono zato što su svom novom dušom i svojim novim srcem, zagovornici "ulaska" u Evropu i njenu Uniju, a što Njegoševo glavno delo GORSKI VIJENAC čini nezamislivim u "uslovima" integracije i globalizacije, pa dakle, nemogućom njegove osnovne ideje: opevati istrebljenje crnogorskih Poturica, tj, izdajnika.
  Međutim, to nije kraj. Unutar njih samih, njihove nezavisnosti i nacionalne autohtonosti, Njegoš je, takođe, postao nemoguć, već i zato što je Srbin nad Srbima, a to danas, zvaničnoj Crnoj Gori, nije u volji, i tako radije bez Njegoša, nego sa Srbima!
  Da je to tako i nikako drugačije, vidi se i po tome, što je Njegošev Kosovski mit, za novu Crnu Goru, takođe, svetogrđe, te da bi se s njime i svim tim "tričarijama" prošlosti, jednom za svagda raskrstilo, priznata je nezavisnost Kosova, i tako razvejao i sahranio kosovski mit, udarajući mu time i glogov kolac!
  Bogu hvala, Njegoš ostade samo srpski, sa celim njegovim delom, pa i sa "Gorskim vijencem", sa svim onim što jeste i što mora da bude, pa tako i sa njegovim amanetom: "Neka bude, što biti ne može!"... mada ima i "druga Srbija", o kojoj je tako inspirativno pisala Mojsilovićka u "Novostima", ona koja bi htela da uđe u Evropu sasvim ogoljena, koja u svem što je naša prošlost vidi opasnost za sebe i za svoje udvorište.
  Patrijarhov ispraćaj do večne kuće, otkri da je prva Srbija, još jaka i postojana, još kako i koliko, uprkos srpskim vlasnicima i evropskim skutonošama, koji ne vole da mnogo operišu sa Srbima, već uvek i vazda sa - srpskim građanima, u svakoj prilici.
  Al, desi se čudo! Predsednik države: "U ime građana Srbije, i u svoje lično ime, oprosti se s patrijarhom, sa bolom u duši za nenadoknadivim gubitkom!" I tako, Predsednik sve "građane Srbije", proglasi za Srbe, pa još pravoslavne vere!, pa se treba zapitati, da li je reč o slučajnoj omaški, ili da ona kazuje - da za neke stvari ima Boga!
  Ovih dana, ne samo ovih!, dosta se priča o tzv. statutu AP Vojvodine, koji se, kakva ironija i hipokrizija!, navodno donosi u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije!
  Mi smo već mnogo puta pisali, da taj Ustav ne postoji, da je on zbir mnogih i suštinskih nesporazuma, počev od nemanja Narodne Skupštine, koju umesto narodnih predstavnika neposredno biranih, čine "dizači ruku" po volji svemoćnih šefova stranaka, pa preko neustavnog predsednika države i neodgovorne vlade, kojom on rukuje po potrebi svoje stranke, do sudova, vojske, glavne kontrole, kulture, pisma... jedan niz neodrživih protivrečnosti, problematično sročenih...o kom ni tzv. "Venecijanska komisija" nije imala šta da kaže, jer taj Ustav i nije pisan po tzv. Evropskim standardima, već po tome kako Srbija ima da se ponaša i da sluša!
  I desi se Vojvodina, ona koja se 3.maja 1848, posle Mađarske bune, u Sr. Karlovcima proglasi u Vojvodstvo Srpsko, kakvih je vojvodina bilo na desetine širom Evrope, mada nikom u njima nije padalo na pamet, da se proglase "vojvođanima" jer su svi oni pripadali ovom ili onom narodu i ovoj ili onoj naciji, sa kojom su duhovno, jezikom i kulturom bili povezani. Razdvajao ih je samo oblik vladavine!
  Ali, kod ovih iz "druge Srbije" baš se hoće ta razlika, te više nema reči o Vojvodstvu Srpskom, već o nekakvoj bezimenoj vojvodini, u kojoj se izjednačuju sve nacionalne manjine, sa nosećom i glavnom srpskom nacijom, koja je svedena na jednu od nacionalnih zajednica.
  Slušajte, to nije samo neukus, već i izazovna drskost, koja može imati dalekosežne posledice, jer nije tajna (mada jeste!) da u toj njihovoj vojvodini živi preko 75, a možda i svih 80 odsto Srba, kojima se uzima sve ono što se obilato daje ostalim, što svi zajedno čine onih 20 procenata!, što je koliko nečuveno i jedinstveno, toliko i zločinački vidljiva ambicija, da se Srbi i Srpstvo unište, što ni Ugarska, svojedobno, nije činila!
  Nije nam cilj da zalazimo u detalje, što su već toliki pre nas činili, i što će sigurno činiti, čak i iz vlasničkih stranaka, u prvom redu iz DS i SPS. Kada su njihove vojvođanske "filijale", podržale Statut, a valjda su ga i pisale, očekivali smo raskol u tim strankama na nivou Srbije, pošto su njihovi čelnici u Beogradu bili protivni toj postupnoj samostalnosti u nezavisnost, te i tako stvorene autonomije. Desilo se da su beogradski šefovi preko tog bitnog elementa, prešli oportunom ćutnjom, sve se bratski usaglasilo, kako bi svi ostali na vlasti. A u prvom redu onaj popovski sin iz Sente (DS) i Svežinović (SPS), poznatiji kao Bajatović.
  I šta će sad da se desi? Sećaju li se šefovi stranaka šta su sve obećavali nacionalnim manjinama pre izbora, a što se sad, bar što se ove vojvodine tiče, obistinilo, jer se iz "Politike", moglo videti koje su sve stranke osvojile nacionalne manjine, pa je ovo što se sad tamo dešava, ispunjenje datih obećanja.
  No, nije nam cilj da u te špekulantske kombinacije ulazimo, već da podsetimo sve one koji sad rade na rečenim "poslovima", da mi pripadnici, ne samo Mojsilovićkine, "prve Srbije", imamo neke račune kulturno genetske, koji se ne mogu prenebregnuti, kao i u slučaju vladike Njegoša.
  Čujte, evropska gospodo (autonomaška), ovaj tekst smo namenili vašem znanju a i neznanju, da vas podsetimo na jednu notornu svesrpsku istinu, da je naša srpska nauka, književnost, umetnost, uopšte kultura, nastala preko Save i Dunava, od ljudi koji su, iako pod tuđom vlašću, bili oduševljeni i gorljivi Srbi, jedva čekajući dan kad će Srbija preći preko Save i Dunava, što se najavilo proklamovanjem njihove vekovne volje, u N.Sadu, 25. nov.1918, kad je Jaša Tomić izrekao onu čuvenu misao:
  "Da se vratimo tamo, odakle smo došli!", na koje je poreklo i nekoliko desetina hiljada Srba, (Među njima Jovan Ristić i Jevrem Grujić) pod vođstvom Stevana Knićana, 1848, prešlo Savu i Dunav, da svoju srspku braću pomognu u borbi protiv Mađara, pa im i time pomognu i omoguće slavni 3. maj, kada je u Sremskim Karlovcima proglašeno Srpsko Vojvodstvo.
  Konačno, staturna gospodo, pogledajte Pajinu sliku "Seoba Srba sa Kosova 1689", potražite na njoj svoje pretke, suočite se sa njihovim pogledima koji vas proklinju, vo vijeki i vjekov, što se izrodiste od njih, pravih Srba.
  Ali, uzalud ćete ih tražiti, starosedelaca i njihovih potomaka jedva da još ima u Preku, pa tako i onih koji su 25. nov.1918, doživljavali kao svoju iskonsku pobedu - u spajanju sa Kraljevinom Srbijom!

  Velikani

  Pišući ovo, mi vas ne molimo da ostanete s nama, "Prvom Srbijom", ko god neće s nama neka ide kud god hoće, nek se zove kako mu drago, a mi ćemo pamtiti i ponositi se imenima pravih i dičnih Srba, koji preko Save i Dunava, proslaviše svojim delom i svojom dušom srpsko ime i srpsku moć.
  Evo imena tih večitih Srba:, koji, da su živi, nikad ne bi priznali da su vaši sunarodnici:
  1. Dositej Obradović
  2. Milica Stojadinović - Srpskinja
  3. Sava Tekelija
  4. Jovan Hadžić
  5. Branko Radičević
  6. Jovan Jovanović - Zmaj Jova
  7. đura Jakšić
  8. Jovan đorđević
  9. Stevan Sremac
  10.Jovanka Stojković
  11.Laza Kostić
  12.Jaša Ignjatović
  13.Kornelije Stanković
  14.Stevan Todorović
  15.Mihailo Pupin
  16.Paja Jovanović
  17.Jovan Sterija Popović
  18.Uroš Predić
  19.Vasa Živković
  20.Josif Marinković
  21.Sidonija Ilijć
  22.Jaša Tomić
  23.Toša Jovanović
  24.Aleksa Bačvanski
  25.Milka Grgurova
  26.Miloš Crnjanski
  27.Sava Šumanović
  28.Mihailo Polit Desančić
  29.Svetozar Miletić
  30.Jovan Subotić
  31.Veljko Petrović
  32.mitr. Stevan Stratimirović
  33.Isidor Bajić
  34.Stanoje Stanojević
  35.Jovan Rajić
  36.đura Daničić
  37.Cvetko Manojlović
  38.dr. Vojislav Subotić
  39.Giga Geršić
  40.Milutin Milanković
  41.dr Lazar Paču
  42.dr Jovan Paču
  44.Milan Konjović
  45.Petar Konjović
  46.Ilarion Ruvarac
  47.Dimitrije Ruvarac
  48.Milan Kašanin

  * * *
  Pročitaste li ova slavna imena, od Dalja, Vinkovaca, Sombora… Vrdnika, Sr.Karlovaca... Temišvara, Arada, Vršca, Pančeva do Sente, Subotice i Novoga Sada, dakle sa čitave teritorije vojvodine, sve slavom ovenčano, i sve u ime Srpstva i majke Srbije!
  A šta ćemo sa tolikim srpskim velikanima što snivaju svoj večni san u manastirima Fruške Gore, ili sa Brankom na Stražilovu?


  Kosovo
  Vi, "druga Srbijo", toliko ste galamili oko Kosova, zaklinjući se u njegovu neodvojivost od Srbije, a sad kad se prvi čin odvajanja čiste srpske teritorije preko Save i Dunava, koju vi zovete vojvodina, sad niukoliko ne galamite! A na Kosmetu jedva da ima 5 odsto Srba (ostalo su Crnogorci!), a preko Save i Dunava i 80 odsto (ne smete da objavite popis!) Srba, i ništa! Tu se evropski ponašate, ne razmišljajući šta se ovim Statutom otvara i zagovara

  http://www.svedok.rs/index.asp?show=69704
  Lepo si ovo sročio , al ova nacija je davno postala nepismena. Zato smo tu gde jesmo.

Slične teme

 1. Ipak bi radije Srbe nego Slovence!
  Autor čedina_zebra u forumu Politika
  Odgovora: 33
  Poslednja poruka: 25.04.2009., 22:19
 2. Odgovora: 84
  Poslednja poruka: 12.06.2007., 14:36
 3. nego shta nego kolektivna odgovornost
  Autor vispak u forumu Politika
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 11.10.2005., 01:44
 4. zasto bih radije bio sa labudicom, nego sa sponzorusom
  Autor PrincRima u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 23
  Poslednja poruka: 14.07.2004., 09:27

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •