Ciao svima!

Imam problem... Iako sam sada treca godina gimnazije intenzivno razmisljam o upisivanju fakulteta. Zelim da upisem filoloski fakultet. Imam zaista velike strasti prema lingvistici uopste, pa videh da postoji smer opsta lingvistika. Medjutim, citao sam neke teme koje na forumima postoje o ovom smeru i shvatio iz postojeceg da posle toga ne mogu nigde da se zaposlim osim kao asistent na faxu, bukvalno - da donekle ne vredi studirati opstu lingvistiku. Ja sam pitao jednu zenu koja radi u gradskoj biblioteci (pretpostavljam da nije bilo pametno) da li je zaista tacno da se ne moze nista sa ovim smerom. Ona mi je rekla samo da treba da studiram ono sto volim i da ne obracam paznju na ovakav problem i ulila mi jos vise nade - sto je najgore! Govorila je generalno o faxu kao faxu, ne o opstoj lingvistici i pritom navela da mogu da radim kao asistent na faxu ukoliko zavrsim ovaj smer (sto je nemoguce - iz razloga sto sam daleko od bg-a, a ne verujem da cu ikad tamo moci da stanujem i jos nekih internih razloga).

Sa druge strane, imao sam priliku da ucim nemacki kao veoma mali jer je tata kupio opremu za gledanje satelitskih programa. Gledao sam programe gde je bilo crtaca i sasvim solidno naucio izgovor i jedan odredjeni fond reci. Odskoro sam poceo da usavrsavam znanje iz nemackog jezika koristeci odredjenu literaturu za ucenje gramatike i ostalog dela koji se smatra osnovnim. Ni u osnovnoj, ni u srednjoj nisam imao prilike da imam nemacki kao redovan predmet pa mi je sad malo teze posto radim individualno. Mogao bih da upisem smer nemacki jezik i knjizevnost i to bi bilo odlicno, ali me vise zanima opsta lingvistika i osecao bih se veoma prazno ako je ne bih zavrsio.

Imao sam priliku da vidim, posto zivim u malom naselju, da je jedna osnovna skola u saglasnosti sa roditeljima uvela ucenje nemackog jezika, ali ta jadna deca nemaju cak ni adekvatnog predavaca (mozete misliti, predaje im profesor srpskog koji je imao nemacki 10 godina od osnovne kao redovan predmet); ne znam sta se desilo sa starim nastavnikom (ako je uopste postojao). To mi je malo ulilo neku dozu mesavine zelje da pomognes nekom u zivotu i svrhe upisivanja ovog smera. Dakle, sta raditi? Voleo bih, ako bar nista drugo, da mi date dobre razloge zasto da odustanem od opste lingvistike (ali samo u krajnjim slucajevima).

Unapred hvala svima.

p.s. Sorry ako postoje iste ovakve teme, ipak nema pretrage na ovom forumu.