У петак, 9 октобра, на прес-конференцији у престоници Републике Српске, Бања-Луци, Дарко Трифуновић, члан Групе експерата за борбу против тероризма и организованог криминала у Југоисточној Европи, је изјавио да међународни представници у Босни и Херцеговини (БиХ), а пре свега амерички, иступају као иницијатори напада и притисака од стране СЈИ на премијера Републике Српске (РС) Милорада Додика, којем они не могу да опросте продају руској компанији рафинерије нафте у Босанском Броду.

Према писању „Фокуса“, издања у РС , Трифуновић је подвукао да је „руска доминација на енергетском тржишту Западног Балкана нанела смртни ударац америчком пројекту „Набуко“: „Ради се о два веома важна пројекта у енергетском сектору – „Набуко“ и „Јужни ток“. Користећи ове пројекте, САД су намеравале да поставе под своју контролу тржиште горива целе Југоисточне Европе, али Руси су уз помоћ Додика разрушили те планове. Сада Американци, а пре свега заменик врховног представника у БиХ Рафи Грегорјаном, не могу и не желе да забораве ово Додику, покушавају да га смене, т.ј. да врате под своју контролу ситуацију у енергетској области у региону".

Други члан Групе експерата за борбу против тероризма и организованог криминала за Југоисточну Европу, Џевад Галијашевић, каже да није чудно што амерички представници у БиХ, на првом месту Рафи Грегоријан и амерички амбасадор Чарлс Инглиш, манипулишу подацима, шаљући у Стејт департмент „некакву нејасну информацију о томе да РС кочи борбу против тероризма у свету“.
"Уместо да се озбиљније позабаве више него очигледним доказима умешаности босанских политичких врхова у организацију и финансијску подршку напада на САД 11 септембра 2001 године, Грегоријан, Инглиш и други американци у БиХ иступају са оптужбама према РС, користећи сва могућна средства“, - рекао је Галијашевић, напомињући да су међу нападачима на Њујорк и Вашингтон четворица били грађани БиХ, између осталог и главни организатор Халид шах Мухамед.
Члан Групе експерата Домагој Маргетић је подсетио да су на недавном међународном Антитерористичком сусрету у Израелу представници специјалних служби САД и ЕУ направили саопштење о истраживању повезаности грађана БиХ и Хрватске са организацијом напада 11 септембра.
"Било какву истрагу о међународном тероризму у БиХ до недавно је кочио министар безбедности БиХ Тарик Садовић, који је после низа опомена са стране наше Групе био смењен са своје дужности. Ја морам да кажем да иста таква судбина чека и хрватског министра унутрашњих послова Томислава Карамарка, јер постоје неоспорни докази тога да је овај човек повезан са мрежом организованог криминала и међународног тероризма“, - изјавио је Маргетић. Он је додао да је ових дана немачка канцеларка Ангела Меркел лично позвала председницу Владе Хрватске Јадранку Косор и, наводно, затражила оставку Карамарка најкасније до 25 децембра ове године.

Маргетић је такође указао да је Врховни представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко дошао у главни град Сарајево са јасним задатком да уништи трагове учешћа Аустрије у формирању терористичке инфраструктуре на Балкану.
Маргетић је истакао да је познато да је аустријска антитерористичка служба, заједно са немачком канцеларијом Интерпола, још 1996 године завршила истраживање „мутних послова“ Суданца Ел Фатиха ал-Хасанејна, блиског друга Усаме бин Ладена и Алије Изетбеговића, који је преко низа банака финансирао куповину оружја и долазак муџахедина у БиХ, ширећи на тај начин мрежу Ал Каиде на Балкану.


Михаил Јамбајев, магистар историјских наука, научни сарадник Института славистике Руске Академије Наука