Мандић: ДПС је успјешно бојкотовала изборе

nedjelja, 13 decembar 2009 18:53 мина

Опозициони бојкот избора може помоћи да се на једноставан начин разобличи недемократски карактер црногорске власти, а то средство је успјешно користила Демократска партија социјалиста (ДПС) на савезним изборима 2000. године, рекао је лидер Нове српске демократије (НОВА) Андрија Мандић.

Он је казао да неучествовање на изборима није само по себи циљ, већ средство које може помоћи опозицији да дође до фер и слободних избора.

“То средство је 2000. године успјешно користила ДПС и оно им је помогло чак и да без непосредних савезних избора преузму власт у Државној заједници Србија и Црна Гора 2003. године”, рекао је Мандић агенцији МИНА.

Он је казао да је то средство дало кључни допринос остварењу “политичког циља Мила Ђукановића – успостављање приватне породичне државе”.

“Замислите једну врло пластичну ситуацију у којој се ДПС једина налази на некој изборној листи. Тада ДПС несметано може да извади изборне кате и бори се са замишљеним противником”, рекао је он.

Мандић сматра да би након таквих »избора« врло брзо допутовали представници међународне заједнице, који би ултимативно тражили од “диктатора да ослободи заробљену државу”.

Он је оцијенио да је правилна употреба бојкота избора, као средства помоћу кога може нешто да се постигне, дала добре резултате у свакој земљи гдје је опозиција примјењивала.

Успјешан бојкот изборног процеса у Котору представљао је почетак снажног притиска на власт да пристане на демократизацију изборног процеса. Нажалост, тај притисак је кратко трајао, јер већ на наредним изборима, у Мојковцу, нијесмо имали јединствену опозициону акцију”, рекао је он.

Мандић је казао да је да је, као и много пута до сада, власт и на тим изборима употријебила “недемократска средства политичку полицију, организовани криминал, државни апарат, прљави новац”.
“Власт је готово укинула законско финансирање опозиционих странака, а истовремено у мјестима гдје се врше избори главни политички аргумент је видно истакнута реклама за благајну ДПС”, рекао је Мандић.

Он је подсјетио да се након жабљачких избора опозиција договорила да убудуће не даје легитмитет таквим »побједама« ДПС-а. “Зашто бисмо ми учествовали на изборима који нијесу слободни и поштени”.

Циљ који смо зацртали договором о неучествовању на изборима је да се изборимо за фер и демократске изборне услове”, рекао је он.

Мандић је казао да избори у Мојковцу нијесу били слободни и да ту чињеницу опозиција треба да констатује.

“Власт има велики интерес да нас убиједи да избори нијесу намјештени и да у изборним правилима не треба ништа мијењати. Такву »истину« спремна је свуда да брани јер од тих »правила« зависи њен опстанак”, сматра Мандић.

Упитан колико је реално да опозиција наступа јединствено и у наредном периоду, Мандић је рекао да је опозиција обавезна да усаглашавамо потезе и да се понаша, прије свега, озбиљно.

“НОВА ће у потпуности испоштовати раније донијете одлуке и неће учествовати на изборима на Цетињу. Не пристајемо на улогу декора коју је опозицији намијенио ДПС”, рекао је он.

Мандић је подсјетио на “релевантно испитавање јавног мњења” у коме је на Жабљаку констатована сигурна побједа опозиционог кандидата и то у првом кругу.

Он је рекао да је то истраживање имало снажно упориште и у личности опозиционог кандидата, који је у односу на конкуренцију био несумњиви политички ауторитет и апсолутни фаворит.

“Међутим, када су се пребројали гласови, он је много заостао за кандидатом ДПС-а. Непоштено би данас било тај пораз опозиције приписати незнању или неспособности нашег кандидата”, рекао је он.

Мандић је казао да треба бити поштен и јавно саопштити да је побиједио кандидат иза кога је стајала “добро рекламирана благајна ДПС-а и читав сет недозвољених средстава”.

“Дакле, избори нијесу били равноправни па самим тим ни слободни. Избори у Мојковцу су били реприза избора на Жабљаку. Ништа мање нијесу злоупотребљавани државни ресурси и кориштене услуге организованог криминала”, сматра он.

Мандић је рекао да му наивно дјелују они опозициони политичари који кажу да је требало учествовати на тим изборима јер је побједа била сигурна.

“Страх ме је да неко покушава опозицији наметнути досад непознату страну сагледавања побједа и умјесто релалног наметнути апстрактно сагледавање ситуације", казао је он.

Мандић је оцијенио да је обавеза опозиције да обезбиједи демократске и фер услове за све будуће изборне процесе и да од њене истрајности и јединственог наступа зависи да ли ће доћи до тог циља.

“Међутим, уколико у сваки изборни циклус дио опозиције буде улазио као да је у Црној Гори све у најбољем реду, онда је очигледно да се разликујемо у виђењу стварности”, рекао је он.

У НОВО-ј су, према његовим ријечима, оптимисти да ће наредних мјесеци доћи до стварања одређених претпоставки да се крене са мртве тачке и да и “Црна Гора изађе из тог зачараног круга намјештених избора”.

Мандић је оптимиста да ће опозиција на изборима, коју Црну Гору очекују наредне године наступати јединствено.

“Опозиција је дужна да пронађе формулу јединственог наступа. Ми морамо радити заједно, обраћати се нашим бирачима и координирати будуће потезе. Искуство нам говори да унутар опозиције постоје велике разлике, али, свјесни тога, морамо ићи на превазилажење тих разлика”, оцијенио је он.

Говорећи о могућности да опозициони представници напусте и републички и локалне парламенте и остале институције, Мандић је рекао да је НОВА спремна за све опције, па и на оне најодлучније. “То наравно, не смије бити индивидуална акција већ ствар договора унутар опозиције”.

Мандић је рекао да политичари из НОВЕ имају једно ружно искуство након прошлогодишњег напуштања Скупштине, у тренутку када је Влада признала независност Косова.
Једино су седам од дванест посланика тадашње Српске листе и посланик Демократске српксе странке остали при постигнутом опозиционом договору о напуштању Скупштине, док су се сви остали вратили у парламент. Не желимо и не прихватамо у будућности такав однос”, поручио је Мандић.

Извор-ИНФОРС.

Потпуно је разобличио ове из СНП. Одустали су од договора о бојкоту, њихови посланици су остали у Скупштини после признања Косова од стране владе РЦГ. Шта још треба рећи Србима у ЦГ, да би им се доказало да је СНП у ствари продужена рука власти ?