Štrajk službenika Evropske unije
Vesti - Svet | Tanjug | 17 decembar 2009
...
U sedištu EU u Briselu danas je počeo štrajk službenika Unije zbog toga što im je odbijeno povećanja plata za 3,7 odsto za iduću godinu.

U zgradi Saveta „Justus Lipsius" oko 30 do 40 zaposlenih se okupilo u hali ukazujući na štrajk, ali bez transparenata i parola.

Medjutim, zbog štrajka je ovo zdanje danas ostalo gotovo prazno. Uobičajeno u „Justus Lipsius" zgradi svakodnevno od 3.600 ljudi radi 2.800, a danas je na posao došlo oko 300 sluzbenika EU.

Savet ministara saobraćaja, koji se danas održava, praktično nije pogodjen štrajkom službenika EU, ali je zato otkazao 20 sednica radnih grupa na razne teme u zgradi Saveta. Zastupnik osoblja EU Ginter Lorenc je objasnio da za sednicu Saveta ministara i prilikom štrajka može biti uvedena radna obaveza za odredjen broj službenika, pošto u radnom ugovoru postoji odgovarajući aneks.

Inače sutra će, na ambasadorskom nivou, biti preduzet peti pokušaj pronalaženja rešenja za ovaj problem. Švedska, koja do kraja godine predsedava EU, pokušala je da doprinese pronalaženju kompromisa, ali su do sada, pojedine zemlje, odbijale svaki dogovor o povećanju plata službenicima EU u vreme krize.

Na drugoj strani službenici insistiraju na svojoj povišici koja je zapisano pravilo. Savet EU ima teoretski mogućnost da do kraja decemba donese odluku, a ukoliko do toga ne dodje ova tema se sklanja sa stola. Ako ne dodje do rešenja oko povišice plata službenicima EU će biti izložena tužbom Evropske komisije pred Evropskim sudom. Lorenc ukazuje da je već jednom postojala slična situacija 1972, kada je Evropski sud doneo presudu u korist Komisije, pa su države članice bile primorane na prihvatanje povišice.