Avion sa 35 tona oružja povezan sa srpskim trgovcem
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Avion sa 35 tona oružja povezan sa srpskim trgovcem

 1. #1
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.461
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Avion sa 35 tona oružja povezan sa srpskim trgovcem

  Nakon zaplene letelice u Bangkoku
  Avion sa 35 tona oružja povezan


  sa srpskim trgovcem

  Autor: FoNet | Foto:Reuters | 15.12.2009. - 18:03
  Avion "Iljušin Il-76" pun oružja, koji su tajlandske vlasti zaplenile u Bangkoku, bio je vlasništvo kompanije "Beibars", povezane sa srpskim trgovcem oružjem Tomislavom Damnjanovićem, javlja danas AP, prenoseći izjavu istraživača stokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira Hjua Grifitsa.


  Prema rečima Grifitsa, avion je u oktobru korišćen za prevoz oružja sa Balkana u Burundi.
  Posada aviona - četvorica članova su iz Kazahstana, a jedan iz Belorusije, uhapšena je i optužena za ilegalno posedovanje oružja. Članovima posade preti kazna od deset godina zatvora.
  Avion se, leteći iz Severne Koreje, spustio u Bangkok radi punjenja gorivom, ali su tajlandske vlasti otkrile da je natovaren sa 35 tona eksploziva, projektila za ručne bacače i delova za rakete zemlja - vazduh, što je u suprotnosti sa embargom Ujedinjenih nacija na trgovinu oružjem prema Severnoj Koreji.
  Letelica je bila registrovana i u tri kompanije pod kontrolom ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, poznatog kao "trgovac smrću". Bout se od marta nalazi u zatvoru u Bangkoku, a Sjedinjene Američke Države traže njegovu ekstradiciju, jer je u Njujorku optužen za terorizam.
  Pretpostavlja se da je oružje bilo namenjeno pobunjenicima u Africi ili vojsci Mjanmara. U dokumentima se navodi da je avion prevozio opremu za naftne bušotine na Šri Lanki. Tajlandska policija je ocenila da vrednost tereta iznosi više od 15 miliona dolara.
  Grifits tvrdi da su prethodni vlasnici aviona prodavali oružje u Liberiji, Sijera Leoneu, Kongu, Somaliji, Sudanu i Čadu.
  "Ti avioni su kao ptice selice. Menjaju kompanije jer je prethodna firma zatvorena iz razloga bezbednosti ili je naznačena u izveštaju UN o trgovini oružjem", izjavio je Grifits.


  ************************************************** ***********************************************

  Али ово пронађох на другом месту ПА КО ЗНА ДОБРО ЕНГЛЕСКИ НЕКА НАМ ПРЕПРИЧА:http://images.google.com/imgres?imgu...a%3DN%26um%3D1
  For Balkan Shipping Agent, War Is Good for Business

  Filip Horvat for The New York Times
  Tomislav Damnjanovic, accused of smuggling weapons that have fueled some of the world’s worst conflicts, now helps the American military arm the governments of Iraq and Afghanistan.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
 2. #2
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.461
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Avion sa 35 tona oružja povezan sa srpskim trgovcem

  ГУГЛ превод:


  Објављено: Аугуст 7, 2007

  Нис, Србија - За протекле четири године Томислава Дамњановића је одиграла кључну улогу у САД ратовима у Ираку и Авганистану. Од 2003, он је достављен милиона метака муниције, пиштољи, бомбе и минобацаче у владама Ирака и Авганистана, званичници Уједињених нација кажу, чињеница да нема спора. Његови авиони су чак била коришћена за чунак снабдевање између америчких база у Ираку, чување трупе из потребе да направи опасних путовања копном.

  Али то није увек било тако.

  За господина Дамњановић, рад је неочекивани заокрет у каријери доминирају не служи америчким интересима, али додгинг агенције за спровођење закона, као и кријумчарења оружја америчким противницима и земљама под санкцијама Уједињених нација, као што су Либија, и друге делове Африке.

  Он такође признаје да се најважнији део софистициране операције шверца цигарета, у Европи је подршку бившег југословенског председника Слободана Милошевића, који цену европских пореских обвезника милиона долара у неплаћеним прихода.

  Детаљи каријере која сеже уназад више од 15 година је споро одвија, као и истражитељима Уједињених нација, недавно, група истраживача финансиран од стране Уједињених нација, у Београду су заједно пиецед лет планова, показује и банковних рачуна, као шта они кажу су фалсификованих докумената.

  Упркос ширењу богатства са својим америчким партнерима, истражитељи тврде да господин Дамњановић, који је са седиштем у Београду, наставила поткопава санкција Уједињених нација, набавке оружја за исламистичке групе у Сомалији да Сједињене Државе каже да је повезана са Ал Каидом. Као и код свих других оптужби за нелегално пословање, господин Дамњановић негирао било какву везу.

  Доказ је накупила у истрагама на челу Комитета Уједињених нација санкција, као и недавно објављен извештај у југоисточној и источној Европи Центра за контролу малокалибарског и лаког оружја, истраживачки центар уз подршку Уједињених нација и на основу у Београду. Подаци се деле са обичајима и агенцијама за спровођење закона на ограничен основи.

  У извештају, који се фокусира на господина Дамњановића као један између осталих у истој трговини, пореди своје пословање са онима познатог руског трговца оружјем Виктора Боут, говорећи два су сарађивали, иако каже Дамњановић је задржао далеко мањи профил. У последњих неколико интервјуа у Београду, господин Дамњановић изгледало изузетно отворени у описивању своје каријере, а он је бранио у дужину.

  "Знате како је тешко било да се овде преживи" у бившој Југославији, рекао је он у канцеларију у Програм усмјерника бизнис парка. Назад у 1990 када је господин Милошевић је био председник Југославије и земља била под санкцијама, кршење закона је неминовно, али све је цонтендед.

  По својој процени, компанија потрча летео више од 50 летова са Кипра да Црна Гора у касним 1990-их носи више од 1,5 милиона пакета цигарета у трговини подржани од стране Владе г. Милошевића и од стране власти у Црна Гора. Цигарете су затим прокријумчарено у Италију, Европске уније за спровођење закона званицници.

  Г. Дамњановић је рекао да није имао учешће са аспекта кријумчарења операције. "Мој део је био све званичне", рекао је он, али је додао са осмехом: "Мислим да је морао да одем негде. Не мислим да је Црна Гора. Треба да знате. "

  Године 1996, авион Уцртана господина Дамњановића да је носи резервне делове за либијске ловачких авиона пала ван Београда. Његов главни пословни партнер је убијен. Извоз оружја у Либију било забрањено под санкцијама Уједињених нација у том тренутку.

  Током протекле деценије, испоруке оружја су сачињена велика већина свој посао као и радио је кроз низ предузећа, а све са седиштем у Београду. Његова најновија је названа Томиско, имајући у својим касним пословни партнер Томислав Мишковић.

  Документи Уједињених нација, званичници у Београду и истраживачки центар, који су објављени у упутству центра, показују наставак образац компанија управља господин Дамњановића који су летео оружје за региони под санкцијама Уједињених нација.

  Године 2002, г. Дамњановић послао контингент оружја - укључујући АК-47-типа пушке, лансере ракета, протупјешачких мина и милиони метака муниције - у Либерији, фалсификовања докумената да би се појавио да је Нигерија била дестинација, у складу са нови извештај.

  Документи потписали г. Дамњановић, као и добијени и објављени од стране истраживачког центра, показују да су оружје пребегло у Либерији, који је тада био под санкцијама Уједињених нација, као казна за подстицање грађанског рата у Сијера Леонеу побуњеници подржавајући тамо, драго камење оружју за трговински споразум.

  У истој години, каже се у извештају, милиони метака муниције испоручен од стране г. Дамњановић за Руанду су вероватно намењене за Конго.

  "Оно што сам урадио је потпуно званичник," Господин Дамњановић, рекао је у одговору на документацију о Руанда испоруке.

  "Оно што неко други ради са оружјем, када су добили је до њих", рекао је он.

  Према ауторима извештаја, упркос доказима против господина Дамњановића и других трговаца људима, они су дошли да се види као битан део ланца снабдевања за ратове у Ираку и Авганистану.

  Г. Дамњановић је рекао све своје тренутне уговоре су по наруџби компанија који раде за Одељење за одбрану у Вашингтону, и сада лети све од грађевинског материјала до цигарета у Ирак за Пентагона.

  "Човек би помислио да су фирме попут овог не треба да биде награден со др` авни уговори, када знамо шта су укључени у у прошлости ", рекао је Адријан Вилкинсон, вођа тима за истраживање центра и аутор извештаја.

  Хју Грифитс, који је написао извештај са г. Вилкинсон, рекао да средства за спровођење закона немају механизме у место за праћење потенцијалних сверцера орузја, а да нису правилно комуницирати једна са другом.

  "Ни одбрана радова, нити војска је профилисање систем у мјесту које ће им омогућити да се идентификују актери као што Дамњановић и другима у овим илегалним мрежама", рекао је господин Грифитс.

  Истражитеља Уједињених нација показују да у 2006, у исто време био је снабдевање оружјем за САД у Ираку и Авганистану, господин Дамњановић испоручује 45 тона оружја у снага Уније исламских судова у Сомалији, која каже да Сједињене Државе имају везе са Ал Каидом.

  Дамњановић је рекао господин лет носи одећу и обућу и био је некако збуњени са доласком авиона сличне ношење оружја.

  Током целе каријере је била слична причи. Но спровођење закона агенције је икада покушао да донесе оптужбе против њега, а он је видео своју срећу стално расте, од тога запослених националне авио-компаније Југославије почетком 1990-их година да се постане власник своје фирме и Илысхин ИИ 76, супер величини руски теретни превозник.

  Али сада, можда, његова прошлост је ухватити се с њим.

  Влада Србије недавно је укинула своју авио дозволу да носе оружје пошиљке, чиме сузбијању значајан део свог рада.

  "Свако жели да перу руке од тога", рекао је он, сугеришући да се влада знао дуж његових активности.

  И тако, крајем септембра, г. Дамњановић дао опроштајну странка овде у Нишу за неке од својих запослених и чланова посаде. Он им је рекао да ће његова компанија реструктурира и покушати да се такмиче на европском тржишту терета - легитимно, рекао је он.
  Poslednji put ažurirao/la eremita : 15.12.2009. u 18:35
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  21.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kuća cvijeća
  Poruke
  345
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Avion sa 35 tona oružja povezan sa srpskim trgovcem

  Pih jedan bijedni aviončić i oni odmah hapse. Ja sam mom prijatelju Mugabeu poslao tri teretna broda puna oružja pa mi niko nije smio ništa.
  E. djeco, djeco, ništa niste naučili od mene.

 4. #4
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.461
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Avion sa 35 tona oružja povezan sa srpskim trgovcem

  Citat Original postavio JosipBroz Pogledaj poruku
  Pih jedan bijedni aviončić i oni odmah hapse. Ja sam mom prijatelju Mugabeu poslao tri teretna broda puna oružja pa mi niko nije smio ništa.
  E. djeco, djeco, ništa niste naučili od mene.
  JosipBroz .................
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  21.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kuća cvijeća
  Poruke
  345
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Avion sa 35 tona oružja povezan sa srpskim trgovcem

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  JosipBroz .................
  E da ti nije bilo Broza, još bi ti (i tvoji) čuvali ovce pod Miroč planinom.

 6. #6
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.461
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Avion sa 35 tona oružja povezan sa srpskim trgovcem

  Citat Original postavio JosipBroz Pogledaj poruku
  E da ti nije bilo Broza, još bi ti (i tvoji) čuvali ovce pod Miroč planinom.
  *ебо те он... док је тај бандит чувао овце моја породица је увелико била грађанска...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


Slične teme

 1. Tona - NS
  Autor good_neighbour u forumu Muzika
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 10.12.2009., 20:55
 2. 16 tona
  Autor Pjer_Nis u forumu Muzika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 11.12.2007., 20:07
 3. problem oko tona
  Autor sunce234 u forumu Multimedija
  Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 22.07.2007., 12:25
 4. Odgovora: 43
  Poslednja poruka: 11.04.2006., 03:17
 5. nema tona
  Autor MilanZ u forumu Multimedija
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 28.01.2005., 18:07

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •