ЦРТЕЖ У ПЕСКУ - Повест о ранохришћанским мученицима
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: ЦРТЕЖ У ПЕСКУ - Повест о ранохришћанским мученицима

 1. #1
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano ЦРТЕЖ У ПЕСКУ - Повест о ранохришћанским мученицима

  ЦРТЕЖ У ПЕСКУ - Повест о ранохришћанским мученицима  Издање Манастира Подмаине

  Го­ди­на је 274. Цар Лу­ци­је До­ми­ци­је Ауре­ли­јан је по­но­во ује­ди­нио Рим­ско цар­ство и са­да вла­да коп­ном и мо­рем на по­ло­ви­ни те­ри­то­ри­је на­се­ље­ног све­та. Рим­ски гра­ђа­ни и вар­ва­ри под­јед­на­ко дрх­те од стра­ха пред вој­ни­ком-ца­рем ко­ји се­бе на­зи­ва жи­вим бо­гом. Цар Ауре­ли­јан ма­ло зна о то­ме да ће по­ни­зни роб, за­ро­бље­ни Гер­ман, и син рим­ског се­на­то­ра по­ста­ти хри­шћа­ни и да ће те­ме­љи па­ган­ског дру­штва би­ти по­љу­ља­ни.

  Син се­на­то­ра По­пли­ја Алек­са­мен има све, и бо­гат­ство, и моћ и здра­вље, но и по­ред то­га је не­за­до­во­љан све­том и сви­ме у ње­му. Жи­вот је по­стао бе­сми­слен а ни­шта­ви­ло смр­ти сто­ји пред њим. Та­ко ће би­ти све до да­на кад му мла­ди роб спа­са­ва жи­вот те Алек­са­мен на­по­кон сре­ће не­ког бла­го­род­ни­јег и хра­бри­јег од се­бе - хри­шћа­ни­на.

  Цр­теж у пе­ску је ро­ман за мла­де ко­ји је на­дах­нут мо­ти­вом "Па­ла­тин­ског рас­пе­ћа" - ар­хе­о­ло­шким на­ла­зи­штем из Ри­ма тре­ћег ве­ка. То је за­јед­нич­ко де­ло пра­во­слав­них хри­шћа­на у Грч­кој, где је до­жи­ве­ло се­дам из­да­ња и по­ста­ло оми­ље­но кла­сич­но де­ло ду­хов­не ли­те­ра­ту­ре.

  http://www.spc.rs/sr/crtez_u_pesku_povest_o_ranohriscanskim_mucenicima
  “Mors tua, vita mea” 2. #2
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: ЦРТЕЖ У ПЕСКУ - Повест о ранохришћанским мученицима

  Постављена је на Светосављу  Садржај:

  У Поплијевој вили
  Дан у лову
  Слободни робови
  Арминијева смрт
  Храбро исповедање
  Смерни мисионари
  Посета цару
  У друштву царских перјаника
  Јеси ли хришћанин?
  Опасан задатак
  Одговор
  У затвору
  У Колосеуму
  Провера
  Храна за мучеништво
  Страшна вест
  Епилог

  http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Knjizevnost/CrtezUPesku/CrtezUPesku.htm  ЕПИЛОГ  Прогони су поново почели и међу многим жртвама свирепог покоља био је и епископ Дионисије. На Аурелијановом престолу смењивали су се цареви све док се једног дана царство није срушило пред најездом варварских хорди. Више није било ни цара ни Сената, нити Преторијанаца. Све је нестало и памтило се само на страницама историје.

  И у том неславном добу, кад се све претворило у рушевине, само је једна сила остала да стоји - Црква Христова. Света Црква, са својом силом искупљења, је спасила западну цивилизацију од катастрофе и означила ново доба у историји човечанства.

  Векови су полако пролазили. 1856. године група археолога вршила је ископавања на староримском брежуљку Палатин надајући се да ће наћи рушевине неке од старих палата римских императора. На зиду дворане царевих перјаника открили су вековима нетакнут подругљив запис који је подсећао на некакав дечији цртеж. Приказивао је распетог човека са магарећом главом и, одмах поред њега, младог молитвеника. Испод лика је био натпис на грчком: ΑΛΕΞΑΜΕΝΟΣ ΣΕΒΕΤΕ ΘΕΟΝ, што значи Алексамен се клања Богу, а поред њега се налазио још један натпис на латинском, који је гласио: ALEXAMENOS FIDELIS, што значи Алексамен је веран.

  Археолози су пажљиво извадили из зида ту мермерну плочу тако да и дан данас свако може да дође и да је види на изложби Палатинског античког музеја у Риму. Задивљујуће је то да научници тврде да је овај запис најстарији цртеж хришћанског распећа икад пронађен, због чега је и назван "Палатинско распеће".[1]

  То распеће је, нажалост, претворено у хулу. Међутим, то је било по допуштењу Божјем, јер се одмах поред хуле открива исповедање једног младог хришћанина. Тако често бива јер грех и покајање вековима иду једно уз друго. Зато и није тешко замислити да ће за ко зна колико година неко можда пронаћи трагове врлинског исповедања вере данашњег младог хришћанина. Јер ваистину сви који стреме да служе Христу, са истом ревношћу као што су то чинили Алексамен, Милвије и Брут, свим својим срцем и свом својом снагом записаће име Господње, али не само у песку или на камену, већ у дубини срца својих ближњих.  КРАЈ

  и Богу нашем слава!
  НАПОМЕНЕ:
  1. Палатинско распеће је познато и као Алексаменов зидни запис. Видети Мајкл Грин Мисионарење ураној Цркви (Grand Rapids, Mich. Wm. B. Eerdmans Publishing), стр. 244.
  “Mors tua, vita mea”

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •