Zlocini komunista nad Srbima u Crnoj Gori
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Zlocini komunista nad Srbima u Crnoj Gori

 1. #1
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.378
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Zlocini komunista nad Srbima u Crnoj Gori

  Prva žrtva komunističkog terora je bio arhimandrit Nikodim Janjušević, nastojatelj manastira Župe kod Nikšića. On je bio ubijen 29. juna 1941. godine.
  Na događaje u Jugoslaviji imao je veliki uticaj Staljinov govor održan u novembru 1941. godine, u kome naglašava da će se rat završiti za dvije nedjelje ili najkasnije za šest mjeseci; njemačka armija biće uništena. To je bio propagandni govor bez realističke procjene tadašnje situacije. Prema izjavi Vukmanovića-Tempa, kada su komunisti čuli Staljinov govor, shvatili su da je njihov zadatak "prvenstvena likvidacija pristalica kapitalizma prije završetka rata. Tako će biti lakše izgraditi socijalizam".
  Staljinov govor je bio ključ dogmatskih marksističkih ideologa da otvore vrata klanica, počevši "drugom fazom" revolucije - "diktaturom proletarijata". Kao rezultat toga, Crna Gora i Hercegovina bile su okupane krvlju uglednih patriota, pobijenih "ne zato što su bili krivci, već zato što su bili ugledni i uticajni".
  U Crnoj Gori i Hercegovini ekstremizmi druge faze bili su odvratni čak i nekim jugoslovenskim komunistima. Vlado Šegrt i Petar Drapšin bili su ukoreni od Vrhovnog partizanskog štaba zbog primjene užasnih kaznenih ekspedicija protivu naroda Hercegovine.
  U Crnoj Gori i Hercegovini "druga faza" revolucije dostigla je zenit krajem 1941. i početkom 1942. Partizani su zadržali nazive svojih protivnika: "izdajnici", "kolaboracionisti" ili "članovi pete kolone". Bez obzira kako su pokušali da diskredituju svoje protivnike partizani su slijepo slijedili Lenjinov diktum da "komunistička diktatura ne znači ni manje ni više već punu neograničenu vlast bez granica, pravila ili propisa zakonskih".
  Kasne 1941. i rane 1942. godine masovne likvidacije izvršavane su po komunističkim naređenjima kroz Crnu Goru i istočnu Hercegovinu. Prema izjavi Dedijera, njemu je Peko Dapčević rekao da su likvidiranja naređena od viših partizanskih štabova. "Istovremeno je Kominterna upozoravala Tita da se u sadašnjoj etapi radi o oslobođenju od fašističkog podjarmljivanja a ne o socijalističkoj revoluciji" (V. Dedijer, Novi prilozi za biogra-fiju ***, II, Liburnija, Rijeka: Mladost, Zagreb, 1981, str. 387). Najmasovnija ubijanja su vršena u srezovima: kolašinskom, šavničkom, nikšićkom, danilovgradskom i cetinjskom, a i u srezu podgoričkom. Partizanske novine "Naša borba", publikovane u Crnoj Gori, sadrže imena pobijenih uz primjedbu "nastaviće se". Partizani su napunili rupe, jaruge, jame, bunare, krečane i groblja elitnim Srbima, u svojoj nemilosrdnoj primjeni "druge faze" revolucije. U procjeni takvog užasa može se samo napraviti pregled imena ovih ljudi, žena i čak mladića u ovom stravičnom periodu.
  Nakon zlostavljanja, žrtve su bacane u masovna groblja, kao što su komunisti postupali u Gornjem polju kod Nikšića. Stevan Vučetić tvrdi da je bačeno više od sedam stotina leševa u jamu u Gornjem polju! Partizani su dali ime toj jami Kotor jama, jer je prva žrtva bačena u nju iz Kotora. Jame okolo Cetinja i svih strana Crne Gore primile su leševe žrtava, a u Šavniku žrtve su bačene u bunar. Prota Bogdan Perović i sin mu jedinac brutalno su mučeni, a poslije ubijeni.
  Više od četrdeset Karadžića, rođaka čuvenog srpskog reformatora jezika i skupljača narodnih pjesama Vuka Karadžića, pobijeno je u Drobnjaku.  Tri sanduka braće Jovovića - pozadi njihova rodbina, koja ih je izvadila iz jame na Dragovoljačkoj ploči


  Osamdeset i dva lica, uključujući mnoge Džakoviće, bačeno je u jarugu Boana. Žrtve iz srezova Cetinja i Bara pobijene su u partizanskom štabu Kunovog prisoja, uključujući braću Šćepanoviće (jedan je bio profesor a drugi oficir), pukovnika Nika Jovanovića, braću Draga i Blaža Kapičića, zemljoradnike, i druge. U jamu na Vrbanju bačeno je više ljudi iz hercegnovskog i krivošijskog kraja.
  U Kolašinu nakon povlačenja Italijana 5. januara partizani ulaze u grad i u kasarnu na Brezi zatvaraju sve uglednije i bogatije ljude iz Kolašina i okoline. Na Badnje veče 6. januara partizani su u gradu spremali igranku i Ćnarodno veseljeL. Međutim druga grupa partizana je tjerala zatvorenike da na desnoj obali Tare kopaju rupe u baruštini punoj pjeska. Tako dok je u gimnaziji uz velike količine konfiskovanog alkohola trajala proslava praćena govorima i pucnjavom druga grupa proletera je u Lugu likvidirala sve zatvorenike.
  Partija nije trpila kritiku ni iz svojih redova. Mnogi njeni članovi koji su se usprotivili preranom ustanku ili partizanskim likvidacijama ubrzo su likvidirani. Među njima sudija Slobodan Marušić, učitelj Milovan Anđelić (ubijen iz zasjede 6. januara 1942.) Aleksa Pavićević i drugi.
  U Hercegovini je bila slična situacija. Prvog februara 1942. iz Vrhovnog partizanskog štaba instrukcije je dobio Đukica Grahovac, komandant operativnog štaba Nevesinja, da se odmah likvidiraju poznati i sumnjivi protivnici, a to je postao njihov svakodnevni posao. Nekoliko dana kasnije operativni štab je obavješten da je 250 članova pete kolone strjeljano. Krajem marta u Gackom je bilo ubijeno oko 70 osoba i približno isti broj u Nevesinju.
  Karakteristika mnogih komunističkih likvidacija je da su izvršene po noći. Takođe poslije ubistava partizani su često igrali na grobovima svojih žrtava ili su čak tjerali rodbinu žrtve da to čini.
  „Страст за истином прошлости је најбољи израз животне снаге у човеку и нарочит облик његовог поштовања самог себе“. (Иво Андрић) 2. #2
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.378
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: Zlocini komunista nad Srbima u Crnoj Gori

  Poznato je da su komunisti posle masovnih zločina pravili "narodna veselja". Primoravali su, pored ostalog, rodbinu svojih žrtava da igra kolo na njihovim leševima. Zato se knjiga dr Save Skoka, koji je u ono doba takođe bio partizan, zove "Krvavo kolo hercegovačko". Ovde objavljujemo zbirku fotografija žrtava komunizma u zimu 1941/42. u Crnoj Gori, koje su pod režimom Mila Đukanovića i dalje zabranjene.

  Ove fotografije spašene su tako što ih je engleski pukovnik Vilijem Bejli, šef britanske misije pri Vrhovnoj komandi generala Draže Mihailovića, 1944. godine odneo iz Crne Gore. Bejli je potom fotografije predao kralju Petru Drugom u Londonu, a kralj Petar ih je dao majoru Nikoli Bojoviću, komandantu 1. durmitorske brigade, koji se, po izlasku iz nemačkog logora 1945. godine, nastanio u Lutonu kraj Londona. Major Bojović je snimke ostavio svom sinu, dr Radmilu Bojoviću iz Beograda, uz želju da ih najpre objave "Pogledi". Najveći deo iz ove zbirke "Pogledi" su objavili u "Albumu srpskih četnika generala Draže Miahailovića", drugi tom.  Vađenje leševa iz jame Veleta
  Opelo prvacima plemena Drobnjaka izvađenim iz bunara u Šavniku  Jama Veleta kod s. Rsojevica srez Danilovgrad, gde je ubačeno mnogo nacionalnih prvaka Bjelopavlića, od strane komunista, u zimu 1941/1942. godine, za vreme njihove strahovlade.  Sa pomena ubijenim nacionalnim prvacima plemena Drobnjaka u Šavniku, posle vađenja njihovih posmrtnih ostataka iz jednog bunara u koji su ih bacili komunisti. Pomen drže četnici Durmitorske brigade.
  Dva leša četnika, koje su komunisti ubili kada su im pali u ruke. Zakopali su ih tako da su ih životinje i zveri mogli oglodati. Po životinjama su otkriveni, pa zatim od četnika ponovo sahranjeni.


  nastavice se...
  „Страст за истином прошлости је најбољи израз животне снаге у човеку и нарочит облик његовог поштовања самог себе“. (Иво Андрић)

 3. #3
  Elita
  Učlanjen
  14.03.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  16.549
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1712

  Podrazumevano Re: Zlocini komunista nad Srbima u Crnoj Gori

  tja, sad ispada da su komunisti neka zasebna nacija....

 4. #4
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zlocini komunista nad Srbima u Crnoj Gori

  Citat Original postavio Paganko Pogledaj poruku
  tja, sad ispada da su komunisti neka zasebna nacija....
  u ovom slučaju su oruđe sektaških Staljinovih hordi,naime celu ,,drugu fazu,, revolucije je aktivirao Georgi Dimitrov...
  Inače Tito je 8 februara 1942 CG proglasio jednom od Sovjetskih republika šta je s mozgom?!

  komunističko sektašenje i bacanje nevinog naroda u jame oni su pokušali da opravdaju ,,levim skretanjem,, ali narod tih krajeva dobro pamti partizanske krvnike Savu Kovačevića ,,Mizaru,, , Dragicu Pravicu i prljavog jevrejina Moša Pijadu

 5. #5
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.646
  Reputaciona moć
  3373

  Podrazumevano Re: Zlocini komunista nad Srbima u Crnoj Gori

  Stoka crvena
  Myles Bennett Dyson

 6. #6
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: Zlocini komunista nad Srbima u Crnoj Gori

  Protiv koga smo mi ratovali u IIww?

 7. #7
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zlocini komunista nad Srbima u Crnoj Gori

  Citat Original postavio NickFreak Pogledaj poruku
  Protiv koga smo mi ratovali u IIww?
  Против комуниста,усташа,савезника и нациста,дакле,сами против свих

 8. #8
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: Zlocini komunista nad Srbima u Crnoj Gori

  i još protiv sebe samih,dobro smo i prošli

 9. #9
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Zlocini komunista nad Srbima u Crnoj Gori

  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

Slične teme

 1. Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 30.06.2014., 10:48
 2. Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 04.03.2009., 19:50
 3. Razmere aparthejda nad Srbima u Crnoj Gori
  Autor Jerry Ropero u forumu Politika
  Odgovora: 184
  Poslednja poruka: 28.03.2007., 17:43
 4. Linč nad Srbima u Crnoj Gori
  Autor Zmaj_Svevlad u forumu Politika
  Odgovora: 91
  Poslednja poruka: 06.07.2006., 12:44
 5. Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 28.05.2006., 10:56

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •