Змајеви у српској традицији
Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 126

Tema: Змајеви у српској традицији

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  11.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  353
  Reputaciona moć
  0

  Lightbulb Змајеви у српској традицији

  Имала је Србија много змајевитих људи. Стефан Лазаревић је био дете Змаја од Јастрепца, Вук Гргуревић је познат као Змај Огњени Вук, Васа Чарапић је Змај од Авале, а Стојан Чупић Змај од Ноћаја. Змајевити су још били и Марко Краљевић, Милош Обилић, Бановић Страхиња, Љутица Богдан. Сви су они били и синови српских змајева. Невероватно је да и поред тога нико од нас не зна како изгледа српски змај. Он не личи на гуштера и не бљује ватру.


  Poslednji put ažurirao/la Jacob : 06.12.2009. u 17:20 2. #2
  Domaćin Ledzer (avatar)
  Učlanjen
  07.10.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Uvek kod kuće
  Poruke
  3.532
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  wow!
  Fala!
  https://www.youtube.com/watch?v=Ti5OaadrS9I

 3. #3
  Domaćin Ledzer (avatar)
  Učlanjen
  07.10.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Uvek kod kuće
  Poruke
  3.532
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Jedna konstruktivna tema
  https://www.youtube.com/watch?v=Ti5OaadrS9I

 4. #4
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  11.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  353
  Reputaciona moć
  0

  Lightbulb Re: Змајеви у српској традицији

  Хвала теби лутко.

 5. #5
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Uglavnom znam da su kod slovena u mitolologiji predstavljeni kao čovekolika bića ne kao krilate zmije i slično.
  I vukodlak postoji kao redovno mitološko biće koje tumara šumama kao čovekoliki vuk koji se ne pretvara i ne preobražava već je takav kakav jeste.

  Po vendskom predanju je postojalo pleme na tlu Čehoslovačke za koje su držali da su nastali od vukova.

  Treba napraviti ozbiljnu knjigu na ovu temu.

 6. #6
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Citat Original postavio NickFreak Pogledaj poruku
  Uglavnom znam da su kod slovena u mitolologiji predstavljeni kao čovekolika bića ne kao krilate zmije i slično.
  Грешиш, змај је код свих (ваљда) европских народа змијолико биће које бљује ватру. Од Словена, једино је (ваљда) код Срба углавном позитивно биће, јер имамо и турцизам "аждаја" којим називамо зле змајеве.

  Змај је и етимолошки у вези са речи "змија", Пољаци га зову "смок", што одговара нашем смуку, а у српској традицији има крљушт, лети, хода четвороношке и бљује ватру. Углавном је интелигентан и мудар и уме да говори и, за разлику од осталих европских народа и већине осталих Словена, углавном је беневолентно биће, а ретко малеволентно. У европској традицији је углавном малеволентно, а изузетно може бити беневолентан. Зато и када преводимо стране бајке и текстове, ако је у питању лош и чудовиштан змај, преводимо га са "аждаја", а ако је неутралан или добар, са "змај"

  Етимолошка веза змаја и змије не постоји само у словенским језицима, већ и у другим групама језика. Грчка реч дракон која је ушла у већину европских језика, такође оригинално означава змију. Старогерманско "wyrm" такође. "Змеј", на пример, на руском може значити и змија и змај.

  Не треба мешати фигуративно називање силних људи змајевима са изгледом и својствима змаја као митолошког бића. У поетици су змајеви понекад антропоморфизовани, али се тиме не мења оригинално значење појма. Они не изгледају као на слици горе. Једино што на слици има смисла је слика шарана, пошто је због шаранове тамне крљушти и њеног сјаја постојала легенда да змај може узети шаранов облик.
  Poslednji put ažurirao/la menjam.se : 06.12.2009. u 17:01

 7. #7
  Domaćin Homoljac (avatar)
  Učlanjen
  02.01.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ispod Homoljskih planina .
  Poruke
  3.099
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Vrlo zanimljivo , nisam znao da i Srbi imaju zmajeve
  Nikola Pasic: Izgubili smo sve ali smo sacuvali obraz

 8. #8
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Današnja slika o zmaju se zasniva na modernim filmovima i prikazima ... no, kod Srba takav prikaz označava aždaju ... zmaj je nešto drugačije...

  Aždaja
  Citat Original postavio Srpski mitološki rečnik
  Аждају виде и смртни људи, а алу и змаја само видовити. Аждаје су огромне крилате змије у облику гуштера или крокодила, с непарним бројем глава, изузетно са две. У предањима се спомињу најчешће троглава аждаја, затим седмоглава и деветоглава, са четири кратке ноге, са змијским репом, крилима као у слепог миша, отворених чељусти из којих избија модар пламен; страховито риче и гледа, љута је, прождрљива и незасита. О њеном постанку у народу се неједнако казује. Она постаје од змије која преживи тридесет или сто година, и тада добије ноге и крила: „Док змија змију не прождере, не може аждаха постати."
  Аждаја станује у планинским и пећинским језерима: „Уједанпут брчак удари из језера, кад имаш шта видети, аждаја с две главе"... „А од хуке замути језеро, а аждаје главе помолиле"... „Па замути дубоко језеро, те потражи проклете аждаје"...
  Аждаје гађа громом св. Илија, али никако да их погоди.
  Citat Original postavio Slovenska Mitologija Enciklopedijski Rečnik
  АЖДАЈА - змијолико чудовиште, обично с више глава које, према веровању и предању, живи у језерима и дубоким водама; У Македонији (Кратово), описивана je као животиња у виду —> гуштера, с танким телом, великом главом као у лава, крупним сјајним очима, великим чељустима и зубима, a језик joj je био ватрен. Имала je четири ноге, дугачак реп и крила. По веровању из Босне (Високо), имала je на глави "као сач", тј. оклоп, па je стога јунак није могао да убије ударцем буздована, већ само ако joj одсече главу. У Бугарској (Родопи) я. су описивали као —» змију с две главе...

  Zmaj
  Citat Original postavio Slovenska Mitologija Enciklopedijski Recnik
  Када прелеће из једног краја у други з. може деловати као велика птица која сипа варнице око себе (Паштровићи у Црној Гори; ист. Србија), или као ватрено или светлеће —> вратило (Странџа, Ловешки крај). На лубочним сликама у Русији, птичје одлике з. представљају канџе на ногама, а код подравских Хрвата у Мађарској - перје и петлова креста на глави. По веровању из Странџе, за обичне људе з. je невидљив По раширеном верованьу, з. настаје од змије кад наврши 100 година - тада joj израсту крила као у птице (Пољице у Далмацији); од змще кравошице кад наврши девет година (Конавли); од смука када наврши 40 година (Ловешки крај); од смука, ако га нико не види 40 година, коме израсту крила (Македонија); од змије, која 30 година не види светлост нити чује никакав глас, настаје прождрљиви огромни змај полоз (Украјина). Друга трупа веровања порекло з. везују за -> рибу: када шаран наврши 33, 40, 50 или 100 година, израсгу му крила и он се претвори у з. и излети из воде (села дуж Велике Мораве; околина Бољевца); по једном веровању (Кушиљево у Србији), није сваки шаран "змајевит", већ само онај коji има крст на челу ( уп. -> крсник); од старог сома постаје шаркањ (подравски Хрвати у Мађарској). О древности овог веровања говори и податак да je оно посведочено и у Хиндукушу (северни Чатрал), где кажу: ако риба, не видевши човека, наврши 100 година, претвара се у змију, а после једног столећа проведеног у осами, постаје змај.
  Citat Original postavio Sreten Petrović - Srpska mitologija I
  2. Змај и Соко - форме српских митских хероја. Према старијем народном веровању змај, каои ала, живи у језерима и великим водама, док се у каснијем времену, у доба већ сасвим изграђене соларне митологије -која кореспондира са формирањем српске државе, змај одиже од хтонског тла и почиње настањивати најпре пећине, а затим високе и неприступачне планине, каква је, на пример, планина Јастребац у близини древне српске престонице Крушевца, односно Шар планина нешто јужније. Често се у нашој епској поезији соко и змај изједначују.
  Citat Original postavio Srpski mitološki rečnik
  Према веровањима о изгледу и неким особинама, можемо их поделити у три групе: змајеве који се идентификују са метеоритима, змајеве-људе и змајеве-змије. У нашој народној традицији ретко се јављају змајеви као што су аждаје или, по некима, прави змајеви.
  И поред тога што се могу разликовати три групе змајева, тешко их је доследно издвојити, јер се у скоро сваком веровању налазе поједини елементи из друге и треће групе. Заједничко је змајевима да нису у принципу зла бића.
  У источној Србији веровало се да је змај некаква птица са змијским репом која лети ноћу и из које избија свеглост. Змај би требало да постаје од шарана (рибе) кад напуни четрдесет година јер тад добије ноге и крила. Понекад се, опет, замишља као орао који води борбу са алама што предводе градобитне облаке. За неке домаће животиње, птице, верује се да могу бити силни змајеви, нпр. петао, ћуран и гусан. Они већ имају по једна крила, а кад им поред природних, никну још једна, мала, змајевска, постају веома снажни и моћни, посебно у борби с алама што воде облаке. Најзад, змај може имати и људски изглед.
  Змајеви које можемо идентификовати као метеорите, по правилу се јављају ноћу, а само изузетно дању. Они лете преко неба, светле, и при том се чује звиждање, хујање и понекад тресак. Кад овакав змај рашири своја „огњевита крила", народна песма каже:
  Из крила му сипа ватра жива,
  Сипа низ јелове гране,
  Која падне на земљицу црну,
  Све по земљи запаљује траву.

  Што год има Србина јунака, Свакога су одгајиле виле, Многога су змајеви родили.

  Aždaja(aždaha) bi bila najsličnija zmaju kakav se prikazuje u Evropskoj ikonografiji i danas u modernim prikazima, dakle velika zmija sa nogama i kožnim krilima...Bljuje vatru(modar plamen) živi u jezerima i pećinama... dakle tipičan prikaz ,modernog zmaja...

  Sv. Georgija ubiva Aždahu , ne zmaja jer je zmaj dobar u našoj tradiciji

  Zmaj - ima više značenja jedno su meteoriti, zvezde padalice, a jedno su nekakve čudne životinje polu ptice polu gmizavci ??? i uglavnom su dobri, čak i zaštitnici ...
  I ljudi koji su zmajeviti.
  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною?

 9. #9
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Видиш, ВоСлаву, митологија је јако незгодна јер говорећи о њој не говоримо о објективним стварима, него о веровањима. А веровања се мењају. Ако данас неко реши да замишља змаја као на оној слици горе, и то онда постаје део митологије и око тога нема спора. Али ако причамо о томе како је шта постало и шта је корен свега, оригинални српски змај јесте летећи змијолики гмизавац. Он је у различитим крајевима имао различиту еволуцију током векова и различит поетски приказ, а ако говоримо о српском змају, онда морамо све укључити.
  Змај и аждаја су оригинално једно исто. До подвајања појмова је дошло само због тога што је аждаја персијска реч, а змај домаћа, а хришћанство је по први пут донело изразито негативну симболику везану за змију и змаја. Тако се једно исто биће назива змајем или аждајом у зависности од контекста: зли библијски змај постаје аждаја, док народни змај остаје змај. Пример истоветности змаја и аждаје/але се види и у бајци "Златна јабука и 9 пауница":

  Кад то змај чује, одмах седне на коња па потерај. А њих двоје кад опазе за собом змаја где их тера, препадну се, те стану нагонити коња да брже трчи, али им коњ одговори: "Не бојте се, не треба бежати." Кад један пут, али змај већ да их стигне, онда коњ под змајем повиче коњу под царевим сином и царицом: "За Бога брате, причекај ме, хоћу да цркнем тебе вијајући." А овај му одговори: "А што си луд те носиш ту алу. Ногама увретен, те њега о камен па хајде са мном." Кад то чује коњ под змајем, а он махне главом и снагом, а ногама увретен те змаја о камен; змај сав прсне на комаде, а коњ се с њима удружи.  Грб Новог Змајграда (Nowy Żmigród) у Пољској


  Срби су Словени и део словенске групе народа. У свим словенским језицима и народима, реч за змаја је уско повезана са змијом и означава летећег змијоликог рептила. Бугарски змей, чешки zmok, пољски smok и żmij, украјински змій и руски змей, сви су повезани са змијоликим, чудовишним бићима и свугде се замишљају као огромне крилате змије, са ногама или без њих. У већину словенских језика је ушла грчка реч за змаја драк или дракон, па се сваки библијски змај преводи тим речима, као што се код нас за библијског змаја користи превод "аждаја".


  Добриња Никитич и Змај, руска митологија


  Ово раздвајање појма, које у већини осталих европских језика не постоји јер се библијска аждаја назива њиховом речју за змаја (на енглеском, св. Ђорђе убија змаја, а Сатана се у Библији назива змајем), погодовала је да стара представа змаја остане замрзнута у представи аждаје, а да змај, који је нашим прецима (као и змија, уосталом) био врло близак, током векова све више поприма људске особине, а губи змајевске, то јест аждајске. У српској митологији и змије често узимају људски облик, а имају у свог змијског цара који је потпуно антропоморфан.


  Свети Георгије убива аждаху, или, у другим словенским језицима -- змаја  Та еволуција није свеобухватна и није потпуна у свим српским крајевима да бисмо тек тако "српским змајем" прогласили, на пример, шарана, јер се са њим повезује у Панонији, нити га тек тако сликати као човека, због тога што је на неким другим местима тако описан. То су само могуће форме и могућа одступања од нечег заједничког, што је свим Србима својствено: змијолика, крилата, чудовишна звер велике снаге и мудрости, која има способност бљувања ватре и која је заштитник људи и хероја.


  Друго, Стефан Лазаревић се у народу назива змајем. То није због његовог јунаштва или његове змајевитости, већ због тога што је био један од челних људи витешког Реда змаја, где су приче о Змају од Јастрепца који походи кнегињу Милицу само накнадни поетски мотиви јер се прави разлог називања деспота Стефана змајем заборавио. Витешки Ред змаја је веома битан јер се управо ради о онаквом змају какав би се данас назвао аждајом (крилата змијолика звер), а Срби оног времена су управо такво биће препознали као змаја. Ово је веома битно у сваким спекулацијама о томе шта је змај био у Вуково време, а шта је био раније.


  Симболи змаја у Србији; Грб Реда змаја у Хиландару и на ордену из 1483.


  Легенде о змајевима су много старије и много дубље и од српства и од словенства и змајевска традиција је присутна у скоро свим европским народима, и не само европским, него и светским. Келтски змај, германски змај, старогрчки змај и словенски змај оригинално представљају једно исто биће, а једино је долазак Библије и злосрећно поређење Сатане са змијом и змајем довело до тога да то биће почне да се доживљава као негативно. У већини европских народа, змај је постао негативно биће, док у српском као да га "перемо" од свих змијских карактеристика, а стари појам змаја чувамо за аждају, док у исто време змаја обикујемо и поново осмишљавамо како не би личио на њу.
  Poslednji put ažurirao/la menjam.se : 06.12.2009. u 20:20

 10. #10
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Citat Original postavio menjam.se Pogledaj poruku
  Легенде о змајевима су много старије и много дубље и од српства и од словенства и змајевска традиција је присутна у скоро свим европским народима, и не само европским, него и светским. Келтски змај, германски змај, старогрчки змај и словенски змај оригинално представљају једно исто биће, а једино је долазак Библије и злосрећно поређење Сатане са змијом и змајем довело до тога да то биће почне да се доживљава као негативно. У већини европских народа, змај је постао негативно биће, док у српском као да га "перемо" од свих змијских карактеристика, а стари појам змаја чувамо за аждају, док у исто време змаја обикујемо и поново осмишљавамо како не би личио на њу.
  Naravno, gotovo svi indoevropljani poseduju zmajeve u svojoj mitologiji, a i šire...zmaj tj. zmija, gušter koji leti jeste široko rasprostranjen mit... širom ove naše planete.

  Takođe provlači se i ta mitska borba između zmajevitog bića i božanstva

  Indra i Vritra
  Perkunas i Velnias
  Teshub i Illuyanka
  Thor i Jörmungand
  Fereydun i Aži Dahāka
  Zevs i Tifon
  Re i Apep
  Marduk i Tiamat
  Perun i Veles

  Zadržaću se kod slovenskog mita, mita o Perun i Velesu
  Veles je božanstvo poštovano koliko i Perun, i u tom okršaju uzima obličje zmaja.
  Mora se shvatiti da su njih dvoje suprotnosti koje čine celinu
  Veles je noć, voda i zemlja, zaštitnih volhova i žreca (sveštenika)...on je zmaj/zmija ili medved, haos
  Perun je dan, vatra i vazduh, zaštitnih ratnika, on je soko ili orao, red

  iz beloruske narodne pripovetke:
  "А то так с поввярсты от Ночаевич дык ёсь бярозки; обсóджан
  так кругóм ковалочек зямельки небольшенкий. Дык тут пярун
  забив змея.
  Ну, дык як тольки, дык як пошов дождж — двоя
  суток узáпор ишов; усё чисто позатаплювало."
  pribeležio: Е. Р. Романов , Витебск 1891

  podebljano : Eto tu je Perun(grom) ubio zmaja.

  Perun živi na nekoj visini (planina, krošnja drveta, nebo) a Veles u nizini ili ispod zemlje.
  kada Perun pobediti Velesa, taj događaj je propraćen velikom kišom.
  Događaj je bio cikličan i ponavljao se svake godine - Velesova smrt nikad nije bila stalna.
  Ponovo bi se preporodio kao zmija koja razdire svoju staru kožu i iznova se rađa u novom telu.

  Zmaj sokolu poručuje:
  O sokole, moj sokole,
  ne vij gnijezdo više mene!
  Ako puštim modre plame,
  gnijezdo ću ti opaliti,
  tiće ću ti oprliti. —
  Soko zmaju poručuje:
  Ljuti zmaje, nemam straha;
  još u polju ima slame
  i u gori šušnjarike;
  ja ću gnijezdo sviti opet.
  Tići su mi poletari;
  brzo će mi polećeti
  baš put grada Dubrovnika;
  donijet će mi dobre glase
  od gospode dubrovaške.
  izvor : Radoslav Katačić "Ljuta Zvijer"
  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною?

 11. #11
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Баш сам хтео да споменем мотив непријатељства и борбе змаја и орла који је такође општи, а постоји и код нас. Одлично што си баш пригодне цитате навео. Сама борба орла и змије која се преноси на митолошку борбу орла и змаја упућује на повезаност змије и змаја и змајевитост змије, односно змијоликост змаја. Сјајна паралела са Перуном и Велесом, где је Перун орао, а Велес змај. Змај је између осталог и подземно биће, спава под земљом и на благу, а то је све симболика која прати Велеса, као што орао стоји уз Перуна.  Из 1790-их имамо песму Јована Рајића "Бој змаја с орлови" у којој описује рат Аустрије и Русије против Турске 1788-90. Орлови су хришћанска царства Аустрија и Русија, а змај је исламска Турска царствина. Ово је један од ретких примера где се такав негативни змај не назива алом или аждајом, него управо змајем.

  Мотив борбе орла и змије постоји и на кокарди Динарског четничког одреда:


  а истоветан симбол се налази и на националном грбу Мексика, али и у фолклорним мотивима многих других народа.

  Данас се млади углавном преко енглеско-келтске митологије упознају са мотивом борбе змаја и орлова и њиховим непријатељством. Није ни келтска митологија нешто нама толико страно, заправо сроднија је словенској него што је већина тога свесна.

 12. #12
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  ,,Mitska bica srpskih predanja'', Slobodan zecevic

  O zmajevima i vetrovnjacima/zmajevitim ljudima


  Poslednji put ažurirao/la gost 41715 : 06.12.2009. u 20:44

 13. #13
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Citat Original postavio VoSlavu Pogledaj poruku
  ...Takođe provlači se i ta mitska borba između zmajevitog bića i božanstva

  Indra i Vritra...
  [/i]
  A vidi tek ovo:

  http://books.google.com/books?id=0LvTvLISdgcC&pg=PA298&dq=vala+storm+dragon&ei=RAocS-q7M5KAywTxl-nGCg#v=onepage&q=vala%20storm%20dragon&f=false

 14. #14
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Citat Original postavio VoSlavu Pogledaj poruku
  Naravno, gotovo svi indoevropljani poseduju zmajeve u svojoj mitologiji, a i šire...zmaj tj. zmija, gušter koji leti jeste široko rasprostranjen mit... širom ove naše planete.


  Далекоисточни змај је ту веома интересантан. Из два разлога. Као прво, тамо нема библијске симболике змије и змаја/аждаје као нечег злог и симбол змаја је искључиво позитиван, а он света митска животиња. Друго, нема крила и не лети и није везан за планинске висине и неприступачне крајеве, већ за шуме и изворе.

  Истоветност оваквог змијоликог приказа митских бића код разних несродних народа је веома интересантна. Код неких је побудила идеју да се радило о последњим остацима диносауруса у време праскозорја људске расе, где се на подручју Европе, северне Африке и западног дела Азије радило о неким врстама птеродактила, а на подручју Кине о џиновским рептилима налик на крокодиле.

 15. #15
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Citat Original postavio Milanne Pogledaj poruku
  ,,Mitska bica srpskih predanja'', Slobodan zecevic

  O zmajevima i vetrovnjacima/zmajevitim ljudima
  Баш хтедох да кажем да су ветровњаци заправо здухачи, а не змајеви, па видим да то и стоји у тексту и да се не повезују свугде са змајевима.

  Интересантно је, као прво, то подвајање доброг и лошег змаја на два потпуно различита бића, змаја и аждаху/алу, где једно нагони облаке, а друго разгони. Након тога се свако ко разгони облаке назива змајем или змајевитим. Интересантно је пратити нит како су се веровања и народне представе мењали и удаљавали од оригиналне поставке и преплитали једни са другима.

 16. #16
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Citat Original postavio menjam.se Pogledaj poruku
  Баш хтедох да кажем да су ветровњаци заправо здухачи, а не змајеви, па видим да то и стоји у тексту и да се не повезују свугде са змајевима.
  Nisu zmajevi, vec zmajeviti ljudi, mada se to cesto mesa zbog ovih junackih nadimaka, pa se ,,pretpostavlja'' da je svako koga u epskoj poeziji nazovu ,,Zmajem'' ustvari zmajevit.

  Интересантно је, као прво, то подвајање доброг и лошег змаја на два потпуно различита бића, змаја и аждаху/алу, где једно нагони облаке, а друго разгони. Након тога се свако ко разгони облаке назива змајем или змајевитим.
  Da, isto kao sto imas zmajeve i ale tako imas i zmajevite i alovite ljude. Alovit covek je po narodnom predanju neko koga zaposedne ala tako da jede i pije toliko da je stetan kao nevreme.

  Inace, pretpostavljam da su ti sukobi zmajeva i ala posledica mesanja naroda i njihove borbe za nametanjem svoje sopstvene mitologije i sujeverja.

 17. #17
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Citat Original postavio Milanne Pogledaj poruku
  ,,Mitska bica srpskih predanja'', Slobodan zecevic

  O zmajevima i vetrovnjacima/zmajevitim ljudima
  И свугде неизбежно исходиште у змије, рептиле и крила. Здухаче не прати змијолика симболика, али у овим источним крајевима где се називају "змајевима" опет имамо то да се рађају са крилима и да духом улазе у гуштере и змије. Змај постаје од шарана или од смука (упоредити са пољским "смок" за змаја). Без обзира на то да ли се змајеви и аждаје схватају као бестелесне силе, крилата бића или људи, симболика змије, крила и ватре је неизбежна.

  Citat Original postavio Milanne Pogledaj poruku
  Inace, pretpostavljam da su ti sukobi zmajeva i ala posledica mesanja naroda i njihove borbe za nametanjem svoje sopstvene mitologije i sujeverja.
  Највероватније. Као што и у сусрету индијских и персијских митова имаш да су на једној страни деве (дивови) богови, а на другој демони.
  Poslednji put ažurirao/la menjam.se : 06.12.2009. u 21:27

 18. #18
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Citat Original postavio menjam.se Pogledaj poruku
  И свугде неизбежно исходиште у змије, рептиле и крила. Здухаче не прати змијолика симболика, али у овим источним крајевима где се називају "змајевима" опет имамо то да се рађају са крилима и да духом улазе у гуштере и змије. Змај постаје од шарана или од смука (упоредити са пољским "смок" за змаја). Без обзира на то да ли се змајеви и аждаје схватају као бестелесне силе, крилата бића или људи, симболика змије, крила и ватре је неизбежна.
  Da, to definitivno. Zmija se uvek provlaci kroz pricu.

  Otvarao sam ranije jednu temu gde sam pisao o tome.

  http://forum.krstarica.com/archive/index.php/t-256181.html

  A pazi ovo:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ala_(mythology)

 19. #19
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Citat Original postavio menjam.se Pogledaj poruku
  Највероватније. Као што и у сусрету индијских и персијских митова имаш да су на једној страни деве (дивови) богови, а на другој демони.
  Ili npr. ...

  ,,Zmaj'' je najverovatnije slovenskog porekla i ima veze sa ,,zmija'', ,,azdaja'' vodi poreklo od persijskog ,,Azi Dahaka'' dok ,,ala'' vodi poreklo od sanskritskog (indijskog) ,,Vala'' i svaki ovaj pojam ima veze sa zmijom.

  U nasoj mitologiji postoje neke odlike stare persijske i indijske mitologije, gde kad god neki junak ubije zmiju posle toga dolazi do oslobadjanja vode bilo kao velike kise ili nastanka reke.

 20. #20
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Citat Original postavio menjam.se Pogledaj poruku
  а истоветан симбол се налази и на националном грбу Мексика, али и у фолклорним мотивима многих других народа.
  Da, na meksičkom grbu su predstavljeni Huitzilopochtli i Quetzalcoatl u njihovoj borbi...
  Huitzilopochtli je bog rata i sunca
  Quetzalcoatl je bog vetra i znanja


  Citat Original postavio menjam.se Pogledaj poruku
  Далекоисточни змај је ту веома интересантан. Из два разлога. Као прво, тамо нема библијске симболике змије и змаја/аждаје као нечег злог и симбол змаја је искључиво позитиван, а он света митска животиња.
  Ali opet u suprotnosti sa dalekoistočnim zmajem stoji ptica fenghuang.
  Zmaj je jang a Fenghuang je jin.

  Takođe i tamo ima sličnih priča o konfliktu zmaja i bogova
  npr. Japanska priča o bogu oluje Susanoo koji se bori sa osmoglavim zmajem Orochi

  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною?

 21. #21
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Citat Original postavio VoSlavu Pogledaj poruku
  Da, na meksičkom grbu su predstavljeni Huitzilopochtli i Quetzalcoatl u njihovoj borbi...
  Huitzilopochtli je bog rata i sunca
  Quetzalcoatl je bog vetra i znanja  Ali opet u suprotnosti sa dalekoistočnim zmajem stoji ptica fenghuang.
  Zmaj je jang a Fenghuang je jin.

  Takođe i tamo ima sličnih priča o konfliktu zmaja i bogova
  npr. Japanska priča o bogu oluje Susanoo koji se bori sa osmoglavim zmajem Orochi

  Ne znam bas... Kada se pominju dva polariteta u istocnjackoj kulturi mnogo uobicajeniji suparnici su zmaj i tigar.

 22. #22
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Da, glavni protivnik zmaja je tigar ... oni su jednaki rivali...

  A fenghuang je suprotnost žensko, tamno, jin , dok je zmaj muško, svetlo, jang
  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною?

 23. #23
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији  Dazhbog


 24. #24
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  Dažbog, Dajbog, Dabog je mlado sunce, davaoc kiše, i života, sin Svaroga ... ne vidim kakve on veze ima sa zmajevima.
  Ипатьевской летописи: Слн҃це ц҃рь с҃нъ Свароговъ . еже есть Дажь҃бъ


  I biće na ovom policijskom grbu je grifon koji se ne spominje kod Slovena ..
  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною?

 25. #25
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: Змајеви у српској традицији

  U podnožju daždBoga su zmajevi.
  Na znački piše da je policija srbije.
  sa druge strane ne vidim kakve veze ima neke stvari su prihvaćene kao sveti Georgije i zmaj fafnir koji nisu originalnio naši ali su se forumaši poslužili da bi dočarali njegov izgled.
  Poslednji put ažurirao/la NickFreak : 07.12.2009. u 23:18

Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Литература о српској војсци
  Autor pinosavac u forumu Istorija
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 01.02.2010., 17:26
 2. Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 16.10.2009., 11:31
 3. Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 28.01.2007., 01:13
 4. Поздрав српској легенди
  Autor untouchable u forumu Politika
  Odgovora: 76
  Poslednja poruka: 28.09.2006., 11:28
 5. Odgovora: 53
  Poslednja poruka: 01.02.2006., 03:10

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •